RSS Feed

Cine pierde Piaţa Universităţii pierde puterea. După trei ani de proteste 2012-2015.

vezi toate articolele de
14 Jan 2015 la 21:25 11 comentarii 1105 vizualizari.

Au trecut trei ani de la debutul unor proteste care au încheiat o perioadă lungă de apatie civică şi socială.

2012 a fost anul în care cetăţenii s-au revoltat împotriva abuzului de putere, sărăciei şi austerităţii, dar şi corupţiei generalizate. Roşia Montană a fost la rândul ei o cauză asumată, anticipând protestele anul 2013. Gazele de şist la fel, într-o formă incipientă. „Nu corporaţia face legislaţia” s-a strigat în 2012. Protestele anti-Acta au deschis agenda vieţii private, agendă redescoperită recent cu ocazia promovării Legii Big Brother. În 2013, problema principală a fost abuzul de putere în favoarea unei corporaţii, RMGC, urmată îndeaprope de Chevron, principlul motor al explorării şi exploatării gazelor de şist. S-au grefat şi alte nemulţumiri, toate ţintind bolile sistemului democratic – partide corupte, justiţie ineficientă, presă aservită, represiune. În 2014 protestul şi-a mai pierdut din intensitate, lăsând loc mobilizării partizane cu două excepţii notabile, greva cetăţenească de la alegerile europarlamentare şi protestele de solidarizare cu diaspora, ambele criticând barierele puse în calea participării cetăţenilor la alegeri şi la viaţa politică în general.

Protestele din 2012 au fost intense şi violente în primele zile şi apoi s-au transformat într-o luptă de anduranţă. Aparatul de forţă al statului a reacţionat brutal, zeci de oameni fiind bătuţi, în 14 şi 15 ianuarie. În Piaţa Universităţii au existat doi versanţi, despărţiţi de un bulevard. Poate cea mai semnificativă diferenţă între cele două grupuri a fost că unul dintre acestea, cel de la Fântănă, striga „PDL şi USL – aceeaşi mizerie!”. În paralel cu protestele din Piaţă s-au activat şi alte grupuri, în special în Cluj. Când protestatarii din Bucureşti purtau un baner pe care scria „Piaţa Universităţii este peste tot!” se gândeau şi la Clujul care de multe ori a luat-o înaintea Bucureştiului. Protestele din 2013 au excelat în participare şi mobilizare. Piaţa Universităţii a fost diversă dar unită, nemaiexistând versanţi ci doar opinii diferite care îşi găsiseră însă un numitor comun. A fost şi mobilă, participanţii mergând în marşuri prin cartierele Bucureştiului. Din fericire protestele nu au fost violente, Jandarmeria acţionând diferit faţă de 2012. Lucru care nu a fost valabil la Pungeşti, locul unde guvernul a instituit un regim violent şi semi-penitenciar în sprijinul companiei Chevron. 2014 a fost anul în care s-a supravieţuit civic într-o societate pe care partidele au divizat-o până în punctul conflictului. La alegerile  europarlamentare s-a organizat un protest-dezbatere despre reforma politică iar la cele prezidenţiale s-a ieşit în număr mare. Chiar dacă partidele de opoziţie s-au mobilizat la rândul lor şi au folosit drept paravan grupurile civice, nu s-a ajuns nici pe departe la nivelul mobilizării din 2013.

Analizând retrospectiv se poate remarca atât diversitatea cât şi continuitatea protestelor. Subiectele sunt aparent puţin legate între ele. Ele au însă un fond comun şi acesta tinde să se reproducă. Discutăm despre o guvernare bazată pe abuz şi corupţie, în favoarea grupurilor privilegiate din societate – politicieni, oameni de afaceri, clientele politice, birocraţi de lux. În forma lor continuă protestele identifică puncte nevralgice ale sistemului pe care acesta nu vrea să le reformeze.

În cei trei ani de proteste problema fundamentală nu a fost relaţia între protestatari şi jandarmi ci între protestatari şi cei care pretind că îi reprezintă, partide mari sau mici, vechi sau noi deopotrivă. Multe dintre acestea au pretins că reprezintă implicit sau explicit mişcările sociale. USL-ul şi PPDD-ul în 2012,  PDL-ul şi PNL-ul în 2013,  iar în 2014 un spectru ideologic larg de la nationalişti şi la neoconservatori. Toţi au preluat superficial şi punctual temele, niciodată integral sau asumat. Problema este mai profundă şi nu se referă doar la agendă. Candidaţii şi partidele nu au înţeles că este în discuţie definiţia şi structurarea politicii în sine. Miza protestelor – schimbarea modelului politic şi redistribuţia puterii în societate, a fost ratată de toţi. De aceea relevanţa lor s-a păstrat doar în sfera politicii instituţionalizate neimplicând fermenţii sociali ai schimbării. Structural, politica anului 2014 a arătat la fel cu politica anilor precedenţi.

Mişcările sociale au contribuit însă la căştigarea şi respectiv pierderea puterii în România. Căderea guvernelor Boc şi Ungureanu şi eşecul campaniei prezidenţiale a lui Victor Ponta sunt legate direct de proteste. Nu s-au schimbat din păcate regulile jocului. Protestele au forţat îmblânzirea represiunii, au modificat punctual agenda mass-media, au blocat sau întărziat proiecte legislative. Poate cel mai împortant câştig al acestei perioade este faptul ca nicio schimbare politică majoră nu mai poate fi planificată fără să se ia în considerare factorul „stradă”. Poate părea puţin dar să nu uitam pasivitatea şi disciplina societăţii pre-2012. Mişcările sociale au trecut prin perioade de contracţie şi extensie. Cert este că ele nu au dispărut deşi nu mai sunt atât de vizibile. Şi întodeauna vor fi atente în monitorizarea guvernării. E nevoie doar de o scânteie, poate legea minelor sau abandonarea reformei politice. Vom vedea. Ceea ce scoate azi în strada 200 de persoane va putea scoate în stradă anul următor 20.000.  Iar pentru cei care i-au ignorat pe cei 200 va fi deja prea tarziu.

În seara de 14 ianuarie 2012, exact acum trei ani, un mesaj se  repeta obsesiv la portavoce de către şeful de dispozitiv al Jandarmeriei: “Vă rugăm să părăsiţi Piaţa. Ceea ce faceţi este împotriva legii. Vom folosi forţa!” Au folosit forţa în seara respectivă şi în serile care au urmat. Dar Piaţa nu am mai părăsit-o niciodată. Şi dacă trăim într-o ţară puţin mai normală, asta se datorează şi celor care au ignorat cu toate riscurile aferente acea somaţie şi altele care au urmat.

Filmul evacuării Pieţei Universităţii de către jandarmi, 14 ianuarie aici http://tinyurl.com/qgk93j9.

Notă: Titlul articolului îl datorez lui Liviu Mihaiu şi l-am reţinut dintr-o conversaţie cu el. Cred că suprinde cel mai bine esenţa Pieţei Universităţii şi a relaţiei acesteia cu puterea şi politica.

www.claudiucraciun.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  Bravo Claudiu! O sinteza foarte buna!

  Marina Stefan
  2015-01-15 02:59:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Nu vor mai fi nici un fel de proteste, odata ce intra legile Big Brother in aplicare. Eventualii protestatari potentiali vor fi ridicati in timp ce inca tasteaza vreo chemare la protest.

  Articol bine intentionat, dar naiv
  2015-01-15 10:13:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Apropo, ce se intampla pe Realitatea, a inceput deja aplicarea legii Big Brother anticipat? Intotdeuna cand incerci sa comentezi, initial doar de pe desktop, mai nou si de pe mobil, primesti raspunsuri gen: “codul de verificare este incorect” sau “a avut loc o eroare, va rugam reincercati”. Chiar daca incerci de zeci de ori. Fie se incearca cenzurarea, fie te tot pun sa reincerci ca sa te localizeze mai precis. Pana ieri reuseam sa comentez macar pe mobil (de pe laptop nu se mai poate de mult, de cand au schimbat tipul de captcha), dupa ce am scris aseara ceva anti Big Brother, nu mai pot nici de pe mobil.

  non off-topic at all...
  2015-01-15 11:53:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Singura “Piata a Universitatii” care a contat a fost cea din 1990. Restul este… alint! Vorbiti de represiunea “sitemului” in 2012! Hai sa fim seriosi! Comparati 14 ianuarie 2012 cu 14 iunie 1990? Ma pufneste rasul! Succes dle. Craciun!

  cretinel
  2015-01-15 14:48:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  cretinel

  da tata nu se compara.In 1990 s-a dat o lectie de democratie.Adica daca cumva esti in deruta lectia a constat in respectul pentru VOTUL cetateanului. Unii s-au maro pe el si altii le-a bagat mititile in cap.Asta a fost tot.
  In 2012 a fost pe invers.Poporul nu a mai suportat incompetenta, cinismul,aroganta si hotia portocalie iar institutiile nu poporul i-au stlcit in bataie rupind picioare spargind capul exact ca in 1990.
  Si obiectivele au fost diferite.In 90 cum am mai spus respect fata de vot iar in 2012 iarna conservarea privilegiilor puteri adica a furaciunii.Inca nu isi facuse plinul si stersul urmelor.De asta a iesit acum si edasul si microsoftul si retrocedarile.Toate sint lucraturi portocalii.

 • 6

  Intr-adevar represiunea nu se poate compara. De aceea nici nu am mers mai departe asociind 2012 cu 1990. Dar e clar ca Piata e speciala si de fiecare data este locul in care se protesteaza. Protestele schimba, locul si valoare simbolica raman.

 • 7

  Se stia si pana acum cine vine la protest si totusi s-au intamplat. Asta nu inseamna ca legile supravegherii sunt necesare. Dimpotriva, sunt extrem de periculoase si nu au nicio legatura cu terorismul ci cu dorinta de control a guvernelor si serviciilor secrete.

 • 8

  Off-topic… sau poate nu?
  D-le Craciun, NU MAI STERGETI COMENTARIILE CARE NU VA CONVIN!!! Si nici macar nu e prima data…
  Dimineata, cand m-am uitat pe articol erau opt comentarii; intre timp au mai aparut doua, ale dvs., drept pentru care acum sunt sapte???
  Imi imaginez ca al meu nici macar n-o sa apara, asa ca pot incerca sa va si explic. Gestul dvs. – acesta de-a sterge comentariile “nepotrivite” – arunca total in derizoriu continutul articolului.
  Nu poti, in acelasi timp, sa vorbesti despre guvernari corupte si abuzive impotriva carora lupti, despre cenzura, despre Big Brother etc., si in acelasi timp sa te dedai cu placere exact acelorasi practici, chiar daca intr-un mod mai inofensiv. Daca nici asta nu e discurs dublu si duble standarde, nu stiu ce ar putea fi…
  In plus, denota multa slabiciune din partea dvs. E jalnic sa nu poti suporta niste amarate de insulte, ba inca unele venite sub pseudonim; astfel de lucruri sunt de fapt insultatoare pentru cel care le arunca, nu pentru destinatar.
  Va spun lucrurile astea din postura unuia care a participat la protestele din toamna lui 2013 si care investeste mult timp si multa energie in demontarea lobby-ului din jurul exploatarii gazelor de sist.

  Prostu' satului
  2015-01-16 15:56:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  許多社區都明確定義。
  michael kors outlet

 • 10

  而法治是關於正義的某些基本原則中立的應用程序,法家是權力的工具揮起通過法律制度來推進的特殊利益。
  michael kors selma 包

 • 11

  一個VIN不只是一種標記和識別車輛。
  gucci 零錢包

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Facebook
Lector universitar dr
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!