RSS Feed

Cine poate pune stop atacului la adresa Băncii Naționale a României?

vezi toate articolele de
04 Sep 2016 la 19:22 comenteaza acum 512 vizualizari.

A pune la îndoială integritatea rezervei de aur, parte a rezervei internaționale a unui stat reprezintă o amenințare nu doar pentru credibilitatea băncii centrale, ci pentru statul în sine. În acest caz, scopul, oricare ar fi acela, nu mai scuză mijloacele, iar autorii nu pot fi suspectați de bună-credință.Când atacul la banca centrală pare a fi unul coordonat și concertat, mă tem că avem de-a face cu ceva ce nu poate fi stopat doar cu forța argumentelor raționale.
Ceea ce părea, inițial, doar rezultatul unor frustrări personale, cu accente, nu rareori ridicole, s-a transformat într-o luptă de guerilă al cărei scop nu a fost niciodată definit. Cu toate acestea, unul din rezultatele tăvălugului de acuze, condimentate cu afirmații la limita insultei la adresa conducerii BNR și a personalului acesteia, poate fi șubrezirea credibilității și reputației acestei instituții fundamentale pentru statul român. O recapitulare, dacă i se poate spune așa, a acestei campanii de defăimare a BNR ar putea fi elocventă, sper, în sensul celor spuse mai sus. Operele complete ale acestui efort susținut pot fi consultate de publicul larg pe 2 bloguri ale unor analiști economici și cu deosebire pe cel al dlui Lucian Isar, dar și prin consultarea profilelor publice de facebook ale inițiatorilor legii dării în plată. De asemenea, cei cu stomacul mai tare pot consulta postările membrilor grupurilor de facebook ”cu franci elvețieni” site-ul contrabănci.ro sau, mai nou, coldniuz.ro unde dl.avocat joacă rolul de coordonator al atacurilor, așa cum limpede se poate vedea pe pagina sa publică de facebook. Adăugați la acestea plângerile la DNA și Curtea de Conturi legate de împrumutul din 2009 contractat de România de la FMI, CE și Banca Mondială , cu dl Isar menționat copios la bibliografie și aveți o imagine încă incompletă ale concertării acestui atac.
În mare, ofensiva împotriva Băncii Naționale a României, așa cum lesne poate fi deslușit de orice observator independent este purtată de un număr relativ redus de personaje care, din păcate, au reușit să-și multiplice forța manipulărilor prin intermediul mainstream media. La afirmații care dovedesc o profundă necunoaștere atât a statutului BNR, dar și a unor chestiuni elementare de economie, precum ”BNR și-a acoperit pierderile de la bugetul de stat” sau cum că BNR ar fi manipulat cursul strategic pentru finanțarea campaniei electorale, sau că unii din BNR vroiau să-și facă un supraguvern pentru a captura economia in beneficiul unro firme bidon, pare că nici trebuie răspuns. Nici la diversitatea tematicii utilizate pentru subminarea reputației conducerii băncii centrale, de la guvernator, directorul direcției supraveghere sau de modelare macroeconomică, până la întreg personalul BNR.
Atunci când însă au fost aduse în discuție administrarea rezervei de aur (tematică generată adhoc de Brexit) funcțiile și independența băncii centrale, teorii ale conspirație privind formarea profitului BNR și conexiunile aberante între împrumutul de la FMI și repartizarea profitului conform legii, specialiștii ce gestioneaza aceste domenii au reacționat și publicat pe site-ul băncii texte care să restabilească, pentru doritori de informație de calitate, cum stau lucrurile. Acestea pot fi de asemenea consultate și, ar trebui, de dragul deontologiei măcar, dacă nu și potrivit principiului ”audiatur et altera pars” să fie amintite ori de câte ori este necesar. Din nefericire pentru o corectă informare ,nu se întâmplă deloc așa, iar publicul este intoxicat cu manipulări de joasă calitate de natură să erodeze credibilitatea Băncii Naționale a României. Mai mult, din cauza frecvenței acestor atacuri (dar și a absurdității unora dintre ele) nu se poate răspunde cu argumente rationale. Așa că mă-ntreb și nu găsesc un răspuns, cine pune stop atacului la adresa BNR?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentariile sunt inchise.

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!