RSS Feed

Cine pune stop atacului la adresa BNR si la credibilitatea României?- UPDATE

vezi toate articolele de
08 Sep 2016 la 21:55 un comentariu 278 vizualizari.

A pune la îndoială integritatea rezervei de aur, parte a rezervei internaționale a unui stat reprezintă o amenințare nu doar pentru credibilitatea băncii centrale, ci pentru statul în sine. În acest caz, scopul, oricare ar fi acela, nu mai scuză mijloacele, iar autorii nu pot fi suspectați de bună-credință.Când atacul la banca centrală pare a fi unul coordonat și concertat, mă tem că avem de-a face cu ceva ce nu poate fi stopat doar cu forța argumentelor raționale.
Ceea ce părea, inițial, doar rezultatul unor frustrări personale, cu accente, nu rareori ridicole, s-a transformat într-o luptă de guerilă al cărei scop nu a fost niciodată definit. Cu toate acestea, unul din rezultatele tăvălugului de acuze, condimentate cu afirmații la limita insultei la adresa conducerii BNR și a personalului acesteia, poate fi șubrezirea credibilității și reputației acestei instituții fundamentale pentru statul român. O recapitulare, dacă i se poate spune așa, a acestei campanii de defăimare a BNR ar putea fi elocventă, sper, în sensul celor spuse mai sus. Operele complete ale acestui efort susținut pot fi consultate de publicul larg pe 2 bloguri ale unor analiști economici și cu deosebire pe cel al dlui Lucian Isar, dar și prin consultarea profilelor publice de facebook ale inițiatorilor legii dării în plată. De asemenea, cei cu stomacul mai tare pot consulta postările membrilor grupurilor de facebook ”cu franci elvețieni” site-ul contrabănci.ro sau, mai nou, coldniuz.ro unde dl.avocat joacă rolul de coordonator al atacurilor, așa cum limpede se poate vedea pe pagina sa publică de facebook. Adăugați la acestea plângerile la DNA și Curtea de Conturi legate de împrumutul din 2009 contractat de România de la FMI, CE și Banca Mondială , cu dl Isar menționat copios la bibliografie și aveți o imagine încă incompletă ale concertării acestui atac.
În mare, ofensiva împotriva Băncii Naționale a României, așa cum lesne poate fi deslușit de orice observator independent este purtată de un număr relativ redus de personaje care, din păcate, au reușit să-și multiplice forța manipulărilor prin intermediul mainstream media. La afirmații care dovedesc o profundă necunoaștere atât a statutului BNR, dar și a unor chestiuni elementare de economie, precum ”BNR și-a acoperit pierderile de la bugetul de stat” sau cum că BNR ar fi manipulat cursul strategic pentru finanțarea campaniei electorale, sau că unii din BNR vroiau să-și facă un supraguvern pentru a captura economia in beneficiul unro firme bidon, pare că nici trebuie răspuns. Nici la diversitatea tematicii utilizate pentru subminarea reputației conducerii băncii centrale, de la guvernator, directorul direcției supraveghere sau de modelare macroeconomică, până la întreg personalul BNR.
Atunci când însă au fost aduse în discuție administrarea rezervei de aur (tematică generată adhoc de Brexit) funcțiile și independența băncii centrale, teorii ale conspirație privind formarea profitului BNR și conexiunile aberante între împrumutul de la FMI și repartizarea profitului conform legii, specialiștii ce gestioneaza aceste domenii au reacționat și publicat pe site-ul băncii texte care să restabilească, pentru doritori de informație de calitate, cum stau lucrurile. Acestea pot fi de asemenea consultate și, ar trebui, de dragul deontologiei măcar, dacă nu și potrivit principiului ”audiatur et altera pars” să fie amintite ori de câte ori este necesar. Din nefericire pentru o corectă informare ,nu se întâmplă deloc așa, iar publicul este intoxicat cu manipulări de joasă calitate de natură să erodeze credibilitatea Băncii Naționale a României. Mai mult, din cauza frecvenței acestor atacuri (dar și a absurdității unora dintre ele) nu se poate răspunde cu argumente rationale. Așa că mă-ntreb și nu găsesc un răspuns, cine pune stop atacului la adresa BNR?
UPDATE
Comunicat de presă
“Constatăm cu îngrijorare că, de câteva luni, sunt răspândite informaţii false, diversiuni şi comentarii tendenţioase legate de rezerva internaţională a României, cu deosebire rezerva de aur, fără ca datele oficiale pe care BNR le pune la dispoziţie să fie consultate şi menţionate. Astfel de informaţii care distorsionează adevărul, sunt preluate pe larg în mass-media, incitând la neîncredere în rezerva de aur a ţării.
Cu titlu exemplificativ, în cursul unei emisiuni de televiziune (“Exces de putere”, difuzată pe postul Antena 3 în ziua de 2 septembrie a.c.), discuţiile care s-au purtat în legătură cu rezerva de aur a ţării au vizat o temă falsă, fabricată pe baza unor informaţii incorecte şi a unor comentarii fără suport faptic, evidenţiate prin mesaje scrise pe banda afişată pe ecranul televizorului în timpul emisiunii, de genul: “69 de tone aur, lipsă! Document incendiar”, “Incredibil! Secretul aurului BNR scos din România”.
Moderatorii şi invitaţi ai emisiunii au acreditat ideea că parte din rezerva de aur a dispărut, gravă şi absolut de neînţeles fiind ignorarea comunicatului pe care BNR l-a emis doar cu o zi înainte, la 1 septembrie 2016 (http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=12058), care prezenta valoarea la zi a rezervei de aur aceasta fiind de 103,7 tone, nivel care se menţine din anul 2007.
De altfel, BNR emite la începutul fiecărei luni un comunicat legat de rezerva de aur a României şi, de asemenea, prin rapoartele sale anuale pe care le prezintă Parlamentului României (http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx), instituţia noastră oferă informaţii detaliate în legatură cu rezerva internaţională şi rezerva de aur publicând totodată, pe website-ul băncii, începând din anul 2000, comunicate cu privire la evoluţia acestora.
Asemenea emisiuni TV preiau fără verificare, fără nici un suport real, diversiuni lansate dintr-o unică sursă pe care BNR a calificat-o deja, printr-o declaraţie de presă din data de 9.08.2016 (http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=11996), ca atac inclusiv la reputaţia băncii centrale. Şi totuşi, acest atac continuă şi astăzi cu acuzaţii la fel de năucitoare şi lipsite de orice referinţă la realitate (“Aur: ce ascunde semnătura lui Isărescu din 2006, Pierderi succesive jucând Aurul ţării”.) Emisiunea menţionată, din 2 septembrie a.c., s-a bazat din păcate în mare parte pe asemenea referiri mai vechi, în totalitate false.
În acest context, ţinând cont de mandatul BNR în domeniul asigurarării stabilităţii financiare, administrării rezervelor internaţionale ale Românie şi, de asemenea, de sprijinire a politicii economice generale a statului, banca centrală atrage atenţia asupra preluării fără discernământ a unor astfel de informaţii incorecte. Nu este vorba despre o simplă dezinformare, ci de punerea în discuţie a credibilităţii statului român ca atare. Costul acestei discreditări nu este doar unul legat de imaginea BNR. Costul acestei discreditări se poate răsfrânge asupra statului român ca atare, prin slăbirea poziţiei sale pe pieţele internaţionale şi implicit prin riscul de a creşte costurile de împrumut ale statului şi ale companiilor publice şi private din România, prin afectarea stabilităţii cursului de schimb şi a stabilităţii financiare. BNR are datoria să atragă atenţia asupra acestui risc!
Reamintim că atât comunicatele Băncii Naţionale, cât şi rapoartele sale anuale de activitate, certificate de evaluatori internaţionali, sunt la dispoziţia oricărei persoane interesate de tema respectivă. Cei care doresc să abordeze aceste subiecte au astfel toate informaţiile la dispoziţie, iar oricine discută pe această temă are datoria, dacă vrea ca discuţia să fie validă, să se refere la documentele prezentate. Mai mult, din dorinţa de a clarifica acest subiect, pe blogul BNR http://www.opiniibnr.ro/ au fost publicate mai multe articole legate de strategia de administrare a rezervelor internaţionale şi de aur:
- http://www.opiniibnr.ro/…/158-doua-clarificari-privind-valo…
- http://www.opiniibnr.ro/…/153-despre-risc-si-randament-in-a…
- http://www.opiniibnr.ro/…/145-despre-administrarea-rezervei…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Titlul articolului este tendentios

    BNR insasi face distinctie de Romania desi depinde tottal de resursele entitatii pe care nu o respecta !!

    Acest Mugur Isarescu cat a tacut a fost ignorat dar de cand s-a manifestat prin opinii lipsite de profesionalism si care aduc si atingere intereselor nationale favorizand activitati ILEGALE prin inactiune, reprezinta un pericol national

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!