RSS Feed

Așteptăm scuze publice – un mesaj pentru deputatul sucevean Cezar Cioată. Cîteva observații

vezi toate articolele de
08 Sep 2013 la 12:00 31 comentarii 3458 vizualizari.

Ieșit parcă dintr-o scrisoare pierdută între ciornele Rinocerilor lui Ionesco, deputatul Cezar Cioată este noua vedetă a recenților aleși de un electorat inconștient de puterea, nevoile și responsabilitățile lui.

Faceți, întîi, cunoștință cu alesul trimis în Parlament de Dan Diaconescu:

Redau mai jos o scrisoare care i-a fost adresată în urma prestației dumisale de slujbaș al poporului cu ocazia recentei vizite ”de informare” la Roșia Montană. Am decis să reiau mesajul din scrisoare deoarece, potrivit autoarei, deputatul a șters același text depus pe pagina de facebook a domniei sale, împreună cu toate comentariile subsecvente.

From: Florina Presadã
Sent: Saturday, September 07, 2013 4:13:18 PM
To: cezar.cioata@cdep.ro (cezar.cioata@cdep.ro); cezar_cioata@yahoo.com (cezar_cioata@yahoo.com)

Domnule deputat Cioată,

Pînă azi-dimineață (sîmbătă, 7 septembrie, n.m.) nici nu am știut că existați. Din nefericire și pentru mine, și pentru dvs., am aflat că existați vizionînd înregistrarea prestației dvs. în vizita de lucru de la Roșia Montană, organizată de Roșia Montană Gold Corporation.

Spun ”din nefericire” pentru că prestația dvs. nu face cinste statutului de parlamentar – ba chiar m-a insultat în calitate de cetățean al acestei țări.

Trec peste faptul că tot azi am aflat că într-o sesiune parlamentară ați schimbat de patru sau cinci ori partidul din care faceți parte. Și chiar peste faptul că, în loc să fiți proactiv și să vă deplasați oricum la Roșia Montană din proprie inițiativă și să fi ajuns acolo deja informat – căci sunteți chemat să vă spuneți cuvîntul pe marginea proiectului de lege în calitate de membru al Comisiei pentru Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Echilibru ecologic – ați acceptat o vizită sponsorizată de una dintre părțile vizate de proiectul de lege, ba chiar de către beneficiar (RMGC, n.m.).

Trec peste toate astea, căci ele sunt în general caracteristice unei bune părți a parlamentarilor români, din păcate.

Dar nu pot trece peste comportamentul pe care l-ați avut față de dl. Eugen David. Domnule deputat, membru în organul reprezentativ suprem al țării (art. 58 (1) din Constituție), nu l-ați insultat numai pe Eugen David, ci pe toti cetățenii acestei țări. Vă reamintesc art. 66 din Constituție, alin. (1): “În exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului”.

Nu aveți nici dreptul și nici căderea să manifestați aroganță și superficialitate în relația cu constituenții acestei țări. Nu puteți să vă permiteți un asemenea comportament, în nicio circumstanță, atunci cînd vorbiți cu sau despre cetățenii acestei țări. Și nu, costumul și cravata nu vă fac nici mai pertinent și nici mai respectuos. Prefer oricînd un parlamentar modest, onest si politicos unuia la patru ace și care, în scopul documentării pe un proiect de maximă importanță pentru țara se întreabă de unde vin banii cu care s-au tipărit hîrtii pentru informarea lui.

Și pot să vă întreb și eu, domnule deputat: dar banii dvs. de costum de unde vin? Și cel mai important, domnule deputat, banii de campanie electorală de unde provin? Că doar ați fost miner.

Așadar, domnule deputat, avînd în vedere felul în care vă exercitați atribuțiile ca parlamentar, vă solicit să vă cereți scuze public dlui. Eugen David. E ca și cum v-ați cere scuze poporului român.

Oameni ca dvs. au înjosit ideea de parlamentarism în România, așa că scuzele dvs. sunt mai mult decît binevenite. Și ar ajuta și ca să mai reparați ceva din imaginea foarte proastă a parlamentarului român.

Florina Presadă
PS: Puteți să le spuneți colegilor din Partidul Conservator că, dacă sunt asa de obosiți muncind pentru „țară”, pot oricînd să-și dea demisia

Am o scurtă listă de dorințe legate de subiect pe care doresc să le exprim acum:
- Rog cititorii suceveni să distribuie mesajul în zonă.
- Rog toți cititorii interesați să scrie parlamentarilor care-i reprezintă în sensul exprimării opțiunii asupra votului pe legea privind exploatarea de la Roșia Montană. Este legal, civic și întrutotul legitim. Ei ne reprezintă și trebuie responsabilizați de către electorat, dacă ei înșiși nu sunt suficient de responsabili.
- Rog toți cititorii cu simț civic să se alăture protestelor. Acestea nu mai sunt nicicum restrînse strict la o chestiune de protecție a mediului sau de afacere deopotrivă oneroasă și păguboasă. Protestele vizează deja adîncimea clivajului dintre sfera puterii și sfera civilă care, într-o democrație consolidată de un stat de drept, nu ar trebui să existe. Este momentul optim să ne transformăm într-o reală societate democratică.
- Rog participanții la proteste să se abțină de la provocarea jandarmilor. Vreau să mulțumesc forțelor de ordine – deopotrivă jandarmilor și poliției – pentru maniera decentă în care abordează actualele proteste. Prezența lor acolo, de maniera în care am putut-o constata într-o săptămînă de proteste, este legitimă și binevenită și contrastează flagrant cu ce am văzut la forțele de ordine în ianuarie 2012 (remember ”luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă!”) – semn că ceva s-a schimbat în bine.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

31 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!