RSS Feed

Așteptăm scuze publice – un mesaj pentru deputatul sucevean Cezar Cioată. Cîteva observații

vezi toate articolele de
08 Sep 2013 la 12:00 15 comentarii 3458 vizualizari.

Ieșit parcă dintr-o scrisoare pierdută între ciornele Rinocerilor lui Ionesco, deputatul Cezar Cioată este noua vedetă a recenților aleși de un electorat inconștient de puterea, nevoile și responsabilitățile lui.

Faceți, întîi, cunoștință cu alesul trimis în Parlament de Dan Diaconescu:

Redau mai jos o scrisoare care i-a fost adresată în urma prestației dumisale de slujbaș al poporului cu ocazia recentei vizite ”de informare” la Roșia Montană. Am decis să reiau mesajul din scrisoare deoarece, potrivit autoarei, deputatul a șters același text depus pe pagina de facebook a domniei sale, împreună cu toate comentariile subsecvente.

From: Florina Presadã
Sent: Saturday, September 07, 2013 4:13:18 PM
To: cezar.cioata@cdep.ro (cezar.cioata@cdep.ro); cezar_cioata@yahoo.com (cezar_cioata@yahoo.com)

Domnule deputat Cioată,

Pînă azi-dimineață (sîmbătă, 7 septembrie, n.m.) nici nu am știut că existați. Din nefericire și pentru mine, și pentru dvs., am aflat că existați vizionînd înregistrarea prestației dvs. în vizita de lucru de la Roșia Montană, organizată de Roșia Montană Gold Corporation.

Spun ”din nefericire” pentru că prestația dvs. nu face cinste statutului de parlamentar – ba chiar m-a insultat în calitate de cetățean al acestei țări.

Trec peste faptul că tot azi am aflat că într-o sesiune parlamentară ați schimbat de patru sau cinci ori partidul din care faceți parte. Și chiar peste faptul că, în loc să fiți proactiv și să vă deplasați oricum la Roșia Montană din proprie inițiativă și să fi ajuns acolo deja informat – căci sunteți chemat să vă spuneți cuvîntul pe marginea proiectului de lege în calitate de membru al Comisiei pentru Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Echilibru ecologic – ați acceptat o vizită sponsorizată de una dintre părțile vizate de proiectul de lege, ba chiar de către beneficiar (RMGC, n.m.).

Trec peste toate astea, căci ele sunt în general caracteristice unei bune părți a parlamentarilor români, din păcate.

Dar nu pot trece peste comportamentul pe care l-ați avut față de dl. Eugen David. Domnule deputat, membru în organul reprezentativ suprem al țării (art. 58 (1) din Constituție), nu l-ați insultat numai pe Eugen David, ci pe toti cetățenii acestei țări. Vă reamintesc art. 66 din Constituție, alin. (1): “În exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului”.

Nu aveți nici dreptul și nici căderea să manifestați aroganță și superficialitate în relația cu constituenții acestei țări. Nu puteți să vă permiteți un asemenea comportament, în nicio circumstanță, atunci cînd vorbiți cu sau despre cetățenii acestei țări. Și nu, costumul și cravata nu vă fac nici mai pertinent și nici mai respectuos. Prefer oricînd un parlamentar modest, onest si politicos unuia la patru ace și care, în scopul documentării pe un proiect de maximă importanță pentru țara se întreabă de unde vin banii cu care s-au tipărit hîrtii pentru informarea lui.

Și pot să vă întreb și eu, domnule deputat: dar banii dvs. de costum de unde vin? Și cel mai important, domnule deputat, banii de campanie electorală de unde provin? Că doar ați fost miner.

Așadar, domnule deputat, avînd în vedere felul în care vă exercitați atribuțiile ca parlamentar, vă solicit să vă cereți scuze public dlui. Eugen David. E ca și cum v-ați cere scuze poporului român.

Oameni ca dvs. au înjosit ideea de parlamentarism în România, așa că scuzele dvs. sunt mai mult decît binevenite. Și ar ajuta și ca să mai reparați ceva din imaginea foarte proastă a parlamentarului român.

Florina Presadă
PS: Puteți să le spuneți colegilor din Partidul Conservator că, dacă sunt asa de obosiți muncind pentru „țară”, pot oricînd să-și dea demisia

Am o scurtă listă de dorințe legate de subiect pe care doresc să le exprim acum:
- Rog cititorii suceveni să distribuie mesajul în zonă.
- Rog toți cititorii interesați să scrie parlamentarilor care-i reprezintă în sensul exprimării opțiunii asupra votului pe legea privind exploatarea de la Roșia Montană. Este legal, civic și întrutotul legitim. Ei ne reprezintă și trebuie responsabilizați de către electorat, dacă ei înșiși nu sunt suficient de responsabili.
- Rog toți cititorii cu simț civic să se alăture protestelor. Acestea nu mai sunt nicicum restrînse strict la o chestiune de protecție a mediului sau de afacere deopotrivă oneroasă și păguboasă. Protestele vizează deja adîncimea clivajului dintre sfera puterii și sfera civilă care, într-o democrație consolidată de un stat de drept, nu ar trebui să existe. Este momentul optim să ne transformăm într-o reală societate democratică.
- Rog participanții la proteste să se abțină de la provocarea jandarmilor. Vreau să mulțumesc forțelor de ordine – deopotrivă jandarmilor și poliției – pentru maniera decentă în care abordează actualele proteste. Prezența lor acolo, de maniera în care am putut-o constata într-o săptămînă de proteste, este legitimă și binevenită și contrastează flagrant cu ce am văzut la forțele de ordine în ianuarie 2012 (remember ”luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă!”) – semn că ceva s-a schimbat în bine.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments
 • 1

  „În exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt ÎN SERVICIUL POPORULUI”

 • 2

  Romaneste
  youtube.com/wat../

 • 3

  nu s-a schimbat nimic, domnule, noi inca nu constientizam butoiul de pulbere care suntem, ei in schimb stiu asta, ca doar e meseria lor.

  nu s-a schimbat nimic
  2013-09-08 14:49:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Mitingurile impotriva cianurilor deja depasesc cu mult sfera ecologiei. Sunt indreptate impotriva SPAGII si CORUPTIEI. Cea mai mare spaga de pana acum va fi livrata de Steinmetz sa treaca fara probleme legea Cianurilor. Echipa de Cioate trimisa in vizita de lucru de Felix-Partidul-Cianurilor ( Mircea Irimie (Turda), Cezar Cioată (Vatra Dornei), Ioan Moldovan (Cîmpia Turzii), Cătălin Drăguşanu (Neamț), Gheorghe Coman (Buzău), Aurelian Ionescu (Urziceni), Ovidiu Raieţchi (București))ca si restul de parlamentari nu isi pun fundurile in miscare neunsi bine cu spaga de RMGC.

  Anti Coruptie
  2013-09-08 14:52:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Oamenii sunt pasivi pentru ca nu inteleg cum ii afecteaza pe ei, personal, tunul de la Rosia Montana.
  Noi, cetatenii, platim impozite si taxe statului. Cea mai evidenta este TVA. Daca nu ar exista TVA, am plati la cumparaturi 100 de lei fata de 124 de lei cat platim acum. 24 de lei se duc in vistieria statului, 100 de lei la comerciant. Dar platim multe alte taxe, peste 300 la ultima numaratoare (impozit pe venit, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe casa, impozit pe teren, impozit pe masina, taxa de mediu la masina, accize etc.). Statul primeste acesti bani de la noi, cetatenii, ca sa faca cu ei ceva in folosul nostru.
  Insa conducatorii tarii folosesc banii statului ca sa dea tunuri. Ce inseamna un tun? Un tun este atunci cand statul incheie un contract pagubos cu un smecher. Smecherul se-ncarca de bani si da o parte si alesilor nostri care au facilitat semnarea contractului. Acestia fiind banii nostri, care ar trebui folositi pentru educatie, pentru sanatate, pentru astupat gropi, pentru autostrazi, in contracte avantajoase pentru noi.
  Asta inseamna un tun.
  Proiectul minier Rosia Montana este un tun pentru ca vom instraina aceste zacaminte, urmand sa primim numai o redeventa de 6% din valoarea lor, iar participarea la profit de 25% nu inseamna nimic. Compania lacomiei are deja o pierdere foarte mare acumulata din 1995 si pana acum si profitul, daca va exista, poate fi adus la zero prin inginerii financiare simple (facturi de la furnizori umflate) sau mai complicate. 25% din zero egal cu zero. Asadar, alesii nostri au semnat un contract prin care vindem un activ valoros la un pret egal cu 6% din valoarea lui de piata. Acest lucru face din proiectul minier de la Rosia Montana un tun.
  Spre deosebire de alte tunuri pe care le-au mai dat alesii nostri, acest tun de la Rosia Montana mai are niste consecinte, foarte grave:
  - incalcarea dreptului de proprietate al locuitorilor din Rosia Montana care sunt fortati sa-si paraseasca gospodariile si sa plece;
  - distrugerea patrimoniului cultural din zona. Rosia Montana este cea mai veche localitate atestata documentar din Romania. Aici exista marturii arheologice ale traiului oamenilor de peste doua mii de ani. Rosia Montana va fi rasa de pe fata pamantului daca exploatarea minereurilor va avea loc;
  - distrugerea mediului natural, prin despadurirea zonei, prin distrugerea solului si prin crearea unui lac imens de steril cu continut ridicat de cianura.
  Concluzia mea: proiectul minier de la Rosia Montana este un tun cu consecinte foarte grave, o teapa imensa pe care conducatorii tarii ne-o dau noua, pentru ca ei sa-si ia spagile.
  Oameni buni, nu mai fiti pasivi! Nu lasati politicienii sa fure bani din buzunarele voastre prin acest tun de la Rosia Montana! Si nici prin alte tunuri!
  Desteptati-va, romani!

 • 6

  Probabil ca in viziunea acelui deputat, domnul Eugen David ar fi trebuit sa-si zugraveasca si casa si sa-i intinda un covor rosu pan` la dansul acasa, eventual sa-i trimita si o limuzina. Desigur mai lipsea o masa imbelsugata cu niscaiva caviar, foie gras si ceva vinuri fine, vechi de zeci de ani, ca doar i se facea o onoare sa fie vizitat de cel care-l reprezinta in Parlament si care e platit din bani publici, deci si din buzunarul domnului Eugen David. Sa ne inarmam deci cu rabdare, caci nu cred ca vom vedea scuze prea curand avand in vedere nesimtirea acestui parlamentar dar si a colegilor care-l insotisera.

  sa ne inarmam cu rabdare
  2013-09-08 16:17:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Cioata se asptepta la o primire cu Sare si Paine. Sau Cianuri si Paine mai aproape de ce vrea RMGC-ul si fanii lui din PC facuti peste noapte.

  Partidul Cianurilor
  2013-09-08 17:39:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Propagandistii eco-ongisti de la “Cenaclul Cianura” de la Universitate sunt ca cel ce vrea sa traverseze o batrana strada, impotriva vointei ei.
  De la nu ne vindem tara, a proletarilor pcr-isti din ‘90, s-a ajuns la “ne fura imperialistii aurul dacilor si al urmasilor nostri”, slagar cantat de urmasii lui Pauker si Dej, ce baga spaima in burghezi.
  “Hai la lupta cea mare, ongist cu uslamist sa ne unim, aurul si sistul, prin noi sa-l izbavim”.

 • 9

  da cine zis, Jane, că ne e frică că ne dăm ţara pe gratis? eu văd că o dăm pe cianuri. nişte jmecheri de care n-a auzit nimeni şi care au tot atâta experienţă în minerit, câtă a căpătat tac-tu minerind în mă-ta, au găsit ei o cale să plece cu 600 de tone de aur din România şi să le dea fraierilor la schimb mumu. mă refer, desigur, la cetăţeni, pt. că politicinii şi cozile de topot s-au adăpat bine, deşi nici măcar nu s-a deschis mina.

  şi vii tu să ne ţii predici despre capitalism. păi aşa arată capitalismul, bă, pârlitule? sau unde ai învăţat tu despre capitalism? în Africa?

  JohannM
  2013-09-08 20:49:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Jan
  bune prestatie, de nivelul discursurilor numitului inculpat iliescu ion.
  ce it scapa, jane, este ca nimeni nu “baga spaima in burghezi”.
  si asta dintr-un motiv simplu: “bughezii” sunt chiar ei, clasa noastra politica.
  ei sunt patrihotii!
  altfel, nea jane esti jalnic si patetic! ma mir ca mai esti platit sa lansezi fumigene! dar la nivelul de incompetenta a statului este de inteles de ce mai esti inca platit:)

  yehudy
  2013-09-08 22:32:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Jan
  nea jane, mi-ai mai adus aminte de “pastila de sambata seara” a lui paul everc.
  ar fi interesant ca tvr sa ne mai dea in leruare cateva pastile, sa avem de ce rade:)

  yehudy
  2013-09-08 22:35:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  huo!

  cioata_nemarcata
  2013-09-09 13:04:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Orice-ar fi, Eugen David rulz!

  Pistache
  2013-09-09 22:05:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Țăranul cel beat cu șapcă este un interlocutor ?

  Andrei George
  2013-09-10 03:31:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Ati vazut dum se prezinta el; sunt deputatul nu stiu cum, fost inginer, 12 ani bla, bla, bla, deci cu alte cuvinte sunt fost ofiter, functia si gradul!
  Parca am mai vazut undeva “filmul” asta!!!
  Daca te uiti la el e tuns regulamentar si simte nevoia ca toti sa fie in uniforma ca si el!
  Curat securist nenica!
  Si ce-i mai trist e ca se afla acolo la ordin!

  Nicu Salistean
  2013-09-10 22:26:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!