RSS Feed

Cioloş zboară la economic. Tobă cum zboară? Să-i dăm înainte cu “normalul”

vezi toate articolele de
05 Sep 2016 la 12:55 comenteaza acum 631 vizualizari.

Vai ce premier normal avem, strigă fanii tehnocraţie. “Normalul” revine periodic în discuţie de câte ori îşi mai găseşte dreapta câte un avatar (Băsescu, MRU, Iohannis etc.). Era plin de “normal” şi când mai făcea Băsescu câte un banc sau un dans la Cireşica. Punctele câştigate cu “normalul” or fi fumate, dar nu ineficiente.

Ştirea TVR, cu Cioloş şi personalul înghesuindu-se la economic

Cioloş, pe de altă parte, înţelege măcar importanţa unor minime gesturi populiste. Pentru Ponta era normal să dea o tură la Formula 1 în nu ştiu ce ţări arabe; Boc se dădea normal în timp ce tăia de la cei mulţi şi salva afaceri “strategice” şi “stabilitatea”; unii au încercat o cursă cu bicicleta spre Guvern. Cioloş a făcut treaba asta cu “clasa economic” şi imediat s-a activat corul “iubitorilor de normal”. Nu e puţin lucru.

“Normalul” e singura idee “politică” pe care poţi conta atunci când cauţi voturile celor care au impresia despre ei că sunt centrul României, elita ei etc.

Cu şmecherii precum PRU-ul lui Ghiţă, acel pesedist pe care pesediştii înşişi îl urau pentru monopolul pe licitaţii, şmecheria cu “normalul” în zona agitatorică de dreapta va prinde fără probleme. Avem aşadar încă o dată motive să ne situăm împotriva lui puiemonta şi “extremismului” (extremismul se vede doar la tabăra ostilă, nu vedem nimic de la “ai noştri”). Jocul de PR al lui Ponta cu PRU şi noul naţionalism, aşa cum a văzut el că se poartă “afară”, e ridicol şi ne arată că omului îi e imposibil să-şi asume riscuri reale (consolidarea poziţiei în PSD, nu joculeţe triste cu partide vagonet care să care urîţeniile pămîntului în parlament), este dedicat jocurilor duble.

Totuşi, e foarte interesant că urme de “anormal” au fost tot timpul în Guvernul Cioloş. Tobă nu a fost un extraterestru plagiator plonjat de nicăieri. Era continuator al lui Oprea cel foarte iubit şi foarte folosit strategic de “normalul” Iohannis.

În acelaşi timp, Tobă face parte din politica normală a lui Băsescu et comp. care timp de zece ani au alimentat zona strategică şi de servicii. Pentru că statul minimal (retras din zone cheie de reglementare,  merge la pachet cu un stat obez în zona rentelor militare şi de servicii. Cazul Tobă şi celebra Academie de servicii inventată de Oprea şi de intelectualul Maior fix asta ne transmit, că Big Brother înseamnă conslidarea unei pături business-funcţionărească iubitoare de americani, de ii şi iţari şi de misiuni bine plătite. Această situaţie este profund intimă viziunii tehnocrato-iohannesiene, Tobă nu e un accident.

Avem un guvern care se propune anti-sistem. Anti-sistemul este doar împotriva parlamentarilor şi a unei reţele politice de modă veche care împarte local privilegii, care dezvoltă afaceri mici şi mijlocii. Din punctul ăsta de vedere, Ghiţă e mai aproape de tehnocraţi decât le place ambelor tabere să creadă – pentru că ambele tabere cred într-un soi de centralizare strategică a marelui business. Diferenţele local-multinaţional sunt simple detalii atunci când intenţia e în ambele cazuri de demantelare şi reinventare a traficului de influenţă în structurile politice.

Asta e, zborul la economic presupune o frustrare în plus la ieşirea din avion, când delegaţiile oficiale au prioritate. Dar premierul şi-a cerut scuze, totul a rămas în “normal”.

Marea ofensivă cu politica aburelii împotriva agendei sociale a zilei se duce aşadar pe mai multe fronturi secrete şi sufleteşti: nou naţionalism în care preamărim “banul naţional” şi înfierăm colonizatorii pe care tot liderii naţionali i-au pupat în fund, cumpărăm Cuminţenia pământului, Catedrala Neamului (spitalul sufletului, cum spunea Patriarhului), plătim sute de rente grase pentru generalissimi şi securişti stresaţi ieşiţi devreme la pensie şi reîncadraţi în pieţe rentabile private. Piaţa de droguri pentru popor se extinde pe varietăţi şi după venituri, stadii diverse de falsă conştiinţă etc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!