RSS Feed

Citiți aici, domnule Bogdan Naumovici: ”Publicitatea Roșia Montană Gold Corporation e înșelătoare” (Comitetul Etic al Consiliului Român pentru Publicitate)

vezi toate articolele de
09 Aug 2011 la 01:55 2 comentarii 3567 vizualizari.

”Spoturile TV ale Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) încalcă articolele 1.3 și 5.1 din Codul de Practică Publicitară elaborat de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC)”, se arată într-o recomandare, datată 5 august 2011, pe care acest organism a transmis-o Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).
”Comunicarea trebuie să evite orice afirmație sau reprezentare care ar putea să înșele consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare”; ”Anunțătorul trebuie să fie în măsură să probeze veridicitatea datelor, descrierilor, afirmațiilor, ilustrărilor și testimonialelor folosite în comunicare. Probele trebuie să fie actuale, relevante și documentate” se arată în art. 1.3, respectiv 5.1 din Codul de Practică Publicitară.
Spoturile TV vizate sunt cele despre care am mai scris aici și pe care, dacă v-ați uitat în ultimele săptămâni la televizor era imposibil să nu le vedeți, pentru că au fost difuzate și de 2-3 ori într-un calup publicitar. Sunt cele în care se halucinează despre cele ”70 de milioane de dolari investiți de RMGC în patrimoniu” și despre miile de locuri de muncă pe care proiectul minier le-ar crea.
”Afirmația ”Roșia Montană Gold Corporation investește 70 de milioane de dolari în conservarea patrimoniului” poate crea consumatorului impresia că această investiție este în derulare și reprezintă o certitudine. În fapt, afirmația nu este susținută, întrucât, în acest moment, doar o parte din această sumă a fost investită, iar investirea în totalitate a sumei menționate în spot se face pe perioada de derulare a proiectului și este condiționată de anumiți factori”, se argumentează în recomandarea RAC.
”Afirmația ”mii de oameni din toată țara vor avea din nou ce munci” (auditiv) care comunică angajarea a mii de șomeri și afirmația ”Proiectul Roșia Montană creează mii de locuri de muncă” (vizual) prin care se comunică apariția a mii de locuri de muncă nu au putut fi susținute de reprezentanții RMGC. (…) Antrenarea altor companii pentru colaborarea cu RMGC (”muncitorii care vor descărca piesele venite pe mare”, ”șoferii care transportă străbătând țara întreagă” etc.) nu presupune, obligatoriu, crearea de noi locuri de muncă (”vor avea din nou ce munci”), ci doar furnizarea de volum de muncă suplimentar către aceste companii”, se mai arată în recomandarea RAC.
Pe baza acestor constatări, Comitetul Etic al RAC recomandă revizuirea spoturilor publicitare în cauză.
***
Din punct de vedere al efectelor acestei recomandări RAC e evident că reacția e târzie și procedura (care necesită o sesizare prealabilă) deficitară. Asta pentru că spoturile incriminate au fost difuzate deja de sute de ori (de altfel, cel cu ”miile de locuri de muncă” a fost difuzat, într-o formă asemănătoare, și în urmă cu un an). Din fericire, minciunile din aceste spoturi publicitare ale RMGC sunt într-atât de evidente încât reacția majoritară a publicului a fost de iritare.
Acest din urmă lucru nu rezolvă însă problema generală a publicității mincinoase și a autoreglementării din domeniu, atâta timp cât nu este prevăzută nicio sancțiune pentru firmele care au realizat spoturile în cauză. Și mă refer la firmele de comunicare și publicitate, nu la clienții acestora. Pentru că responsabilitatea lor e mult mai mare.
După cum se știe, RMGC are angajată o armată de comunicatori și agenții de publicitate, în frunte cu firma lui Bogdan Naumovici a cărui contract (pe 3 ani) este de 1,35 milioane de euro, la care s-ar adăuga un ”bonus de succes” de 800.000 de euro (detalii aici). Înțeleg că disperarea de a obține acel bonus e mare (contractul încheiat la începutul lui 2009 se apropie de final, iar”succesul” comunicării nu se prea vede), astfel că o ”sancțiune” de genul acestei recomandări a RAC nu cred că îi va opri pe simbriașii RMGC să comită și alte asemenea înșelătorii pe viitor. De altfel, în iunie 2009, CNA a oprit de la difuzare o altă serie de spoturi realizate pentru RMGC de Bogdan Naumovici, tot pentru publicitate mincinoasă.
Sunt convins însă că ”guru” Naumovici o să apară pe mai departe pe la televiziuni unde va emite tot felul de judecăți păreristice despre publicitatea autohtonă. Și o să mai dea interviuri prin publicații financiare despre cât de ”curat” este proiectul RMGC.

***

Bonus:

Și nu uitați de FânFest, cel mai mare festival cultural din România organizat în exclusivitate pe bază de voluntariat. Ajuns la ediția a VI-a, FânFest se va desfășura între 12 și 14 august la Roșia Montană. Scopul festivalului este de a prezenta un mod de dezvoltare durabilă a unei localități rurale, bazat în exclusivitate pe valorificarea turistică a potențialului cultural al acesteia. În acest sens, participanții vor avea la dispoziție ghizi avizați pentru a vizita principalele obiective turistice din Roșia Montană și împrejurimi, vor putea participa la conferințe și workshop-uri și la târgurile de produse manufacturate. Seara se vor putea relaxa fie participând la numeroasele concerte din poiana de la Tăul Brazi, fie la spectacolele de teatru de la Biserica Unitariană, fie la proiecțiile speciale de film de la Căminul Cultural, fie în jurul unui foc, ascultând poveștile și legendele locului.

Mai multe detalii despre FânFest 2011, aici. În avanpremieră, o piesă cu ”Aria Urbană”, o trupă pe care o să o puteți asculta live la Roșia Montană:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!