RSS Feed

Ciudățenii cu arheologi români, Bursa din Toronto și Roșia Montană

vezi toate articolele de
23 Jul 2011 la 20:55 un comentariu 1892 vizualizari.

Mai întâi, ciudățeniile de la Bursa din Toronto

Marți, 12 iulie 2011, volumul acțiunilor tranzacționate de Gabriel Resources (care deține 80% din RMGC, compania care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană) la Bursa din Toronto (TSX) a atins un maxim al lunii iulie, de 1,149 milioane. Cu o zi mai devreme (pe 11 iulie), fuseseră tranzacționate 0,079 milioane de acțiuni Gabriel, iar în ultima zi de tranzacționare a săptămânii precedente (vineri, 8 iulie), 0,069 milioane de acțiuni.

Miercuri, 13 iulie, s-au tranzacționat 0,376 milioane de acțiuni, pentru ca joi, 14 iulie, să se înregistreze un nou record: 1,523 milioane de acțiuni. De vineri, 15 iulie, s-a trecut pe un trend descendent, de ordinul sutelor și zecilor de mii de acțiuni tranzacționate.

Marți, 12 iulie, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources a atins un maxim de 7,06 dolari (canadieni), închinzându-se, la sfârșitul zilei bursiere, la 6,97 dolari/ acțiune. Joi, 14 iulie, maximul zilei (și al ultimelor luni) a fost de 8,65 dolari/acțiune, iar la închidere, 8,00 dolari/acțiune.

Cu alte cuvinte, cine a avut inspirația să cumpere acțiuni marți și să le vândă joi, a putut câștiga între 1,03 și 1,59 dolari/acțiune. Fiind vorba de o diferență de peste un milion de acțiuni tranzacționate, cel care s-a dovedit ”inspirat” (în funcție de numărul de acțiuni tranzacționate) ar fi putut câștiga de la ”câteva” sute de mii de dolari canadieni până la 1,5 milioane de dolari canadieni. În două zile. (notă: 1 dolar canadian = 1,04 dolari americani, la 14 iulie).

Mențiune: Ultima zi în care au fost tranzacționate peste 1 milion de acțiuni Gabriel este 13 iunie 2011. Însă, în jurul acestei date nu mai există o altă zi cu un volum de acțiuni tranzacționate similar.

Ciudățeniile din România

Marți, 12 iulie 2011, întrunită în sesiune secretă, Comisia Națională de Arheologie (CNA) și-a dat avizul pentru o nouă descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic în favoarea RMGC. Până acum, ședințele CNA se țineau în zile de vineri, iar ordinea de zi a acestora era făcută publică pe site-ul Ministerului Culturii. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul ședinței din 12 iulie.

Miercuri, 13 iulie 2011, într-un interviu acordat pentru Radio România Actualități, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, afirmă că nu cunoaște care este opinia specialiștilor în arheologie în legătură cu patrimoniul de la Roșia Montană.

Joi, 14 iulie 2011, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Alba, anunță, printr-un comunicat de presă, eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, pe baza avizului CNA. Mai mult, comunicatul amintește de un ”plan de acțiune pentru salvarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană”, eliminând orice dubiu legat de faptul că ministrul n-ar fi știut care este opinia ”specialiștilor în arheologie”.

Ciudățenia merge mai departe, pe 14 iulie, site-ul de știri MarketWire.com publică un comunicat de presă al Gabriel Resources referitor la obținerea certificatului de descărcare de sarcină arheologică la ora 14.09 (ora României),  la doar 25 de minute după prima apariție a comunicatului Direcției de Cultură Alba într-un mediu online de presă din România (detalii aici). Probabilitatea elaborării unui comunicat de presă, a aprobării lui de către managementul Gabriel Resources, a transmiterii lui către presă, a editării și publicării lui de către un site de știri într-un timp atât de scurt este, practic, nulă.

Agerpres (primii care au făcut publică informația în România, la ora 13,44) nu a avut de parcurs decât ultima etapă – publicarea comunicatului, fără nicio editare, cu mențiunea ”comunicat de presă” . Singura concluzie rezonabilă pentru ”viteza” distribuirii către agențiile de știri economice a informației de către Gabriel Resources e că aveau comunicatul pregătit înainte ca informația să devină publică.

Antecedent

Pe 17 decembrie 2009, cu câteva zile înaintea încheierii negocierilor cu UDMR pentru formarea unei coaliții, Adriean Videanu (care avea să ajungă Ministru al Economiei), anunța includerea proiectului de la Roșia Montană în programul de guvernare. Câteva ore mai târziu, Gabriel Resources finaliza o vânzare de acțiuni în valoare de 67,5 milioane de dolari în favoarea BGS (corporație multinațională, a cărei divizie imobiliară a dezvoltat proiecte imobiliare în București în perioada în care Videanu a fost primar).

O declarație memorabilă

”Ne aflăm, din nefericire, şi în cadrul proiectului Roşia Montană, atît de important pentru zona Apusenilor şi a Transilvaniei, într-un caz tipic ce ilustrează acest fenomen, în care venalilor manipulatori de burse li s-au alăturat tot felul de activişti anti-capitalişti aflaţi în şomaj de cauze şi idei şi academici neinformaţi şi care nici nu doresc să se informeze, mai ales că în cercurile subţiri, elitiste, este de bonton să fii vag şi nefundamentat preocupat de viitorul omenirii, în general, dar nu de cel tangibil, al oamenilor, al fiilor, nepoţilor şi strănepoţilor acestora”

Bogdan Baltazar, consilier financiar al RMGC (în martie 2010)


Concluzie

Vă las d-voastră să trageți ce concluzii considerați de cuviință la faptele enumerate mai sus.

***

Bonus: Ideea unui cititor

”Cato: Și, totuși, Cartagina trebuie distrusă” a scris unul dintre cititori la un articol anterior legat de Roșia Montană. Mai exact „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“ (”Consider că trebuie să distrugem Cartagina”) era modul în care Cato cel Bătrân își încheia toate discursurile sale publice, indiferent de tema acestora. În cele din urmă, Cartagina fost distrusă. Chiar dacă, la un moment dat, anterior, Hannibal ajunsese la porțile Romei. Sau poate chiar din acest motiv.

De aceea, să nu vă mirați ca, începând din acest moment, la finalul oricărui articol de-al meu de pe VoxPublica, indiferent de temă, să regăsiți amănunte legate de cazul Roșia Montană. Pentru că e sâmbătă seara, hit-ul săptămânii.

Iar ilegalitățile și manipulările din cazul Roșia Montană trebuie să înceteze. Și pentru minciunile sale, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, trebuie să-și prezinte demisia.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!