RSS Feed

Clişee catastrofale şi lucruri adevărate (măcar pe jumătate) de la Traian Băsescu

vezi toate articolele de
05 Jul 2013 la 10:24 28 comentarii 1859 vizualizari.

Ameninţarea cu sistarea alocaţiei pentru copiii care nu merg la şcoală (în contextul unor declaraţii legate de creşterea rapidă a populaţiei rome) făcută de Traian Băsescu trimite la un clişeu adânc înrădăcinat în mentalul colectiv autohton. Cel conform căruia populaţia romă ar avea o adversitate înăscută faţă de educaţie. Aprofundarea situaţiei relevă însă o altă realitate. Părinţi ai unor copii români care fac presiuni asupra directorilor de şcoli să nu înscrie copii romi în clasele în care învaţă odraslele lor (mergând până la ameninţarea că îşi vor muta copiii la alte şcoli dacă în clasă sunt acceptaţi romi). Segregarea şi periferizarea (prin acţiuni directe ale administraţiilor locale, de la Bucureşti şi până la Cluj şi Baia Mare – pentru a consemna doar cazurile notorii) populaţiei rome, ceea ce generează costuri suplimentare pentru şcolarizarea unor copii provenind din familii oricum mult mai sărace decât media. La care se adaugă discriminări evidente în procesul de angajare al romilor (menţinând starea de sărăcie, cu efecte asupra educaţiei copiilor). Obligativitatea educaţiei copiilor romi (impusă prin sancţiuni) e o ipocrizie populistă de amploare atâta vreme cât nu creezi condiţii reale de a fi pusă în practică. În fapt, mesajul domnului preşedinte a fost cu totul altul: că ar exista o problemă majoră cauzată de creşterea rapidă a populaţiei rome. Cum Traian Băsescu este (cel puţin teoretic) preşedintele tuturor cetăţenilor români (de toate etniile) creşterea populaţiei ar trebui să-l bucure, nu să-l sperie.

***

În privinţa declaraţiilor făcute (la “Digi 24”), referitoare la “furtul prin lege”, Traian Băsescu are, însă, dreptate. Cel puţin până la un punct.

„Sigur că sunt, în continuare, multe lucruri care nu-mi plac. Spre exemplu nu-mi place că se continuă a se fura prin lege. Ca şi pe vremea lui Năstase, acum au început cu memorandumul cu Rompetrol. Sau iei un institut de cercetări din Insula Mare a Brăilei şi îl dai Consiliului Judeţean. Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtel şi a făcut-o prin lege. Şi a fost suficient de laş să nu-şi asume responsabilitatea că guvernul lui a hotărât să semneze un contract dezastruos cu România, dar el să ajungă până la Casa Albă. Petromul cum fost privatizat? Prin lege. Pentru ca nimeni să nu-l poată întreba pe Adrian Năstase: “Cum ai dat şi resursele pe 30 ani, măi omule, care ai pretenţia că serveşti România?”. Dar a construit o relaţie foarte bună cu socialiştii austrieci. Am cumpărat fregatele, da? Şi ne-am văzut cu Tony Blair”, a afirmat Băsescu.

„Furtul prin lege” este un model pe care Victor Ponta l-a preluat cu entuziasm de la mentorul său, Adrian Năstase. Fie că e vorba de modificarea unor legi în aşa fel încât să fie înlăturate obstacolele de care s-au lovit diferiţi investitori (ajungând până la instituirea posibilităţii exproprierii în interes privat). Fie, pur şi simplu, prin promovarea unor legi speciale pentru un anumit proiect (atât declaraţiile lui Victor Ponta, cât şi ale altor miniştri din actualul Guvern, indicând că „rezolvarea” cazului Roşia Montană va ajunge în Parlament). O astfel de practică de-responsabilizează, în mod evident, Guvernul, mutând decizia pe umerii unor oameni mai puţini vizibili şi (în cea mai mare parte) fără a avea habar despre ce votează. La polul opus, la fel de nedemocratică (şi, în cele din urmă, de-responsabilizatoare) a fost cea de care au abuzat Guvernele Boc-Băsescu, a ordonaţelor de urgenţă şi a asumării răspunderii guvernamentale (responsabilitatea cade, în cele din urmă, tot pe Parlament, dar cu şi mai puţină dezbatere şi transparenţă).

***

Cât despre catastrofismul turneului asiatic al lui Victor Ponta şi comparaţiile referitoare la ce bun premier ar fi el în comparaţie cu Ponta, a se mai slăbi. Dacă ar fi fost aşa de bun ca prim-ministru, Traian Băsescu i-ar fi putut da sfaturi mai bune lui Emil Boc. Pentru faptul că o “catastrofă” ca Victor Ponta a ajuns premier al României (şi încă având în spate o majoritate sufocantă) este responsabil în cea mai mare măsură Traian Băsescu. Şi deciziile guvernamentale pe care le-a susţinut (şi le-a impus) în timpul Guvernelor Boc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!