RSS Feed

Armand vs. Dragnea. Euro-şansa din Franţa şi justiţia pentru căţei

vezi toate articolele de
14 Jun 2016 la 15:41 48 comentarii 985 vizualizari.

Liviu Dragnea şi Clotilde Armand ne oferă adevăruri emise cinic cu care n-are rost să ne pierdem timpul în jocuri morale rarefiate. De la dilemele lor ar putea începe o politică viitoare cu oareşce sens. Unul ne spune că nu merge treaba cu atîtea cătuşe. Dar e o modalitate de a spune că nu poţi face un business cinstit fără o ciupeală minimală. Şi are dreptate, capitalismul, fără o infinitudine de nervuri ale corupţiei, mai fine sau mai din topor, e o glumă. Sîntem prinşi pe o scală a corupţiei cuprinsă între cefe groase care fură cu găleata şi finuţi care aranjează legi pentru tăiat păduri sau staţi de drepţi care îşi ţin banii de investiţii în Panama.

Aramand ne spune că, dacă avem de ales între colonizare brutală tip Bechtel şi colonizare mai molcomă europeană, eventual francofonă, să zicem mersi pentru ultima. Să le mulţumim pentru onestităţi:

Dragnea ne aduce aminte cu o declaraţie ce înseamnă PSD: o capsulă pentru mica-medie afacere, mica ciupeală.

romanii trebuie să se hotărască dacă în loc de o alimentare cu apă preferă un denunţ, dacă în loc de o şcoală preferă un dosar sau în loc de o pâine mai bună preferă nişte cătuşe”.

O figură precum Clotilde Armand ne ajută să dezbatem măcar trecutul recent. Bechtel, de exemplu, una dintre multele plăți rudimentare făcute de România pentru a-și demonstra pregătirea pentru structurile euroatlantice.

Scrie doamna Armand pe pagina de FB:

Aveau o atitudine de superioritate și exploatau situația avantajoasă în care se găseau, tratând statul roman ca pe un vasal, contractul Bechtel fiind efectiv un fel tribut plătit în virtutea unui tratat de vasalitate. În fata lor, statul roman avea nevoie de reprezentanți de calibru, pe care i-a pus la dispoziție firma Egis. Statul francez este mai puțin vulnerabil decât România în fata presiunilor altor state, iar firma Egis și-a exercitat întreg prestigiul și autoritatea unei firme de stat franceze în relația cu Bechtel.

Bun, Armand nu are timp şi nici presiune etică deasupra capului să ne explice cum tratăm cazuri de capital european cu cel puţin acelaşi comportament bechtelian (de la Veolia, la Enel). Cert e că statul român dispare din schemă. Se vede asta de la piaţa de energie unde ne tot minunăm de ce independenţi energetic sîntem în timp ce plătim ca proştii rente imense pentru diverşi.

Unii rezumă realităţile astea cu “sîntem colonie”. E prea puţin şie şi periculos: pentru că răspunsul inevitabil e “naţional”, ba chiar ultralocalism. Mult din colonialism e internalizat. Avem o întregă porţiune din clasa de mijloc românească angrenată în mecanismele “civilizării” economice. E şi imprecis şi nici nu ne ajută acest “sîntem colonie” să înţelegem România de azi. Mai precis ar fi să spunem că avem colonizare de clasă (sic!) în interiorul ţării cu un continuu du-te-vino european.

Dragnea spune lasă-i pe unii să aibă contracte, să strîngă capital, să curgă firimituri şi la alţii, şi atunci ai capitalism funcţional, anticorupţia prea apăsată e la fel de periculoasă precum corupţia. Dragnea şi mulţi alţii vor o zonă gri.

Şi, atenţie, în paralel, atitudinea lui Dragnea se regăseşte într-o parte a capitalului românesc îngrijorat că va fi ras complet din piaţă. O astfel de atitudine apărea ieri în Ziarul Financiar care, după falimentul Carpatica, ieşea cu titlul îngrijorat că piaţa de asigurări este curăţată de români şi că RCA-ul la un Logan va ajunge cît salariul minim. Corupţia e clară în zonă. Multe dintre asigurările alea oricum nu funcţionau. Curăţarea ne va costa şi mai mult:

În această atmosferă depresivă e foarte greu să mai găseşti o bază pentru anticorupţie care să conteze real, aşa cum e foarte greu să găseşti modele de redistribuţie altfel decît ultra-minimale. Poate de aia trebuie să privim la Europa, iar pentru România să inventăm o mişcare şi împotriva aburelilor naţionaliste şi gri-corupte româneşti, dar şi împotriva propunerilor de curăţenie prin birocraţie şi corporatism european profund virusat.

Euro-şansa din Franţa şi justiţia pentru căţei

Azi au fost manifestări în Franţa din nou împotriva noului cod al muncii. În România e reflectată ştirea cu veşnic dispreţ faţă de “socialismul francez”. Însă e una dintre ultimele bătălii nemascate de diverse populisme conservatoare între angajaţi şi angajatori. E vital să fie oprit trendul neoliberal-conservator care tot alimentează un uriaş aparat opresiv economic european. La fel cum e vital să devină evident în ce hal a ajuns ipocrizia social-democrată franceză.

Fotbalul e spectacolul care acoperă agitaţia importantă pentru noi, cu tot cu huliganii şi poveştile glam cu botul spart. Aici nu e vorba de angajaţi care apără trecutul, ci care pot decide chestii din viitor. Mai ales că în ultimele luni au existat speranţe de apropiere între mişcări post-occupy şi mişcări sindicale clasice.

Azi ne mai vine o veste care ne reaminteşte statutul de angajat de mîna a treia în cazul esticului U-European. Marea Britanie, să nu uităm şi contextul cu Brexitul, obţine o hotărîre periculoasă din punctul meu de vedere, hotărîre care va precariza mulţi muncitori migranţi din părţile sărace ale Europei:

Acest acord merge acum mult mai departe, autorizând Londra să acționeze o ‘frână de urgență’ care să permită tăierea de ajutoare sociale pentru non-britanici, ‘în cazul unui aflux de o magnitudine excepțională de muncitori din alte state membre’, cu acordul Bruxellesului și altor state din UE. (Agerpres)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) comite un act de justiţie politică în mod clar. Face justiţie servind de fapt campaniei anti-Brexit. Şi spune aşa: UE va exista doar dacă le vom lua din drepturi membrilor care se presupunea că se vor apropia cu drepturile şi standardele de media UE. Decît o Uniune aşa (pentru că tot restul ţărilor care au găzduit munca migranţilor şi au profitat din plin de ea vor profita acum de ce a obţinut UK), mai bine terminăm cu ipocriziile unioniste de pe acum. Spuneţi că vreţi semisclavi fără drepturi, albi, supuşi, din Est şi cu asta basta. Vestea de azi e incredibil de proastă. Ca de obicei, liderii noştri tac tac tac.

P.S. O notă pentru Claude Karnouuh. Tot strigă văd împotriva unei relaxate stîngi marxiste care ar freca mentolul în România. Nu scrie, destul, nu se duce după muncitori în fabrici, nu pomeneşte de lupta franţuzească. Da, nu se scrie destul, nu se face destul (deşi aş putea da contraexemple, dar nu am chef de apărare pur şi simplu). E extrem de deranjantă atitudinea asta de patronaj de la înălţime. Din ce văd, pînă să ajungem la România, tocmai în Franţa există blocadă mediatică împotriva străzii. Ce-ar fi să scrie despre asta în loc să frece la melodie cîteva zeci de tipi oricum epuizaţi de o agendă imensă. Eu văd că în Franţa stîngi marxiste sînt din ce în ce mai rozbonbon în loc să descopere măcar formulări noi ale unor lupte vechi. Deci să ne facem dracului util şi să terminăm cu confruntări dîmboviţene, abia alea cu adevărat conservatoare şi idioate, de “cine e cel mai radical”. Şi încă ceva: dacă nu facem distincţie între ce e conspiraţionism ieftin de internet şi ce e problemă reală, atunci ne numim victime ale tabloidului, nu “radicali”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

48 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!