RSS Feed

Clujul are c***e. Kinder-c****le și privatizarea spațiului public

vezi toate articolele de
02 Oct 2012 la 18:18 un comentariu 2793 vizualizari.

Poate că cineva s-a felicitat și s-a premiat pentru ideea asta. Poate altcineva a considerat-o ca fiind ”creativă”. Iar altcineva, din administrația locală a Clujului a apreciat că cine știe ce afacere face prin închirierea pentru publicitate a spațiilor publice. Și uite așa s-a trezit orașul (nu-i exclus să fi apărut și prin alte orașe) cu ditamai ouăle (în jur de 4 metri înălțime), ba în mijlocul piețelor, ba în zona verde. Ce contează că în Piața Mihai Viteazul nu mai vezi două monumente și clădirile istorice din jur? Ce contează că în capăt de Grigorescu, în loc să admiri copacii și vegetația de pe marginea Someșului îți ia privirea ditamai coiul Kinder? Sau mai contează că la Sala Sporturilor conducătorii auto nu mai văd semnul de ”cedează trecerea”? Parcă erau pe undeva niște legi legate de interzicerea obturării semnelor de circulație, dar ce mai contează legile, cât timp sponsorul ”marcă banul”… Șoferilor care nu văd semnul le doresc să aibe măcar norocul unei asigurări CASCO.

Desigur, o primă problemă care se pune e de gust. De prost gust. Iar ditamai coaiele Kinder nu sunt cu nimic mai prejos din acest punct de vedere decât băncile și coșurile de gunoi vopsite în roșu, galben și albastru în timpul unei foste administrații (de lungă durată) de la Cluj. Iar între exacerbarea naționalismului și cea a consumerismului nu sunt diferențe prea mari. Efectele sunt la fel de nocive.

Dar, să admitem că problema de gust poate fi una subiectivă. Privatizarea spațiului public nu este. Spațiul public este al tuturor clujenilor, nu doar al celor care își permit să plătească niște fârâmituri bugetului local pentru a-și exhiba ”creativitatea” și produsele unde și cum le taie capul. Motiv pentru care, administrația locală ar trebui să se gândească de două ori înainte de a accepta orice pe spațiul public. Iar faptul că o firmă plătește o taxă pentru acel spațiu nu este un argument: spațiul public nu este nici de vânzare, nici de închiriat. Nu fără acordul proprietarilor lor de drept: locuitorii orașului. De aceea există niște reguli și regulamente referitoare inclusiv la limitele publicității în acest spațiu (de la locuri/panouri/stâlpi de afișaj/dimensiuni de reclame/firme etc.). Reguli și regulamente peste care coaiele Kinder au sărit binișor calul.

***

A nu se aduce, vă rog, argumentul că și în alte orașe și țări (zise și numite ca fiind mai ”civilizate”) există o asemenea exhibare a publicității în spațiul public. Rezidenții fiecărui oraș în parte au dreptul să accepte sau nu privatizarea propriului spațiu public. Domnul primar Emil Boc ar trebui însă să știe (pentru că a mai avut parte de asemenea experiențe – de la ”dinții de balaur” de pe Eroilor și până la mozaicul cu meduze, stele și căluți de mare de pe soclul statuii lui Avram Iancu) că așa sunt clujenii, mai conservatori, nu sunt dispuși să-și cedeze spațiul public pentru orice idee creață a cine știe cărui ”creativ” ori pentru câțiva bănuți la bugetul local. Cel puțin o parte dintre ei. Iar asemenea năzbâtii trebuie stopate din fașă, înainte de a deveni o obișnuință. Că altfel se duce pe apa Someșului toată imaginea de civilitate (a spațiului public) pe care, cât de cât, orașul a reușit să și-o câștige și să și-o revendice în ultimii ani.

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    mbt schuhe Clujul are c***e. Kinder-c****le și privatizarea spațiului public « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!