RSS Feed

”Clujul e orașul perfect. Uită-te și tu în jur!”

vezi toate articolele de
03 Jul 2011 la 20:40 112 comentarii 1197 vizualizari.

E doar o reclamă (poate ați văzut-o deja, din seria ”Vodafone – Ai idei, avem soluții”). Dar e o reclamă care spune multe. E o recunoaștere a unei stări de fapt. Clujul s-a transformat enorm în ultimii ani, iar acest lucru este vizibil. Atât pentru locuitorii lui, cât și pentru cei care îl vizitează.

Agenția de publicitate a celor de la Vodafone nu e singura care a constatat acest lucru. În toamnă, la unul dintre cele mai importante târguri de turism din Europa (cel de la Lugano, Elveția), Clujul va fi premiat la categoria ”Destinații culturale”, distincție primită în special pentru Piața Unirii și valorificarea ansamblurilor gotice, baroce și neoclasice ale orașului.

Cum s-a petrecut această schimbare (demarată la începutul anilor 2000) e o poveste din care v-am mai relatat bucățele (vezi aici, aici și aici). Cel mai probabil o să revin și cu alte povești ale acestei schimbări. Pentru că nu a venit de la sine (cum considera, în toamna lui 2009, Adina Popescu în ”Dilema Veche”). TIFF a avut nevoie de 10 ani pentru a ajunge la desfășurarea de forțe din această vară. Teatrul Maghiar a ajuns la performanțele din ultimii ani (când a ras, practic, mai toate premiile importante ale UNITER) la capătul unui proiect condus de Tompa Gabor de aproape 20 de ani. Bătălia pentru spațiul public al orașului a început în 2002. Dezvoltarea universităților clujene își are bazele, de asemenea, la începutul anilor 90 (când, de la un centru universitar cu 15.000 de studenți a ajuns unul care adună peste 100.000 de studenți). Școala de psihologie clujeană, care e acum una dintre cele mai vizibile din Europa, cu cercetări și rezultate în premieră mondială, s-a format tot cu începere cu anii 90.

Sunt doar câteva exemple care arată că nimic nu vine peste noapte. ”De la sine”. Iar povestea e departe de a se încheia aici. Societatea civilă a demarat un proiect ”Cluj 2020 – Capitală Culturală Europeană” (proiect asumat și de către autorități), al cărui rezultate ar trebui să fie vizibile, după cum îi arată și denumirea, în 10 ani.

Dacă ar fi să ne referim doar la Piața Unirii, ocupată, la propriu, de clujeni în această vară. Ei bine, proiectul e finalizat doar pe jumătate. Asta pentru că primarul Sorin Apostu trebuie încă împins de la spate pentru a termina ceea ce s-a decis în urma dezbaterilor publice și licitațiilor din 2005-2007 (pentru moment îmi permit să-i recomand doar două articole – care se referă la situația din București, dar care au deplină aplicabilitate și în cazul Pieței Unirii: aici și aici – dar ăsta e un subiect asupra căruia voi reveni).

Deocamdată închei aici. Atrăgându-vă atenția că, așa cum au constatat deja și alții, vara e frumoasă la Cluj. Ai toate motivele să-ți muți biroul pe una dintre terasele orașului. Dar anotimpul Clujului a fost (și încă rămâne) toamna. Drept care vă recomand piese lui Vali Șerban pe versurile poetului Horia Bădescu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

112 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!