RSS Feed

Cobain 50

vezi toate articolele de
23 Feb 2017 la 13:14 comenteaza acum 753 vizualizari.

A fost presa plină de ”Cobain ar fi făcut 50”. S-au spus din nou toate clișeele despre eroul mort la 27, vârsta stupidă la care mor starurile care s-au luat în serios sau care n-aveau organe ridicol de puternice să suporte supradozele. Lui Kurt îi plăcea liniștea clișeelor, am citit eu în jurnalul lui. Mai precis, zicea cam așa: ”Îmi place să-mi explic calm, rațional punctul de vedere, într-o manieră conformistă, chiar dacă mă consider de extremă stângă”.

Nirvana a explodat în toamna lui 91. Aveam 14 ani și încă scotoceam și făceam compilații de pop, rap și rock-ușor pe casete șterse și reșterse. Nevermind era în sfârșit ceva clar. Au devenit mai clari inamicii, a devenit clară direcția pentru o corectă distracție cu morgă. Nu poți fi adolescent serios dacă ești numai pentru ”distracție”. În adolescență ăștia ”doar cu distracția” sunt cei mai plicticoși.

Un an sau doi mai târziu, Nirvana mi-a explodat ca imagine în casă împreună cu extinderea industriei de cablu TV în mărețul oraș Focșani, și el un soi de Aberdeen de România (exagerez, normal), provincial, într-o goană a consumului penibil de început de anii 90, mă rog, obositor și complet neglorios – inflație galopantă, viitorul era descris în ”faci bani sau mori”. Să te adaptezi la piață, ăsta ”idealismul progresist” al vremii în timp ce tot dispăreau locuri de muncă și tot apăreau consignații, blugi pyramid și dozatoare. Cobain era coloana sonoră perfectă. A fost o identificare totală, firească.

Ar fi făcut 50 de ani. Ce-ar fi de spus:

  • să începem cu moartea, pe care am prins-o relatată în direct la MTV. Cobain era cu 10 ani mai mare. N-am suferit, cumva era logic să moară, orice clișeu de succes trebuia să moară, așa părea că ne-o spunea chiar el. I-am luat moartea ca pe un ultim supersingle. Încă o dovadă că la 17 ani nu avem inimă, avem o minge de gumă în piept.
  • In utero, albumul care mi-a plăcut cel mai mult, pentru că omul se chinuia totuși să rămână în viață artistic. Serve the servants, rape me, superpiese.
  • tot e citat Cobain cu “The duty of youth is to challenge corruption.” Nu e corupția lui Kovesi. E corupția comercialului. E corupția conservatorismului agresiv de provincie. Corupția însemna pentru el DefLeppard etc. Cobain a fost prima voce critică naturală cu ecou global împotriva tâmpeniilor conservatoare antiavort, antigay, probogatani etc. Nu avea oportunismul pionierului corect politic. Avea pur și simplu o dorință sinceră de evadare din coerciția provinciei strâmte unde toată lumea e înțeleasă întru abuz. Din nou, un adolescent din Focșani înțelegea asta mai bine ca oricine.
  • practic aveam un rapsod critic și pop în același timp, un soi de asumare resemnată a celebrității putrede pentru binele nostru, al tuturor adolescenților necelebri care înțelegeam drama drogurilor și forța distrugătoare a celebrității, deși în Focșani curgea doar o gârlă de scandic la cutie.
  • Cobain transmitea până la urmă că nu e roză treaba nici în inima vestului multiubit, la care în anii 90 ne uitam cu o speranță insuportabil de naivă și tâmpă. Treaba putea să iasă cel mult cool, nu roz, asta ne spunea Kurt. N-a ieșit nici măcar cool.
  • se tot spune cum au reinventat, schimbat istoria etc. Nu mi se pare. Nirvana e moartă și îngropată, fără urmași. (În România cel puțin, dominația unui playlist evergreen de căcat a fost totală, grungeul a rămas întotdeauna o mică floricică exotică în inima tinerilor din 90.) E ca în acel ultim concert live la o televiziune din Italia unde Nirvana cântă, iar niște gherțoi comici fac glume proaste cu ”drogații”. Nirvana e un accident fericit și definitv pierdut. Am fost și eu un fel de martor. Din când în când îmi imaginez un Cobain în schema Johnny Cash, cântând la un chităroi clasic pe un balansoar. Ar fi fost, de fapt, foarte logic.

Lookul pe care l-am iubit cel mai mult – ăsta, dintr-un concert MTV, temrinat cu o distrugere executată cu măiestrie. Am urât întotdeauna unpleggedul, știu că lui i-a plăcut, dar a fost și momentul în care toți căldiceii s-au nirvanizat.

Niște fragmente din jurnalul lui. Arta e totuși vomă, cu tot ce implică chestia asta serios, ca simptom, neserios, în ce privește conținutul:). Cobain explica foarte multe prin vomă, de altfel mare parte din suferința lui venea din stomac:

Luciditate și umor:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!