RSS Feed

Comentarii la cald. Exit-poll, ora 21.00. Bucureştiul are partid. Alegeri parlamentare 2016

vezi toate articolele de
11 Dec 2016 la 21:00 comenteaza acum 1275 vizualizari.

Exipolluri la 19.30. Luaţi-le ca fiind provizorii:

PSD:  44,4%

PNL: 22,2

USR: 10

PMP: 4,5

ALDE: 5,5

PRU: 3,2

UDMR: 6

sursa: Realitatea, ora 21.00


Primele rezultate, primele comentarii, la cald cu scuze pentru eventuale imprecizii generate de exitpolluri, de grabă, de neştiinţă (temporară:):

PERSOANE CARE AU VOTAT: ~ 7,3 milioane           (PERSOANE PE LISTE: 18.263.875) (date exacte aici)

Cine ia peste 74 mii de voturi, aproximativ, intra in Parlament.

Prezenţa a fost în linia prezenţelor la parlamentare din precedentele două runde în care nu au fost lipite de prezidenţiale (în 2008 au scăzut dramatic, după ce s-a hotărât ca preşedintele să fie votat separat):

2008  -  39,2%. Din totalul alegătorilor au fost prezenţi 7.238.871. În 2012, au fost 41%.

Poate cea mai importantă observaţie, deocamdată: Bucureştiul s-a dus la vot. Bucureştiul e cam singurul cu un plus serios de prezenţă faţă de locale. Pentru comparaţie, la locale anul acesta s-au prezentat puţin pe 33% în capitală. Au fost la vot puţin peste 39,3% la parlamentarele din 2012. În timp ce astăzi erau peste 41% la 20.30 în Bucureşti. Rămâne de văzut în amănunt dacă asta a avantajat USR, PNL, PRU, PMP, poate fiecare a încercat mai multă mobilizare pe felia lui. Cel mai probabil, USR a luat caimacul.

Trendul e invers în alte judeţe cu posibili alegători pentru noua dreaptă, USR: în Iaşi, Timiş, Cluj erau mult mai puţini alegători decât la locale, aproape de închiderea urnelo. O chestie previzibilă, dar care ne arată că alte mari oraşe nu au fost mobilizate de noua dreaptă tehnocrată.

Teleormanul, atât de înjurat, nu s-a apropiat de prezenţa de la locale: vreo 14% în minus.

L-aş numi un soi de efect “brexit”, iese la iveală inegalitatea dintre cîteva centre, şi mai ales Bucureşti, şi restul ţării (rural, oraşe medii şi mici). Metropola s-a activat pentru că îşi conştientizează din ce în ce mai mult diferenţa de restul ţării. Votează diferit, trăieşte diferit, are o clasă de mijloc puternică, o pătură mai groasă de oameni cu venituri mult peste medie, cu statut etc.

USR pare să fi cîştigat fix din mişcarea de segregare metropolă – restul ţării. Bucureştiul a băgat USR în parlament. Mă rog, Bucureşti plus câteva oraşe mari cu o clasă de mijloc solidă. Nu mai avem separaţia clasică rural/urban, ci o suprapunere între urbanul mare şi restul lumii. News.ro anunţau diferenţe enorme între USR şi PNL, în favoarea celor dintâi pe Bucureşti cu orea înainte de închiderea urnelor.

Ce-o face PSD?

A câştigat zdrobitor PSD, nu e o surpriză. Aşa, şi? Suntem mai lămuriţi? Nu. Avem idee de cine va face guvernul? Contează mult ce alte partide mai intră în Parlament, ce negocieri vor fi.

Ce va funcţiona?, va fi determinantă frica de anticipate, cum se va alege noul premier? Va găsi PSD un premier desemnt care să respecte profilul dorit de preşedinte? Va dori să facă jocul ăsta împăciuitorist cu un scor atât de bun? Nu-i aşa de greu precum pare. Există o întreagă linie de struţocămile tehnocrato-politice şi în PSD sau în interstiţii politice, şi cu experienţe europene, şi cu studii de siguranţă naţională care îi pot pune cele două poluri, PSD şi Iohannis, într-un echilibru.

Cu un premier ceva mai slab, dar cu portret acceptabil pentru Cotroceni, Dragnea ar avea la mână un soi de semitehnocrat în timp ce preşedintele ar putea şi el să stea liniştit, cum că nu va fi deranjat de un premier prea puternic politic. Iar Dragne şi Iohannis au mai avut momente de calm şi cooperare şi după demisia lui Ponta. Ba chiar Dragnea recunoştea hâtru că el a crezut şi în tehnocraţi. Să recapitulăm paşii desemnării, sintetizaţi f. bine de mediafax:

Desemnarea premierului

Sediul materiei în ceea ce priveşte desemnarea premierului îl reprezintă două articole din Constituţie, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale referitoare la interpretarea unuia dintre acestea.
Astfel, primul articol menţionat stipulează că „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament” (art 85, alin.1 – „Numirea Guvernului”, din Capitolul II – „Preşedintele României”).

Celălalt articol stipulează că şeful statului „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament” (art 103, alin.1 – „Învestitura”, din Capitolul III – „Guvernul”).

Decizia CCR nr. 80 din 16 februarie 2014 asupra propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei României stipulează următoarele, intrpretând astfel prevederile articolului 103 din Constituţie:
„(…) Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menţionate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorităţi parlamentare în vederea obţinerii votului de încredere. De aceea, Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului”.

Premierul desemnat are 10 zile pentru a-şi negocia susţinerea

Potrivit Constituţiei, odată desemnat, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dacă premierul desemnat nu obţine voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, procedura se reia, iar şeful statului va desemna din nou un prim-ministru. Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa şefului statului, jurământul. Guvernul, în întregul său, şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Dizolvarea Parlamentului

Constituţia mai prevede şi faptul că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, şeful statului poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!