RSS Feed

Comisia Specială de derută. Cui îi e frică de o Comisie de Anchetă? Donează pentru ziarul Campaniei Salvați Roșia Montană!

vezi toate articolele de
21 Sep 2013 la 12:06 54 comentarii 1900 vizualizari.

Și, totuși, ce va dezbate Comisia pentru Roșia Montană: proiectul de lege specială sau proiectul minier? Răspunsul clar nu-l pot oferi nici măcar membrii Comisiei. I-am pus această întrebare președintelui Comisiei, Darius Vâlcov. ”Noi în toate aceste întâlniri vrem să discutăm despre proiectul de lege. Ne așteptăm însă să fie discuții și despre proiectul minier. Vrem să înțelegem foarte bine și să alegem cea mai bună soluție pentru statul român”, a spus Darius Vâlcov. ”Păi dacă doriți să înțelegeți, nu ar fi nevoie, mai degrabă, de o comisie de anchetă (nu în sens judiciar), ci pentru a putea avea instrumentele să audiați toate părțile implicate, să solicitați documente etc.?”, am insistat. ”Nu suntem anchetatori, nu suntm într-o astfel de situație”, s-a grăbit să precizeze Darius Vâlcov.

Nu am vreun motiv să-l bănuiesc (încă) pe președintele Comisiei de rea-credință. La Senat, în Comisia de Administrație pe care o conduce, a votat împotriva proiectului de lege. În timpul discuției telefonice tonul a fost unul calm, încercând să explice ce-și propune Comisia. Dar, cel puțin în cazul meu, nereușind să mă dumirească. Citind declarațiile celorlalți membri ai Comisiei, făcute pentru Casa Jurnalistului (alo, mass-media mainstream, ăsta era un demers jurnalistic elementar!), se menține aceeași nelămurire. E precum în celebrul basm românesc (l-am citat de mai multe ori). Nici călare, nici pe jos. Nici pe drum, nici pe lângă drum. Nici îmbrăcată, nici dezbrăcată. Iar la final e bine să ai la tine și două pisici, care să distragă atenția dulăilor boierului.

Pentru a fi mai clar: Comisia e pentru discutarea legii, nu pentru discutarea proiectului minier și a Afacerii Roșia Montană în ansamblu. Acest din urmă lucru se poate face doar într-o Comisie de anchetă, care e cu totul altă mâncare de pește. Oricât i-ar speria pe unii o astfel de denumire. Și să fim serioși, deslușirea tuturor ițelor acestei afaceri nu se poate face într-o plimbare la Roșia Montană și audierea unor ”lideri” ai străzii (apropo, care ”lideri”?). Dacă vor informații, membrii Comisiei au la dispoziție tonele de interpelări, studii și opinii ale unor specialiști avizați depuse la Ministerul Mediului. Nu e necesară dezbaterea (care a avut deja loc și în care ”experții” RMGC au reușit să convingă doar niște funcționari din ministere și diferiți politicieni, de la nivel local și național; și nu neapărat cu argumente tehnice).

Legea în sine nu poate deveni acceptabilă oricâte amendamente i s-ar aduce. Dintr-un motiv foarte simplu: însăși ideea unei legi care să se aplice unui singur caz este NECONSTITUȚIONALĂ. Punct. Iar acest lucru nu poate fi nici negociat! La fel cum nu poate fi negociată viața localnicilor din Roșia Montană, care se opun proiectului. Ori a zecilor de mii de moți din Apuseni care lucrează în fabricile de mobilă din zonă, care au pensiuni ori care cresc vaci și care riscă să rămână fără locuri de muncă și venituri dacă proiectul minier va începe. Dacă există legi care apără proprietatea, pădurile, fânațele, apele, patrimoniul cultural, accesul la justiție și altele e tocmai pentru a apăra drepturile acestor oameni și șansa lor de a-și valorifica resursele de care dispun.

Comisia specială generează doar derută. E o de tragere de timp, doar, doar iritarea și revolta populară se va mai domoli. Adormirea vigilenței. Să nu-și facă însă iluzii cei care au avut această idee genială. Mimarea dezbaterii nu poate acoperi mizeriile acestei Afaceri. Și, cu cât mai mult timp trece, cu atât mai multe mizerii ținute sub preș ani la rând ies la iveală. Iar înțelegerea mecanismelor care au făcut posibilă extinderea acestui cancer va ajuta la înțelegerea și altor afaceri similare. E singurul lucru bun din toată tergiversarea asta.

***

”Strada boicotează comisia lui Ponta” (fragmente din comunicatul Alburnus Maior – textul integral aici)

”Alburnus Maior îşi reafirmă poziţia referitoare la inutilitatea şi scopul propagandistic al Comisiei Speciale din Parlament ce discută legea distrugerii Roşiei Montane. Campania Salvaţi Roşia Montană nu va participa la lucrările acestei comisii refuzând să legitimeze convorbiri inutile şi nelegitime pe marginea unui proiect de lege vădit anticonstituţional şi faţă de care opoziţia publică din România este fără precedent.

Alburnus Maior reclamă faptul că rolul acestei comisii este de a cosmetiza unele puncte ale legii prin aducerea de amendamente, dar avertizăm că în esenţa ei, legea va rămâne aceeaşi şi va avea acelaşi scop: să deroge de la acele prevederi legale existente care reprezintă impedimente esenţiale pentru realizarea proiectului minier. Întreg demersul țintește să creeze un cadru legal special în favoarea companiei miniere care doreşte exploatarea aurului la Roşia Montană pentru ca aceasta să poată începe şi desfășura proiectul minier.”

***

În urmă cu mai bine de o săptămână, v-am relatat despre ridicarea moților din Câmpeni. Protestele au continuat de atunci în zonă. Ieri s-au întins și la Albac (foto), o comună în care există deja peste două sute de pensiuni. Care riscă să rămână fără turiști dacă se trezesc cu marea de cianuri și haldele de steril pe cap. Pentru că doar în niște minți bolnave asemenea obiective pot deveni ”atracții turistice”. Din păcate, ani la rând, locuitorii din Apuseni au fost supuși doar asaltului propagandistic al RMGC, care și-a găsit aliați „de serviciu” în primarii din zonă.

Pentru informarea lor, în primăvară s-a înființat ziarul ”Apusenii Liberi”, o publicație realizată și distribuită exclusiv pe bază de voluntariat. Banii pentru tipar și distribuție (costurile de transport) au fost strânși din donații de Campania Salvați Roșia Montană. Au apărut și au fost distribuite până acum două ediții, în tiraj de câte 30.000 de exemplare. Acum se află în lucru a treia ediție. Pentru a mări tirajul (la 100.000 de exemplare) și pentru a putea mări aria de distribuție  și în alte localități din Apuseni și din țară e nevoie, în continuare de donații (până la ora la care scriu acest text, se strânseseră 1.600 de euro din cei 3.400 necesari suplimentării tirajului).

Puteți dona și voi aici:

Împreună cu tine facem ziarul ”Apusenii Liberi”

Prima ediție o puteți citi aici:

A doua ediție se poate citi aici:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

54 comments
 • 1

  Next level sa donam sa iasa niste banuti pana vine Sorros sa-si incaseze despagubirile de pe urma actiunilor din strada (via achizitiile de pe bursa a actiunilor parbusite de baetii veseli si manipulati din piata) Bravas ma!

  aburel
  2013-09-21 12:14:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Dar daca se voteaza sa nu mai se faca proectu unde ramen banutzu?

  aburel
  2013-09-21 12:15:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Nu-l băgaţi în seamă pe Aburel, că vă abureşte :)
  Citiţi primele două numere (distribuite gratuit astă-iarnă, apoi în primăvară pe Valea Arieşului) şi vedeţi dacă ’se merită’ o ediţie naţională, într-un tiraj care să concureze dezinformarea televizuală şi să îngroape, cum zicem noi, Goldu’ şi mai adânc :) .

  Dumitru Cornel Vîlcu
  2013-09-21 12:22:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @aburica pai atunci lasa sa avem cianuri si aurul furat gratis cu multa spaga in conturile propagandei rmgc… bravo ba, cap ai minte ce-ti mai trebuie

  propaganda aia cu soros e cea mai tare… deci ala baga bani ca sa-si taie craca de sub picioare… perfect, de vis

  minciuna despagubirilor e doar in capul vostru de pesedisti aflati in chilotii mamei lui sova caci legal nu exista nici un fel de despagubiri

  magic
  2013-09-21 12:33:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  bagati si voi plata prin sms ca este cel mai simplu cu putinta…

  magic
  2013-09-21 12:36:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @aburel: Conteaza?

  Claudia
  2013-09-21 13:03:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @aburel:

  caută-ți alte locuri pt. propagandă, ai de unde alege

 • 8

  @Aburel. Eu tocmai am donat. Dacă-i bagă Goţiu în buzunar, să fie sănătos- merită mult mai mult pentru munca de documentaţie depusă. Spre marea mea ruşine duminica asta nu voi putea participa la proteste…

  lupt pentru demnitate
  2013-09-21 14:26:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  2 miliarde pe 20 de ani=100 milioane pe an (PROBABIL, NU FOARTE SIGUR).

  asta e tot profitul pe care il vrea statul de pe urma:

  1. cadorisirii rmgc cu 300t aur si 1600t argint – nu punem metalele rare
  2. vanzarii la hectar a istoriei (ministrul barbu sustine ca se “salveaza” prin copiere in alte locuri cam 300 hectare de galerii romane. si niste biserici din secolul XIX – zice el, dar construite in secolul XVIII, zic datele istorice. a se adauga cimitirele in care dorm oameni de seama ai neamului). nu pot evalua cat ar aduce zonei o industrie turistica orientata spre istorie si natura, dar nu putin… daca s-ar putea.
  3. patru munti inlocuiti cu un lac – cate hectare, nea barbule? – plin cu substante toxice, care ar trebui pastrat in bune conditii de statul roman (adica din banii nostri, ai cetatenilor, ca “statul” nu e entitate si n-are loc de munca)
  4. precedentelor legale periculoase… barladeni, treziti-va, va vine randul daca legea trece, si trece asa!!

  pentru 100 milioane pe an – banii de o asfaltare-doua pe timp de ploaie, sau o deszapezire in bucuresti cand nu ninge serios… vand ponta si ai lui toate cele de mai sus? spaga trebuie ca e mare, altfel nu se explica.

  p. s. locurile de munca sunt cireasa de pe tort… s-au pierdut numai saptamanile trecute vreo 4000 locuri de munca, si astia vor sa puna in loc 5-600 locuri pentru salahori, ca sa scada somajul?! poate ii pro. stesc pe pr. osti.

  macar atat...
  2013-09-21 14:41:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  100 000 nu sunt cam putine? Proteste au loc doar in centrele universitare si cu precadere in Ardeal. Ar trebui sa ajunga si la cei din Gorj sau Teleorman, unde ciuvica i-a convins ca cele 600 de locuri dr muncă vor rezolva problema somajului. Ne place sau nu impartim aceeasi tara cu acesti oameni.

  protestatar clujean
  2013-09-21 15:41:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  cum domnezi efectiv ?

  Florin
  2013-09-21 16:00:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Click pe “Puteti dona si voi aici:” te trimite spre o alta pagina. Acolo in dreapta sus ai “doneaza prin paypal”,dai click si iti apare un formular in care trebuie sa completezi suma in euro pe care vrei sa o donezi, numarul de pe card(fara spatii intre seriile de 4 cifre), codul de securitate(ultimele trei cifre de pe spatele cardului- de regula imprimate in relief, dar difera de la banca la banca), nr de telefon si adresa de email

  donator
  2013-09-21 16:11:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  “Citind declarațiile celorlalți membri ai Comisiei, făcute pentru Casa Jurnalistului (alo, mass-media mainstream, ăsta era un demers jurnalistic elementar!), se menține aceeași nelămurire.”

  @ Gotiu: ia de citeste inainte sa acuzi, ok?
  mediafax.ro/pol../
  gandul.info/pol../

  galci
  2013-09-21 16:43:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Cele două modalităţi de plată a donaţiei vă dezavantajează crunt.

  95% din cei care ar dori să doneze nu au experienţa plăţii prin PayPal, iar transferul bancar le e peste mână. Cel mai comod şi accesibil mod ar fi prin sms la un număr cu plată. Ştiu că e destul de complicat pentru beneficiari, dar eu zic că merită încercată şi varianta asta.

 • 15

  Finlanda:5,4mil.loc/338.000kmp (a se compara cu RO),data ca exemplu de urmat privind exploatarea cu cianuri:

  functioneaza trei exploatari :
  1.fara cianuri:-Kittila (cea mai mare din Europa);
  -Pampalo
  2.singura cu cianuri:Laiva care a inceput sa produca in 2013, cu doi ani mai tarziu decat se prevazuse.
  concentratie similara RM, iata ce se intampla deja la Laiva din pdv. tehnico/economic:

  finance.yahoo.c../

  mitzu baston
  2013-09-21 17:26:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Gotiu, as fi dispus sa donez bani, dar nu pentru ziarul acela. Vreau in schimb ca tu sa reprezinti cauza Rosia Montana la televizor. Si sunt dispus sa-ti donez acum 50 de euro, cu conditia sa promiti ca ii folosesti in acest scop.

  Pentru ca ecologistii trebuie reprezentati de niste oameni care isi fac documentarea inainte sa vorbeasca.

 • 17

  @protestatar clujean: protesteaza numai cei care pot gandi independent si care isi dau seama in ce lume vor trebui sa traiasca daca incepe distrugerea anuntata de ponta si ai lui.
  cei din gorj si alte zone ar protesta, dar le-au fost scosi dintii (unul-doi oameni sunt usor de ignorat, uita-te ce s-a intamplat la televiziunile cianurate, unde nici 20000 de voci n-au fost auzite pana cand oamenii n-au blocat traficul.)

  e normal
  2013-09-21 17:46:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @mac gregor: (50 parai)

  Sa aduca chitanta, caci am auzit eu ca in Cluj sunt niste terase unde se serveste palinca de-ti sare caciula !!!

  Mahmuru
  2013-09-21 17:54:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @mac gregor:

  nu e vorba de a reprezenta sau nu pe cineva, ci de faptul ca anumite televiziuni intentionat invita oameni (altfel de buna credinta) care stiu doar o parte a problematicii legate de Afacerea Rosia Montana si proiectul rmgc

 • 20

  @Gotiu

  A, excelent, am inteles problema.

  Intaresc din nou oferta, sunt dispus sa iti donez acum, pentru ca sa te sustin sa spargi blocada si sa ai o aparitie relevanta la tv. Si poate se mai si alti nebuni ca mine.

  Astept raspuns.

 • 21

  @mahmuru

  :)
  nu-mi trebuie nici o chitanta. Ma bazez pe genele ardelenesti ale lui Gotiu.

  Si pe faptul ca daca nu face efortul, n-o sa-i mai dau credit de acum inainte, si asta e.

 • 22

  @mac gregor:

  Daca ai 2-3 euroi in plus, da-i lui Cosa sa-si ia si el de-o tuica caci vad ca face urat la trezie !!

  Mahmuru
  2013-09-21 19:05:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Mahmuru

  Cosa Nostra poate sa-i ceara eventual lui nae, ca si-asa seamana iei intre iei.

 • 24

  am ceva de facut, asa ca o seara buna tuturor! Si astept raspuns, oferta e serioasa.

 • 25

  Domnule Mihai Gotiu,

  Cu siguranta sunteti unul din cei mai documentati si verticali ziaristi. Va felicit si va multumesc pentru informatiile pertinente pe care le aduceti in atentia cititorilor despre aceasta megaexcrocherie care este proiectul de explatare a aurului de la Rosoa Montana prin cianurare.
  Cred ca ar trebui gasita o modalitate mai simpla de plata pentru a ajuta la marirea tirajului ziarului Apusenii Liberi.

  Ioan Burlacu
  2013-09-21 19:38:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @mac gregor:

  mulțumesc de încredere, dar, cum spuneam, nu e depinde de mine, n-am refuzat nicio invitație de participare la emisiuni pe tema RM, dar în lipsa invitațiilor n-am cum să dau buzna in studiouri :)

  ideea e ca, in mediul urban, articolele de pe online au reusit sa echilibreze si chiar sa depaseasca in ultimele saptamani impactul TV; problema e in mediul rural – de-asta se si face ”Apusenii Liberi”, care e destinat, în primul rand, celor care nu au acces la internet (cea mai mare parte a tirajului urmand sa fie distribuit in mediul rural)

 • 27

  „Comisia e pentru discutarea legii, nu pentru discutarea proiectului minier și a Afacerii Roșia Montană în ansamblu. ” Atunci, ce caută comisia la Roșia Montană? Poate vor să-și recupereze demnitatea. Oare au avut-o?

  Nelu
  2013-09-21 21:02:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @Mihai Goţiu:

  …”n-am refuzat nicio invitație de participare la emisiuni pe tema RM, dar în lipsa invitațiilor n-am cum să dau buzna in studiouri”

  Nici nu dai vreun semn ca ai vrea sa o faci, sa participi, ca astepti sa te invite, adica nu lasi usi deschise.

  Nici eu nu-s de acord cu proiectul, dar nu particip la mitingurile voastre, asa ca te-as urmari cu placere combatand la televizor. As prefera sa te vad in studioul Sintezei Zilei, decat de pe geam, urland si pocnind din peturi pe strada.

  Bafta! :-)

  branconeur
  2013-09-21 22:11:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @branconeur:

  1. am fost sunat de două ori de Realitatea TV și o dată de Nașul TV; de fiecare dată mi-am schimbat programul pt. a putea intra în direct; am răspuns de fiecare dată întrebărilor jurnaliștilor români și străini pe tema RM

  2. nu trebuie să dau niciun semn, e datoria profesională a oricărui post de televiziune să găsească cele mai avizate/informate persoane pe un anumit subiect; cum m-au găsit cei de la Al-Jazeera și de la alte instituții media din străinătate, cred că mă puteau găsi și cei din RO; faptul că am avut mai multe solicitări din partea presei internaționale decât din partea celei autohtone e un indiciu că nu de lipsa (mea) de ”disponibilitate” e vorba

 • 30

  @Mihai Goţiu:

  Eu vorbeam de posturi (romanesti) cu audienta, unde sa te pot urmari si eu, eventual si populatia de la tara (ar fi mai util decat sa tiparesti manifeste, cu sau fara sponsorizari). In sensul asta imi pare ca inchizi usile.

  Repet, iti tin pumnii, insa rezultatul pare la fel de aleatoriu ca cel al extragerii loto.

  branconeur
  2013-09-21 22:45:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  cred ca ar trebui sa-l banuiesti din start si pe presedintele comisiei darius V ca pe orice politician de reacredinta …
  …pentru ca in comisiile de la senat toti au votat la comanda impotriva proiectului (in senat antonescu poate decide rezultatul) dar apoi ponta s-a rasucit si nu a mai mers pe repede inainte din cauza protestelor pe care le asteapta sa se raceasca…
  acest darius V a declarat ca va prezenta la final toate avantajele proiectului daca va fi admis si toate dezavantale daca va fi respins adica omu e directionat complet si putin stupid pentru ca spune tot dinainte (in emisiunea lui mihai gadea din 19.09)

  trolu
  2013-09-21 22:58:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  O stire interesanta:

  hotnews.ro/stir../

  Romaltyn Mining doreste sa extraga aur si argint din deseuri miniere prin metoda cianurarii.

  Bunicutza
  2013-09-21 23:32:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @mitzu baston
  cele bune si sanatate multa

  + ceva foarte important:
  cianurarea integrală a masei miniere propusa in proiectul RmGc !!

  In general se face altfel:
  suedezii de la Boliden au si minerit si concentare
  si recuperarea altor metale si topitorii (ale lor sau ale altora, partenere).
  Afrodita Iorgulescu
  prof.univ.dr.em. matematician :

  “Deci, faţă de proiectul RMGC, care cianurează întreaga
  cantitate de minereu extrasă şi extrage numai aurul şi argintul, nu şi alte metale adiacente,
  care se pierd (?), la Boliden Area se cianurează concentratele (deci se foloseşte o cantitate mai mică de cianură) şi se extrag şi metale adiacente. “

  De-aici, foarte bine explicat:

  ase.ro/rosia_mo../

  In cazul ‘modelului suedez’:
  Se foloseşte o cantitate [mult] mai mică de cianură pentru ca se aplica cianuri unui concentrat [1/8]
  si nu intregii mase de minereu.

  Foarte interesnta si contestatia la rmgc de-aici,
  explicatiile si calculele domnului Stoicoviciu,
  pe la mijlocul documentului pdf, in ro si en,
  aici:

  rmgc.ro/Content../

  cu explicatiile:

  “The previous technologies [romanian] have taken into consideration only the ore deposits with
  enrichments on the vein paths, the mining being performed in underground through known methods and procedures. The ore has been sorted manually into waste rock and rich ore. The rich one has been processed and concentrated by flotation in order to obtain a pyrite
  concentrate. …
  The current pirometallurgical technology mixes the pyrite concentrate with copper concentrate in smelting suspension furnace in order to assure the thermal balance in reaction tower. In this way, the recovery of copper, gold and silver within the copper matte is assured. After the matte converting, the selenium and tellurium can be recovered from the mud resulted from the copper
  electrolyse. From mud, through a supplementary technology, gold and silver are extracted as ingot, and selenium and tellurium as powdery. Recoveries are very good: 90% for gold, 85% for silver, 60-70% for selenium and tellurium. In parallel, the sulphur dioxide is recovered as sulphuric acid, using an oxidation technology of contact furnaces. …
  The average grade of the Rosia Montana ore,
  presented in Table 1, demonstrates the necessity to apply a complex technology in order to recover also other utile and disperse elements: Cu, Pb, Zn Se, Te, Bi, Sb, Ge, Ga, In. For these elements, even the low recoverie and high processing cost are justified”

  Si iata:

  Din
  Roşia Montană în dezbaterea europeană – volumul integral (180 pagini), in en si ro,
  aici:

  victorbostinaru../

  Dr. Ştefan Marincea – Cercetător Ştiinţific Gradul I,
  fost Director General alInstitutului Geologic al
  României , scrie:

  “Conform estimărilor noastre, bazate în mod larg pe analizele prezentate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potenţiale 161 tone de Te, 49 tone de Ge, 172 tone de Se, 116 tone de Ta, 777 tone de Tl, 1220 tone de Sb, 29 763 tone de Zn şi până la 129 milioane de tone de feldspat
  potasic (economic important conform Uniunii Europene). Aceste materii prime foarte importante se vor pierde datorită procedeului tehnologic ales de RMGC. Cu toate acestea, Raportul privind procesarea şi alternativele de cianurare (leaching) al RMGC nu ia în considerare aceste pierderi, bazându-se poate pe analizele obţinute de
  companie; cu toate acestea, este imposibil să se obţină cristalizarea unor specii minerale conţinând un element (ex. Ge, Te) fără a avea conţinuturi în acest element superioare fondului geochimic terestru (Clark-ului). Interpretarea analizelor prezentate de RMGC, unde un număr de elemente care au dus la specierea unor minerale au conţinuturi sub limitele fondului geochimic general, trebuie privită cu neîncredere.

  80% din aurul de la Roşia Montană se găseşte în reţeaua unor compuşi specifici (telururi, electrum sau aur nativ) sau este inclus în sulfuri;
  doar 20% din aur este inclus în vine de cuarţ, dar niciodată acesta nu are dimensiuni coloidale (aur „invizibil”), care ar impune cianurarea integrală ca opţiune tehnică principală în scopul recuperării cât mai bune a aurului. Argintul este în principal inclus în telururi, electrum şi sulfosăruri.
  Proiectul RMGC propune excavarea unei mase miniere de 471.831.000tone, în care raportul minereu/steril este estimat a fi de 1/1,2. Patrucariere vor fi dezvoltate alternativ la Cârnic, Jig, Orlea şi Cetate.
  Proiectul îşi propune procesarea a toată masa mineralizată (214,9 milioane de tone!) prin sfărâmare, aducere în pulbere, tratare cu cianuri
  prin metoda absorbţiei în cărbune activ (carbon-in-leach = CIL) într-un circuit, apoi recuperarea Au şi Ag absorbite în cărbunele activ prin electroliză ignee şi topire. Consecinţa acestui procedeu va fi
  producerea unei cantităţi uriaşe de şlam cianurat: între 214.905.000 şi 256 926 000 tone. Un iaz (bazin) de decantare cu o suprafaţă de 363 de hectare, din care 45 de hectare sub apă, va prelua toată această cantitate de şlam, care va fi reţinută de un baraj cu înălţime de 188 metri şi lungime de circa 600 de metri, construit pe cursul Văii Corna.

  De fapt, criticile sunt mai largi si au ca principale elemente:
  (1)pierderea unor materii prime pretioase si critice pentru industriile europene;
  (2) selectarea gresitã a tehnologiei de preparare, care
  presupune cheltuieli post-mining uriase, neglijate de proiect, si un inutil „abuz” de cianuri;
  (3) lipsa unor date referitoare la
  recuperabilitatea diverselor metale prin folosirea unor procesetehnologice alternative (studiul de eficienţă comparată);
  (4) durata de viaţă neobişnuit de scurtă a proiectului; (5) lipsa oricărei experienţe miniere anterioare a companiei;
  (6) studiul geologic incomplet al amplasamentului iazului de decantare;
  (7) absenţa unor alte proiecte similare în curs de executare (majoritatea proiectelor de exploatare auriferă utilizează cianurile, dar niciunul cianurarea integrală a masei miniere);
  (8) cantitatea imensă de şlam cianurat generată de proiect.

  Alte 64 de zăcăminte aurifere au fost puse în evidenţă în „Cadrilaterul Aurifer” din Munţii Apuseni (vezi harta din Figura 1), şi numai 14 dintre acestea sunt de tip “porphyry copper and gold”, care face
  inoperantă cianurarea integrală, datorită pierderii cuprului. Dacă gândim în termenii simetriei, pentru celelalte 50 de depozite, utilizarea aceleiaşi tehnologii de preparare ar duce la generarea a nu mai puţin de 2900 de hectare cu deşeuri de cianurare! “

  despre contemporani
  2013-09-22 00:38:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @mitzu baston
  cele bune si sanatate multa

  De fapt ce sa mai vorbim,
  cand ’specialista RMGC’ lauda cianurile ( cianurarea integrală a masei miniere ),
  zicand ca cianurile sunt de zeci de ori mai putin periculoase decat tiosulfatil de sodiu (sau tiosulfatul de amoniu)!!!
  Mintea ’specialista’ asta romano-unguroaica, acum cateva zile, cu o nerusinare oribila!

  Apoi Dr. Ştefan Marincea – Cercetător Ştiinţific Gradul I, fost Director General alInstitutului Geologic al
  României
  “este imposibil să se obţină cristalizarea unor specii minerale conţinând un element (ex. Ge, Te) fără a avea conţinuturi în acest element superioare fondului geochimic terestru (Clark-ului)…
  Interpretarea analizelor prezentate de RMGC, unde un număr de elemente care au dus la specierea unor minerale au conţinuturi sub limitele fondului geochimic general, trebuie privită cu neîncredere.”

  Mint cu nerusinare crasa baietii si fetele astea ‘goldiste’

  Si doua exprimari clare ale domnului Ing. Justin ANDREI, cercetător ştiinţific gradul I, fost director ştiinţific al Institutului Geologic al României în perioada 1990-1999 :

  “O ultimă remarcă. În cursul secolului XX şi până la abandonarea în 2006 a carierei Cetate, extracţia aurului şi argintului la Roşia Montană s-a făcut prin procedeul flotării, cu un randament de 80% (A. Sântimbrean, comunicare verbală). Prin aplicarea procedeului
  cianurării asupra întregii mase de rocă mineralizată se estimează un randament de extracţie a aurului de 90-92%. Deci, toate problemele de mediu, sociale, politice, economice etc., trebuie suportate de statul român şi de populaţia din Munţii Apuseni, şi nu numai, pentru a oferi domnilor de la R.M.G.C. un surplus de beneficiu de 10-12%. Oare merită?”

  “RMGC afirmă că centrul istoric al Roşiei Montane nu va fi afectat de cariera Cârnic, aflată în strictă vecinătate. În condiţiile în care respectiva carieră, care ar urma să fie săpată în dacite puternic silicifiate, plasate la 120-400 m de principalele edificii istorice, exploziile diurne le vor pune în scurt timp la pământ. Dar există un pericol şi mai mare. În partea de nord a sectorului Cârnic exploatat în Evul Mediu, majoritatea filoanelor sunt orientate aproximativ N-S, fiind prezente peste 10 galerii direcţionale cu orientări submeridiane, dar intersectate de alte galerii cu diverse orientări. Exploziile din sectorul respectiv vor determina astfel un „val de foc” şi un bombardament cu blocuri de dacite puternic silicifiate dirijate de către galeriile direcţionale respective spre centrul istoric al Roşiei Montane. Această „canonadă” va lovi tot centrul istoric şi va face praf atât case reconstruite de către RMGC, cât şi pe cele neconsolidate, precum şi cimitirul istoric, în care îşi doarme somnul de veci Popa Balint, tribunul lui Avram Iancu. Va distruge tot.

  despre contemporani
  2013-09-22 01:18:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  de ce imi stergi comentariile?

  de ce
  2013-09-22 01:57:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @Mihai Goţiu: Linkul nu mai functioneaza. incercati plata cu sms, e simplu, rapid, fara detalii personale si se implementeaza in doua zile si la vodafone, si la orange si la cosmote. Si ma doare undeva ca e Donald Thrump, Bill Gates sau Soros in spatele acestei publicatii (ceea ce nu cred). Vad ca ce scrie aici e important, si trebuie sa ajunga la cat mai multa lume, mai ales SCRIS, pentru ca pe net este o categorie de oameni. alte categorii se uita la TV si citescc ziare afiliate corporatiei. Dar…faceti ceva cu donatiile astea si REPEDE.

  Stan M
  2013-09-24 21:46:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  @Stan M: Cred ca nu mai functioneaza fiindca s-a atins pragul de 3400 de euro. Puteau sa stranga mai multi ca mai sunt lucruri in care se poate investi, dar se pare ca prefera sa sufle si in iaurt decat sa se trezeasca acuzati ca profita de manifestatii. Oricum daca vrei sa donezi asa in general pentru campania Salvati Rosia Montana, cred ca mai sunt valabile conturile bancare sau mai au centre unde achizitionezi stickere tricouri plase contra unei donatii

  un donator
  2013-09-25 12:19:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  sunayinsaat.com../ jordans for sale cheap
  adidas originals phantom c pool dark royal mypooldata.com/../

 • 39

  thermsrl.com/13../ kobe 9 womens red orange
  pink foamposite release date reefvolution.co../

 • 40

  fightfearfaster../ roshe hyperfuse purple
  nike womens free 4.0 flyknit multiple sizes rare oreo black white 631050 100 cihatkutluca.co../

 • 41

  nike air huarache kids orangejordan iv green glow size 9 green glow 4snike kobe 8 black rednew balance us574 one piece noir jaune
  harden imma be a star shoes patentlogium.co../

 • 42

  jordan 13 for girlsnike air force triple neon pack0girls converse tennis shoesnike air foamposite pro prm le army camo
  nike lunar tr1 zero week collection cap-vital.com/2../

 • 43

  pink air max 95 size 13mens nike free tr flyknit 5.0 orange whitenike huarache utility blue sky blueshoe size chart kids
  prices of jordans in south korea annlacortehaira../

 • 44

  air jordan vi carmine for salereal michael jordan sneakers retro allnike air force 1 high e pluribus unumwomens nike air max 2009 orange womens nike air max 2009
  nike fc247 lunar gato ii indoor soccer shoes kidsfirstllc.co../

 • 45

  nike buffalo bills youth white jersey 25 elite danorris searcy nfl jersey salewomen nike green bay packers jairus wynn game 94 white jersey for sale sale39 larry csonka jersey turnpikepittsburgh steelers jerseys youth
  jordan 4 black blue sonnenessenzen.../

 • 46

  34 will parks jerseys sale29 bilal powell jerseys jrmatching shoes for couplesmens adidas harden mvp sweatshirt
  jordan store in chicago josubufilms.com../

 • 47

  nike kyrie 3 yellow whitejordan slides for womencubs 23 ryne sandberg blue alternate stitched youth mlb jersey2014 15 chelsea fc 8 lampard home soccer aaa plus t shirt womens
  macys return policy online beachvillasinsr../

 • 48

  55 vontaze burfict jerseys near me2013 super bowl new nfl jerseys san francisco 49ers 21 frank gore red limited jerseys20 jalen ramsey jersey roaddenver broncos beanies yd020
  nike huarache ultra orange green buenosvidentes.../

 • 49

  under armour storm sweatpantswomens 23 air jordans 23 air jordans promo codesnike air jordan original 11 nike air jordan retronike dunk high kentucky
  nike dunks halloween rosellisofindy.../

 • 50

  2012 new nfl jerseys green bay packers 18 randall cobb yellow elite jerseysmen nike new england patriots 27 tavon wilson limited red alternate nfl jersey salenike lebron 12 whitemens nike air jordan 5 grape sale
  fruity pebble foamposites gs doctorconover.c../

 • 51

  girlss grade school air jordan retro 4 3.5y 9.5y basketball shoesadidas stan smith red sky bluenike dunks jabongall nike air max made all nike air max collection
  jordan released on 12 14 13 sekerdomates.co../

 • 52

  white cheetah print jordansmens asics asics gel kayano 17 purple blacknike air max flyknit 2016air jordan retro 1 white gold
  nike dunk low green denim beechwoodsmilec../

 • 53

  air max griffey fury pinkcoolest supreme accessorieswomen animal print jordansroyal noir blanc bleu hommes chaussures adidas nmd le convient pas cher
  nike kobe elite 9 bhm kidsfirstllc.co../

 • 54

  2012 new nfl jerseys green bay packers 90 b.j. raji green limited jerseysnew york yankees authentic mariano rivera home jerseymen nike cleveland browns 97 jabaal sheard limited white nfl jersey salegame chris williams womens jersey buffalo bills 74 road white nfl
  31 festus ezeli jersey ornaments no18barristersc../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii


 • 4 postari

 • o postare

 • 13 postari

 • 3 postari

 • o postare

 • o postare
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!