RSS Feed

Complexul statului în genunchi. New Deal european

vezi toate articolele de
09 Mar 2017 la 09:59 comenteaza acum 751 vizualizari.

Mai interesant decâ faptul că Ponta se ceartă cu Dragnea, lucru firesc de altfel după ce i-a făcut Dragnea lui Ponta în urmă cu doi ani, este viziunea lui Ponta asupra României în UE:

„Ce aş face eu? Că ce face domnul Grindeanu – înţeleg că susţine Europa unită, care nu mai există. Eu aş face mâine cerere să ne alăturăm Grupului de la Vişegrad. Dar eu, pe persoană fizică, deputatul Victor Ponta. Eu nu cred că avem altă şansă decât stând cu nişte vecini ai noştri care au şi ei un pic de curaj şi de demnitate”, a spus Ponta.

„Stând tot timpul în genunchi şi cu domnul Iohannis, care votează cum vine faxul de la Berlin, pierdem timpul”, a adăugat Ponta. (mediafax)

E primul politician mainstream care emite o astfel de ipoteză în spațiul public. Un spațiu public unde, ca de obicei, nu se discută UE, doar se cântă UE. Toți spun că vor să rămână cum a fost, nimeni nu discută despre avantaje dezavaataje, nimeni din politica românească nu a reușit să emită măcar o critică cu ceva ecou european care să scoată în evidență problemele ROmâniei în UE. Atitudinea umil provincială e omniprezentă.

Ponta însă suferă de complexul statului în genunchi. Și de complexul ”clientului”. Acum, cu noua fundație în care se ocupă de clienți extraUE , pur și simplu repetă mantra ălora. Ponta a descoperit că există viață și înspre est și preia mecanic discursuri flatante pentru erdogan et comp.

Ponta a ratat o ocazie imensă în 2012 tocmai de a recupera ceva dintr-un dialog 1 la 1 vertical cu lideri ai UE. A fost absolut supus, a jucat extrem de prost cartea politică internă și de politică europeană, a legiferat neoliberal în același stil ca și până la el, singurul merit rămas fiind creșterea salariului minim (în paralel cu facilități noi pentru marile companii).

Ponta și-a jucat prost și cartea de după plecarea din fotoliul de premier. A ajuns portavocea unei comedii extremiste stipendiate de Ghiță și și-a anihilat penibil statutul ciudat de singura voce de opoziție împotriva lui Iohannis din PSD. Iar acum ne indică un trend: politicieni care au jucat servil cartea europeană atâta timp acum vor să joace servil alte cărți, în funcție de cum și cu cine se întâlnesc.

El spune, de exemplu, că trebuie să alegem Vișegrad. Bun, dar de Vișegrad ne lipesc deja alți analiști superficiali vestici, ROmânia e trecută în enumerări ”la capitolul riscurile statului de drept, împotriva democrației liberale etc.”. Mă rog, are și Dragnea o contribuție aici. Or tocmai asta e ideea, că avem probleme, dar sunt diferite de cele ale Poloniei sau UNgariei, fie și pentru că structura capitalului, problemele sociale au particularități importante.

Suntem în stare să le discutăm? Nu. Iohannis și Grindeanu mormăie poezia proeuropeană fără niciun bemol. Grupul de la Vișegrad devine discret un soi de model de suveranitate, deși e mai curând un model de cum s-o iei razna ultraconservator și să-ți vopsești fanteziile în culori ”sociale”. Și, desigur, ni se spune rapid că orice punere în discuție înseamnă vândut la ruși, la turci, la chinezi.

Nu ajungem nicăieri dacă o traducem mereu ca într-un film de Sergiu Nicolaescu într-o scenă cu vasalități și stat în genunchi. România e atât de slabă în UE încât dacă mâine ar organiza un exit ar pufni în râs și românii, și europenii. Singura șansă, după mine, e tocmai să capete o voce măcar acum în această etapă cu aparență apocaliptică. Iar vocea nu poate fi decât una de redistribuire corectă a drepturilor și fondurilor în UE, nu o mai putem ține cu incapacitatea de absorbire și alte blablauri. Cum facem să simțim prosperitatea multtrâmbițată la nivel de mase, nu la nivelul unui sfert din populație? Și cum formulăm ”european” problemele grave tipice de periferie din ROmânia?

Cu liderii de acum care vorbesc în același stil de zeci de ani nu e nici o șansă pentru o Românie ca parte din dezbatere. Ponta nu e decât indicatorul trist că, dacă totuși ne încearcă ideea unor provocări, ele vor fi provocări de tip ”hai să fim și noi tari ca ungurii”. România ar fi trebuit să propună o politică economică din care provocarea să fie înțeleasă de la sine. Or noi ne mirăm de câțiva ani și de paradoxurile pieței medicamentelor și cum nu vom avea parte de ele dacă nu vom plăti mai mult; sau ne mirăm de cât de prost ne-am negociat strategia energetică și liberalizarea pieței.  România ar trebui să înceapă să provoace prin idei locale de redistribuire și prosperitate în ciuda UE dacă e nevoie; nu de la provocările infantile de capă și spadă din capul unora ca Ponta. Că uite așa o să ajungem să tragem repede niște legi antiavort sau antimaiștiu eu ce, că vorba aia, întâi ne arătăm mușchii culturali și ”valorici”, sărăcia și economia pe butuci se vor rezolva de la sine…

Ca un punct de pornire a discuției despre viitorul UE, merge propunerea lui Paul Mason (altfel, un monument de superficialitate în ce privește Estul și cu tot soiul de fluturi futuriști în cap). Ideea este vehiculată și de DIEM 25 și de alți stângiști europeni. Un New Deal, asta ar fi soluția, asta dacă nu e prea târziu:

6.11 On the basis of these new and radical measures:

  • Harmonised minimum wage
  • Harmonised social welfare systems
  • Converged labour market regulations
  • New tools to exclude states which flout the rule of law
  • New tools to prevent the emergence of fascist parties
  • New tools to prevent offshore tax evasion
  • A pan-EU industrial strategy with preference for EU-first
  • The rapid assimilation of refugees and migrants

The member states would re-commit to the project of a converged social market economy, with free movement and open-ness to migration from the outside world.Of course it is possible that some states would be unable or unwilling to gain consent for the new Treaty in their parliaments. In that situation, a transition mechanism should be created whereby they remain members of an expanded EFTA and EEA. Membership of other EU bodies, for example Euratom, Erasmus etc would be generously offered by the “core” group of countries as a way of encouraging civil society in these peripheral countries to adopt the goal of full Treaty signature.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!