RSS Feed

Complicitate toxica pentru buzunarul populatiei

vezi toate articolele de
04 Feb 2012 la 15:10 20 comentarii 1112 vizualizari.

Nu cred ca mai reprezinta o noutate pentru cineva ravagiile pe care le fac la bugetul statului marea evaziune fiscala, licitatiile publice trucate, frauda fiscala, deturnarea de fonduri de catre companiile de stat si multe alte asemenea, care vaduvesc finantele tarii de aprox. 13 miliarde de euro pe an, cifra realista, recuperabila, pentru ca cea teoretica este cu mult mai mare, insa trebuie sa admitem ca nu avem capacitati si capabilitati pentru recuperare totala.
Nimic din ce se petrece pe aceasta piata neagra nu mi-ar mai putea atrage atentia, cel putin asa credeam pana sa mai fac o descoperire, care nu poate decat sa-ti faca ziua si mai amara.
Este vorba despre o alta forma de complicitate, in ceea ce priveste frauda cu fonduri publice, pentru ca si cele mai sus expuse presupun complicitate, ele nu se pot realiza in altfel de conditii.
Complicitate intre cine si cine? Desigur, intre cei care ar trebui sa aiba grija de resursele financiare ale statului si cei care fac tot ce le sta in putinta sa le obtina in mod ilegal.
Este vorba despre o taxa, pe ocuparea domeniului public, mai exact se numeste “ taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice cu retele de comunicatii electronice, constructii si echipamente cu diferite destinatii”.
Aceasta taxa, obligatorie prin Codul fiscal, care spune: “ Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date în administrare ori în folosinta, se stabileste taxa pe teren, care reprezinta sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren”, cade in sarcina Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Taxa ar viza in jur de 5000 de km sub si supraterani, din Bucuresti, pe unde trec instalatii si cabluri de telecomunicatii, apartinand unor afaceri extrem de profitabile, pentru care nu se plateste acest tip de impunere.
Pierderea suportata de municipalitatea bucuresteana este de aprox. 25 milioane de euro pe an.
Ce s-ar putea face cu acesti bani? Cu prioritate subventionarea si mai mare a gigacaloriei, care a ajuns la un pret real pentru populatie de 318 lei, din care cetateanul plateste 169,69 lei, restul fiind subventionat de municipalitate si care produce atat de multa suferinta la afisarea listelor de intretinere la bloc. De ce nu ar putea suporta cetateanul din Bucuresti si poate din multe alte orase din tara, exista posibilitatea ca aceasta meteahna sa o regasim si pe alte coordonate nationale, mai putin de 169,69 lei, de exemplu 110 lei? Raspunsul este simplu: CGMB, nu cunoastem din ce motive, insa le banuim, nu emite o hotarare in acest sens. Pe cat de simplu este raspunsul la intrebare, pe atat de complicat va fi acelasi raspuns, insa in fata Curtii de Conturi, de data aceasta dat de reprezentantii respectivului consiliu, Curte care probabil va fi extrem de interesata de ce CGMB nu pune in aplicare o prevedere importanta a Codului Fiscal.
Cat timp va mai putea sa existe acest tip de complicitate toxica pentru buzunarul populatiei? Sunt doua raspunsuri posibile: fie pana cand buzunarul acesteia va fi golit in totalitate, fie pana cand institutiile statului isi vor face datoria si vor opri drenarea banului public, spre cei care au facut ca industria de lux din Romania sa aiba cel mai inalt ritm de crestere din Uniunea Europeana.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Ionel Blănculescu, 52 ani, economist licentiat ASE, facultatea de management, doctorand in finante.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!