RSS Feed

Condamnarea lui Ridzi, o zi mare pentru presă. Elena Udrea, te simți bine? Felicitări, Tolo & Co!

vezi toate articolele de
27 Jan 2014 la 20:44 21 comentarii 2407 vizualizari.

Pentru cei care poate au uitat sau, poate, pur și simplu nu știu (au trecut, totuși, aproape 5 ani de atunci): Dosarul Ridzi e cel în care niște europaleți (da, scândurile alea din care se construiește o scenă) au ajuns să coste cât un apartament și o mașină de lux la pachet și în care Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) plătea prin diferiți indermediari știri frumoase la televiziuni, cu Ridzi și Eba în prim plan. Și mai e un amănunt semnificativ legat de Dosarul Ridzi: ancheta nu a fost începută de către procurori și DNA, ci de către presă, mai exact de Gazeta Sporturilor*. Doar după dezvăluirile făcute de GSP, preluate și dezvoltate apoi și de alte instituții media, și doar datorită acestei presiuni mediatice s-a implicat și procuratura, iar Monica Iacob Ridzi a pierdut scaunul de ministru și susținerea politică de care se bucura în acel moment (și nu de bunăvoie, ci pentru că scandalul mediatic, declanșat în vara lui 2009, risca să compromită șansele lu Traian Băsescu la președenție).

Din aceste motive, condamnarea (chiar și în primă instanță) a fostului ministru al Tineretului și Sportului (și a celorlalte persoane implicate în dosar) reprezintă o victorie importantă pentru mass-media autohtone. Nu a întregii prese, să ne înțelegem, ci a unor bucățele din ea. De fapt, a unor bucățele din alte bucățele. A acelor bucățele care fac aerul cât de cât respirabil și lasă geamul discret întredeschis speranței. Nu i-am regăsit pe Cătălin Tolontan și pe colegii lui de la GSP printre semnatarii protestului ”celor 500” împotriva practicilor degradante din presă, dar, cu siguranță, se numără printre jurnaliștii care aplică, nu doar proclamă principiile enunțate de protest. Iar acest lucru face mai bine presei decât orice protest (nu că un protest în sine nu ar fi benefic). Și, în același timp, e un punct de pornire pentru o eventuală (și necesară) resuscitare a presei autohtone. Pornind de la cazuri concrete și doar apoi trecând la teorie și principii. Și încercând să construim ceva din victorii (așa puține câte sunt), și nu reproșându-ne unii altora prea numeroasele înfrângeri. Asta e convingerea mea și habar nu am dacă mai sunt doi, zece ori alți o sută de jurnaliști care sunt de acord cu mine.

***

Până una alta, felicitări lui Tolo și echipei de la GSP implicate în subiectul Ridzi – 2 Mai! Și spor, în continuare, în povestea cu Gale Bute & Elena Udrea. Și ce o mai fi să ajungă pe la voi ;) .

***

Notă: * Faptul că mass-media reflectă diferite dosare de corupție e în regulă și ține de normalitate. Însă este o diferență între a prelua informații dintr-un dosar deja instrumentat de procurori și deschiderea unei investigații jurnalistice care să trezească, după publicare, interesul procurorilor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

21 comments
 • 1

  Fac pariu pe ce vreti,uite nu mai scriu pe VOX,nu mai combat bashishtii daca nu o sa fie asa, dar fac pariu,ascultati ce va spun, LA APEL,COMPLETUL DE 5 la ICCJ ,Ritzi va lua CU SUSPENDARE.Pentru ca altfel Monica va “vomita”tot si sunt multi in pericol,de la EBA pana la Udrea dar si altii !

  Liicheanu si Pleașcu!!!
  2014-01-27 21:10:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  draga Tolo,a fost foarte activ pe vremea guvernului Boc,dar acum cand se fura ca-n codru,s-a tras pe cur; nicio investigatie a vreunui politician uslist,nimic,nimic.
  Este intr-adevar o victorie doar a unei parti din presa,a unei parti platite de voiculescu, sa faca investigatii LA COMANDA si sa posteze opinii proUSL pe VAXpublica!

  dragaTOLO
  2014-01-27 21:35:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  De ce ar fi Elena Udrea ingrijorata, poate doar compasiune sa aiba pentru o fosta colega care plateste incompetenta unor angajati. Dar, nu comentam ce a decis Justitia.
  Udrea nu a furat un leu, n-a incalcat legea (si cat a fost de puricata de USL, de Voiculescu si n-au gasit nimic), a fost cel mai competent ministru cu 6000 d proiecte de dezvoltare zonala. De doi ani ati ai auzit de proiecte, de investitii de cand mafia USL e la putere?
  A! sa nu uit, Ponta taie panglici de zor la munca Elenei Udrea, uitand sa mentioneze cui apartin…altfel cred ca n-ar avea pe ce guverna.

  liviu
  2014-01-27 21:46:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @liviu:
  ,,ompasiune sa aiba pentru o fosta colega care plateste incompetenta unor angajati”
  Pe bune ? I-auzi aici din minuta sentintei ;
  ,,I. In baza art.132 din Legea nr.78/2000 cu referire la art.2481 C.p rap. la art. 248 C.p. condamna pe inculpata IACOB-RIDZI MONICA-MARIA, la pedeapsa de 5 (cinci) ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit.a teza II-a lit. b si lit. c Cod penal, cu titlu de pedeapsa complementara.

  -In baza art.289 C.p. rap. la art.17 alin.1 lit. c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.41 alin 2 C.p., condamna pe aceiasi inculpata la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata.(sapte acte materiale).

  -In baza art.31 alin. 2 C.p. rap. art. 42 alin. 1 si 3 din Legea nr. 161/2003, condamna pe aceiasi inculpata la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate.

  -In baza art.31 alin.2 C.p. rap.la art. 44 alin.1 din Legea nr. 161/2003, condamna pe aceiasi inculpata la pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.”
  Deci ?

  Loda
  2014-01-27 22:05:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @”liviu”,#3

  Tu esti, Nutzico ?
  Iar te dai drept “o admiratoare” ? Vezi ca urmeaza Gala Bute! Stii ca procuroarea aia care-l scosese pe partenerul tau de furt, Ştrudel ala, drept singurul vinovat a plecat din DNA ? Stii ca s-a dispus si refacerea intregului dosar, da ?
  Ce ne facem , fata ?

  ieba
  2014-01-27 22:10:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Mihai Gotiu:
  “MTS plătea prin diferiți indermediari știri frumoase la televiziuni, cu Ridzi și Eba în prim plan” este o fraza care arata cine a fost de fapt beneficiara faptelor de coruptie ale lui Ritzi, adica EBA pe care inca n-a intrebat-o de sanatate nici un procuror din independenta noastra justitie…
  precedentul exista: nastase a incasat-o in trofeul calitatii tot pentru foloase imateriale altfel spus castiguri electorale

  trolu
  2014-01-27 22:15:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  gata au si aparut latraii lu varanu intre care prima e cateaua loda care serveste partidul si dupa ce-a iesit la pensie dupa ce a distrus generatii de copii

  varanu si jigodiile lui de casa
  2014-01-27 22:16:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Condamnarea fostei ministrese este un act de Justitie si este corecta.
  Dar sa urli in gura mare doar cind a fost ministresa condamnata si sa taci la condamnarile unor Nastase,SOV, Fenechiu ori Voiculescu, Voicu doo mîini, mi se pare de o magarie ordinara.
  “Draga Tolo”vede multe uitindu-se in cur tea altora, doar in apropierea sa e totul intact :P

  victor L
  2014-01-27 22:19:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Tov. Gotiu, priviti doar cu ochiul stang si auziti doar cu urechea stanga. Ridzi o sa intre la puscarie cand se va da sentinta definitiva.
  - N-ati zis nimic cand Bombosenko a intrat a doua oara la puscarie, in aceasta luna, devenind iarasi un adevarat Bucifer al internetului de parnae.
  - N-ati auzit de condamnarea definitiva. de saptamana trecuta, la 3.5 ani cu suspendare a lui Chiuariu, fost ministru la Justitie, actual senator, presedinte al comisiei juridice din Senat. Si Nagy, fost ministru, a primit atentia justitiei, tot cu suspendare pt. 4 ani.
  - Maine, cand Fenechiu va fi condamnat definitiv pt. 5-7 ani la puscarie, nu veti scrie nimic.

 • 10

  Domnul Goţiu a scris, în primul rând, despre succesul unei anchete jurnalistice care s-a finalizat printr-o condamnare în instanţa de judecată. Faptul că acea condamnare o vizează pe dna. Ridzi este secundar.
  Am impresia că este pentru prima dată când un subiect de presă se transformă într-o sentinţă judecătorească. De aceea, mă alătur autorului şi-l felicit pe jurnalistul Tolontan.
  Altfel, despre calitatea actului de justiţie vom putea comenta doar atunci când va fi publicată motivarea instanţei.

  casandra
  2014-01-27 22:33:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Jan:

  1. întâmplarea face să fi fost și premiat pt. un articol despre prima condamnare a lui Nastase ;) despre a doua condamnare ori despre cea a lui Fenechiu îți recomand arhiva Vox (mă rog, poate ai avut zile libere atunci) ; oricum, nu sunt singur un ziar, le las si altora bucuria sa se ocupe de restul;

  2. dacă recitești articolul, poate înțelegi că tema principală a articolului nu e Ridzi și nici justiția, ci presa…

 • 12

  Presa a ratat de mult momentul. Laudele se cuvin justiţiei, nu tonomatelor.

  Haplo
  2014-01-27 23:25:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @ 10 & 11
  Eu nu l-as credita pe Tolontan, angajatul turnatorului Felix, cu meritul unei anchete jurnalistice. In mod sigur era vorba de un santaj, dupa modelul Alexandrescu & Ciuvica, dar cum valoarea in discutie era mica (nu ca in cazul RCS), Motanul nu a continuat demersul.
  Deontologia lui Tolontan este descrisa de reaua credinta, minciunile si dezinformarile din cazul patinoarul Brasov, pt. care nu si-a cerut scuze cand a fost prins cu matza (Felix) in sac.

 • 14

  Udrea e cu morkovu-n kur cat casa!Desi are “cunostinte” bune in justitie( a se vedea cazul Alro) totusi funia se apropie de par !

  Jigodiilor bassiste din presa si Servicii(7 la numar)
  2014-01-28 00:33:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Dar felicitari justitiei si judecatorilor te doare gura sa spui?!

  ducu
  2014-01-28 07:18:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Pai, nene Gutiule, daca tot esti ” inamorat ” de Tolo, acest Cattani al presei romanesti, de ce nu te dai bine pe langa el pentru un post la Gsp.. sau tocmai asta faci ? Bine, pe tine fenomenul sportiv te depaseste, dar macar sa-i cari bagajele celui care a pus Justitia romana pe jaratec poti…sau nu ? ai alte idealuri? iti face cu ochiul un post in guvern, ca de pilda unul de ” bla-bla ” in locul imbecilului de P(B)alada ? Sper sa n-am gura aurita, dar observ ca sapi adanc gropile altora si…stii zicala…s-ar putea adeveri la tine, nu ? Hai, te las, deja am scris mai mult decat meriti sa citesti !

  Cattani de la Gsp
  2014-01-28 08:45:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @ieba:

  Ce să facem, fată,,dăm vina pe varan și punem postacii să-l înjure pe Tolo.

  bibicu
  2014-01-28 08:50:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Iata, Jan și victor L sunt la datorie! Injură pe Tolo, ăe Gotiu, scgimbă subiectul, bagă pe Bombo, varan si Iliescu la înaintare. Mă rog, strategia cunoscută în garaul lui Onaca.

  Basilicus
  2014-01-28 08:53:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  O zi mare pentru Romania! Presa a bagat la parnaie un ministru! La mai mare!

 • 20

  之前它已經這條路線,就像預付費法律。
  coach 長夾 alpata.com/Temp../

 • 21

  由於沃爾頓是第一個,這些小市場去後,他有一個顯著優勢敢於後來進入該地形任何競爭對手。
  coach 皮夾 seattlebin.com/../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!