RSS Feed

Condamnarea ritualică a comunismului şi de unde începe reformarea stîngii

vezi toate articolele de
18 Dec 2014 la 19:15 37 comentarii 1824 vizualizari.

Victor Ponta îndemna intelectuali de stînga să participe la reforma stîngii şi din afara PSD. Evident că au sărit imediat unii să spună cine e bun şi cine e rău. Dar bătăliile ‘telectuale pe atenţie n-ar trebui să vă intereseze. Discutabil e că Ponta anunţa dorinţa de reformă şi dialog recomandînd un text care perpetuează previzibil exact saturnalii ale anticomunismului fără efect.

De un sfert de veac condamnăm din ce în ce mai ferm comunismul. Peste încă 5 ani probabil că vom lupta cu el cam cum lupta Ceauşescu cu fascismul. Nu are nici un fel de relevanţă politică – în sensul de legătură reală cu probleme cetăţeneşti -, dar funcţionează politic foarte bine la alt nivel – intelectualii agreaţi sînt stipendiaţi să condamne, unii se mai cred şi acum partizani în munţi etc.

La un şi mai profund nivel condamnarea comunismului istoric a fost pervertită în condamnarea oricărei forme de revendicare socială: vrei salariu mai mare? eşti comunist. vrei servicii publice? vrei să taxezi bogăţia şi să ridici povara de pe micii contribuitori sau salariaţi? eşti comunist şi mi-ai omorît bunicii. Vrei transport public şi nu autostrăzi? Eşti megacomunist şi hipster prost. etc.

Or, şi în cazul comunismului istoric, ideea trebuia să fie asta: în loc să vărsăm milioane de euro în instituţii separate de studiu, puternic politizate şi născătoare de intelectuali de partid (Tismăneanu, Neamţu), mai bine aceşti bani mergeau la Facultăţi  de Istorie, la Academie, la institute de cercetare omologate care să facă ceva ordine în istoria recentă, să ofere multe studii aplicate pe diverse perioade, să prezinte lucid crunţii ani 40-50, să caute în arhivele Siguranţei şi Securităţii cu ochi expert şi cîte altele. Dacă chiar am fi preocupaţi de trecut, în loc de tone de memoriale şi coruri de bocitoare, am încuraja puţin şi ceva ştiinţa umanistă de modă veche care dă măcar răspunsuri după ce politicienii n-au dat nimic.

Să demitizeze poate şi interbelicul pe care dreapta conservatoare l-a reabilitat cu tupeu şi fără mari greţuri, (ce contează că era plin de politici criminale?). Să le lase tinerilor de azi texte din care să înţeleagă furia lumii de acum 70 de ani, succesiunea unor regimuri care erau specializate în reprimare şi anihilare. Să explice care au fost problemele modernizării comuniste, cum s-au făurit anii prosperi din deceniile 7-8 şi cum s-a ajuns la austeritatea din deceniul 9, cum au fost torturaţi oameni în închisori, cum s-au petrecut schimbările în bine din viaţa unei mari felii din populaţie, cum a picat totul.

Şi cîte altele sînt de făcut: să mai amintesc că anii 90 sînt o gaură neagră şi că abia acum se aud voci care vor să treacă dincolo de imagini iconice de arhivă şi să treacă la reinterpretarea atentă a tensiunilor epocii. Pentru că domnul Mateescu predică aceeaşi lene intelectuală de care trebuie cu adevărat să ne debarasăm ca să demarăm şi o reformă adevărată: ce rost are să studiem cauzele şi efectele mineriadelor dacă ştim oricum că Iliescu e de vină? de ce să încercăm să înţelegem deruta politică, ideologică şi administrativă a anilor 90 (aici încă o dată vă recomand cartea lui Cornel Ban)? nu mai bine facem voodoo-intelectualism de două ori pe an şi scuipăm pe Iliescu şi pe ruşi? Domnul Mateescu văd că mai şi idilizează perioada CDR, că doar aşa face un om care se respectă intelectual. Cine cuantifică şi cum nesfîrşitele abuzuri economice la care au fost supuşi românii în ultimii 25 de ani, pierderi de joburi, mutarea unor milioane la muncă în Vest unde nu totul miroase a roze social-democrate. Cît vom mai ascunde mizeria ultimilor 25 de ani după imaginile cu violenţe de stradă din anii 90?

Domnul Mateescu scrie despre tinereţea lui Ponta şi cere scuzele lui Ponta în numele PSD-ului pentru că îi consideră UE “comunişti”. Ăsta e sfat de consilier ok care poate fi tradus astfel: bă, Victor, tu oricum ai politici de dreapta, zi pînă la capăt tot ce zice dreapta despre tine şi la final puneţi o ştampilă în frunte cu “stânga”. Aici, recunosc, e un sfat spindoctoral corect.

Dacă tot cunoaşte UE atît de bine, a auzit domnul Mateescu scuze de la partide de stînga europene pentru că au fost comuniste sau pentru că sînt la stînga social-democraţiei? Îi sugerează lui Ponta să-şi ceară scuze pentru a fi uns de dreapta ca fiind de “stînga acceptabilă” – asta e ce propune Mateescu. Iar Ponta e liber să citească pe cine vrea şi să facă ce vrea.

O reformă începe cu depolitizarea studiului trecutului, sigur. Dar începe mai ales cu prezentul. Prezentul ne cere altceva decît şi mai multe monumente fantasmagorice anticomuniste.

România e în UE. Iar social-democraţia europeană are o problemă cu stilul mult prea pro-business în care-şi gîndeşte “reformele”. Evoluţia tehnologică este acompaniată de soluţii conservatoare de ţinere în frîu a “armatelor de rezervă”. Social-Democraţia din UE tolerează evaziunea prin paradisuri fiscale şi apoi se plînge de “flexibilitatea capitalului”. Milioane de tineri rămîn fără slujbă sau sînt hămăliţi după reţete clasice, flexibile şi ele. De aceea au ajuns stîngiştii greci sau spanioli să fie voci mai clar social-democrate decît social-democraţii înşişi. De aceea sper să ne şi regăsim cu ei mai mult decît cu votanţii de Juncker. Cine urlă că Podemos sau Syriza îs radicalii periculoşi nu ştie nici ce-i ăla radicalism, dar mai ales nu cunoaşte istoria Europei care şi-a ridicat nivelul de trai pentru mare parte din cetăţeni tocmai prin lupte sociale, nu doar prin avans capitalist necontrolat.

Sînt de acord cu Victor Ponta că PSD poate învăţa multe de la stînga nonpartinică. CriticAtac, grupul de la Gazeta de Artă politică, editura TACT, Tranzit.ro Cluj, Idea, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, Claca, Laurenţiu Ridichie  şi mulţi alţii, jurnalişti, scriitori, ongişti, artişti îşi văd de lucru în ce se pricep: produc destul de mult material bun despre România de azi, o Românie plină de discrimnări, inegalitate, abuz privat, abuz de stat şi multă-multă propagandă conservatoare mascată în europenism şi proamericanism. Cum să refuzăm cititori şi din PSD?, dimpotrivă, avem nevoie de ei.

Unde nu-s de acord e ca dorinţa de reformă începe cu aceleaşi vechi marote. Vrem sau nu să întărim un stat social, vrem să mai avem servicii publice, vrem să reglementăm abuzurile băncilor şi marilor corporaţii (şi asupra angajaţilor, şi asupra consumatorilor), vrem să avem o voce de stînga europeană şi nu doar zîmbete fără conţinut la pachet cu bulgarii? Vrem să mutăm povara şi pe umerii cîştigătorilor tranziţiei şi pe speculatorii postcriză? Atunci aveţi ce citi.

Noi avem oricum ce scrie. Principala noastră preocupare a fost tot timpul priza la real şi contactul cu problemele în carne şi oase, şi mai puţin reformările unor partide. Sîntem prea politici pentru valsul partinic de acum. Vorba lui Alex Cistelecan, realitatea e de stînga. România publică e de dreapta. Încerc să stau cu realitatea.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


37 comments
 • 1

  Haha, exista asa ceva: hipsteri de stânga? Și parca hipsteri prosti erau aia de dreapta, de la ICR?

 • 2

  Realitatea este baroniada mafioata majoritar pesedista. Cand voi “jurnalistii” de stanga si Ponta Ghe Guevara veti intelege asta poate va schimbati in primul rand voi si dupa aceea ceva lucruri prin tara.

  mihai
  2014-12-18 21:54:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Exista doua feluri de comunism. Exista comunismul teoretic a la Marx si exista comunismul real . Deja vu. Acuma, daca avem de ales intre o teorie fascinanta si o realitate nasoala, ce alegem? Ca sa-l ajutam pe autor, din nefericire , deja , alti oameni au vrut sa faca comunism. Deci, strict pentru autor: 1. Cati cambogieni au trecut intr-o lume mai buna pentru ca asa a hotarat Partidul? 2. Cati ucrainieni au trecut intr-o lume mai buna pentru ca asa a hotarat Stalin/Partidul. 3. Cati RDG-isti o trecut intr-o lume mai buna (speram) pentru ca vroiau sa traiasca intr-o lume mai buna? N-am dat ani si nici macar nu m-am apropiat de minunata noastra tara. Pentru ca, nu-i asa , de ce avem tupeul sa vorbim de comunism sub funia spanzuratului?

  nelu
  2014-12-19 00:02:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  BAI ROGOZANE ESTI IMAGINEA PERFECTA A INTELECTUALULUI DE STANGA, MANDRU CA E ROMAN RUPT IN CUR
  N-AI MUNCI O ORA DAR TE CREZI MARE IDEO-OLOG
  ESTI DE RAS

  mamarea
  2014-12-19 05:23:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  L-ati atins pe Tismaneanu, ca a inceput sa scuipe iar pe Contributors … :)

  incomod
  2014-12-19 05:56:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  “…anii prosperi din deceniile 7-8…”

  Faci misto, sau cum? Daca unii se lupta cu comunismul tu ce faci, il reabilitezi?

  Tiberiu
  2014-12-19 07:57:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @incomod: Da’ ce a zis pe acolo si unde nu a avut dreptate ?

  florin
  2014-12-19 09:13:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  florine

  ce dracu te lasi manipulat de tismeniski.Tata eu zic sa stea dracului in banca lui ca chiar este ULTIMA persoana din romania care sa vina sa ne dea lectii de anticomunism.Daca venea un paraschiv, un copoiu alti as tinde sa cred dar de la un nomenclaturis de la mama si tatal lui fara cel mai mic dubiu nu avem ce lectii sa primim. El tot ce face face pe VERZISORI ca sa manince gura lui ca a fost invatat NUMAI cu salam de sibiu altceva nu poate minca si pentru asta face orice.Chiar si eu sau chiar tu sintem mai legitimi sa vorbim de cit de rau era comunismul el in niciun caz.Este ULTIMUL care ar trebui sa deschida gura.

 • 9

  “Iar social-democraţia europeană are o problemă cu stilul mult prea pro-business în care-şi gîndeşte “reformele”. Cu asta ti-ai tradat originile comuniste, amice. Adica statul sa controleze tot, sa organizeze tot, sa se ingrijeasca de milioanele de tineri someri, nu?

  Ei bine, amice de stanga, EU se afla acum in cofa tocmai datorita “social-democratiei” care nu e decat o forma mai usoara a cancerului care a fost COMUNISMUL. Ideea ca statul poate sa reglementeze si sa redistribuie averea de la cei ce muncesc la cei ce nu muncesc a dus Uniunea Europeana in pragul falimentului. De 10 ani economia in EU de abia creste cu 1% pe an. Intre timp peste tot pe glob tari mai putin socialiste se bat pentru capital si pentru corporatiile care isi muta tot mai mult resursele in afara EU.

  Daca EU si implicit Romania vrea sa aiba un viitor prosper atunci ce ne trebuie nu e mai mult socialism (din ala inteligent si nepartinic evident) ci mai putin. Altfel vom avea inca doua decenii de prosperitate comunista ca in anii 60 si 70 (cine naiba te-a invatat asta!?) urmate apoi de saracie lucie ca in anii 80 (ai trait-o macar pe pielea ta sa stii ce zici?).

  Alex
  2014-12-19 10:37:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Ponta e un oportunist, n-are el treaba cu nici-o ideologie si cu nici-o pozitie de principiu.
  Fripturismul e crezul lui.

  Ion Ionescu
  2014-12-19 10:40:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @nae: N-am citit articolul in discutie (vorba vine, a fost doar o injuratura, fanii PCD-PSD neavind de cele mai multe ori argumente), de-aia am si intrebat despre ce e vorba si unde e greseala. Tu sari din nou la mesager in loc sa ma informezi despre mesaj. Iar ascendentul nomenclaturist se anuleaza daca individul e de buna-credinta. Nu e musai ca toti copii de stabi sa aiba aceeasi gena si acelasi grad de ji.godism in ei. Tismaneanu e unul care a facut altceva in viata decit sa caute posturi caldute prin SIF-uri sau SMURD-uri pesediste. Probabil ca daca li se alatura tilharilor de sub sigla PSD/USL n-ai mai fi sarit atit de repede sa-l musti…de unde l-ai muscat.

  florin
  2014-12-19 11:03:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  florin

  tata nu lectii de la un nomenclaturist.Nu le acept. Si ce a facut nu a facut din convingere ci din oftica.Ceasca le-a taiat din privilegiile vechilor kgb-isti la inceputul anilor 80 si asta l-a suparat de si-a tradat tara.Iar afara a labarit-o de foame pentru vrezisori ca el nu a dus-o rau probabil un salam de sibiu mai putin de la gospodaria de partid si o iesire afara mai putin cind el probabil dorea un salam in plus si mai multe iesiri nu mai putine.Ca atunci cind a tradat tara nu a trecut dunarea inot nu a spart sirma ghimpata nu a trecut dincolo printre gloante. Nu a fost trimes de tara la SPECIALIZARE si a uitat sa se mai intoarca.In asta a constat lupta lui.ca pe urma a fost o mana cereasca pentru cei de afare este altceva.Nomenclaturist fugit este ceva si de aici folosirea mercenarului pe verzisori ca doar trebuia sa manince si el . Florine la mine nu tin anti de teapa astuia care a fost invatat sa fie in fata tot timpul nu contreaza cum.Nu dau doi bani pe ei.Doar multa scirba imi provoaca.

 • 13

  Rogozanu-Focsani, copilasul lui Cristoiu-Gagesti, s-a suparat ca nu l-a pus Ponta la bibliografie

  ipse
  2014-12-19 12:30:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @nae: Da, te cred, simti pentru el greata pe care o simte un lucrator de la sectia lazi-ambalaje pentru veneticul-tradator-pe-verzisori-Brancusi !

  florin
  2014-12-19 12:43:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  “Vrem sau nu să întărim un stat social, vrem să mai avem servicii publice, vrem să reglementăm abuzurile băncilor şi marilor corporaţii (şi asupra angajaţilor, şi asupra consumatorilor),…? Vrem să mutăm povara şi pe umerii cîştigătorilor tranziţiei şi pe speculatorii postcriză?”

  Dl. Rogozanu, dvs. si colegii, incercati sa promovati: statul social, serviciile publice, reglementarea bancilor si marilor corporatii, sa mutati povara si pe cistigatorii tranzitiei?

  Sint dintre Dvs. (sau poate chiar Dvs.) care pun problema proprietatii private a capitalului?
  Sau vi se pare utopica promovarea unei astfel de idei ca desfiintare proprietatii private?
  Sau chiar vi se pare o prostie desfiintarea proprietatii?

  Cred ca e normal sa va prezentati macar pe Dvs.

  Emancipatorul
  2014-12-19 13:55:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Cred ca in primul rand se mizeaza, asa cum am mai spus, pe o lipsa de clarificare a notiunilor de stanga si de dreapta.Asta face sa judecam un model social doar prin imaginea pe ca ne-au lasat-o cei care au participat la aplicarea lui si nu prin principiile pe care acesta le sustine. Orice manifestare concreta nu este decat o replica imperfecta a unui model abstract.
  Problemele Romaniei dupa parerea mea incep cu acapararea de catre marile companii a resurselor societatii prin complicitatea politicului(cei alesi chiar de noi) .Cred insa ca a venit momentul aparitiei si pe scena politica romaneasca a unui partid tanar care trecand peste prejudecatile lasate de istorie sa lupte pentru perspeciva celor tineri, a intregului popor roman mai mult decat pentru interesul investitorilor de oriunde. Altfel se vor destepta cand aceasta perspectiva le va fi deja furata.
  In fond asa cum spunea un om politic chinez “pisica nu conteaza ce culoare are, ea trebuie sa prinda soareci” .Rezultatele se vad, astazi China -devenita prima economie a lumii- a dovedit superioritatea unui punct de vedere coerent. Poate ca a venit vremea sa-l regandim si noi si sa incepem sa ne construim perspectiva.

  MIHAI
  2014-12-19 14:53:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  “(…) în loc să vărsăm milioane de euro în instituţii separate de studiu, puternic politizate şi născătoare de intelectuali de partid (Tismăneanu, Neamţu), mai bine aceşti bani mergeau la Facultăţi de Istorie, la Academie, la institute de cercetare omologate care să facă ceva ordine în istoria recentă, să ofere multe studii aplicate pe diverse perioade, să prezinte lucid crunţii ani 40-50, să caute în arhivele Siguranţei şi Securităţii cu ochi expert şi cîte altele.”

  Cât de adevărat! Avem „memoriale” ale comunismului, ba chiar începem să avem și penibile și monstruoase pelerinaje organizate cu copiii de liceu la fostele închisori și alte practici de aceeași speță, dar nu avem absolut deloc o recuperare la nivel documentar a perioadei respective. Urmașii celor care au fost în închisorile anilor ‘40-’60 sunt, încă, în situația de a cere în justiție reabilitarea celor morți, nemaivorbind de muțenia totală a noilor proprietari ai arhivelor (nicio diferență aici față de situația anilor ‘90).

  O necunoaștere totală a perioadei merge împreună cu mistificarea conceptului de comunism pentru a-l putea folosi ca armă împotriva oricui invocă idei de stânga.

  Și, complet anacronic, după 25 de ani de afaceri, privatizări, concedieri în masă, neoliberalism, muncă la negru și sărăcie cruntă, când se identifică ritualic dușmanul numărul 1, acesta e „comunismul”. Dacă-i întrebi ce înțeleg prin „comunism”, ce vor putea spune afară de îndobitocirile heirupiste a la Tismăneanu sau alți fabricanți de moaște?

  p.s. Da, e nevoie de stânga reală în România („reformată” n-aș spune pentru că nu pot identifica un moment în Ro post-revolutie cand să fi existat vreo stângă chiar și nereformată). Chiar dacă un oportunist perdant precum Ponta ajunge să grăiască și câte un adevăr, asta nu schimbă cu nimic situația. Stânga înseamnă și CriticAtac, și FCDL, și TACT, și mulți din jurul Sociologiei de la Cluj etc. I-au trebuit 20 de ani ca să apară.

  post-„comunism”
  2014-12-19 18:08:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @mihai:
  Exact. Dar trebuie un pic de minte pt. asta.

  Mihai
  2014-12-19 18:30:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Tiberiu: anii 60 si 70 au fost prosperi, iar in tara asta s-a trait chiar bine; doar dupa 1981 au inceput privatiunile, cat timp s-au platit datoriile la FMI; fireste, anticomunistii de carton mentioneaza doar anii 80, ca si cum toata perioada comunista ar fi fost asa

  clujean
  2014-12-20 02:36:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @clujean: Ce inseamna s-a trait bine, clujeanule ? Cine traia bine, cei carora le era frica a spuna un banc politic, ca te luau baietii si te convingeau ca nu ai dreptate ? Sau cei carora li se bagau cu de-a sila alte familii in apartament, pentru ca aveau “spatiu excendentar” dupa calculele Partidului ? Poate cei care construiau canale si hidrocentrale pina isi lasau oasele acolo ? Ce inseamna “s-a trait chiar bine” ? Ca se mai gasea la Alimentara ceva de bagat in gura ? “Bine” in comparatie cu ce, cu lipsurile de dupa 1981 sau cuviata din tarile care n-au beneficiat de avantajele traiului bun de sorginte sovietica ?

  florin
  2014-12-20 09:14:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @florin: Era vorba de anii ‘60 (dupa ‘64) – ‘70, nu de perioada dinainte de ‘64. Bancurile politice erau publicate probabil tocmai de Secu, mai ales dupa ‘80 ca supapa pentru nemultumirea populatiei. Le spuneai cu frica, injurai regimul tot cu frica, dar Securitatea nu te lua la intrebari pentru atata lucru. Tocmai pentru ca nu era vorba de o mobilizare in masa contra regimului.

  Cine si cand avea probleme cu Securitatea / Politia? – Femeile, din cauza politicii anti-avort, anti-contraceptie duse de cretinul de Ceausescu. Angajatii din intreprinderi daca Securitatii i se nazarea ca “ai sabotat statul” in urma vreunui accident etc. Cei care isi faceau protestul auzit dincolo de ‘rezistenta prin bancuri’ – cum a fost de pilda cazul Goma, cand oamenii obisnuiti au semnat scrisoarea lui Paul Goma de solidarizare cu Carta ‘77. Sau minerii din Valea Jiului, sau muncitorii de la Tractorul Brasov.

  Cat despre conditiile de munca din fabrici – erau dezastruoase in multe cazuri, mai ales ca nu prea existau norme anti-poluare, dar situatia a persistat si dupa anii ‘90. Iar daca astazi exista norme de protectia muncii mai stricte, ramane problema angajatilor pe salariul minim, care muncesc in conditii improprii, cu ore de munca mult peste limita legala si adesea fara acte in regula.

  Economic, in Romania chiar s-a trait bine din anii ‘60 pana pe la sfarsitul anilor ‘70. Nu “in comparatie”, ci chiar s-a trait ok.
  Cat despre inghesuirea oamenilor in locuinte, desigur ca nu era normala, dar nici situatia de astazi nu se apropie mai mult de normalitate, cu giganti imobiliari, credite pentru locuinte, chirii uriase si oameni azvarliti in strada.

  In fine, problema cea mai grava a comunismului romanesc a reprezentat-o represiunea, mai ales din ‘47 pana in ‘64. Iar despre asta NU se vorbeste serios in Ro, toata istoria comunismlui fiind transformata intr-un circ profitabil de “condamnatorii comunismului”.

  post-"comunism"
  2014-12-20 12:05:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @clujean,

  O fi fost bine pentru stomacurile ambulante in anii 60-70, pentru cei al caror scop in viata e sa manance ca sa se simta impliniti.

  Pentru fiintele rationale nu a fost loc de implinire niciodata sub regimul impus de sovietici.

  E o mistificare grosolana sa spuna cineva ca anii 70-80 au fost prosperi.

  Insa nu cred ca Rogozanu e mistificator cu premeditare, pur si simplu cateodata habar n-are despre ce scrie.

  Corso
  2014-12-20 12:39:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Din cauza celor ca Rogozanu, care umbla sa le arate trecatorilor mumia lui Marx, si a PSD, nu poate exista o stanga in Romania.

  De aceea, problemele de stanga (salariile prea mici, lipsa de consideratie pentru muncitorii romani a companiilor straine care isi trateaza cu respect muncitorii si inginerii la ele acasa) ori nu vor fi rezolvate, ori vor fi rezolvate de o aripa a dreptei.

  just mac
  2014-12-20 12:40:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  E .. mare lucru e sa fii “intelctual” .. insa cine naiba are nevoie de ei ?!! Astia ai nostri “intelctuali” sunt un soi de bonjuristi pe dos. Oricum nu se pricep decat la dat din gura (uini binjuristi mai stiua si altceva .. unii putini dar BUNI!) insa in ziau de azi nu datu din gura este cel care decide ..Difernta ar fi ca atia de azi (sale zicem) “gudmorningisti” sunt pentru o socieatte “moderniazta” prin “simplificare” dezindustrializata samd. Macar “bonjuristii” erau niste proburghezi intr-o societate inca feudala si doreau modernizarea inclusiv economica .. astia “gudmorningisti” sunt ptr o refeudalizare cu ei pe post de “boieri ai mintii”. Mersoa prefer inginerii …

  Ghita Bizonu'
  2014-12-20 13:02:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Corso:
  hm … adica familiile Tisameanu si Patapievici nu erau “implinte” ? Ma rog mai traziu cand au rams fara volgi si salivau dupa Mercedes si copii lor dupa Mustang rosu decapotabil (fantezie comuna a pustilor din anii 68-70!) s=ausimtit “neimpliniti”
  A da si tov Paller Ocatvian era tare implinit cat era in functii … cadn nu a mia fots s-a dezumfakta si acrit!

  Ghita Bizonu'
  2014-12-20 13:07:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @Ghita Bizonu’

  Nene Ghita, io am facut vorbire de fiintele rationale.

  Astia de care zici erau fiinte superioare de partid si de stat. Alt regn. La ei implinirea venea pe cai oficiale. Dinastic.
  Cam cum e acuma cu juniorii hrebenciuc, nastase, sida, basescu, cocos etc.

  Corso
  2014-12-20 13:46:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  AMUZANT/DISTRIBUIE! ASCULTA AICI CE ZIC PITIPOANCELE CAND TE SUNA NOAPTEA CU NUMAR PRIVAT!

  nationalisti.ro../

 • 28

  @Corso:

  scuze dar omu este doar sapiens. Rational este cu intermitente si in rest maimuta cat cuprinde !!
  Si desi poate esti socat pentru majoriatea oamenilor de “rand” – adica nu tismaneni, plesi. paleri si alti “anticomunisti” – anii 70 chiar au fost bunicei! Si ptr ca traiam mai bine, si ptr ca presiunea ideologica scazuze, ptr ca represiunea era la minim … Hai sa te mai sochez inca o data.. Prin 86 (an nasol!) un activist de la sectoru 2 sandalizat ca eu nu ascultam.. Europa Libera (!!) a inceput sa imi explice cum pots sa prind postul mai bine !! Ca toata lumea asculta (erau dubii daca sir Nae.. ea sigur NU!)Asta spre deosebire der anii 50 cand riscai arestare doar ca unu zicea ca tu asculti Europa Libera …

  Ghita Bizonu'
  2014-12-20 17:21:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Am urmarit discursul Presedintelui (ultimul) si am vazut si am auzit ce ma asteptam. Zero. Cifra magica rezultata din lupta intre bine si rau. Stii ca la pescuit sau vanatoare (sa ma ierte cei de la Balc).. nu conteaza rezultatul ci lupta. Sa revin. Am ramas cu o singura intrebare. O sa mi-o pun mereu de fiecare data cand voi vedea o cartela telefonica. Oare ce arma contine ? Te intreb ne indreptam spre Matrix ?
  Am scris aici ca ceilalti au aplicat cenzura :) ))

  sandu
  2014-12-20 20:02:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  @Ghita Bizonu’,

  Nene, ce sa zic, daca anii aia ti s-au parut bunicei pentru ca era represiunea e la minim….. Sigur, era respirabil fata de 50-64, asta da.

  Cum am mai zis, stomacurile ambulante au fost multumite, insa asta nu face ca anii aia sa fie “prosperi”, da-o-n dictionar de treaba, ca prosper nu inseamna bunicei.

  Corso
  2014-12-20 20:26:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  @Corso:

  Pe vremea aia unu cu un salr ,ult submediu pe economie isi permitea s acumpere un apartament. Din 78 a inceput navala spre litoral … Dupa scumbarile politice din anii 45-49 anii 70 au fost cei mai prosperi ani ptr majoritate! Mult mai priosperi (ptr majoriatte) decat anii din urma !!
  Si cestia cu stomacurile ambulante – daca voi “elitistii” ati fi nitel pusi la “post” imediat ati chitai de foame! A de vedea Cartarascu plandand ca a prisn si el vrei 3 ani buni (cand a fots platit ptr pupinbaseala!)
  A da.. ptr Tsmanenil pete si altii aanii 48-57 au fost apogeul …

  Ghita Bizonu'
  2014-12-20 22:11:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Corso:

  A da.,, Dialogul intre “Siegried” produs de BMW si Romeo produs de Alfa-Romeo cum ti se pare ? Nu ca o etalare a preaplinului material? ( sa ne intelegm .. avand o varsta apropiata si eu sunt admiorator al Alfa si al BMW ului plus Mustang )

  Ghita Bizonu'
  2014-12-20 22:15:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  [...] promovată de zeloși fanatici și farisei ridicoli!Un prim răspuns a venit din partea lui Costi Rogozanu, blogger Vox Publica și parte din conducerea platformei Critic Atac (CA), centru al nostalgicilor [...]

 • 34

  Recursul Varanului

  Avocatul lui Varanul
  Un Mateu mai mic,
  Cu stângu-ncepuse Anul
  …..N-a putut nimic.

  Cu recursu-n anulare
  Cel depus demult,
  Dar dece tupeu el are,
  Ar dori mai mult?

  Zece ani pe jumătate
  Va face Varanul.
  A pierdut din libertate
  Dar,..a furat banul!

  A pierdut şi din avere
  Cu sechestrul dat.
  Nu mai are nici putere
  Precum altă dat’…

  nelutiu
  2015-01-07 13:07:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  [...] existat un gen de reacție la care oarecum mă așteptam, și anume interpretarea textului drept sugestie ( = așa ar trebui [...]

 • 36

  [...] dată lui Victor Ponta, Costi Rogozanu, unul dintre liderii platformei comuniste Critic Atac, a dat ca exemple demne de urmat pe Syriza (Grecia) sau Podemos (Spania), pretinzând că aceste partide nu ar fi [...]

 • 37

  [...] of Communism and from Where Does the Reformation of the Left Begin].” Accessed July 15, 2016.voxpublica.real../ [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!