RSS Feed

Confrați, treziți-vă și vedeți pentru ce și pentru cine semnați!

vezi toate articolele de
22 Jan 2014 la 21:21 53 comentarii 3052 vizualizari.

În 25 de ani de democrație ca la noi am tot avut de-a face cu scrisori deschise, proteste, și alte manifestări epistolare cu multe semnături. Pe vremea lui Ceaușescu am semnat o scrisoare de protest adresată președintelui Uniunii Scriitorilor. Asta se întîmpla în vara lui 1989. Evident că acea scrisoare nu-i era adresată numai președintelui scriitorilor, așa că după ce-am semnat-o, mă așteptam la reacții contondente din partea autorităților. Din cîte știam unul dintre cei care umblau după semnături s-a dus să se autodenunțe la Securitate, cu lista de semnături cu tot. Dar la cum umblase lista, prin locuri publice, inclusiv la restaurantul Uniunii Scriitorilor era greu de crezut că Securitatea nu aflase de ea. Nici unul dintre semnatari însă n-a fost invitat la Securitate.

După Revoluție cineva a scos la iveală scrisoarea și lista de semnături. Numele meu dispăruse de acolo. Amicul care îmi ceruse să semnez mi-a spus că semnătura mea a fost ștearsă fiindcă aveam doi copii. Foarte frumoasă grijă, dar pe lista care ajunsese la Securitate era și numele meu, în timp ce de pe lista scurtă de după revoluție numele meu fusese șters.

Am mai semnat în primii ani de după revoluție diverse scrisori deschise, după care băgînd de seamă că printre semnatari erau și unii care nu-mi plăceau, am luat decizia să nu mai semnez alte scrisori deschise decît cele pe care le scriu eu. Văd acum că diverși gazetari simt nevoia să se justifice de ce n-au semnat și ei o scrisoare deschisă compusă de unii dintre colegii noștri de breaslă care au o anumită orientare politică. Jurnaliști care țin de B1 tv, de Evenimentul Zilei, de Hotnews, România liberă și de revista 22. S-au strîns astfel vreo 500 de semnături. E mult, e puțin?

Am întrebat cîți jurnaliști mai sînt, de fapt, în România. Cică ar fi vreo 3000, pe la ziarele din provincie, pe la televiziunile și radiourile locale, plus cei din București. Dacă sînt 3000 atunci proporția dintre cei care au semnat și cei care n-au făcut-o e chiar mai drastică decît raportul de la alegerile parlamentare. Din punctul meu de vedere, nu pot semna alături de jurnaliști care au încercat să mă lase fără locul de muncă, ca Sabina Fati și alcineva de la România liberă care au fost trimiși să liciteze pentru a cumpăra marca Academia Cațavencu, cu bani pe care nu-i aveau. De asemenea nu pot semna alături de jurnaliști care au luat bani de la SOV și apoi s-au făcut că uită de acest amănunt, ca Dan Tăpălagă, Dan Andronic și alții. Nu pot semna alături de băsiști care nu acceptă că Traian Băsescu e principalul autor al războiului dintre susținătorii lui și cei care au alte simpatii.

Ce-i leagă după părerea mea pe cei 500? Impresia că Băsescu a ajuns să fie opoziția din România și că Băsescu e personajul european din politica noastră. De două ori fals. Băsescu vrea să-și asigure o poziție confortabilă după ce nu va mai fi președinte, iar ca personaj european a început să fie contestat de la Bruxelles. Cînd mi s-a părut că lupta dintre jurnaliști se poartă cu mijloace nedemne, ca în cazul acuzațiilor mizerabile aduse Andreei Pora, am scris asta, în Cațavencii, Asta nu înseamnă însă că sînt de acord cu Andreea Pora cînd o văd că face zid în fața lui Traian Băsescu, cel care se pișă metaforic pe colegii ei de breaslă. Dacă sîntem critici la adresa puterii, atunci să i-o tragem și lui Băsescu, nu numai lui Ponta și lui Antonescu. Și chiar dacă 500 de jurnaliști și băgători în seamă ai acestei meserii semnează o scrisoare deschisă care e de fapt pro Băsescu, asta nu înseamnă nimic altceva decît o expresie flagrantă a gazetăriei partizane cu pretenții de independență.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!