RSS Feed

Consilierii premierului scriu. Ce e mai rău e că vor să fie şi “de stînga”

vezi toate articolele de
05 Feb 2014 la 19:56 24 comentarii 1159 vizualizari.

Pe lîngă tonele de ziarişti “consilieri” ai puterii, au apărut şi consilieri oficiali ai puterii care scriu. Bun, cu Palada ne mai distrăm pe facebook, mai e o doamnă consilier care deja ne-a rupt în două cu cîteva compuneri în Ziarul Financiar. Pe Socol îl mai putem lua în serios, asta pentru că nu “consiliatul” l-a făcut scriitor la ziar. Liviu Voinea nu mai scrie. Din fericire cu articolele vechi din trecut îi putem da în cap acum, exact cu argumentele lui.

Se mai întîmplă ceva însă. Poate aţi văzut că Ponta tot zice că de aia e el social democrat ca să dea la oameni. Este o miză, că doar nu-s proşti, să se creadă totuşi că în ţara asta sînt unii social-democraţi care mai compensează din violenţele capitalismului cu cîte ceva. Aţi citit pe blogul ăsta nenumărate dezminţiri ale acestor pretinse măsuri social-democrate. Nici de social-democraţie nu mai poate fi vorba, d-apăi de stînga cît de cît mai de doamne-ajută. Au învăţat să păcălească mai bine, atîta tot. Ne întoarcem la cazul interesant de impostură social-democrată, la un editorial al lui Dan Sultănescu, băiat de încredere de-al lui Ponta. Şi el argumentează în aceeaşi linie: nene, sîntem de stînga şi începe să înşire ce-a auzit de la FMI:

 • “„Suntem încrezători că, în acest an, creditele vor creşte din nou“. Este un semnal pozitiv pentru economie, care are nevoie de relansarea creditării. Principala cauză ‒ cele două scheme guvernamentale: „Prima Casă“ şi noua schemă de creditare anunţată ieri de Guvern.” Deci cu o ciudăţenie care oricum lasă oameni cu venituri mici încă o dată la mîna băncilor şi tîmpenia cu prima casă pentru cumpărat casele lui Negoiţă, domnul Sultănescu simte zvîcnind aerul tare al stîngii
 • „Preţurile la gaze pentru casnici cresc potrivit unui calendar stabilit (nota mea: de guvernul Boc!), dar persoanele vulnerabile vor fi susţinute (nota mea: de guvernul actual)“. Cresc-cresc, dar ce e pentru voi “vulnerabil”? Şi de ce trebuie să fie “ajutor”? Şi unde e atitudinea mai fermă în negocierile cu UE şi FMI?
 • “„România poate deveni exportator de energie, ceea ce ar putea duce la crearea de noi locuri de muncă“. Sigur, acest obiectiv, pentru a se realiza, trebuie susţinut de toate partidele.” Deci tot gaze de şist visaţi pe pereţi. Scumpim gazul şi-l vindem – şi avem creştere – şi din creştere vă dăm ajutoare – super.
 • ” La întrebarea legată de impactul în preţuri a accizei pe combustibil, reprezentantul FMI a răspuns: „Impactul pe inflaţie va fi temporar, iar inflaţia va rămâne în coridorul estimat de 2,2%“. Adică, aşa cum spunea şi guvernatorul BNR, nu cresc preţurile semnificativ din cauza accizei. Asta nu înseamnă că preşedintele va renunţa să iasă periodic să proclame altceva”. Da, omule de stînga, tu trebuia să taxezi ca lumea o companie ca Petrom şi în general pe toţi ăştia care fac profit spectaculos dînd oameni afară şi scumpind combustibilul pe care-l iau din pămînt cu mijloace convenţionale în cea mai bună parte.
 • Asta e cea mai tare: “Şi, în contextul în care Guvernul a anunţat scăderea comisioanelor bancare (săptămânile trecute) şi, în acelaşi timp, se va ţine de cuvânt şi cu denunţarea clauzelor abuzive ‒ am avea în faţă primul cabinet care chiar luptă cu băncile şi îi ajută pe consumatori în mod direct. O abordare de stânga, binevenită după perioada crizei, în care toată lumea ar trebui să fie mulţumită: cei care au credite vor avea posibilitatea să se redreseze financiar şi să îşi păstreze o parte din bani pentru casă; băncile vor evita costurile urmăririi rău-platnicilor şi vor stimula creditarea în continuare; cetăţenii obişnuiţi, care nu sunt atinşi de program, beneficiază oricum de reducerea comisioanelor bancare, dar şi de o economie în creştere; iar publicul, pe scară largă, va vedea în stat nu doar o structură care aşteaptă să îl jupoaie de bani de fiecare data, ci şi-un sprijin în relaţia cu băncile. Dacă s-ar aplica şi suprataxarea tranzacţiilor speculative, pe model european, ar fi chiar şi mai bine, dar aceasta este deja altă poveste.” Deci ţineţi-vă bine, “am putea avea un cabinet care luptă cu băncile”. Numai că nu doar că n-a făcut-o, dar a executat fără comentarii toate amînările, tot ce le trebuia bancherilor cu pierderi din comisioane abuzive. Ba chiar văd că încep oamenii să cîştige cu băncile şi nu se aplică pentru toate contractele abuzive – pentru că ceva s-a schimbat pe parcurs.

N-am mai comentat penibilităţile cu TVA-ul la pîine redus şi alte mari victorii ale “stîngii”. Sînteţi centru-dreapta-femeist-esteuropean, dacă vreţi o neapărat o etichetă ideologică. Faceţi neoliberalism dur şi luaţi măsuri social-mediatice futile (TVA la pîine, bilete la băi). Nu puneţi redevenţe serioase pe petrol sau gaz, dar măriţi accizele pentru prostime. Vă prefaceţi că puneţi capăt abuzurilor băncilor şi le mai daţi ăstora de fapt un timp de respirat, lor, nu clienţilor cărora le faceţi cel mult un cadou otrăvit. Aşa că sînt penibili şi ăia care vă acuză că faceţi cadouri electorale, sînteţi şi voi penibili cînd spuneţi că o faceţi pentru că sînteţi de stînga. Nu faceţi nimic cadou, doar îi păcăliţi pe unii dintre noi că le daţi ceva moca.

Minţiţi, dar nu mai minţiţi în numele stîngii, aţi făcut-o de rîs destul, mai bine fără. Între timp, evident, nu se simte nici cea mai mică frînă în calea privatizării sănătăţii şi a educaţiei. Deci, Dane, sînteţi în acelaşi căcat ideologic ca şi pînă acum, dacă aţi fi dat cel mai mic semn de emancipare n-aş fi avut greţuri să vă dau măcar un “like”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


24 comments
 • 1

  @Costi Rogozanu: Ce ai patit frate. Te-ai trezit acum din somnul ratiunii direct in revolutie. Felicitari!

  Pictor Vonta
  2014-02-05 20:08:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @rogo
  Costi, ia fa tu bine si trimite-l la plimbare pe Andrei Pantu. Ce-i nesimtirea asta , cu comentariile inchise?!
  Pentru ce l-ai adus?

  George
  2014-02-05 20:31:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  “Minţiţi, dar nu mai minţiţi în numele stîngii, aţi făcut-o de rîs destul”
  Sa inteleg ca intineaza, cum zise tov Iliescu despre cizmar, nobilele idealuri ale comunismului si proletariatului?

  victor L
  2014-02-05 20:54:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Draga Costi, nu vreau sa comentez prea mult nici tonul, nici premisele tale. O singura precizare – nu compar stanga romaneasca cu stanga occidentala (unul din marile esecuri ale stangii a fost si incapacitatea de adaptare la realitatile locale; idealismul unei stangi universaliste a facut-o sa piarda mereu in fata dreptei). Eu constat ca, intr-o Romanie profund conservatoare, mai apar si masuri de stanga (chiar si razlet). Si cred in continuare ca macar unele masuri sunt pentru cei mai saraci romani – salarii marite la cei cu veniturile mici (nu mariri egale la toti); pensii marite cu rata inflatiei; intentia de a-i ajuta cu ratele pe cei cu venituri mici (nu pe toti cei care vor credite); investitii ceva mai mari in sanatate etc. Poate va veni, in scurt timp, si impozitarea diferentiata autentica (sa te tii atunci …) Sigur ca drumul e lung si sigur ca vremea in care socialistii autentici vor conduce Romania singuri nu va veni curand; pana la urma, stadiul de semi-colonie pe care Romania o are (structural, nu din cauza exclusiva a cuiva) forteaza mereu mix-uri de politici. Ca sa inchei, eu plec de la premisa urmatoare – o revolutie a politicilor publice este improbabila (aici, cu siguranta, ne despartim), dar elemente de stanga exista cu siguranta. Ca nu vrem sa le vedem sau ca preferam sa fim mereu carcotasi chiar si cu cei care incearca – asta e deja cu totul alta poveste. Mult noroc!

  Dan Sultanescu
  2014-02-05 21:18:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Dan Sultanescu: Domnule Sultanescu, intrebare. Cum este un om care a muncit 25 de ani si, dupa toti acesti ani in care a locuit cu mama sa, sotia sa si copilul, dormind in bucatarie, a reusit sa-si achizitioneze un apartament prin programul “Prima casa”. Un om care si-a platit intotdeauna taxele si impozitele, care a platit toate datoriile pe care le-a avut, care n-are datorii la banca sau oriunde altundeva, dar care, dupa munca sarguincioasa, a reusit sa ajunga la un nivel de trai indestulator pentru familia lui si el? Acest om de ce n-ar primi ceva de la stat? Cu ce este el mai putin indreptatit de acest lucru? El, bogatasul, care are rate de platit pana la varsta de 75 de ani. El ce are? Scame? Sau ce? As dori o explicatie social-democrata. Adica, daca era un individ neinteresat, care se-ndatora fara sa tina cont de situatia lui, care nu-si platea intretinerea sau facea datorii la banci, daca, in loc sa vina acasa de la serviciu, se-nfunda seara de seara in crasma ca sa-si inece amarul, merita mai mult. Asa se judeca lucrurile de catre social-democrati? Hai, luminati-ma. Altfel am sa mor cu aceasta curiozitate in suflet…

  Bujold
  2014-02-05 22:07:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  As mai putea continua – va aduceti aminte ce-ati spus despre Codul Muncii promovat de guvernul Boc? Ce masuri ati luat in privinta lui dupa castigarea alegerilor? Dar despre pensii ce-o tot slagariti atat? Ce cauta in sistemul de asigurari speciale cei care n-au dreptul sa faca parte din el – cei care au pensii speciale – MApN sau MAI, astfel incat crescand deficitul sistemului de pensii? Cresterea varstei de pensionare pentru femei pana la 35 de ani este o masura social-democrata? Sa continui?

  Bujold
  2014-02-05 22:11:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Sistemul de asigurari SOCIALE (scuze)

  Bujold
  2014-02-05 22:12:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  H.u.o.o!Jos ponta.Jos usl! Traiasca pmp,s.t.f.,p.l.m.,pdl,csm,fc si udrea&boc.Si base.Ca el lupta pentru tara! Vrem alegeri anticipate,guvern pmp,udrea&base&boc prim-ministru si marirea tva la 30%,un nou imprumut la fmi si deschiderea inca a 4000 de santiere pentru sali de sport,parcuri si patinoare ca astea-s investitii adevarate !
  Desteaptate romane.Jos hotii.Hai videanu si berceanu!

  290 si una de hectare
  2014-02-05 22:13:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @290 si una de hectare:
  Ce ai bă plavane cu Ponta?! E cel mai bun premier din Europa, cred ca-i mai bun si decat Putin !
  Si inca nu are echipa completa, ca daca ar fi cu el si Nastase, Fenechiu, Becali, SOV ar fi şi mai şi.

  Mircea2
  2014-02-05 23:15:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Mircea2: Pai eu ce spun?videanu la Energie si blejnar la Finante!

  290 si una de hectare
  2014-02-05 23:30:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @290 si una de hectare:
  Vorbe. Atat timp cat avem taxa pe stalp, cat exista promisiuni ca ne fac benzina 7 lei/litru – eu zic sa mergem pe mana lui Ponta.
  Si ne-a promis si alte impozite.

  Mircea2
  2014-02-05 23:45:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Noroc ca d-na Udrea evita si nu face asa ceva.
  De cobe cu k.

  udrea evita peroni
  2014-02-06 00:07:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @Mircea2: Daca 7 lei reprezinta 1,6 euro atunci e bine pentru ca atat e benzina in medie in Europa.Sa nu ma iei cu salariile ca asta-i alta treaba.Benzina-i ca valuta.Creste ,scade si are aprox acelasi pret pe piata europeana.Difera accizele si alte taxe.
  Hai mucles!

  290 si una de hectare
  2014-02-06 01:02:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @Mircea2: Vrei sa mearga bine Institutiile statului?Sa mearga bine STS,sri,romatsa,csm,S.T.F si sa-i gaseasca repede pe rataciti,sanatatea,invatamantul samd atunci trebuie taxe.Sau mai bine vrei sa mareasca tva si sa mai imprumute 20mld la FMI?Cum a facut boc&base?Mucles…

  290 si una de hectare
  2014-02-06 01:07:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @290 si una de hectare:
  Esti chiar bătut in cap.

  Mircea2
  2014-02-06 08:42:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Costi Rogozanu: Nu ca as fi asteptat un raspuns, dar ce Dumnezeu dupa 25 de ani abia acum ai sesizat ca USL (PSD) nu este de stanga. Sunt stangaci in guvernare asta este adevarat, dar nu social-democrati. Cu toate ca USL uneori apeleaza la metode meta-comuniste prin care se afiseaza ca social-democrati aceasta nu este decat o fatada. Pana la urma si regimul din Rusia este mai degraba orientat spre fascism decat spre social-democratie. As putea banui sau spera ca occidentul se indreapta spre comunism pentru ca acolo exista politici de stat si corporatiste de protectie sociala avansate care prefigureaza o asemenea orientare, insa nu cred ca putem defini inca modul in care vor evolua acestea in timp. Nu pot decat sa regret daca persisti in eroarea de a-ti pune sperante in social-democratia din Romania in raport cu USL.

  Pictor Vonta
  2014-02-06 09:20:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Costi… intr-o tara in care guvernarile nu au facut ceva semnificativ pentru dezvoltarea economica decat sa taie Combinatele comuniste, ce vrei sa spuna ? Ca nepotii nascuti azi si nepotii lor nenascuti inca se vor naste direct datori la stat ? La cat imprumuta RO acum, vorba lui Delavrancea: Moldova nu-i a ta, nu e a noastra ci a nepotilor nepotilor … Intr-o tara in care partidele “lupta” si au ca doctrine “Jos” sau se voteaza contra cuiva, la ce te astepti ? Ia apa Dorna si citeste eticheta sa vezi cine ne-o vinde ! Ai sa fii surprins…
  “De stanga”… mai tii minte ca Ponta a luat prima masura ca sef de partid social-demo : membrii sa-si lase jeep-anele social-democrate in afara sediului ca se vad! Se vad cat de “amarate sunt” la ce armata de bani sa-u dat pe ele: evident bani social-democrati ! Nici liberalii nu au asemenea “politici” cu jeep-anele.
  Chiar crezi ca Ponta e Prim ? Cand ai un Oprisan, Hrebenciuc pe-aproape ? Eu cred ca asta e drama lui Ponta: el ar vrea ca el sa decida, dar stii: “judetenii”… Si Mazare se scobeste cu Ponta daca vrea… Astia-s fac plinul dupa 8 ani de opozitie… Adica tu crezi ca “domeniul” d-lui Dragnea se intretine singur ? Musai bani… social-demo… Romania exporta cel mai bine creiere… Hiba e ca multa vreme asta nu e o solutie. In rest te las pe tine sa cauti “doctrine” ca si PMP-ul “testeaza” aratura… Una au zis si alta fac…

  bebe
  2014-02-06 10:29:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  nu exista nici o carcoteala aici, e asteptare normala a unor masuri care chiar sa fie cum zici. nu poti spune ca daca iese si aia si aia poate chiar vom avea un guvern mai critic cu bancile cind au trecut ani fara nici o miscare in front. pasi marunti, dar cit de marunti? de-aia zic, cind chiar vor fi mini-demersuri de stinga o sa le semnalez. e adevarat ca unele masuri au fost pentru saraci macar pentru ca li s-a luat presiunea de-a dreptul fascista de pe umeri, pentru moment. e doar pentru moment, tot vor trebui optiuni mult mai radicale decit declaratii tv ca sa iasa ceva. deci, tonul meu a fost agresiv pentru ca lauda era prea de tot. in sanatate, in energie, in educatie, cum spuneam si in text nu au fost minime decizii de frinare a unui trend evident. ma rog, putem discuta mult mai precis pe diverse subiecte clare. voi fi cu ochii pe tine.

  admin
  2014-02-06 12:55:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  BRAVO ROGOZANE!! ZAU CA ESTI SIMPATIC! DE STANGA POATE ESTI, DAR AI CREIER!!! TRIMITE-I LA PLIMBARE PE IMPOSTORII LUI PONTA, SA PRICEAPA PROSTIMEA !!!!

  daniel
  2014-02-06 13:37:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @Dan Sultanescu: sultanescule plimba ursul ca rugineste lantul!! bai pesdistule, tie nu ti-e rusine sa minti mai tare decat plagiatorul??? ce talaj de fag ai in c.a.p. – ul ala???

  daniel
  2014-02-06 13:41:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @Mircea2: Eu sunt “batut in cap” facut de tine,tu esti din nastere !

  290 si una de hectare
  2014-02-06 14:04:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Ala care zice ca guvernul Ponta (sau cam orice guvern inainte de acesta) au avut politici de dreapta (ma refer la nivel economic, pt ca social, limbile lui Ponta cu patriarhu’ ar putea fi considerate “de dreapta”), inseamna ca trebuie sa se duca sa se controleze la cap.

  De asta nu inteleg de ce Rogozanu viseaza la politici de stanga cind le are in fiecare zi in jurul lui. Daca nu-i plac, nu inseamna ca sunt “de dreapta”.

  Chianti
  2014-02-06 14:16:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Dan Sultanescu: “eu plec de la premisa urmatoare – o revolutie a politicilor publice este improbabila (aici, cu siguranta, ne despartim), dar elemente de stanga exista cu siguranta.”

  Dan Sultanescu, asta suna cam ca precizarea pe ambalajele la produse alimentare: “…poate contine urme de alune.” Rogozanu surprinde esenta problemei: un guvern social-democrat trebuie sa aiba raspunsuri social-democrate la toate problemele, nu doar pe ici pe colo, pe unde pica bine, intamplator desigur, electoral.

  cristi chiscop
  2014-02-06 14:18:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Masuri sociale. Luati de-aici:
  libertatea.ro/d../

  Bujold
  2014-02-06 14:22:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!