RSS Feed

Copilul dat afară din spital pentru că a traversat ilegal strada: ne-am indignat ce ne-am indignat, dar să nu uităm că așa e legea

vezi toate articolele de
07 Feb la 14:36 29 comentarii 2 vizualizari.

Un copil de nouă ani accidentat grav. A trecut strada,  se pare, printr-un loc nepermis. Ajunge în comă la Spitalul Municipal Oradea. Spitalul decide să-l trimită acasă. Părinții se chinuie să-l hrănească printr-un tub. Spitalul le explicase că cel mai probabil vor avea de plătit spitalizare și operații pentru că accidentul s-ar fi produs din vina copilului.

Tuturor ni s-a părut aberant. Cum adică? Copiii nu sunt asigurați oricum? Cum adică să plătească? Ca de obicei, nu acceptăm că legile din România ne-au tot luat din drepturi care ni se păreau din oficiu. Dar TVR a făcut bine că a dus știrea până la capăt, copilul e acum îngrijit în București și a reapărut puțină speranță. A mai făcut bine și că a depistat problema: este legislație!

Noi prin lege putem trimite acasă oameni să moară dacă au fost accidentați din neatenția lor și nu au bani să plătească îngrijire pe termen lung.

Legea sănătății a fost modificată astfel încât serviciile medicale să fie plătite (chiar dacă ești asigurat) în situația în care ești responsabil în vreo formă de autoaccidentare. Ciuhodaru, celebrul medicvedetăparlamentar, ar sta la originea acestei prostii, votate de multă lume, sigur (sursa: TVR). Iată cum sună acel articol:

ART. 320 (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de  asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au  recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

Situația a fost discutată și anul trecut la ÎCCJ și a rămas așa.

Spitalul care găzduiește acum copilul poate să facă același lucru, pentru că e o presiune pe casele de sănătate să recupereze banii. N-o va face pentru că e prea mare presiunea mediatică. Dar dacă nu-i dăm la televizor pe toți pacienții în condiții asemănătoare, ei vor fi forțați să plătească.

NU e normal să dai oameni în comă afară din spital în general, aici nu e vorba doar despre copii, ci despre drepturile omului în general. Legea a mers în direcția eliminării celor fără resurse și e pe calea cea bună. Să vedeți ce strictețe va urma și de acum încolo. Legile din România atacă dreptul de a muri decent măcar sau de a avea toate șansele posibile. Dar suntem din ce în ce mai ”privatizați”.

Da, s-a întâmplat în parlament, nu e distopie, spitalele pot arunca, conform legii, oameni foarte bolnavi în stradă pentru că n-au bani destui, chiar și dacă AU ASIGURARE.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

29 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!