RSS Feed

Copilul dat afară din spital pentru că a traversat ilegal strada: ne-am indignat ce ne-am indignat, dar să nu uităm că așa e legea

vezi toate articolele de
07 Feb la 14:36 9 comentarii 2 vizualizari.

Un copil de nouă ani accidentat grav. A trecut strada,  se pare, printr-un loc nepermis. Ajunge în comă la Spitalul Municipal Oradea. Spitalul decide să-l trimită acasă. Părinții se chinuie să-l hrănească printr-un tub. Spitalul le explicase că cel mai probabil vor avea de plătit spitalizare și operații pentru că accidentul s-ar fi produs din vina copilului.

Tuturor ni s-a părut aberant. Cum adică? Copiii nu sunt asigurați oricum? Cum adică să plătească? Ca de obicei, nu acceptăm că legile din România ne-au tot luat din drepturi care ni se păreau din oficiu. Dar TVR a făcut bine că a dus știrea până la capăt, copilul e acum îngrijit în București și a reapărut puțină speranță. A mai făcut bine și că a depistat problema: este legislație!

Noi prin lege putem trimite acasă oameni să moară dacă au fost accidentați din neatenția lor și nu au bani să plătească îngrijire pe termen lung.

Legea sănătății a fost modificată astfel încât serviciile medicale să fie plătite (chiar dacă ești asigurat) în situația în care ești responsabil în vreo formă de autoaccidentare. Ciuhodaru, celebrul medicvedetăparlamentar, ar sta la originea acestei prostii, votate de multă lume, sigur (sursa: TVR). Iată cum sună acel articol:

ART. 320 (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de  asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au  recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

Situația a fost discutată și anul trecut la ÎCCJ și a rămas așa.

Spitalul care găzduiește acum copilul poate să facă același lucru, pentru că e o presiune pe casele de sănătate să recupereze banii. N-o va face pentru că e prea mare presiunea mediatică. Dar dacă nu-i dăm la televizor pe toți pacienții în condiții asemănătoare, ei vor fi forțați să plătească.

NU e normal să dai oameni în comă afară din spital în general, aici nu e vorba doar despre copii, ci despre drepturile omului în general. Legea a mers în direcția eliminării celor fără resurse și e pe calea cea bună. Să vedeți ce strictețe va urma și de acum încolo. Legile din România atacă dreptul de a muri decent măcar sau de a avea toate șansele posibile. Dar suntem din ce în ce mai ”privatizați”.

Da, s-a întâmplat în parlament, nu e distopie, spitalele pot arunca, conform legii, oameni foarte bolnavi în stradă pentru că n-au bani destui, chiar și dacă AU ASIGURARE.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

9 comments
 • 1

  tocmai citesc “viata lui heydrich”, scrisa de un neamt (gerwarth).
  cartea, meh, asa si asa; niciuna din cartile si filmele (destul de multe, doar anul trecut au iesit 2) despre subiectul asta atat de consistent n-au atins potentialul povestii terminate in praga.
  deloc uimitor insa, heydrich (un tip inteligent dar bidimensional; werner best, adjunctul lui, parca descris in “binevoitoarele” lui littell era surprins de “lipsa lui de adancime”) nu era psihopatul nazist caricatural imbracat in negru si holbandu-se ca peter o’toole ci aducea cu sefuletii astia din pipera, care comunica doar prin email cu subordonatii lor (desi ei sunt in biroul de alaturi).
  rece, workaholic, “mergea la sala” (ha, ha!), fara nicio tresarire a acului pe cadranul remuscarilor. sau contientizand ceva. nimic, zero, nada, caca, maca.
  daca ar trai in romania 2017 (n-ar fi exclus)… neputand sa-i mai deporteze, asa i-ar pune pe inadaptatii astia care n-au grija de sanatatea lor sa-si plateasca tratamentul…

  pawn
  2018-02-07 19:22:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  majoritatea accidentelor, imbonlavirilor se produc in urma unor greseli,in general, din vina (culpa) cuiva;
  de ex: ca nu purta centura de siguranta, nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers, nu a fixat bine dispozitivul( anccorele, legaturile);
  -accidentele care apar de la sine- un anume obiect se defecteaza si nimeni nu poate fi invinovatit pt asta sunt foarte rare;
  -deci, degeaba va mai asigurati fratilor- intotdeauna este un vinovat care trebuie sa plateasca
  -asigurati-va la o firma privata(care nu dispare peste noapte), unde precizati in contract ce doriti sa asigurati ;
  OARE V-A INTREBAT CINEVA,V-A ARATAT VREUN CONTRACT CU PRIVIRE LA ASIGURAREA DE SANATATE??
  L-ATI SEMNAT PERSONAL CAND V-A OBLIGAT SA COTIZATI???
  PLATITI FARA SA STITI DE CE SI PENTRU CE
  DUCE MAGARUL SI NU STIE CE DUCE
  HALAL TARA!

 • 3

  Asemenea legi se introduc atunci cand cei de la butoane nu au bani.Un jurnalist precum Costi putea sa se documenteze cum este in tarile din UE care au o populatie mai mare ca noi.

  Groza
  2018-02-09 20:56:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Groza:
  pai, sa dati jos clanul (de la) Butoane

  apoi, ce trebuie sa faceti cu cei care incearca sa se sinucida, nu reusesc sa moara si ajung in final la spital???

  tzumpy
  2018-02-09 22:57:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @tzumpy: Acestia vor fi ajutati sa se sinucida, cu conditia sa aiba bani de inmormantare. Daca nu au, sunt condamnati la viata in continuare.

 • 6

  @teo: Mi-ai adus aminte de un banc : Un venerabil în vârstă de 100 de ani este întrebat cum de a reuşit să ajungă la o asemenea vârstă :
  _ N-am reuşit încă să strâng banii de înmormântare !

  Radu Humor
  2018-02-11 19:52:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @rontzy: Asa este ! Asigurarile medicale platite suplimentar sunt pline de “exceptari” scrise marunt !

  Vaduva Dumitru
  2018-02-13 01:59:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Capitalismul salbatic ! Daca mergi pe strada, aluneci pe polei si-ti rupi piciorul, platesti spitalizarea ! Tara de cacat !

  Vaduva Dumitru
  2018-02-13 02:06:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Un copil (persoana sub virsta de 18 ani) nu poate fi facut raspunzator de faptele lui, pentru ca, evident, nu este major, deci nu are un discernamint complet asupra faptelor lui, si a urmarilor acestora, 100%. Intre 16 si 18 ani o persoana poate fi considerata adulta, in anumite situatii, de o gravitate exceptionala. Deci in cazul in discutie, copilul nu poate fi facut vinovat. Cred ca este destul de simplu. Daca legea nu prevede acest lucru, inseamna ca este o lege de rahat, ca atitea alte multe lucruri in Romania.

  Dan Plesoianu
  2018-02-14 06:37:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!