RSS Feed

Corbyn. Cazul Grindeanu: în ce te schimbi când ajungi la putere

vezi toate articolele de
09 Jun 2017 la 13:44 comenteaza acum 908 vizualizari.

Corbyn a obținut un rezultat bun în alegerile din Marea Britanie. Stânga a pierdut, dar e un moment bun pentru optimism. Nu a fost victorie de lider, a fost victorie de schimbare de paradigma. Social-democraţii englezi şi-au învins în primul rând elitele din propriul partid, toate blariste, centriste, şi au reuşit să clarifice calea de succes pentru formaţiune:  noua paradigmă vine cu planuri de întărire a plasei sociale, investiţii în sănătate, locuire, educaţie, stoparea privatizărilor etc.

E mai mare această victorie decât eliminarea UKIP din parlament sau decât avarierea majorităţii conservatoare. E şi un semnal că cetăţenii, mulţi dintre ei tineri, nu se mai sperie de propaganda deşănţată împotriva “extremismului de stânga”, campanie la care a fost supus într-un mod nemaivăzut liderul Corbyn de către presa mainstream (şi aia “de bine” priogresistă). De aceea rezultatul alegerilor de ieri e o veste bună pentru social-democraţia europeană.

Cazul Grindeanu: în ce te schimbi când ajungi la putere

Grindeanu este aproape somat de Dragnea-Firea să demisioneze, deşi nici ei nu ştiu exact ce cer. Au chef iar de jocul negocierilor cu Iohannis, au un om mai bun să pună în loc, au majoritatea confortabilă de acum 6 luni? În acelaşi timp, un jurnalist anticorupt şi cotrocenist ne asigură că premierul Grindeanu “a dezvoltat o bună relaţie cu preşedintele”.

Lui Grindeanu i-a crescut o personalitate direct din scaunul de la Victoria. Are o funcţie cu grad mare de autonomie. Şi-a pus adevărata conducere în cap pentru că nu putea ţine pasul cu jucărelele legislative ale miniştrilor “politici”. Da, asta e teza, la contactul cu scaunul de premier, domnul Grindeanu a devenit (şi mai)  tehnocrat. El fuiind de la bun început un pesedist care se prezenta un specialist transpartinic.

Dragnea şi oamenii lui au pierdut rapid din subtilitate. Ce spun pe faţă e că Grindeanu e omul sistemului, al binomului, că ar fi fost atras în grupurile de conspiraţie anti-PSD.

PSD mai crede că se conspiră împotriva lui şi de la ANAF, de unde tot nu se colectează destul. A spus-o un analist cu surse bune în guvern, șefii politici PSD cred că sunt săpați de la ANAF, o forță obscură le extrage banii. Păi forța aia obscură n-or fi chiar taxele mici pe sumele corporatiste învârtite și ”optimizate” fără probleme în țara asta? Am tot avut alarme trase de foști șefi ANAF care au acuzat direct ba influențele ambasadorilor, ba schemele complicate de extragere a banilor fără plata taxelor cuvenite. Alarmele s-au tras, sentimentul anticorupt al ființei românești a rămas neatins.

PSD a urlat continuu că nu se atinge de taxe, ba chiar a garantat unele relaxări noi. A învățat să urle împotriva multinaționalelor din mimetism, că e la modă, că se poartă Orban și Trump, cam tot așa cum au învățat ăia pe la Antena 3 că Trump e garanția că poți face ce vrea grupul tău de influență dacă a câștigat alegerile, dar la partea de chestiuni concrete, tentative de taxare etc., situația a rămas praf.

Doamna Firea a descoperit și ea dușmanul multinaționale, dar e un dușman abstract. Sigur că sunt interese. Numai că armele PSD sunt comice. Cum spuneam, ei doar au preluat copy paste niște artificii naționaliste contimendate cu “noi și ai noștri în business”. Oricât ai fi de primar te vei lovi desigur de interese financiare puternice pe care nu le poți controla ca pe cohortele de afaceriști în zona asfalt-amenajări etc. Ca să poți emite pretenții de putere în fața lor ar trebui să și înțelegi cu cine te bați. Or, am văzut și ieri când a ieșit scandal pentru simplul fapt că niște cetățeni doreau să asiste la lucrările consiliului general, așa cum le permite legea, nu suntem la nivel de politică, ci de paranoia.

Așa că Dragnea-Firea au într-un fel dreptate. Grindeanu sau ministrul finanțelor au devenit ai sistemului pentru că statul minimal roman nu mai permite de fapt mari marje de mișcare. Nu poți să le propui cheltuieli dacă nu intervii politic în forță să și colectezi. Aici e marea conspirație. Și da, avem de-a face cu un lobby covârșitor probusiness care este exercitat și de PSD care ”dă la toată lumea”. De aia nu vă ajung nici banii pentru salarizare unitară, pentru că dați la toată lumea, adică și la aceia care au prea mult. Nu ați fost în stare să concepeți o minimă impozitare progresivă, puneți că ați găsit Graalul prin care ”toată lumea” ar fi fericită dacă n-ar exista binomul.

Să spunem două vorbe și cu binomul. Sunt grupuri de interese de rentieri angajați la statul român care nu conspiră cât conservă averi, protejează persoane influente etc. Interferențele justiție, servicii secrete, politică ar trebui chestionate serios. Numai că înfiorătoare e lipsa de rezultate anticorupție deși se urlă isteric toată ziua împotriva corupției. Cum am mai spus-o, orbirea în ce privește corupția privată, reglementarea interesată pentru companii mari, neputința statului în decizii economice majore, pentru toate astea nu există răspuns politic.

Întrebarea rămâne: de ce se panichează PSD când are un bilanţ totuşi bun. Economia a mers (nu graţie lor, desigur, totul se bazează pe muncă şi pe legile antimuncitori), au mărit salariul minim, au mai mărit în câteva zone cheie salariile bugetarilor. Puteau foarte uşor să ofere un bilanţ roz. De unde disperarea? Nu funcţionează rotiţele clientelare cum trebuie. Capitalul românesc obişnuit să fie uns cu o favoare, o reglementare favorabilă, o scutire urlă din ce în ce mai isteric că e defavorizat în faţa străinilor, chestiune ce e doar parţial adevărată. Problema adevărată e că sunt cohorte de milionari care s-au obişnuit să le pice dintr-o aşezare a pieţei public-privat. Nu prea mai merge aşa. Capitalul străin mare are forţa să alinieze şi mulţi autohtoni şi, da, nici nu e impozitat cum trebuie. Deci panica PSD ar putea proveni şi din luptele cu “binomul”, ar vrea să nu mai fie terorizaţi de anticorupţie, dar tema asta nu e populară oricât s-ar străfoca ei în stil Antena 3 cu filozofi ai dosului de patron precum gâdea&badea. Dar ar putea fi şi o panică a lipsei de putere şi de influenţă asupra economiei. Cred mai mult în asta. Şi pentru că aceşti lideri nu înţeleg cum funcţionează rotiţele puterii economice, explică totul conspiraţionist.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii


  • 3 postari

  • 12 postari

  • 3 postari

  • o postare

  • o postare
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!