RSS Feed

Corbyn şi Sanders. Pe frontul de Vest, ceva speranţă. Noi? O dăm în continuare cu “viaţa civilizată”

vezi toate articolele de
14 Sep 2015 la 12:23 un comentariu 700 vizualizari.

În presa noastră treabă e simplă, ameninţarea “extremistă” e în floare, vai a cîştigat Corbyn alegerile în principalul partid de opoziţie englez, o să vină comunismul în Anglia:)! Iar alţii sînt mai speriaţi de blîndul Bernie Sanders decît de toată nebunia cu Trump.

Alte critici la adresa noului val Corbyn-Sanders vin dinspre omul de stînga scrupulos, dezamăgit de Tsipras, şi gata să fie dezamăgit şi de Corbyn sau Sanders. Nu mă interesează jocul ăsta. Ce e de văzut e că lucrurile se pun în mişcare, că stînga mainstream începe să-şi caute lideri credibili şi nu un soi de clone conservatoare vopsite puţin cu roşu.

Aşa că nu putem decît să salutăm acest nou val (nou? de fapt sînt reprezentanţii unor grupuri dizidente de socialişti vechi, exemple de oameni care au rămas cît de cît pe poziţie), care de data asta nu vine la periferie (Grecia), ci în UK şi SUA. Corbyn (un portret bun aici), văzut ca un tip fără nici o şansă pînă acum jumătate de an,  a cîştigat alegerile din interiorul Partidului Laburist, o veste proastă pentru oportunismul blairist şi o veste bună pentru cei care vor să mai bage ceva benzină progresistă în motorul social democrat.

Cam aceleaşi sînt reacţiile în cazul lui Bernie Sanders, principalul contracandidat al lui Hillary Clinton, o democrată de fapt ultraconservatoare pe lîngă care doar Trump pare mai la dreapta. Sanders e demonizat de neoconi cu veşnicul “văleu, socialistul”, el fiind un social democrat cuminte şi cu cîteva lecţii bine învăţate în perioada post-occupy-Wall-Street. Sanders e, mai ales, o gură de oxigen în oceanul de ipocrizii reprezentat de Hillary şi un antidot la oceanul de prostii revărsat în media de Trump.

Corbyn a redeschis în Anglia cutia cu acele cuvinte interzise: naţionalizare, oprirea jafului speculativ. Şi, ador panica din Financial Times la aflarea numelui unui membru al guvernului din umbră, propus din Corbyn: John McDonnell. McDonnell face parte tot din linia dură anti-Blair care are nişte valori simple: serviciile publice sînt publice, nu maşini private de muls bani. A făcut campanie pentru naţionalizarea băncilor.

Într-un sondaj din Iowa, Bernie Sanders a avut surprinzător nişte cifre mai bune decît H.Clinton, 41% faţă de 40%. Mulţi îl dau deocamdată pierzător sigur. Dar, Sanders e un politician care ştie să-şi definească poziţia în contradicţie clară cu doamna Clinton: împotriva tratatului comercial transpacific, mărirea cheltuielilor sociale, taxarea bogaţilor şi corporaţiilor, mărirea salariului minim la 15 dolari.

Notă: Între timp, în partidul nostru social democrat văd că Dragnea are cuvinte de apreciere pentru Băsescu, tendinţa e exact inversă. Social democraţii vestici încep să-şi caute rădăcinile de stînga. Ai noştri se concentrează să şteargă orice urmă de apartenenţă la ceva social, orice.

Şi pe la noi?

După extraordinara dezbatere despre refugiaţi, unii dintre voi şi-au pierdut probabil speranţa. Eu zic că motivele de îngrijorare stau şi în tonul ăla monoton şi opresiv al unei bune părţi din media în ce priveşte subiecte mai puţin incendiatoare. Azi m-a încremenit o frază dintr-un reportaj din cartierele sărace ale Bucureştiului, făcut de Adevărul (nu dau link la articole atît de proaste).

“Chiar şi aşa, foarte mulţi romi din această zonă preferă să cerşească şi să caute fier vechi, nicidecum să îşi înceapă mici afaceri cu ajutorul cărora să ducă o existenţă civilizată.”
Asta numesc eu îndobitocire în masă. Să poţi scrie o astfel de frază fără să se prăbuşească facebookul de rîs nervos.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


1 comment
  • 1

    si ne intereseaza Anglia, Because? O sa ne dea la toti azil politic, in baza faptului ca sintem guvernati de personaje de desene animate? Si nu am refer la mickey mouse. Ma refer la balloo si kaa. ala cu ochii ventuza. deci ne interezeaza because? ca nu as refuza azil politic in regatul unit. sau in papeete. da asta nu se va intimpla.

    haleo
    2015-09-15 17:35:28 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!