RSS Feed

Creştineşte, despre eutanasierea câinilor vagabonzi

vezi toate articolele de
12 Sep 2013 la 12:32 9 comentarii 1509 vizualizari.

Deşi are importanţa ei, problema câinilor fără stăpân pare a se fi cocoţat abuziv în fruntea listei de preocupări ale opiniei publice româneşti. Întoarsă pe toate feţele, chestiunea i-a radicalizat şi pe cei mai cuminţi dintre noi. La epuizarea argumentelor şi reapariţia protestelor de stradă, perimiteţi-mi să vă mai reţin niţel în această zonă.

Am mai scris şi cu alte ocazii despre câinii vagabonzi. (Am încetat să folosesc termenul „comunitari” de când am citit o frază pe cât de simplă pe atât de provocatoare: Trăim într-o lume în care câinii au devenit „comuniari”, iar copiii „ai străzii”.) Zău că nu aş fi revenit asupra acestui subiect reforjat periodic dacă nu aş fi observat recurenţa apelului la creştinism şi credinţă, ca un soi de argumentum ad misericordiam.

Bunăoară, un deputat pe care, în genere, îl apreciez scria zilele trecute pe Facebook: „Cred că viaţa fiinţelor simţitoare este dată de la Dumnezeu şi că noi, oamenii, fiinţe raţionale şi cu credinţă, nu avem dreptul să distrugem creaţia Domnului.” Încercând să depăşesc momentul de înnămolire spiritualo-intelectuală, am zis să mă dreg cu o glumă seriosă: Ce ne facem cu restul fiinţelor simţitoare – vaci, oi, capre, porci, cai, găini etc. – pe care le distrugem prin metoda „crimă urmată de digestie”? Lor de ce nu le ia nimeni apărarea?

Pare-mi-se că aceşti aşa-zişi creştini, mai degrabă iubitori de animale decât de oameni, nici nu au deschis Biblia în viaţa lor. Ar fi ştiut că, dincolo de empatia faţă de animale şi grija faţă de mediu, primatul vieţii umane nu poate fi pus la îndoială, că doar omul a fost creat de Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa şi toate animalele au fost create ca să-i slujească omului, care a fost pus să stăpânească peste ele. În plus, chiar şi într-un sistem de gândire ateist, primatul omului este esenţial pentru o etică raţională şi civilizată.

Nu poţi să arborezi stindardul creştinismului în lupta de apărare a maidanezilor şi, în acelaşi timp, să ignori principalele porunci ale creştinismului: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Haideţi să ne scuipăm, să ne dăm în cap unii altora şi apoi să ne zicem creştini.

Inconsecvenţa logică merge mai departe. Nu i-am văzut pe creştinii apărători ai vieţii canine să-şi folosească argumentele cu „fiinţe simţitoare” şi „creaţia Domnului” împotriva avorturilor. În timpul vieţii intrauterine, fătul trece prin diverse stări emoţionale. Se mişcă şi reacţionează la stimuli, are propria voinţă. Pe scurt, posedă toate acele calităţi care le fac pe animale demne de empatia noastră. Totuşi, eutanasierea câinilor este percepută ca o crimă, în vreme ce avortul este dreptul femeii asupra propriului corp şi, implicit, asupra unei alte vieţi. Oricine poate fi înduioşat şi cuprins de empatie în faţa unei imagini cu un căţel drăgălaş, puţini sunt însă oripilaţi public de membre smulse cu ajutorul chiuretelor.

Oarecum în aceeaşi zonă de discuţie, mi-a atras atenţia un mesaj scris pe o pancartă, la protestul anti-eutanasiere de la Timişoara: „Moralitatea unei naţiuni poate fi măsurată după felul în care îşi tratează animalele. (Gandhi)” Dincolo de convenabila modificare a citatului original, mă gândesc totuşi că Mahatma Gandhi, hindus fiind, avea mai ales vacile în minte. Iar la acest capitol românii stau într-adevăr prost, motiv pentru care pancarta cu pricina s-ar fi potrivit mai degrabă în faţa unui abator. Să fim serioşi, cel mai bun barometru al moralităţii rămâne tot comportamentul faţă de semeni.

În loc de proteste inutile, poate ar fi mai bine ca iubitorii de animale să-şi canalizeze eforturile către campanii de adopţie, informarea cu privire la nevoia de sterilizare, strângerea de fonduri pentru adăposturi. Rahatul băgat sistematic sub covor a ajuns prea mare ca să fie rezolvat fără costuri şi decizii dureroase. Eutanasierea este o dramă, dar o dramă necesară, din păcate. (Şi da, eutanasierea e o chestiune cât se poate de lipsită de cruzime, dacă e făcută cu respect şi fără suferinţă. Uciderea câinilor cu sapa ţine mai degrabă de sfera bolilor mintale.) La fel de adevărat este şi că această dramă poate rămâne fără efect, ba chiar se poate repeta, dacă nu este însoţită de campanii de sterilizare în masă.

Aşadar, dragi iubitori de animale, haideţi să ne punem priorităţile în ordine. Să ne folosim raţiunea şi sentimentele, în această ordine, pentru o reîntoarcere la umanism sănătos, fie el creştin sau secular. O atitudine rezonabilă face mai mult decât zeci de proteste: ne poate strânge laolaltă pentru o cauză bună. Până la urmă, cred şi sper că vă doriţi cu adevărat o viaţă mai bună pentru oameni şi animale, nu doar să vă asiguraţi „liniştea sufletească şi ideea reconfortantă şi vanitoasă de bunătate”.

ZIUA de Vest

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

9 comments
 • 1

  Puscas ,de ce nu lasi tu avorturile in seama stiintei si amesteci religia in chestiunea aista?

  @Puscas
  2013-09-12 13:23:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  “Eutanasierea este o dramă, dar o dramă necesară, din păcate. Şi da, eutanasierea e o chestiune cât se poate de lipsită de cruzime, dacă e făcută cu respect şi fără suferinţă.”

  Şi aşa zici… Da’ de Acţiunea T4 ce părere ai? Probabil tot “necesară” şi “lipsită de cruzime”.

  Tywin
  2013-09-12 14:16:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @Tywin: Stimabile, când vorbim despre eutanasiere în acest context ne referim la câini, nu la oameni. Hai să nu ieșim pe arătură…

 • 4

  Sunt crestin si sunt pro choice. Sa lasam femeile sa decida. Puscas, estti femeie?

  crestin
  2013-09-12 14:27:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Si in Biblie exista se fac diferentieri intre animale. Doi, eu nu stiu de crestini care mananca caini, asa cum se intampla cu gaini, porci, vaci,etc. care la randul lor nu pazesc casa si stapanul cum face cainele. Apoi,daca tot citam Biblia, inainte de potop, Dumnezeu l-a salvat doar pe Noe si familia sa impreuna cu cate o pereche din toate animalele. Nu a salvat alti oameni, asa ca nici chestia cu primatul vietii umane in Biblie nu prea tine. Iar fotografiile care circula pe internet cu siruri de caini omorati pe strazi, aruncati in tomberoane, s.a.m.d nu au nimic de a face nici cu Biblia si nici cu civilizatia!

  maria
  2013-09-12 14:27:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Dacă tot aţi fost motivat de recurenţa apelului la creştinism şi credinţă poate că ar fi trebuit să cumpăniţi ceva mai cuminte cele în care vă lansaţi a le judeca. Altfel riscaţi să îngroşaţi exact rândirile celor pe care-i pomeniţi.

  Argumentul despre atracţia “digestivă” către unele animale în “defavoarea” altora poate ar trebui lăsat celor ce polemizează pe latura vegetarianismului. Simpla observaţie că ar exista o ‘favorizare’ a comestibilităţii ţine de altă discuţie.
  Dacă tot vrem argumente creştineşti găsim chiar explicaţii în scriptură care animale s-ar mânca sau nu. (doar curiozitate să existe – a se deschide biblia precum se sugerează altora)

  Primatul omului cred că mai înseamnă ceva pe lângă drepturi. Nu ştiu dacă cele ce chhier dumneavoastră le sugeraţi se încadrează într-o “etică raţională şi civilizată”.

  Nu ştiu cu câtă consecvenţă logică suprapuneţi mulţimea “creştinilor apărători ai vieţii canine” cu cei ce ar trebui să se opună avorturilor. Chiar credeţi că ‘ceilalţi’ sunt scutiţi (cu argumentele lor). Unde sunt “iubitorii de oameni” ce-şi să fi impus argumentul valorii vieţii umane. Serios, ce legătură are această altă discuţie (din nou) cu subiectul ce-l abordaţi? Dacă o avea una credeţi că aţi surprins-o în întregime?

  Şi logica, observaţia şi deducţia legată de ce avea Gandhi în minte … pot fi puse pe o pancartă. Îmi seamănă cu ‘logica’ din nişte bancuri. La altceva nu ştiu la ce ar folosi. Poate mai bine nu o scriai. (doar o sugestie)

  Textul dumneavoastră (pe mine) nu mă ajută să-mi pun priorităţile în ordine. Şi nu pentru că aş urâ oamenii sau că i-aş da la câini.

  Ultimul paragraf chiar ar putea să însemne ceva dacă nu ar fi orientat strict contra ‘iubitorilor de animale’. Ar însemna la fel de mult orientat către ceilalţi. Păcat că aţi ratat ocazia.

  Despre înţelesul biblic asupra “aproapelui” cred că sunt ceva mai multe de spus. Nu cred că e locul şi poate nici subiectul/motivul potrivit.
  Oricum, poate nu uităm de “să nu ucizi”.

  “Unul este Dătătorul legii şi Judecătorul: Cel ce poate să mântuiască şi să piardă. Iar tu cine eşti, care judeci pe aproapele?”

  Poate ar trebui să rămânem la afirmaţia iniţială “Întoarsă pe toate feţele, chestiunea i-a radicalizat şi pe cei mai cuminţi dintre noi” şi să n-o mai rostogolim atâta. Dacă tot o facem poate forţăm mai un pic şi ne străduim să cautăm argumente mai coerente pe care poate le aşezăm ceva mai ‘cuminte’.

 • 7

  NU stiu daca ai citit si Evanghelia Pacii? poate ai citit doar ce a fost EDITAT de IMparati-Regi-BIserici de pana acum? pace
  Rahatul a ajuns mare….cum suntem Responabili insa? Omorand…fiindca e legal si avortul? Eutanisierea ar trebui sa fie valabila si la caini…in anumite “Conditii-atentie..nu crima in mod “uman” …ci de Usurare a chinurilor…care si aici e discutabil cand e NEVOIE cu adevarat”
  ma rog… daca inima ta …spune ca noi suntem dupa chipul lui Dumnezeu…si deci si animalele Nu…si putem sa fim si Iresponsabili…pt ca Oricum deja le ABrutizam oricum…si facem si avorturi…fiind “Rigorile de -judecata- ale celorlati altfel…”nu te mai ia nimeni de nevasta ” etc un ex” denota doar INAINTAREA in lipsa De RESPONSABILITATE…care bine ai punctat…E; spor insa si la a nu alege calea usoara…cu argumentul ca e E ORICUM pe la noi…incepe TU- e greu… pace tie
  pace:) Poate asta e o ocazie…dar na…sa fim noi ca Gandhi…nu e “crestineste” nu? :) NU stiu cat de adevarat insa…noi nu ne ascultam inima…noi suntem DEsptepti…citim BIBLIa …cuvantul perfect al lui Dumnezeu- Isus(sa nu zici si tu ca nimic nu e valid din ce-am zis pana acum…pt ca Isus s-ar scrie cu doi de I :) pace…asa mi-a dat un coment ca rasp cineva odata…simplu “Iisus” ar fi cu doi de i …de asta zic) “Urmeaza lumina inimii…si niciodata nu vei fi in intuneric” ps: spre ce arata Isus in icoana cu mana? BIBLIE?
  youtube.com/wat../
  numai bine…OMULE

 • 8

  @Florin Puscas
  Stimate Domnule Florin Puscas,

  va propun sa faceti o campanie de presa in care sa explicati ce inseamna un stat de drept.
  si, in acea campanie de presa sa explicati de ce Romania este, sau nu este, stat de drept! cu argumente! ar fi un fel de “alfabetizare politica” absolut necesara in Romania! nu credeti?

  cred ca asta ar trebui facut la scara larga de catre autorii articolelor voxpublica!
  haideti sa nu mai punem carul inaintea boilor!
  haideti sa vedem mai intai daca Romania este stat de drept, cu argumente!

  daca stabilim ca Romania este / nu este stat de drept, avem o baza de discutie!

  yehudy
  2013-09-25 22:59:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Stimate domn, nici un animal nu a fost “creat” ca sa slujeasca altui animal, fie el animal uman. Cred ca ceea ce trebuie sa primeze este respectul pentru viata, fie ca este ea a unui animal uman sau a unui animal non-uman. Eutanasierea cainilor fara stapan este o crima in aceeasi masura ca ceea ce se intampla in abatoare si in fermele de animale. Omul, cam de cand s-a “civilizat” si s-a inmultit, a pierdut respectul pentru viata in general si calca in picioare natura din toate punctele de vedere, exact pe pricipiul ca el este singurul creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Numai omul poate face din ucidere un sport, vanatoarea, si numai omul este “iertat” dupa ce ucide. In fapt dintre toate animalele care isi duc viata pe aceasta planeta, omul este de departe cel mai abject.
  “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.” Gandhi – adica “Maretia unei natiuni si progresul moral al acesteia pot fi judecate doar prin prisma in care isi trateaza animalele” – acesta este citatul exact si esenta sa nu a fost stirbita de protestul de la Timisoara. Dar prin prisma acestui citat, noi, romanii suntem pe ultima treapta a moralitatii, deoarece noi nu ne tratam doar animalele abject ci si semenii umani.

  Oana
  2013-10-15 10:17:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!