RSS Feed

Cu Moise Guran despre China şi un fost posibil destin chinezesc

vezi toate articolele de
28 Nov 2013 la 12:03 45 comentarii 2738 vizualizari.

Moise Guran pune o întrebare directă într-un articol: oare ce s-ar fi ales de România dacă linia comunistă i-ar fi supravieţuit lui Ceauşescu? E bună întrebarea. Răspunsurile lui Moise trebuie însă contracarate pentru că cuprind cîteva din marotele somnolenţei neoliberale. Aşadar, amical, cu italice vorbele lui, cu normale vorbele mele:

Industrializarea s-a făcut forțat, cu tehnologii furate sau copiate, obicei ce s-a păstrat și după reforma economică și politică majoră pe care China a început-o la finalul anilor 70

Doar aşa se poate face. A făcut-o şi Germania acum 150 de ani. Patentele şi drepturile de autor sau de invenţie omoară orice ţară în curs de dezvoltare. Nu ţine doar de China. Asta face şi India. Asta e şi normal să facă. Presiunea ar trebui să vină dinspre cetăţenii vestici să-şi oprească liderii din nebunie, din patentare dură a medicamentelor (pînă şi a descrierii ADN-ului). Dar asta e, dacă corporaţiile fac legislaţiile…

Prețul creșeterii economice uriașe a Chinei stă în faptul că marele poporul chinez primește de la marele partid al marelui popor exact atât cât să nu se revolte.

Paranoia anti-revoltă există şi în frumoasa noastră lume liberă. În România, după cum ştii, după 25 de ani de luptă anticomunistă aprigă, am reuşit să depăşim numeric efectivele fostei Securităţi (peste 15000 de angajati) – avem acum mai mulţi angajaţi în servicii speciale.

Și România avusese creșteri economice de peste zece la sută și bunăstarea de care încă mai vorbesc cei care au trăit ca adulți anii 70 a venit dintr-un transfer  suficient de creștere din economie în nivelul de trai. Chinezii au știut să facă asta și pe mai departe, dar azi China e totuși departe de a fi un monument de prosperitate.

De acord. Departe de a fi vreun nostalgic al regimurilor Dej-Ceauşescu, asta e realitatea care nu se pune destul de apăsat (o realitate pe care n-am prins-o nici măcar în scutece): acel deceniu  nu e o poveste şi el trebuie analizat, disecat pe bune. De acord că în China lucrurile sînt departe de a fi aşezate, siguranţa socială fiind extrem de fragilă pentru mare parte din populaţie. Însă, de aici, Moise pune întrebarea:

E bine să aflăm cât mai multe despre chinezi căci evoluția lor economică conține răspunsul la întrebarea unde ne-ar fi dus istoria dacă Ceaușescu ar fi fost mai deștept sau dacă comunismul i-ar fi supraviețuit lui Ceaușescu în România iar acesta ar fi fost înlocuit de un comunist cu vederi mai liberale. Uite am fi fost un fel de China din estul Europei, probabil fără armă nucleară. Așa și? Ar fi fost bine?

NU poţi compara China cu România. O poţi compara cu Rusia. A fost mai bun Gorbaciov decît Deng Xiaopeng? Putem să-i întrebăm pe ruşi şi cred că mulţi vor fi surprinşi de răspuns. China nu a trecut prin ce a trecut ex-URSS în anii 90.

De ce e însă totuşi utilă întrebare imposibilă a lui MG? Pentru că ne aminteşte că, după entuziasmul iniţial al înlăturării lui Ceauşescu, şi după entuziasmul accesării libere a mărfurilor de tot felul, politica principală de liberalizare şi de-socializare a fost dusă împotriva maselor. Masele erau periculos virusate. Ele, proastele, nu ştiau ce vor. Aşa că milioane au fugit afară după ceva venituri afară, alte milioane au rămas pe loc închise în nişte apartamente lăsate de răposat. Măcar în al 15-lea ceas am putea vorbi despre “masele periculoase” şi despre ce mai vor şi ele, nu doar diverse elite.

În rest, felul în care scoatem steagurile cu UE cînd vin chinezii în parlament, anumite tipuri de adresare, arată că există o slugărnicie faţă de capital care, da, de acord, ar putea fi îndreptată către cauze mai bune. Însă aceste reverenţe ne aduc ferm aminte de slugărnicia fără seamăn de pînă acum faţă de tot ce a însemnat investitor vestic. E un reflex.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!