RSS Feed

Cu Moise Guran despre China şi un fost posibil destin chinezesc

vezi toate articolele de
28 Nov 2013 la 12:03 45 comentarii 2738 vizualizari.

Moise Guran pune o întrebare directă într-un articol: oare ce s-ar fi ales de România dacă linia comunistă i-ar fi supravieţuit lui Ceauşescu? E bună întrebarea. Răspunsurile lui Moise trebuie însă contracarate pentru că cuprind cîteva din marotele somnolenţei neoliberale. Aşadar, amical, cu italice vorbele lui, cu normale vorbele mele:

Industrializarea s-a făcut forțat, cu tehnologii furate sau copiate, obicei ce s-a păstrat și după reforma economică și politică majoră pe care China a început-o la finalul anilor 70

Doar aşa se poate face. A făcut-o şi Germania acum 150 de ani. Patentele şi drepturile de autor sau de invenţie omoară orice ţară în curs de dezvoltare. Nu ţine doar de China. Asta face şi India. Asta e şi normal să facă. Presiunea ar trebui să vină dinspre cetăţenii vestici să-şi oprească liderii din nebunie, din patentare dură a medicamentelor (pînă şi a descrierii ADN-ului). Dar asta e, dacă corporaţiile fac legislaţiile…

Prețul creșeterii economice uriașe a Chinei stă în faptul că marele poporul chinez primește de la marele partid al marelui popor exact atât cât să nu se revolte.

Paranoia anti-revoltă există şi în frumoasa noastră lume liberă. În România, după cum ştii, după 25 de ani de luptă anticomunistă aprigă, am reuşit să depăşim numeric efectivele fostei Securităţi (peste 15000 de angajati) – avem acum mai mulţi angajaţi în servicii speciale.

Și România avusese creșteri economice de peste zece la sută și bunăstarea de care încă mai vorbesc cei care au trăit ca adulți anii 70 a venit dintr-un transfer  suficient de creștere din economie în nivelul de trai. Chinezii au știut să facă asta și pe mai departe, dar azi China e totuși departe de a fi un monument de prosperitate.

De acord. Departe de a fi vreun nostalgic al regimurilor Dej-Ceauşescu, asta e realitatea care nu se pune destul de apăsat (o realitate pe care n-am prins-o nici măcar în scutece): acel deceniu  nu e o poveste şi el trebuie analizat, disecat pe bune. De acord că în China lucrurile sînt departe de a fi aşezate, siguranţa socială fiind extrem de fragilă pentru mare parte din populaţie. Însă, de aici, Moise pune întrebarea:

E bine să aflăm cât mai multe despre chinezi căci evoluția lor economică conține răspunsul la întrebarea unde ne-ar fi dus istoria dacă Ceaușescu ar fi fost mai deștept sau dacă comunismul i-ar fi supraviețuit lui Ceaușescu în România iar acesta ar fi fost înlocuit de un comunist cu vederi mai liberale. Uite am fi fost un fel de China din estul Europei, probabil fără armă nucleară. Așa și? Ar fi fost bine?

NU poţi compara China cu România. O poţi compara cu Rusia. A fost mai bun Gorbaciov decît Deng Xiaopeng? Putem să-i întrebăm pe ruşi şi cred că mulţi vor fi surprinşi de răspuns. China nu a trecut prin ce a trecut ex-URSS în anii 90.

De ce e însă totuşi utilă întrebare imposibilă a lui MG? Pentru că ne aminteşte că, după entuziasmul iniţial al înlăturării lui Ceauşescu, şi după entuziasmul accesării libere a mărfurilor de tot felul, politica principală de liberalizare şi de-socializare a fost dusă împotriva maselor. Masele erau periculos virusate. Ele, proastele, nu ştiau ce vor. Aşa că milioane au fugit afară după ceva venituri afară, alte milioane au rămas pe loc închise în nişte apartamente lăsate de răposat. Măcar în al 15-lea ceas am putea vorbi despre “masele periculoase” şi despre ce mai vor şi ele, nu doar diverse elite.

În rest, felul în care scoatem steagurile cu UE cînd vin chinezii în parlament, anumite tipuri de adresare, arată că există o slugărnicie faţă de capital care, da, de acord, ar putea fi îndreptată către cauze mai bune. Însă aceste reverenţe ne aduc ferm aminte de slugărnicia fără seamăn de pînă acum faţă de tot ce a însemnat investitor vestic. E un reflex.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


45 comments
 • 1

  ma gandeam ca macar cartea lui murgescu oi fi citit-o si tu, sau va cititi doar intre voi ? acea paramodernizare s-a facut pe spinarea agriculturii, fortand cresterea populatiei si mutand oameni la oras; in plus, s-a facut cu bani luati cu imprumut de la multhulitul vest (wallerstein oi fi citit, sau ai retinut doar teoria cu periferia-colonie ?). a fost de la inceput un eveniment one-time only care a sfarsit in mormanul de fiare vechi al industriei necompetitive si in ghetoizarea din anii 80. romania nu are genul de cultura a chinei si nici nu era atat de saraca si rupta de lume incat sa aiba milioane de oameni care muncesc 12 ore pe zi pe mai nimic si sa fie usor de tinuti in frau. of of, mai mai.

  gigel
  2013-11-28 12:25:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Ca sa comentez mai naiv asa: Daca crestea PIBul per capita in Romania din 1989 incoace cum a crescut in China (de 20 de ori), acum Romania era un fel de Italia sau Franta a estului Europei (Rusia mergea chiar mai bine).
  Cu cresterea pe care a avut-o Romania (de 4-5 ori, Rusia tot pe acolo), acum PIBul per capita este destul de apropiat de … China.

  Christi
  2013-11-28 13:21:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Ce chestie, si liberalii si comunistii se ocupau cu luminarea, respectiv “ridicarea nivelului politic al maselor”, pe ideea ca masele nu stiu ce vor.

  Poate ca aveau amandoi dreptate, si numai Rogozanu crede in avioane.

 • 4

  ce reproseaza rogozanu pe 26 noiembrie, doua articole mai incolo, tot pe aceasta platforma:
  `Nu văd analiştii români întrebîndu-se cum de a mers economic mai bine China rămînînd comunistă decît Estul Europei`

  ce scrie azi:
  `NU poţi compara China cu România`

  ce ti-e si cu consecventa asta…

  berenger
  2013-11-28 14:00:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  “În rest, felul în care scoatem steagurile cu UE cînd vin chinezii în parlament, anumite tipuri de adresare, arată că există o slugărnicie faţă de capital”

  as zice ca reprezinta manifestari ale visului de aur al fanariotului nationale – ca intr-o zi nu va trebui decat sa fim slugarnici fata de cineva si acela ne va da in schimb tot ce ne trebuie.

 • 6

  Ma gandesc acum 23 de ani, de mergeam la “tara”, vedeam campul (adica acel bun care pentru japonezi este cel mai de pret bun pe care-l avem) verde, era cultivat… Acum ici si colo mai vezi asa ceva in rest totul este fie e nelucrat fie e ocupat cu fel de fel de constructii si mai nou campuri fotovoltaice…
  Ma gandesc la ghtoizarea (care nu a inceput in anii 80 cum stiu niste unii, ci mult mai devreme) este cea care le ofera acum majoritatii tinerilor casatoriti spatiul necesar (dar alaturi de parintii lor ce au prins un spatiu in ghetou) un spatiu pentru proceere…
  Ma gandesc ca maldarul ala de fiare vechi a facut ca TARA sa plateasca o datorie uriasa la FMI in doar cativa ani si ca doar in 8 luni sa faca sa se adune in seifurile BNR peste 3 miliarde de dolari, pe care i-au papat repede alde RomanPetre si ai lui in 90…
  Un lucru este cert, tara noastra, poporul nostru nu se poate compara cu China sau poporul chinez, macar din punct de vedere al temperamentului, al spiritului asiatic de munca si iar munca pe care il regasim la toate tarile din regiunea lor fie ca este vorba de Japonia, Coreea Tailanda sau Vietnam…
  Unde am fi fost astazi, daca se continua in stil chiezesc ceea ce aveam in 89 ?
  Personal cred ca am fi fost mult, mult mai aprope de occident si de aceea mult, mult mai departe de el.
  Ce vedem azi ? Occidentului i-a placut sa se joace cu noi si sa aiba grija se dam cu economia de pamant ca sa nu mai avem nici industrie, nici agricultura, nici sisteme de irigati, nici paduri, nici cultura sau ecucatie, nimic, ca sa stam si sa le cumparam lor produsele si eventual sa le exportam, pe nimic, materiile prime de care dispunem…
  Stiu ca in 89 occidentalii ne aratau cat de fericiti am fi daca am fi liberi sa calatorim, sa gandim, sa facem ce vrem noi…
  Acum aceiasi occidentali ne pun botniza, vrand sa ne limiteze legislativ chiar aceste lucruri spre care tanjeam si care ne-au facut acum 23 de ani sa iesim in strada…
  Nu in ultimul rand ma gandesc, cate investitii occidentale s-au facut din 89 si pana acuma. Personal nu stiu decat de Nokia aia care a plecat dupe un an…
  Cate locuri de munca productive au creat occidentalii din cei 23 de ani ? Nici macar cat avea platforma indistriala Pipera in 89, care practic nu mai exista acum…
  Avem o tara de SRL-uri in care cel de la parter vinde celor de la etaj verdeturi, cel de la unu vinde celorlati lenjerie, cel de la doi vinde celorlati electrotehice, s.m.d., dar nimeni, nu mai produce nimic, caci toate le importam fie din China, fie din Turcia sau India….
  Chinezii astia sunt un pericol pentru un popor care a uitat sa munceasca, asa cum suntem noi acum dupa 23 de ani decand am schimbat CALEA !

  Trahanache
  2013-11-28 14:19:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  datorita lui Gorbaciov si eu si tu putem sa vorbim astazi liber. a avut o contributie esentiala in eliberarea de sub comunism. Gorbaciov avea puterea sa inabuseasca schimbarea. si nu a facut-o. cred ca prin discernamantul cu care a gestionat puterea se diferentiaza de liderii comunisti precedenti. si a facut asta chiar fiind considerat de multi un las. eu ca roman nu pot sa ii fiu decat recunoscator.

  exilat
  2013-11-28 14:40:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Trebuie mers cu raul cel mai mic, Basescu si UE.

  victor L
  2013-11-28 14:50:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  nu stiam ca motorul otto, motorul diesel, firmele daimler, ferdinad porsche, krupp, siemens, adidas, puma, hugo boss, bosch, messerschmidt, heinkel si henkel, nivea, bayer, agfa si altele au fost furate de germani! krk dela rusi le-au luat, intr-un moment de betie al alora…sau, de ce nu, de la romani, ca chinezii erau prea departe!!

  pavel chinezu
  2013-11-28 14:54:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Moise Guran chiar daca s-o fi pricepand si la economie este un propagandist , un deformator de opinie , deci opiniile lui nu se pun deoarece nu i le cunoastem; textele pe care le recita sint scrise de altii, manipulativ, in scop propagandistic si interes strain si ostil Romaniei.
  MG este doar un alt fel de Florin Calinescu.Un secu acoperit, cu talente de mascarici.

  menuhina
  2013-11-28 15:00:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @ 8,
  ba, io cre`ca “trebuie mers” in burta ma_tii sa-ti cauti numele :P
  Pa.

  victor L
  2013-11-28 15:35:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  “Patentele şi drepturile de autor sau de invenţie omoară orice ţară în curs de dezvoltare.”
  Asta este inca o conceptie ce-l uneste pe Ponta cu China. Cum sa devii un parvenit politic cu limbaj de boschetar de gara, daca nu plagiezi sau nu faci cateva masterate de vara.

 • 13

  Trebuie mers cu răul majoritar, Victor Viorel şi chinejii.

  Clona L
  2013-11-28 15:55:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Din experienta parsonala , 8 ani in China ….romanche au o cu totulsi cu totul alta atitudine fata de munca …si asta se vede peste tot in orice loc …cum arata orasele chinezesti si cum arata ale noastre …

 • 15

  exceptand punctarea ’slugarniciei’ -nu numai fata de capital, ci in raport cu oricine ‘e mai mare’-idee cu care sunt de acord (Zgonea mi s-a parut de-a dreptul libidinos explicand cum permite ‘protocolul’ sa stea Dlui. langa ‘tovarasul’)

  in rest am inteles doar ca tot mai multi si tot mai des isi pun problema ‘ ce-ar fi fost daca…’

  sincer cred ca se impune sa clarificam macar putin conceptele cu care operam in devalmasie:’comunism’, ‘capitalism’, ‘industrializare’ scl.

  altminteri, procedam ca dl.Moise Guran ori dl.Ministru Voinea, ambii (dar nu singurii) noi ‘Mucea’ ai stiintei economice, ajungand la rezultate absurde: cum ar fi ultimul racnet al luptei anti-? despre cresterea accizei la carburanti ca solutie desavarsita pentru starpirea balaurului deflatiei.

  Dorel Dibaciu
  2013-11-28 16:25:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Economia SUA sau a altor tari capitaliste n-o sa fie “ucise” de concurenta din China ci de proprioul sistem cum ar fi sistemul aberant de patente care tine abuzurile de trolli in viata si traiesc din munca altora.

  Concerne mari trebuie sa plateasca taxe de protectie raketilor de patente in loc sa investeasca banii in cercetare. Din pacate ele vor muri din pricina metodelor aplicate de ei altora cum ar fi Micro$oft.

  Economia mondiala nu sta dupa SUA si sistemul lor de patente, copyrigth promovat de lobby prin ambasadele sale. China si alte mari economii se dezvolta si producatori europeni evita deja SUA din cauza patentelor si abuzurilor la care in mod sigur vor fi supusi. Un caz recent Jolla o divizie desprinsa din Nokia a creeat si lansat recent pe piata chineza un telefon si un sistem de operare si o platforma software capabila sa concureze direct Android si Apple IOS de pe iPhone. In China nu-i haitieste nimeni cu un sistem legal abuziv de patentele.

  La americani poate fi patentat orice idee cat de vaga care nu e nevoie sa semene prea mult cu o viitoare inventie si viitorul proces de extorcare de bani de la inventator e gata.
  Si patentele asupra lucrurilor vii sunt o aberatie totata, ar trebui interzise. Dar mafia producatorilor de organisme modificate genetic, printre altele, blocheaza orice reforma fundamentala in sistem. De obicei ce se introduce in SUA au grija companiile sa aduca prin Europa cu putin ajutor de la guvernul american.

  IBM si Microsoft desi sunt afectate de patent-trolls continua sa blocheze initiativele de reforme din USPTO(Biroul de Patente al SUA).

  Patentarea Prostiei
  2013-11-28 16:56:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  De preferat sa te copieze un chinez decat sa vina mafia dupa tine si sa te dea in judecata cu puteri sporite de la Biden si sa te tarasca in procese de miliarde de dolari.

  Indiferent ca are sau nu dreptate micilor producatori ne le ramane decat sa plateasca taxa de protectie pe miciuna troll-ilor ca oricum nu au destui bani sa se lupte prin tribunale si procese interminabile cu unii care au in spate avocatii Apple sau Microsoft.
  Ori platesc taxa de protectie ori ajung la faliment.

  Patentarea Prostiei
  2013-11-28 17:08:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  ce ar fi moise guran daca ramanea comunismu cu fata umana la putere?
  tot moise guran cu fata umana de la tvr

  trolu
  2013-11-28 17:24:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Trahanache: Avem pe naiba o tara de SRL-uri. Avem una de hypermarketuri care au ras tot ce era local, de la productie de cam orice la comert cam cu orice.
  @Patentarea Prostiei: corect

  Goth
  2013-11-28 17:44:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @Patentarea Prostiei: 16

  “Si patentele asupra lucrurilor vii sunt o aberatie totata, ar trebui interzise. Dar mafia producatorilor de organisme modificate genetic, printre altele, blocheaza orice reforma fundamentala in sistem. De obicei ce se introduce in SUA au grija companiile sa aduca prin Europa cu putin ajutor de la guvernul american.”

  Despre asta se vorbeste in The Future of Food. Ce nu inteleg eu e daca ne priveste direct. Adica in Europa sunt sau nu sunt permise semintele modificate genetic?

  Osa Nuestra
  2013-11-28 18:12:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  “NU poţi compara China cu România. O poţi compara cu Rusia”
  Sau cu SUA.
  Nu poti compara o colonie cu un colonizator. Poti compara coloniile intre ele in functie de “disponibilitate” sau rezistenta la jaf.
  Din perspectiva ta de colonizat, poti compara colonizatorii, iar daca URSS-ul si-a luat uraniu, petrol, gaze in proportii uriase, iar restul produselor pe modelul tributului, nici prietenul occidental nu e departe, iar China candideaza si ea. Nimic nou sub soare.
  Sau mai poti compara SUA, China, tarile UE, Rusia la ele acasa. Dar tinand cont ca Statele Unite ale corporatiilor nu sunt Statele Unite ale populatiei, iar China imbogatitilor nu e China muncitorilor. Centrul metropolei, nu are nimic de-a face cu periferia.

  Cu mentiunea ca nici China nu mai e comunista. Si ca un “capitalism” utopic, fara interventionism al statului, nu a existat nicaieri in lume (dar asta predica neoliberalismul). Si ca ce se numeste azi capitalism se afla etapa globalizarii, care a cuprins inclusiv China.

  A vorbi astazi in apararea “capitalismului” echivaleaza cu a apara aceasta unica varianta existenta: globalizata, neoliberala, de-etatizata.

  Cat despre totalitar si non-totalitar, sa discutam mai intai daca Romania este, de facto, o democratie. Eu cred ca nu.

  China = SUA
  2013-11-28 18:16:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Din cate stiu in Romania sunt permise culturile de plante modificate pentru porumb de animale si soia pana mai demult, deci si semintele. In alte tari este permis importul de OMG-uri dar nu si culturi de aceste plante.

  infomg.ro/web/r../

  Monsanto i-a fost acordat recent un patent pentru Broccoli modificat genetic
  realfarmacy.com../

  In secret cu siguranta au loc negocieri pentru largirea utilizarii de plante si alte origanisme modificate genetic separat sau in cadrul viitoarelor acorduri de liber schimb cu SUA.

  Patentarea Prostiei
  2013-11-28 19:22:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Câţi oameni emigrează în ţări precum China şi câţi în ţări precum SUA. Si apoi mai vorbim de stânga. omul tinde spre mai bine şi se duce la bine, nu la rău. ale deaqu corporaţii.

  Haplo
  2013-11-28 21:49:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Tu ai emigra azi in USA ?
  Multi americani si europeni ar emigra in China dar nu sint suficient de competitivi pentru asta. Nu cunosc limba si nici vreo meserie utila Chinei cu adevarat. Dar in principal din cauza ca nu cunosc despre China nimic decat propaganda mincinoasa.
  Ai deja milioane de occidentali stabiliti in China, care stiu mai bine care este realitatea si nici unul dintre ei nu doreste sa revina in occident. Oare de ce ?

  menuhina
  2013-11-28 22:07:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Aşa este, milioane de occidentali ştiu adevărul! Trăiască marea China democrată!!!
  Oricine are cel puţin un rinichi sănătos este suficient de competitiv în China

  Haplo
  2013-11-28 23:10:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  “Presiunea ar trebui să vină dinspre cetăţenii vestici să-şi oprească liderii din nebunie, din patentare dură a medicamentelor (pînă şi a descrierii ADN-ului). Dar asta e, dacă corporaţiile fac legislaţiile…”

  D-l Rogozanu are dreptate, sunt aproape complet de acorc cu ideea exprimata in citatul de mai sus, doar ca viata de complicata si un medicament adus la un momoent dat pe piata de o companie farmaceutica a costat-o pe aceasta deja miliarde de dolari in cercetare si teste ptr. autorizare de catre marile agentii de stat care controleaza comertul cu medicamente. Nimeni nu mai face munca asta, daca nu scoate profit. Sunt o gramada de domenii si piste de cercetare pentru crearea unor medicamente care sunt azi abandonate pentru ca aceste companii nu mai vad suficient de clar, sau nu mai reusesc sa-i faca sa vada suficient de clar pe investitorii lor, un profit la capatul tunelului. Pana cand d-l Rogozanu reuseste sa învie cumva Uniunea Sovietica si s-o exitinda la nivel mondial, chestie pentru care ar primi aplauzele mele sincere si ritmate (pentru ca in tara aia atat-hulita e drept ca se mai facea vartos si cercetare fundamentala, si profitul nu era fascinatia prima si ultima a cercetatorului), eu ca bolnav cronic cu o frumusica colectie de maladii, nu pot decat sa deplor ideea ca trebuie sa le luam companiilor farmaceutice principala sursa de venituri legitime in contextul dat, si care pe multi dintre noi, astia bolnavii, fie ne tine in viata, fie ne usureaza existenta. Mania asta a statelor care lovesc in companiile farmaceutice a plecat de la primitivii aia din India si Brazilia, si s-a raspandit si-n Occident: in afara de Quebec, de ex., in Canada provinciile au votat niste legi care lovesc crunt in interesele companiilor farmaceutice, prin obligatia spitalelor de stat de a cumpara medicamente generice. Unele fabricate in uzine prin India, in care QA se afla la nivelul fabricantilor de acadele, si care fie contin toxice, fie nu au efectul originalului, si ambele neajunsuri.
  D-l Rogozanu ca om de stanga, atent la interesele clasei muncitoare a Vestului, poate ca uneori deplange desindustrializarea Occidentului, insa daca luam si farmaceuticele acestuia, falimentându-le prin concurenta injusta cu fabricantii de copii, ce pana mea îi mai ramâne saracu` sa produca???

 • 27

  @pavel chinezu: industria chimica germana (o lunga perioada cea mai importanta a tarii) s-a creat, de ex., folosind metodele de productie a vopselelor din carbune distilat descoperite si exploatate industrial de un britanic.

 • 28

  @rk: pai dacă patentele ar trebui să fie gratuite sau mai ieftine, atunci Gotiu şi Rogozanu ar trebui să dea gratuit cărţile lor. Oare de au şi ele un preţ?

  Haplo
  2013-11-29 09:38:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  “Ce nu inteleg eu e daca ne priveste direct. Adica in Europa sunt sau nu sunt permise semintele modificate genetic?

  Osa Nuestra”

  Ziua da, noaptea nu; si numai in duminicile fara sotz neploioase; cu mici exceptii, desigur, pe ici pe colo prin partile esentiale, moi si cu par ale organismului.

  Observi cat de neadecvat este sensul unificator in care folosesti denumirea geografica “Europa” ?

  Nimic din europa nu este unitar sau comun, in afara de soarele de deasupra, si nici ala la aceeasi ora.

  “Ioropa” este un proiect ratat , o frumoasa prietenie care ar fi putut avea loc intre soarece si pisica, intre lup si miel, intre ulei si apa. N-a fost sa fie, si nici n-ai sa vezi.

  Intrebarile gen “oare in Europa…” sint lipsite de sens. In “Europa” nimic, absolut nimic , deoarece nu exista nici o Europa. Exista un Europa, dar acela e un continent. Un continent, nu o uniune; un conglomerat de state , de rase , de etnii si de popoare si de ideologii politice si de religii care au in comun doar campul pe care se razboiesc intre ele.

  Europa este un continent pe care niste triburi salbatice,inapoiate, fiecare cu vise si ambitii hegemonice si totalitare, se tot razboiesc intre ele de mai bine de doua mii de ani; si tot n-au ajuns la vreun rezultat clar si de durata.

  Performantza unui rezultat clar si de durata e vizibila in doar trei locuri pe Pamant: in America de Nord , in Rusia si in China. Pe continentul Europa , ambitia asta o are Germania ; ar vrea, dar nu poate. Si nici nu va putea in veci, nimeni, sa unifice triburile din Europa, deoarece triburile astea nu au nimic comun intre ele decat setea fiecaruia de a-i domina pe ceilalti.
  Iar cand ajunge temporar deasupra cate un Habsburg, Napoleon sau Hitler, nu stie ce sa faca mai departe.

  Ei bine, China a stiut. USA a stiut. Si Rusia, dar mai putin.
  Pune mina pe carte inainte de a te aventura in enunturi precum “in Europa…”

  menuhina
  2013-11-29 10:35:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  @menuhina:


  “Ioropa” este un proiect ratat , o frumoasa prietenie care ar fi putut avea loc intre soarece si pisica, intre lup si miel, intre ulei si apa. N-a fost sa fie, si nici n-ai sa vezi.”

  “Si nici nu va putea in veci, nimeni, sa unifice triburile din Europa, deoarece triburile astea nu au nimic comun intre ele decat setea fiecaruia de a-i domina pe ceilalti.”

  Hm! Ia vezi, seamana ce scrie mai jos cu ce zici tu?

  40 Va fi o a patra împărăţie, tare ca fierul; după cum fierul sfărâmă şi rupe totul, şi ea va sfărâma şi va rupe totul, ca fierul care face totul bucăţi.

  41 Şi după cum ai văzut picioarele şi degetele picioarelor parte de lut de olar şi parte de fier, tot aşa şi împărăţia aceasta va fi împărţită; dar va rămâne în ea ceva din tăria fierului, tocmai aşa cum ai văzut fierul amestecat cu lutul.

  42 Şi după cum degetele de la picioare erau parte de fier şi parte de lut, tot aşa şi împărăţia aceasta va fi în parte tare şi în parte plăpândă.

  43 Dacă ai văzut fierul amestecat cu lutul, înseamnă că se vor amesteca prin legături omeneşti de căsătorie, dar nu vor fi lipiţi unul de altul, după cum fierul nu se poate uni cu lutul.

  44 Dar în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi nimicită niciodată şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii, şi ea însăşi va dăinui veşnic.

  (Daniel 2,40-44; Biblia desigur)

  Osa Nuestra
  2013-11-29 10:54:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Nu-mi plac nemtii , sint insipizi si barbatii si femeile deci partea cu casatoria a picat si ea.
  Vad ca nadejda ta sta la Dzeu. Pai atunci scrie un acatist , ca pe ala nu ti-l poate critica decat adrisantul.
  Simti uneori ceva asa ca o misiune divina, vezi ingeri pe perdeaua de la toaleta , citesti Documentele Plenarei UE si-ti dau lacrimile ?
  Te dezamageste lumea si ai vrea sa o repari ca sa fie oamenii fericiti si sa fie bine ca sa nu fie rau ?
  Scrii cu mina dreapta, dormi pe dreapta si visezi linii drepte , acestea fiind motivele pentru care votezi Basescu ?
  (nu stiu pe de rost capitolul si paginile, dar e dintr-un tratat; de patologie, nu cu China :) )

  menuhina
  2013-11-29 11:36:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  Uitasem sa te-ntreb. Cine-i in poza ta , e Boc sau e Udrea ? Ca-mi sperie pisica sau ii face ceva ca de cate ori o vede da in voma.
  Am incercat si cu “Ia de la Basescu , ca-i de dreapta…” , dar tot nu inghite.

  menuhina
  2013-11-29 11:46:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @menuhina:

  “Vad ca nadejda ta sta la Dzeu.”

  Cum sa zic, ma mai dezamageste si El uneori. Dar el pretinde atunci ca “imi incerca credinta”. Oricum e de 1000 de ori mai bine, mai logic si mai sanatos decat sa nadajduiesti in Iliescu.

  Restul ce insirui acolo sunt magarii ordinare. Nimic din ce spune personajul meu nu-ti da dreptul sa-l asociezi cu ele. Doar ca te deconspira pe tine ca un securist imputit.

  Osa Nuestra
  2013-11-29 13:58:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  33

  “Dar el pretinde” = Dar El pretinde

  Osa Nuestra
  2013-11-29 14:01:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @menuhina:

  “Simti uneori ceva asa ca o misiune divina?”

  Eu nu, cu toate ca ar trebui sa simt. Dar tu cum simti? Asa ceva ca o misiune diabolica care te face sa spui o droaie de minciuni? Pe tine se te anima de te daruiesti 24/7 postarii de minciuni?

  Osa Nuestra
  2013-11-29 14:11:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Domnule Rogozanu, nu prea inteleg ce s-a intimplat cu postarea mea ? Intii site-ul m-a avertizat de duplicat si acum …nu exista !

  Sorin Muncaciu
  2013-11-29 22:33:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  ” Oricum e de 1000 de ori mai bine, mai logic si mai sanatos decat sa nadajduiesti in Iliescu.”

  In privintza asta nu te contrazic, tu stii in mod sigur mai bine decat mine , dat fiind ca eu n-am incercat cu nadejdea pe nici unul din cei doi ca sa pot eventual face vreo comparatie :)

  Pentru restul te rog sa ma ierti , daca as fi banuit ca iei atat de in serios glumele mele te asigur ca nu le-as fi postat (chiar daca le-am gandit).

  Despre China si celelalte nu mint deloc, dar asta iarasi nu inseamna neaparat ca n-am voie sa stiu gresit. Eu sunt convins ca ce scriu eu e adevarat. Si nici nu am de gand sa fac cine stie ce eforturi grozave sa te conving si pe tine: doar te-am informat.

  menuhina
  2013-11-30 02:06:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  @Haplo: Hai sa fim sinceri macar: nu exista categorie de oameni mai furati decat scriitorii si cantaretii. Pe cantareti nu-i plang prea tare, pentru ca realmente multi dintre ei au averi care pot sustine astfel de pierderi cauzate de furtul de proprietate intelectuala prin internet sau mijloace numerice in general, dar scriitorii, vai mama lor!, cei mai multi dintre ei.

 • 39

  @Osa Nuestra: tu intrepretezi actualitatea mileniului 3 prin ochelarii unui profet antic ratat precum Daniel? :)

 • 40

  @rk:

  Cu tot respectul va intreb: ce stiti dumneavoastra despre acest “profet antic ratat”?

  Osa Nuestra
  2013-11-30 08:21:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  Pai stiu de exemplu ca este cel pentru care exegeza biblioca a inventat sintagma “vaticinium post eventum”, adica peofetie facuta dupa ce evenimentele au avut deja loc. Daniel, daca citesti o carte gen Vechiul Testament publicata in romaneste la Humanitas in 1993, si scrisa de Edmond Jacob, a dat-o in bara repetat cand a fost vorba despre profetii, nefiind capabil sa cunoasca suveranii imperiilor despre care vorbeste, incurcand mezii cu persii, etc. Asa ca pune mâna si citeste, ca sa stii si tu macat cat mine, despre acest rasuflat si tarziu (a trait atat de tarziu, ca a scrierile lui reprezinta cronologic ultima carte a Bibliei!!!!) profet biblic.

 • 42

  @rk:

  “(a trait atat de tarziu, ca a scrierile lui reprezinta cronologic ultima carte a Bibliei!!!!) profet biblic.”

  Asta-i o dezinformare. Dar n-o transformam acum blogul in unul de hermeneutica biblica. Se deduce din ce spuneti, tinand cont de asemanarea frapanta cu realitatea UE, ca a murit acum cativa ani, sau ca inca mai traieste.

  Osa Nuestra
  2013-11-30 09:14:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  Citatul este eronat, dar nu dezinformare totusi… Daniel n-a scris totusi dupa apostolul Ioan, pe la inceputul secolului al II-lea e.n., ci la mijlocul secolului al II-lea î.e.n. Asa ca “Biblia” in propozitia mea era doar V.T. Cu corectia asta afirmatia e ok. In rest, “asemanari frapante” intre niste prostioare scrise de-un nauc sau altul ieri sau azi, cu ce ni se pare noua ca intelegem din ce percepem a fi “realitatea”, putem gasi tone si droaie, caci si inaintasii sunt nauci, si noi zapaciti; realizand asta pesemne, cei mai multi dintre noi azi nu mai suntem tentati sa luam in considerare astfel de “asemanari” irelevante intre ce-a indrugat unul care se da profet dar a fost descoperit drept impostor la nici 400 de ani dupa ce-a scris elucubratiile, si ce ni se pare noua ca se intampla in lumea noastra de azi. Ia gandeste-te ce credeai tu ca se intampla in lumea in care traiesti inca, acum 15 ani; sau acum 25 de ani. Probabil vei realiza ca perceptia ta s-a schimbat mai mult decat lumea.

 • 44

  @rk: pai da , dar astia s-au acoperit “cu acte” , daca nu-i logic e legal: toti profetii au undeva prin profetiile lor scris cu litere mici “…iar in caz ca nu iese cum am zis io, necunoscute sint caile si iepii domnului, asa ca nu razpunz io , adresati-va lu atotputernicu atoatestiutor”.
  Profetiile sint de doua feluri, dupa mesaj , dupa avanprmiera: veste buna sau veste rea. Dupa cum vrea fiecare, deoarece cele dou premonitii suna cam asa:
  1-iarna nu-i ca vara
  2-va fi bine dar mai intai va fi rau
  Profetii insa nu se multumesc sa dea timpul probabil. Ei stiu -si vor neaparat sa-i crezi, ca altfel te baga la bulau- ei stiu si ce trebuie sa faci ca sa fie bine sa nu fie rau si ce trebuie sa faci ca sa vina iarna, apoi vara , nu cumva invers, si in asa fel incat sa nu manince varcolacii luna de tot la eclipsa.
  De-aia-i bine sa nu-i superi, sa nu-i contrazici. Ca odata se supara rau si li se rupe ceva in cap , o vena, o artera, o capilara ceva (trebuie sa fie si la ei ceva nerupt inca , in definitiv, oricat ar fi de greu de crezut; daca ar fi totul prapadit n-ar mai putea improsca profetii odaca cu saliva).

  Daca a scris el ca se vor ridica patru imparatii , apoi pot fi ele si patruzeci , vizibile cu mina ta si palpabile cu ochii tai, ca tot numai patru dintre ele “se pune” : asa a zis profetu’ , patru a zis, patru are voie sa fie. Care-i in plus ori nu se pune, ori se da deoparte.

  Dar e bine si-asa; si tu poti scrie despre cum se vor ridica patru imparatii peste fo trei mii de ani, si n-ai gresi. Vor fi ele cel putin patru, sau macar trei si una de sperietura , si pe vremea aceea, ca doar oameni suntem :) Si noi astia de-acum, si ei aceia de-atunci, si profetii, si aurul si ardelenii- mai putin.

  menuhina
  2013-11-30 10:52:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  “Cu tot respectul va intreb: ce stiti dumneavoastra despre acest “profet antic ratat”?”

  E profet, e antic si e ratat.
  Astea trei , dar ce zic eu trei, oricare una dintre ele e suficienta pentru a-ti fi clar ce maninca Tata Omidu respectiv.

  Cam ce alte informatii iti mai trebuie ca sa te tii la distantza , cu mina pe butonul de 112 cand te opreste un profet pe strada sa-ti explice el la ce capitol din biblie gasesti pactul Ribbentrop-Molotov….
  si ca in biblie e scris totul, dar totul despre tot ce-a fost plus ce-o sa fie. E scris acolo, negru pe alb (dupa caz) , ramine doar sa-ti desluseasca Dany , ca e scris cu schepsis. De exemplu, la anu o sa iasa presedinte Basescu. De la Dany stiu, si de la Osa Nustra , sau cum isi mai zice nepotu lu tamara zilele astea.

  menuhina
  2013-11-30 11:07:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!