RSS Feed

Cu Patapievici şi plagiate

vezi toate articolele de
29 May 2017 la 13:39 comenteaza acum 1533 vizualizari.

Mai întâi constat că a făcut ceva vâlvă atacul la corectitudinea politică a lui Patapievici, la târgul de carte recent încheiat, mulţi oameni de bine părând că descoperă acum pe ce poziţii hiperconservatoare se poziţionează intelectualii de frunte ai ţării.

Deşi au aceleaşi poziţii de ani de zile, ceva totuşi s-a schimbat. Noul vânt în pânze se numeşte creşterea forţei limbajului anti-corectitudine politică prin venirea la putere a lui Trump. O astfel de retorică plutea oricum în zone conservatoare de diverse facturi, de la conspiraţiile lui Dughin la conspiraţiile alt-right, sau se regăsea în atacuri autohtone constante dinspre diverşi speriaţi de ceva ce nu există. Speriaţii erau mai ales foşti bursieri în Vest care se întorceau acasă îngrosiţi că nu mai puteau face liniştiţi o glumă “cu ţigani”.

Pentru că acele efecte negative ale corectitudinii politice (CP) în România nu există pentru că nu prea există CP în general.

Alta e întrebarea mea însă. Cum de mai tot grupul GDS, ICR, Humanitas etc., deşi plin de aberaţii ultraconservatoare, a fost mereu protejat de cercurile aşa-numit progresiste din zona oengistică sau artistică. Nu i-a deranjat timp de decenii să consume şi câte un grant pentru drepturile omului şi câte o înţelepciune a la Pleşu sau HRP în care se declară sceptici faţă de atâta zarvă a drepturilor. S-au consumat enşpe milioane de euro pentru “emancipare” şi tot ce s-a putut face a fost să executăm discret treaba de oengist fără să atingem cu o floare măcar ditai establishmentul cu retorică dubioasă care ba era nervos că nu se mai zice “ţigan”, ba că ne înfiază homosexualii copiii.

Au defilat cot la cot ani de zile ultraconservatorismul, neoliberalismul pur şi dur şi un soi de oengism de salon unde important era să faci poze cu aristocratismul intelectual decât să te delimitezi de opinii care-ţi sunt evident potrivnice.

De data asta, comparaţia corectitudinii politice cu stalinismul sare chiar şi de apocalipsele imaginate de Allan Bloom, principala sursă de inspiraţie pentru panicaţii anti-PC de pe aici. O fi născut PC-ul aberaţii pe alte meridiane, dar în România nu s-a născut fenomenul însuşi, cum spuneam.

Pro-occidentalismul şi mişcările pentru drepturile minorităţilor în România au convieţuit fără probleme cu cele mai conservatoare fiinţe intelectuale şi cu alianţe strategice cu măsuri economice dure susţinute şi de aceştia.

În acest ultim an se întâmplă nişte chestiuni importante. În primul rând, anti-drepturile sunt din nou pe val, nu mai sunt rebuturi interbelice vândute ca piese de colecţie de HRP sau TRU. Trump le oferă şansa să fie anti-drepturi fără să sune totuşi ca Putin sau Erdogan. Acum sunt vocea hotărâtă a “Americii profunde şi a capitalismului pur”.

Poate măcar în al 25-lea ceas nu mai văd atâta dublă măsură de la măcar lucrătorii şi activiştii din zona de drepturile omului sau artiştii care pretind că susţin diverse drepturi minoritare în timp ce mai fac o poză cu papion la ICR.

Eu ştiu că ambiguitatea e cel mai bun ascensor social, dar în ritmul ăsta veţi ajunge să vă pozaţi cu rasişti în timp ce lucraţi la un ONG de apărare a romilor.

Ambiguităţile nu sunt noi, la fel cum apucăturile anti-drepturi ale lui HRP nu sunt deloc noi. Ele au o bază în duble-măsuri strategice, cum ar fi dubla măsură în care e văzută corupţia. Să nu vezi extremismele elitei intelectuale sau măcar reacţionarismul lor provincial – adică multă văicăreală în timp ce deţii pârghii de putere, rente şi te şi plimbi cu avionul preşedintelui -, măcar aceste prostii ar trebui să înceteze în frontul celor care se pretind minimal de partea minorităţilor.

Vrei drepturi pentru minorităţi de tot soiul? Atunci mai las-o dracului cu clopotele tradiţiei de la Dilema veche, Humanitas şi strigătele de cruciat ale europarlamentarului farage-ist, Traian Ungureanu.

Plagiate

O acuzaţie din Sibiu de plagiat la adresa Emiliei Şercan a încins spaţiul public.

Şercan s-a apărat dezastruos, fix ca ăia pe care i-a acuzat  de-a lungul vremii, că nu-mi amintesc că nu ştiu, că să văd. Păi să vezi dacă ai plagiat sau  nu? Chiar dacă nu mai ştii lucrarea, cum e şi normal, tu nu ştii că n-ai plagiat? Mă rog, apoi a urmat plângerea că e linşată de presa nesinceră, inclusiv RealitateaTV, presă care n-a susţinut-o cu toate materialele publicate.

Aici am o observaţie în ce priveşte fenomenul Oprea. Gabi Oprea nu a fost creat de presă, el a supus presa pentru că era, aflăm acum în mod clar de la martori din ce în ce mai mulţi, un soi de filtru anti-Kovesi pentru corupţii care plăteau taxa. Nu ştim dacă Kovesi l-a protejat o vreme în mod direct (aşa cum Iohannis şi ai săui au făcut-o, pentru că Găbiţă era bun executant şi trădător strategic perfect), dar e clar că se întâlneau informal cu Coldea şi cu ceilalţi garanţi ai statului de drept. Deci doamna Şercan ar putea să se plângă direct la Kovesi, Băsescu, Coldea şi Iohannis de creatura Oprea.

Or, textul Emiliei Şercan despre plagiatul lui Kovesi a fost dubla măsură în acţiune, e puţin, nu prea mult etc.. Eu ştiu că Ponta a plagiat, dar ştiu că şi Kovesi a plagiat, pentru că aşa a zis şi comisia de experţi care a făcut-o de râs pe Kovesi în timp ce a absolvit-o.

Descoperirea tsunamiului de plagiatori a fost benefică, oricât de plagiată o fi lucrarea aia de licenţă. Deci decredibilizarea Emiliei Şercan nu mai are efect în ceea ce-i priveşte pe cei deja descoperiţi. Ba chiar, iată, unii încep să afle mai mult decât ar vrea.

Şercan spune că e ţinta unor atacuri. Atacul de la Eugenia Vodă nu prea a fost atac, era o emisiune de laudă, totuşi, unde ceva s-a defectat. Iar dacă şi acum asistăm la un linşaj, e un linşaj care are o acuzaţie clară. Păi, dragă Emilia, încearcă să desfiinţezi acuzaţia în sine, şi apoi te vor apăra cei care nu sunt “ai lu’ Oprea”.

Ce să mai, constat cu uimire că trebuie să îndurăm explicaţiile unor corupţi care au susţinut anticorupţia, acuzaţi de plagiat care descoperă plagiate, afacerişti cu SRI care demască SRI, turnători care acuză turnători şi alte pleonasme bipede de acest tip.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!