RSS Feed

Cui îi e frică de Cătălin Tolontan

vezi toate articolele de
28 Aug 2014 la 09:10 15 comentarii 1239 vizualizari.

La începutul anului 2009, când presa de la noi și de aiurea s-a prăbușit, afirmam că pentru jurnaliști supraviețuirea în profesie va fi nu doar extrem de dificilă, ci și individuală. În cel mai fericit caz în grupuri restrânse. În cea mai mare parte am avut, din păcate, dreptate. Am fost infirmat însă de Cătălin Tolontan și cei de la Gazeta Sporturilor, care au reușit să supraviețuiască în echipă. Și au supraviețuit într-un mod cu mult mai onorabil decât ar fi permis contextual economic, social ori politic. Iar acesta e deja un motiv foarte bun pentru a fi atacați și huliți.

O amintire

Se întâmpla pe la sfârșitul anului 1999. De câteva săptămâni începusem colaborarea ca reporter special cu ProSport (echipa care e acum la GSP) și pregăteam lansarea ediției de Transilvania. Scriam un articol despre perioada lui Lucescu la Hunedoara. Despre ambiția unui fost Erou al Muncii Socialiste (un personaj și el, care a dat mâna cu Gagarin și cu Mao) de a-l aduce la Corvinul, cum l-a sunat acesta pe Verdeț pentru a obține aprobarea, despre cum semna pe atunci Lucescu cu ”om al muncii la Combinatul Siderurgic”, despre ghetele pe care le-a purtat la ultimul joc oficial găsite în vitrina unui fost președinte de club și multe alte amănunte. Într-un final, când ora de tipar se apropia amețitor, iar restul ziarului era aproape gata, m-am ridicat de la calculator. 16.000 de semne. Cam atâtea încăpeau într-o pagină în vechiul format alProSport. Problema era însă că un sfert de pagină era antamată pentru publicitate la o bancă. Tolo mi-a cerut să tai cam un sfert de articol. Scrâșnind din dinți, m-am reașezat la tastatură și, după încă jumătate de oră, am reușit să scot cam o mie de semne. M-am declarat bătut și i-am zis lui Tolo să taie el restul. N-a reușit nici el. A luat telefonul și a sunat-o pe directoarea de vănzări, să-i ceară mutarea reclamei în altă pagină. Nu se putea, poziționarea era fixă. Discuția s-a încins și, în cele din urmă, Tolo și-a impus punctul de vedere, reclama a fost amânată, iar articolul a intrat pe toată pagina. Să nu-și închipuie cineva că piața de publicitate era mai consistentă în urmă cu 15 ani decât acum, astfel încât să-ți asumi cu inimă ușoară riscul pierderii unui client (majoritatea clienților erau pe atunci firme de stat, iar contractele erau direcționate politic, cele din domeniul privat reprezentau o raritate – nu luaseră avânt nici dezvoltatorii imobiliari, telefonia mobilă doar ce scotea capul pe piață, dintre marii retaileri doar Metro deschisese în câteva orașe, mall-urile erau un concept necunoscut). Și, totuși, între hăicuirea conținutul editorial și publicitate, a câștigat editorialul. Cu toate neajunsurile de atunci, privind retrospectiv, se poate spune că au fost niște ani buni pentru presă. În care se deprindeau niște reguli și chiar se aplicau într-o măsură din ce în ce mai mare. Cel puțin până către finalul lui 2008.

Apoi lucrurile nu au mai fost la fel. La un moment dat, lui Tolo i s-a reproșat că a cedat prima pagină unui client de publicitate. Dar nu a trecut foarte multă vreme până când The New York Times a acceptat reclame pe prima pagină a ediției tipărite. Ziarele și-au redus dimensiunile și, implicit, și conținutul editorial. Nu poți ignora schimbările, asaltul online-ului, căderea pieței de publicitate, reducerea timpului pe care cititorii îl au la dispoziție pentru lectura presei și multe alte detalii. E dureros când, ca jurnalist, ești pus în situația de a oferi mai puțin, dar și mai dureros ar fi să nu mai oferi deloc. Însă în ”puținul” pe care GSP a continuat să-l ofere se regăsesc anchete pe care nu multe alte instituții media (sau niciunele) le-au inițiat și le-au dus până la capăt. A fost o perioadă în care, la diferite întâlniri, discuții, conferințe, simpozioane legate de jurnalism  eram întrebat despre presa de investigație și singurul exemplu pe care puteam să-l ofer era GSP (ca echipă și ca instituție media, nu ca eforturi solitare ale unor ziariști ori ale unor mici grupuri răspândiți/răspândite prin alte redacții). Efortul echipei jurnalistice de la GSP s-a văzut (și a contat) în anchetele notorii ale Dosarului Transferurilor, Dosarul Ridzi ori Dosarul Loteria Română (încheiat ieri, după 12 ani de la publicarea primelor articole, cu condamnarea la 4 ani de închisoare a fostului vice-premier George Copos). Pe rol e Dosarul Galei Bute, o altă investigație GSP, în care procurorii sunt din ce în ce mai aproape de Elena Udrea.

Puneți la un loc toate numele implicate în aceste dosare, toate conexiunile politice și economice ale acestora și vă veți face o idee despre sumele pe care, cel mai probabil, GSP le-a ratat ca încasări de publicitate, fie că e vorba de bani publici (s-a schimbat schema între timp, nu mai vorbim de mari firme/companii de stat care direcționează reclame în funcție de docilitatea, dacă nu chiar obediența, diferitelor instituții media, ci de fonduri/proiecte europene – tot publice – care ajung cu dedicație în presă, detalii aici), fie de banii firmelor private, deținute, controlate sau conexate intereselor celor aflați pe lunga listă a dosarelor amintite. Asta în condițiile în care jurnaliștilor de la GSP nu li s-ar fi putut bate obrazul dacă ”puținul” spațiu editorial care le-a mai rămas la dispoziție l-ar fi utilizat exclusiv eșecurilor naționalei de fotbal ori succeselor Simonei Halep. Pentru subiectele care țin strict de domeniul sportului și-au primit premiile binemeritate și deloc puține din partea breslei. Pentru celelalte și-au luat lături în freză. Din nou, deloc puține. La pachet cu filaje și amenințări, mai mult sau mai puțin voalate. În felul lor, și acestea tot un fel de premiu reprezintă.

Direcția dinspre care vin atacurile din ultimele săptămâni nu e greu de intuit. Cu atât mai mult cu cât ”acuzațiile” scoase la înaintare nu reprezintă vreo noutate. Și nici rețeta nu e nouă. Am simițit-o și eu pe propria piele în mai multe rânduri, când am scris despre Roșia Montană. Și se manifestă și în alte domenii, nu doar în jurnalism. Într-o societate mediocră, cei care ies din normă, care reușesc să înfrângă damnarea prestabilită, trebuie să facă față unui asalt multiplu, atât direct, din partea celor interesați oneros, cât și indirect (printr-o susținere tacită, dar uneori și expresă) din partea celor din aria în care profesează (care nu mai pot folosi drept scuză pentru propriul eșec scuza conform căreia ”nimeni altcineva n-ar fi putut face mai mult în România”). În loc să se privească în oglindă ori să lupte împotriva condiționărilor economice, sociale, politice care îi împiedică să-și depășească mediocritatea în care se scaldă, construiesc scenarii conspiraționiste (de genul celor prin care de la porc se ajunge la manierism – pentru că, nu-i așa, din păr de porc se fabrică pensule pentru pictorii manieriști…) și atacă succesul altora pentru a justifica și masca propriul eșec.

Până în urmă nu cu mult timp, combinația dintre atacurile celor direct interesați (cei deranjați, în cazul de față, de dezvăluirile din Gala Bute) și cele ale mediocrităților din breaslă (deranjați de faptul că GSP a reușit să activeze în limitele normalității jurnalistice) ar fi putut fi letală. Sau măcar să cauzeze daune majore. Am urmărit reacțiile generate de ”dezvăluirile” privitoare la Cătălin Tolontan din ultimele săptămâni. Și am zâmbit mulțumit. Pentru că, spre disperarea inițiatorilor, numărul celor care au marșat a fost foarte restrâns. Mult mai restrâns decât al celor care au arătat mizeriile din culise. Atacul s-a întors precum un bumerang în freza celor care le-au colportat. E semn că atât societatea, cât și breasla – atât cât a mai rămas funcțională – se maturizează. E capabilă să discearnă între demersurile jurnalistice oneste și cele la comandă. Între o anchetă (și campanie) de presă și un atac jenant îmbrăcat în straie jurnalistice.

mai mult aici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments
 • 1

  tu ai voie sa scrii si altceva decit comunisme?

  saineanu
  2014-08-28 11:12:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Gotiule, nu cred ca-i e frica cuiva de Tolontan. Doar scarba. Nu vad nimic onorabil in a “supravietui” cu banii securitatii, doar un sir de tradari: tradarea meseriei de jurnalist, tradarea cititorilor care au crezut in cuvintul tau, tradarea (culmea) patronului care te-a finantat. Din secunda in care ai semnat cu Voiculescu/Vantu, nu mai e cale de intoarcere. Tupeul nu inlocuieste caracterul. Nu uita asta, Gotiule.

 • 3

  Pai da… Daca jurnalistii PSD-isti nu s-ar apara intre ei… Atunci cine sa o faca?

  Vezi Gotiule… tu nu esti cu nimic mai presus decit Tolontan. Injuri o tabara politica si o aperi pe cealalta. Daca tu ai impresia ca asta este jurnalism sa stii ca te inseli amarnic!

  gjgj9
  2014-08-28 12:31:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Nu cred ca e corect sa faci pe principialul si jurnalistul onest pe banii securitatii. Plus ca exista posibilitatea ca cineva sa te acuze ca faci pe onestul doar din considerente “strategice”de pilda, pentru ca voculescu sa aiba infiltrat in zona de ong-uri un om de baza.

  zapp
  2014-08-28 12:50:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Apropo de cei care ies din normă (şi asta e valabil nu doar în presă), ştiţi de unde vine titlul celebrei cărţi “Conjuraţia imbecililor”? Este un citat din lucrarea lui Jonathan Swift “Thoughts on Various Subjects, Moral and Diverting”, citat care sună cam aşa: “When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him.”

  Emil
  2014-08-28 15:02:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Din moment ce Tolontan s-a dovedit ca este un jurnalist finantat de catre puscariasul Voiculescu, sa pui intrebarea “cine se teme de Tolontan? ” e asa, o incercare de a pune palma.

  Pai cine sa se teama de Tolo, decat cine are a se teme de varan (aflat acum in detentie pentru 10 ani)? E simplu.
  Tolontan a fost si este un slujbas a lui Felix. Un slujbas aflat in solda unuia dintre cei mai mari escroci postdecembristi nu poate fi un reper in jurnalism.
  Ba mai mult, as spune ca astea sunt repere false.

  Mircea
  2014-08-28 16:26:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  …aceiasi cantareti, aceeasi arie: “Tolo a luat banii securitatii”.
  Ce anchete, ce investigatii, ce Udrea mea, cacaturi…

 • 8

  Atatea vorbe mari despre unii si relevanta acelor “unii” e nula.

  Cat alint si cata suficienta de sine ca sa spui ca tolontan, gazeta, gotiu inseamna ceva. Marele subiect “Ritzi” si marele subiect “gala Bute” se stinge in indiferenta procurorilor asa ca vad mai degraba o ratare aici, nu un succes.

  Sper sa o vad pe maimutica aia de Ritzi si pe inchipuita aia de Udrea condamnate dar nu o sa asociez asta cu GSP.

  Ca GSP a lasat tot timpul o iesire (pt. inteles = o cale de negociere, adica “nu cotizezi te ardem, cotizezi te iertam).

  GSP si-a facut treaba cu voie de la Voiculescu. N-ai vazut in GSP anchete despre baronii PSD asa cum n-ai vazut dezvaluiri despre Grivco.

  Despre deontologie mai bine se abtine tolontanul; ca raspunde la comanda. O sa il cred doar o sa vad o ancheta jurnalistica despre cum voiculescu a pus mana pe terenurile de la ICA.

  cipici
  2014-08-28 18:49:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Se pare ca cianura securitatii, cu care s-a extras aurul mediatic, ce a produs “argintii” din buzunarele lui Felix, nu este importanta pentru ecologistii rosii. Gazeta Sporturilor “administrata” de Tolontan este o balta de decantare, mult mai mica decat lacul de decantare numit Antena 3, insa fac parte din salba toxica Crescent-Grivco-Intact. Deversarea rezidurilor din aceste acumulari s-a “plimbat” nu cu multa vreme in urma.

 • 10

  Ai avut dreptate, putini au marsat. In 10 ore 9 comentarii !

  Horea
  2014-08-28 19:51:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  tolontan e terminat.

  adevarul e simplu
  2014-08-29 01:40:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Da, clar e terminat Tolontan, ca asa scriu niste tantalai cu aere deontologice. Pana una-alta, cei despre care a scris Tolontan sunt terminati: Copos, Ridzi si nici Udrea nu se simte prea bine…

  Dan TM
  2014-08-29 08:23:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  [...] s-a simtit si el dator sa mearga cu valul si sa scrie doua strofe in apararea lui Catalin Tolontan (voxpublica.real../). N-are rost sa-l cititi ca n-o sa descoperiti intrebari legate de imprumuturile semnate de Catalin [...]

 • 14

  [...] s-a simtit si el dator sa mearga cu valul si sa scrie doua strofe in apararea lui Catalin Tolontan (voxpublica.real../). N-are rost sa-l cititi ca n-o sa descoperiti intrebari legate de imprumuturile semnate de Catalin [...]

 • 15

  This site is awesome allinfopark
  best status and quotes thank you

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!