RSS Feed

Cum a ajuns BNR “de stânga”. Dubla ipocrizie PSD-BNR. Campania anti-asistați

vezi toate articolele de
27 Nov 2017 la 10:43 108 comentarii 2 vizualizari.

Capitalismul vestic a ajuns prea de stânga pentru elitele romanesti. Pentru că, oricât de sălbatic, are si o componenta socială sau de echilibru social; capitalismul în centrul său există printr-o masă de consumatori, nu prin pături subțiri de elite, ca la periferie.

Asta e ironia supremă în cazul estului in general. Reproșăm vestului nu felul în care s-a raportat la periferii prin devastarea drepturilor sociale și extragere disproporționată de profit și mână de lucru, ci ne raportam cu reproș că nu e destul de violent capitalist și integralist. Sau, în varianta patriotică trumpistă, că vrea să ne ia identitatea. Identitatea estică fiind apărarea sărăciei omului alb și prost în fața invaziei de migranți care nu există, deocamdată noi fiind migranții majoritari în UE.

Câteva declaraţii în linia celui mai comun bun simț ale viceguvernatorului Florin Georgescu au fost primite cu suspiciunea binecunoscută în presa românească. A, ăsta e un stângist, un pesedist, ciumă roșie etc.

Ce cuprindeau declaraţiile. Cum spuneam, chestiuni banale, deja subliniate și de alte instituții financiare, și ele prea de stânga pentru activismul românesc economist.

“A fost o măsură să întărim clasa de mijloc înaintea intrării în UE. Foarte bine, s-a întărit? S-a întărit!”, spune Georgescu. În prezentarea sa, prim-viceguvernatorul menționează că această cotă de 16% introdusă în 2005 “a redus birocrația” și “a crescut corupția și evaziunea fiscală prin eliminarea globalizării veniturilor”. Georgescu susține că “se impune activarea mai accentuată a fazei de redistribuire prin instrumente fiscale”, lucru posibil “prin globalizarea veniturilor individuale și impozitarea lor cu cote moderat progresive, concomitent cu declarații de patrimoniu ale persoanelor fizice și finalizarea cadastrului național”. În opinia sa, un nou sistem de taxare va permite “cunoașterea puterii contributive a fiecărui cetățean și așezarea sarcinii fiscale individuale pe baza acestor informații și combaterea corupției și evaziunii prin corelarea, pe viitor, a fluxului de venituri declarate cu stocul de avere deținut” (sursa)
Nu doar Georgescu are declaraţii care să mai prindă şi ceva “social” în fotografie, nu doar el vorbeşte despre inegalităţi. Mai mulţi de la BNR au un discurs mai temperat pe care un spaţiu public isteric îl taxează rapid de stânga. De unde se vede şi teribilul provincialism din zonă, dar și acel potențial de extremism economic: toată lumea vrea americanism pe sărăcie, darwinism economic cu resurse puține și taxe și mai puține pentru cei care exploatează esurse și situații de monopol.
Despre inegalităţi se discută şi la Davos de ani de zile. Despre ravagiile sociale făcute de neoliberalism la fel. Până și cei mai sălbatici globaliști au învățat în epoca postcriză să nu mai dea lecții de piață liberă după ce salvezi băncile cu banii celor mulți.
Mai curând ar trebui să ne întrebăm cum de au ajuns cei de la BNR mai de stânga decât politicienii de stânga. E tot din ciclul întrebărilor: cum de au ajuns patronatele mari să fie de acord cu sindicatele că o schimbare fiscală dramatică poate afecta grav angajaţii?
Presa, analiştii, figuri publice diverse au alunecat prea la dreapta sau au încremenit într-o retorică pre-criză de care râd crispat nu doar cei de la FMI, dar cred că şi cei de la BCE.
Spaţiul public românesc cu politicienii, presarii, intelectualii, oengiştii lui au ajuns, da, mai de dreapta şi decât Troica.
Pe scurt,nici Georgescu, nici alții din BNR nu ar fi făcut astfel de declarații dacă ar fi atins și cu o floare retorica generală a Trocii. Numai că nu o încalcă. După cum vedeți, ideile de păstrare a plasei sociale au ajuns să vină dinspre Troică. Și ăsta nu e meritul Troicii, ci e unitatea de măsură a radicalismului românesc idiot în chestiuni de politică economică.
Așa avem largi mase și din tabăra anti-PSD și din tabăra pro-PSD care ignoră lovituri grave la precariatul român. Clasele de mijloc, bugetare sau private, vorba aia, simt la fel, iubesc la fel, urăsc la fel. Singura preocupare rămâne călușul în gura angajatului prost plătit. Linii invizibile nedemocratice și trumpiste leagă de asemenea cele două tabere, visul de a se vedea unii pe alții legați, visul de a da cu asistații de pământ, astfel încât orice tip cu aspirații în clasa de mijloc să poată avea doi-trei semi-sclavi la îndemână.
De aia sindicatele nu aveau ce căuta în alianță cu strigăturile proDNA, nici măcar în texte semnate în comun. De aia PSD și fanii săi ar face bine să nu-și mai asume ”vocea mulțimilor” când și ei apără păturile îmbuibate din surse publice și îi doare fix în cure de salariații între minim și mediu.

Și de aia a ajuns BNR de stânga.

Robor, Tudose, BNR

Toată cearta BNR și Tudose pe costul euro sau pe Robor este de o ipocrizie insuportabilă. Politicienii au cedat fără probleme timp de un deceniu la presiunea lobbystică bănci-BNR de a nu legifera împotriva comisioanelor abuzive.

În loc să ușureze poverile unei clase de mijloc cu ipotecă, ambele tabere au apărat din răsputeri echilibrul ”macro”. Acum, ce poveste, au ajuns doi parteneri de încredere, bancherii și politicul să se certe pe niște creșteri la Robor. 10 ani euro era cu 25% mai mic. Iar comisioanele erau la cer. A trebuit un deceniu doar pentru temeperarea furtului fără să condamni hoția. Iar acum se bat pentru mult râvnita ”clasa de mijloc” cică, aia cu credite pentru casă, că amărăștenii oricum nu și-au permis niciodată nici credit.

Războiul antiasistați
Asistența socială e cea mai slabă în România, din toată Uniunea europeană. Și anul ăsta în care unii bugetari au luat măriri, cei din zona protecției sociale s-au trezit încă de prin septemrbire că n-au loc la masa îmbuibării bugetarilor de lux. Mă rog, ideea e că,  în aste vremuri revoluționare, Digi 24 s-a gândit să rupă cu o abordare de o violență incredibilă din seria ”sunteți niște putori, la muncă”.

Cei care tot spun că noi nu avem extremă dreaptă ca alții ar trebui să se uite cum a crescut în ultimul deceniu un bullying social de o dimensiune națională.

De ce am ajuns totuși la asistați social. trecerea la beștelirea lor națională s-a întâmplat într-un moment cheie: momentul de criză financiară în care a murit și ultima fărâmă de vis antreprenorial românesc. Când antreprenorii anilor 90 au început să se bage angajați la stat și să descopere capitalismul cu adevărat. Bugetarii au început să fie respectați măcar cu vorba. Angajații au devenit ceva mai prețioși pe piața muncii, au rămas doar asistații (mai mult o ficțiune, pentru că nu sunt nici așa mulți cum se spune, iar absenții de pe piața muncii lucrează de fapt peste tot prin UE).

Din acest cuib au crescut și vor tot crește radicalismele de dreapta. Nu trebuie să ai Orbani sau Pis. Ăia încearcă reconcilieri ”naționale” cu dușmani externi și dușmani interni de tip minoritar. La noi extremismul a crescut ”sănătos” pe baze sociale: ură în concordie față de sărăcime.

Clasa de mijloc deraiată de criză s-a recuperat prin ventuze serioase la bugetul de stat. De aici și interesul subit pentru politică. Că doar fonduri europene, scutiri pentru salarii mari (vezi IT) și altele asemenea se obțin prin implicare politică nu prin apolitic. Accesul la sănătate publică trebuie să fie exclusivist, la fel și cel la școli. Irită mai mult faptul că sunt cozi și ocupă ”tot poporul” locurile poporului merituos decât faptul că ”se fură”. Georgescu amestecă netaxarea unei pături de bogătani cu frustrările unei clase de mijloc radicalizate. Dar are dreptate când spune că veniturile și averile sunt tratate separat și discriminatoriu în defavoarea primei categorii. De aici și violența teribilă împotriva săracilor. Nu banii sunt problema, ci constituția. Prea are toată lumea drepturi ”ca noi”. Un stat social pentru numai 20% din populație plus încă vreo 20% tolerați, ăsta e the romanian dream.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

108 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!