RSS Feed

Cum a ajuns breasla psihologilor sa fie condusa prin teroare si frica de un duet toxic cu apucaturi de afaceristi de SRL. Starleta zilei: Batranelul decrepit caruia i se inchid ochii la ilegalitati si abuzuri de dragul banilor, Mihai Anitei (Deuxieme partie)

vezi toate articolele de
05 Apr 2015 la 15:06 14 comentarii 3796 vizualizari.

In fruntea bucatelor la masa breslei psihologilor sta Mihai Anitei, care si-a inceput cariera la Intreprinderea de Pompe Aversa Bucuresti, atingand apogeul in acesti ani cand a reusit sa puna mana pe functia de presedinte al Colegiului Psihologilor din Romania (CPR) in urma unor alegeri extrem de controversate tinute cu plutonul de bodyguarzi la usa dar si sub un regim constant de autoritarism si decizii puse serios la indoiala. Ajuns la o varsta matusalemica sau a senectutii, depinde de tabara din care il privesti pe Mihai Anitei, acesta a lasat cu frenezia batranelului decrepit, care vrea sa se bucure de viata, breasla psihologilor pe mana juristului imberb si cu accente autoritariste, Laurentiu Stefan, despre care am scris saptamana trecuta (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-a-ajuns-breasla-psihologilor-sa-fie-condusa-prin-teroare-si-intimidare-de-un-duet-toxic-cu-apucaturi-de-afaceristi-de-srl-today%E2%80%99s-specialty-superpsihologul-fast-forward-cu-accente-autori-111926.html). Desi toate deciziile lui Laurentiu Stefan sunt puternic contestate de breasla psihologilor, Mihai Anitei nu i se le cenzureaza in nici un fel, ba din contra le sustine 100%. Numai ca incet dar sigur acestea au inceput sa fie contestate de voci din aceasta profesie iar institutiile statului – DLAF si DNA – au inceput sa ia urma banilor europeni cheltuiti de acest duet toxic intr-un proiect unde si-au angajat rudele dar si presupusele concubine.

Articolul meu de pe voxpublica de saptamana trecut a a declansat un val de emotie si reactie in randul breslei care incepe sa se descatuseze si sa nu mai vorbeasca pe la colturi, ca pe vremea parintilor nostri cand asculau Radio Europa Libera, despre regimul de teroare impus de acest duet toxic. Am primit numeroase emailuri cu noi si noi informatii despre duetul toxic si indemnuri de a continua seria dezvaluirilor despre cei doi dar si clica de supusi cu care acestia s-au inconjurat. Imi e practic imposibil sa folosesc absolut toate informatiile ce mi-au fost furnizate insa le voi folosi pe cele mai importante.

Orice decizie a CPR ai pune-o sub lupa breslei este imediat contestata. Si nu dintr-un spirit coroziv, al lui Gica Contra, a unei opozitii care tipa de dimineata pana seara doar ca sa dea impresia ca isi face treaba, ci pentru ca activitatea acestei profesii de circa 20.000 de oameni este pusa in pericol de fiecare dintre aceste decizii de o mai mica sau mai mare amploare. Numai daca te uiti pe site-ul site-ul CPR www.copsi.ro si vezi ca la Registrul Unic al Psihologilor mai mult de jumatate din psihologi sunt “innegriti” si nu au teoretic drept de libera practica deoarece nu si-au platit taxele anuale realizezi ca acestia nu si-au platit taxele din motive intemeiate. Mai mult multi psihologi eticheteaza taxele catre CPR drept “taxe de protectie” si nu si le platesc tocmai din cauza faptului ca sunt extrem de nemultumiti de modul cum CPR si duetul toxic le reprezinta interesele. “Nu am auzit niciodata o asemenea apreciere, nici despre profesia de psiholog si nici despre vreo profesie liberala, motiv pentru care va rog sa imi precizati sursa unei asemenea aprecieri sau daca este o constatare personala a dumneavoastra”, sustine Mihai Anitei intr-un raspuns catre subsemnatul. La fel ca si in cazul raspunsurilor lui Laurentiu Stefan, si din cele furnizate de seful CPR transpira un autoritarism desantat: si domnia sa doreste sa ii precizez sursa informatiilor mele si sa ii remit articolul inainte de a-l publica. Si domniei sale i-am precizat ca aceste lucruri nu se fac intr-o democratie unde libertatea de exprimare este inca garantata de Constitutie.

Mihai Anitei semneaza ca primarul orice decizie a lui Laurentiu Stefan

Cea mai elocventa dovada ca Mihai Anitei este de acord 100% cu orice decizie a lui Laurentiu Stefan este faptul ca nici una din initiativele acestuia legate de breasla psihoogilor nu a beneficiat de vreun fel de cenzura din partea sefului CPR, sau de vreun fel de opozitie. De la ordinul 123/123/2015 al ministrului muncii, Rovana Plumb, prin care era desfiintata profesia de psiholog si asupra caruia culmea s-a revenit (o noutate si o raritate in materie decizionala si legislativa) pana la infiintarea controversatului Institut de Psihologie Judiciara (IPJ)– o asociatie de drept privat cu pretentii de institut national – si trecand prin problemele penale ale lui Laurentiu Stefan, nici una dintre acestea nu au fost puse la indoiala direct sau indirect de Mihai Anitei care, mai rau, le trece fie cu vederea fie le incuviinteaza de-a dreptul.

“Nu cunosc asemenea acuzatii, domnul Stefan Iulian Laurentiu este director in cadrul CPR si este unul dintre oamenii care au muncit foarte mult, poate cel mai mult, pentru organizarea profesiei de psiholog in Romania dupa aprobarea Legii nr. 213/2004. Ca in orice domeniu, si in profesia noastra modificarile legislative au determinat restructurari importante, iar acest om a incasat pe nedrept din anul 2006 pana in prezent multe lovituri, fiind supus unei campanii de denigrare publica fara precedent, care i-au afectat inclusiv viata personala. Cand vrei sa inlaturi practica ilegala din psihologie prin masuri drepte, cei nedrepti sau cei carora li se afecteaza interesele reactioneaza, mai ales impotriva oamenilor care au verticalitate si fermitate. Mai mult, domnul Stefan Iulian Laurentiu nu a aprobat acte normative, acestea au fost aprobate numai de catre forurile de conducere ale CPR”, afirma seful CPR.

Si infiintarea de catre acelasi Laurentiu Stefan a IPJ, in fapt o asociatie de drept privat cu pretentii de acoperire nationala si care si-a dorit scoaterea de pe piata a unui numar important de psihologi doar pentru a le face loc celor scoliti la “renumitul” Institut (o documentare mai ampla despre aceste nereguli se regaseste in primul articol despre CPR), e vazuta tot cu ochi buni de Mihai Anitei: “Asociatia despre care vorbiti este una dintre cele cateva sute de asociatii ale psihologilor, fiind infiintata de catre mai multi psihologi, personalitatile mari ale psihologiei judiciare (Tudorel Butoi, Nicolae Mitrofan, Gheorghe Florian etc.), utila pentru dezvoltarea domeniului, infiintate dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 213/2004, pe cate un domeniu de activitate, asociatia este furnizor de formare profesionala, avizata de catre Comitetul director la propunerea Comisiei de psihologie clinica si psihoterapie, comisie din care nu fac parte. Asociatiile profesionale nu au nici atributiile si nici puterea de a elimina vreun psiholog de pe piata, toti psihologii sunt liberi sa se asocieze in orice forma doresc si cu cine doresc”.

Sotia si presupusa concubina pe statele de plata ale unui proiect cu fonduri europene anchetat de DNA

Pe langa ultimele alegeri de la conducerea CPR si construirea sediului acestei institutii, doua procese insotite de controverse extreme de contondente si despre care mass-media a mai relatat de-a lungul anilor, una dintre pietrele de moara care atarna de gatul lui Mihai Anitei e formata din doua proiecte pe fonduri europene in care a fost angrenat CPR. “DNA investigheaza dosarul provenind de la DLAF cu privire la mai multe fapte de coruptie si nereguli prin programul POSDRU ID4047/SCOP/POSDRU/12/4.2/S/1 specializarea consilierilor de orientare profesionala impementat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in parteneriat cu CPR in perioada aprilie 2009-aprilie 2012. Neregulie sesizate se refera, printre altele, la prestarea reala si efectiva a orelor care i-au fost platite numitului Anitei Mihai, presedinte CPR, dat fiind ca el avea mai multe functii de conducere retribuite, exercitate prin cumul; care este starea de sanatate a numitei Anitei Mariana, pensionara (sotia lui Mihai Anitei) si daca aceasta stare ii permitea acesteia sa fie angajata in cadrul acestui proiect pe fonduri europene; cum a fost inlocuita echipa initiala de proiect cu o alta etc”, sustine chiar cel care a depus plangerea la DLAF ajunsa dosar penal la DNA.

Din documentele acestui proiect SCOP pe care le-am consultat (contracte de prestari servicii, ordine de plata, tabele cu plati effectuate etc( reiese ca Mihai Anitei a incasat in cadrul acestui proiect 351.120 lei ca si coordinator al acestuia si inca 55.440 lei pentru elaborarea unei ghid, Lauretiu Stefan a incasat 279.300 lei ca responsabil supervizare in timp ce sotia sa a fost retribuita cu 38.976 lei. Pe statele de plata ale acestui proiect mai apar o serie de directori de la centru sau de la filialele locale ale CPR dar si o anume Mihaela Craif care a incasat 143.640 lei ca expert strategie 3 si inca 55.440 lei ca expert elaborare ghid.

Seful de facto al psihologilor din Romania neaga insa ca autoritatile statului ar investiga proiectul pe fonduri europene care i-a bagat in buzunar numai putin de 100.000 de euro:” DNA nu a efectuat nicio ancheta asupra CPR, chiar daca acum este o campanie de ameninatare cu DNA in toate domeniile. In proiectele vizand fonduri europene finalizate, Colegiul a fost doar partener, nu beneficiar/solicitant care sa poata lua decizii, iar atunci cand se realizeaza o ancheta probabil ca decidentii raspund”.

Nu o singura voce din breasla psihologilor, care prefera insa anonimatul din cauza regimului de teroare impus in aceasta profesie de catre acest duet toxic, vorbeste soptit si cu subinteles despre relatia dintre Mihai Anitei si Miahela Craif care a avut ca si Laurentiu Stefan o ascensiune profesionale extrem de rapida – facultate, masterat, doctorat al carei sef de lucrare i-a fost chiar presedintele CPR, intr-o perioada extrem de scurta – asertand ca intre cei doi este mai mult decat o relatie profesionala. “Intrebarea contine si sugereaza un neadevar si poate sa afecteze viata personala a doamnei Chraif, motiv pentru care va rog sa precizati sursa acestor informatii. In primul rand, doamna Mihaela Chraif este conferentiar si titular la Universitatea din Bucuresti, un om extrem de prolific la nivelul cercetarilor si publicatiilor stintifice, autor de manual de specialitate, publicate la unele dintre cele mai prestigioase edituri din Romania si din strainatate. Doamna Conf. dr. Mihaela Chraif nu a avut nevoie de niciun ajutor profesional, poate doar acela de a i se acorda o sansa in sistemul de invatamant ca oricarui tanar, toate drepturile si le-a obtinut singura, pe baza meritelor profesionale apreciate de intreaga facultate. In ceea ce priveste deplasarile in interes de serviciu, pentru Colegiul Psihologilor din Romania, nu am efectuat nicio deplasare impreuna cu doamna Chraif. In ceea ce priveste deplasarile realizate impreuna cu colegii si studentii din facultate la diverse manifestari, conferinte, in tara sau strainatate, in cadrul grupurilor am promovat mai multi tineri, colegi sau studenti, printre care si doamna Chraif”, sustine Mihai Anitei.

Pagina de Facebook a Mihaelei Chraif abunda masiv de poze in care aceasta apare in diferite ipostaze alaturi de seful psihologilor din Romania, Mihai Anitei.

Afaceri cu firma sociologului Marius Pieleanu

Alte surse din breasla psihologilor sustin ca Mihai Anitei are o legatura speciala cu sociologul Marius Pieleanu in spatele firmei caruia s-ar afla de fapt interesele sefului CPR. “Din mai multe surse inclusiv din randul unor angajati ai acestei firme stim ca Mihai Anitei ar fi “actionar din umbra” in firma Psyho Global Consult SRL ce ii apartine numanui altuia decat lui Marius Pieleanu, care livreaza prin aceasta firma servicii psihologice catre centrala de la Cernavoda. Contractul a fost atribuit fara licitatie. Evaluarile psihologice sunt realizate acolo de o doamna Oana Panescu, care insa nu este avizata pentru domeniul de Muncii si Organizationala (obligatoriu pentru aceste evaluari) ci doar pe domeniul Clinica si Psihoterapie. Oameni de la Cernavoda au confirmat ca tot timpul ea vine la evaluari, dar ca stampilele de pe evaluari sunt ale lui Mihai Anitei. CV-ul lui Anitei de pe COPSI arata ca el are aceste colaborări cu Cernavoda. In mod cert insa el nu are nevoie sa ofere aceste evaluari: nemaivorbind de faptul ca nu le face el, conform propriilor reglementari in COPSI, ele nu pot fi facute de firme ci doar de cabinete psihologice individuale”, sustine sursele citate.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Marius Pieleanu a fost singurul asociat de la infiintare al respectivei firme care are cateva contracte de peste 500.000 de lei cu Nuclearelectrica pentru “servicii de testare si evaluare psihologica a personalului”.

Mihai Anitei recunoaste colaborarea cu firma lui Marius Pieleanu insa neaga ca ar fi asociat la aceasta firma:” Este vorba despre o colaborare mai veche pentru cercetare, finalizata, domnul Pieleanu este cel care a ofertat mai multe cadre didactice si psihologi pentru o munca de cercetare, evaluare si analiza a datelor. Nu am fost asociat sau actionar la aceasta firma si nu am acordat niciodata consultatie sau consiliere psihologica personalului de la Cernavoda. Este vorba despre o dezinformare si nu cunosc sursa acesteia, motiv pentru care va solicit sa verificati aceste informatii si sa o precizati”.

Un raspuns similar a avut si Marius Pieleanu:” Profesorul Mihai Anitei a avut de-a lungul timpului colaborari contractuale cu firma mea (ca si alti psihologi) atunci cand aveam nevoie de expertiza dansului. Eu sun tunic actionar al firmei si evident dansul n-are nici un fel de implicare in sensul acesta. Nimeni, niciodata, nu a folosit numele sau sau stampila dansului in documentele firmei”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

14 comments
 • 1

  [...] voxpublica.real../. [...]

 • 2

  Felicitari! Speram sa se faca lumina si in breasla psihologilor. Daca mai aveti informatii si nu le folositi pentru articole, trimiteti-le institutiilor in drept. Sigur se gaseste un procuror dornic de afirmare sa le fructifice!

  Plangere penala
  2015-04-05 21:34:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Sa nu uitam proiectul european in care CPR este partener cu Universitatea Bucuresti. Un cabinet din Bucuresti este singurul care a primit un contract pentru practica studentilor. Evident, o apropiata a dlui. Stefan. Tot evident, pe site-ul CPR nu apare nici o vorbulita despre acest contract!
  Alt partener: Braining Management SRL.
  fpse.unibuc.ro/../

  Student
  2015-04-05 21:43:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Daca cunosteti comiterea de fapte penale, repejor la parchet. Daca ati ajuns sa va fie aliat Negrea, sunteti compromisi, sunteti vai si amar de voi. Parca ati fi nevertebrate.

  sorel jr
  2015-04-05 23:17:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @sorel jr: Sa intelegem de aici ca au coloana vertebrala doar cei care comit acte de coruptie? Iar cei care le dezvaluie, nu?

  expert de expert
  2015-04-05 23:36:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @sorel jr: esti dubios sorele. te cam deranjeaza articolele, bag seama. daca ai ceva cu negrea rezolva cu el problema. si nu mai muri de grija psihologilor si de drumul lung

  dan c
  2015-04-06 07:55:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  urmaresti cam aprig o problema care vrei sa lasi impesia ca ti-e indiferenta

  dan c
  2015-04-06 07:56:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Avionul Germanwings a fost nimic pe langa ce se poate intampla la Cernavoda. Guvernul este inconstient. Ne omoara! Cum sa lase evaluarea in energia nucleara pe mana unei parafe psihologice care se plimba cu trenul?! SRI-ul stie ? Romanii care nu vor muri la accident nuclear vor avea 4 picioare!Stupefiant!

  Marius
  2015-04-06 09:25:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  o psihoterapeuta se ocupa de nuclearelectrica, interesant. trebuia sa fie specializata in organizationala. dar are colaborari cu anitei si chraif ? eh, atunci poate sa faca orice.prietenii stiu de ce ;-)

  dan c
  2015-04-06 10:04:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Pai o parte din lucrurile astea se stiu de mult timp si se discuta intre noi psihologii. Nu stiu cum nici o institutie a statului nu se uita mai atenta la aceste lucruri. Mizeria acestor oameni a ingropat o profesie

 • 11

  Ce nu a spus articolul este ca starleta are o serie de plagiate frave, care au fost musamalizate de batranelul decrepit … ca sa fie bine. Si se aude ca, desi are acele plagiate de care stiu foarte mlti, de curand a fost promovata profesional si conduce acum doctorate.

 • 12

  @123: Am cunoscut-o foarte bine pe Craif in 2005 si imi spunea că stă pe lingă Anitei, îi pregăeste prezentarile in PowerPOint si că are nevoie de el ca să urce in psihologie. La acea vreme ea vindea asigurări si făcea contabilitate la o firma de patiserie.
  Problema este in CPR si cu acreditarea de workshop-uri care vrei nu vrei le platesti din banii tai, cu 500 lei tx de acreditare dar le promovezi pe asociatia lui Hiera sau altii.
  Apoi, verificati si veniturile lui Hiera, director CPR care isi promoveaza firma Zaharia si asociatii. Dumneaei face si supervizari si “di toati pentru tăți”. La Secretariat , toate persoanele sunt “psihologi” care nu au lucrat in viața lor. Fiica Seretarei sefe este chiar cadru universitar cu experienta in secretariatul CPR.

  prietenul tău
  2015-04-11 19:18:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  mare ti-e cpr-ul. uite asa se face trecerea de la aluat la “cercetare in psihologie” si doctorate. si DESIGUR LA AU LUAT DE NU SE MAI SATURA !

  gigi berlogea
  2015-04-14 10:37:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Discriminare si mizerie.CPR echivaleaza 5 ani de facultate cu 3. Jos galateanul sau sa se dupa mitrofan alt galatean.

  Johny Bravo
  2015-05-14 16:32:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Jurnalist de investigaţie freelancer
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!