RSS Feed

Cum a fost aseară. 2000 de protestatari fast forward pe străzile din Bucureşti

vezi toate articolele de
17 Oct 2013 la 16:19 46 comentarii 1544 vizualizari.

Pînă să termin textul de faţă, Chevron a anunţat că suspendă explorarea la Pungeşti. Cît, cum, nu se ştie? Chiar şi aşa, sînt mult mai aproape de exploatare decît RMGC. În cazul Roşia Montană, deja se petrec noi nebunii (discuţii secrete, demiteri de director de la Institutul Geologic pentru că a spus că statul a pierdut controlul asupra felului în care se fac exploatările).

Am ieşit aseară la o manifestaţie de solidaritate cu oamenii din Pungeşti. (ce s-a întîmplat acolo e fotografia perfectă a României rurale abuzate: un sat de vîrstnici împins în şanţuri de jandarmi “paşnici”, păcăliţi de toată linia premier-primar, cu mai toţi tinerii plecaţi la muncă în străinătate; mă întreb ce zic de acolo de prin străinătăţuri cînd văd ce-i acasă – statul i-a împins la muncă afară, statul le fraiereşte părinţii).

Marşul din Bucureşti a avut mare viteză. Protest fast-forward. Am ajuns puţin după blocajul de pe Calea Victoriei şi pornirea marşului către Guvern. Toată seara s-a mers rapid cu pauze de 10-15 minute. E probabil o strategie: transpiră jandarmul, apoi lasă-l să se răcească. Sute de oameni din forţele de ordine s-au tot agitat pînă la Guvern.

1500-2500 de oameni, plus-minus 500 în funcţie de zonă. Prima chestie care probabil va ieşi dureros la suprafaţă va fi aceea că există de fapt o felie de manifestanţi care au fost pînă acum la marşurile împotriva exploatării la Roşia dar nu prea aveau chef de subiectul gaze de şist. Erau acele grupuri legate oengistic sau prin firme de consultanţă de diverse proiecte politice de dreapta care de fapt au susţinut mereu demararea în forţă a proiectelor de acest tip. Sper să nu se vadă prea tare falia. La gazele de şist situaţia e şi mai gravă pentru că toate avizele au fost date în linie.

“Staţii de drepţi” ezită să vadă frontul Roşia Montană – gaze de şist ca un front comun. Dacă mai adăugăm şi abuzurile care se pregătesc cu noua lege a sănătăţii şi alte proiecte de izolare a sărăciei, “staţii de drepţi” evident că vor da înapoi. Pentru că miza lor e să arate doar că proiectul de lege al lui Ponta a fost greşit şi atît – chestiunile de principiu sînt fie “prea ecologiste”, “fie anticapitaliste”.

Bun, ne lipim de grup, strigăm la guvern. Se arată degetul, se strigă refuzrezistgazelordeşist. Se ţine un moment de reculegere pentru un om care n-a murit – cîţiva manifestanţi încearcă să explice că nu e mort, momentul se ţine oricum. Sînt unii activişti obsedaţi de linişte şi înţelegere – dar, fraţilor, cînd n-aveţi dreptate ascultaţi-i şi pe alţii! Recomand o şedinţă între diverşii oameni cu portavoce pentru revenire din isterie. Nu ajută pe nimeni.

Apoi, mişcare către Kiseleff. Îmbrînceli cu jandarmii care au rupt mulţimea în două. Într-un sfert de oră bulevardul e ocupat. Jandarmii aleargă prin boscheţi. La un moment dat dispar însă. N-aveau să mai apară decît mult mai tîrziu în Piaţa Romană; cam tot atunci a venit şi o ploaie torenţială.

În marş pe Kiseleff, intrăm în vorbă sau în dialog de sloganuri. Unii strigă înfierbîntaţi la PSD “jos comunismul”. Întreb o doamnă dacă nu cumva se referă totuşi la capitalism. Unii ne privesc amuzaţi cum turuim argumente în mers aşa. Mă rog, noi am strigat şi jos capitalismul, să mai echilibrăm corabia, vorba aia.

Un tip mă trage de mînecă: de ce se preface Realitatea că filmează?, mă întreabă. Tocmai schimbasem două vorbe cu Cristi Vasilcoiu care a urmărit ca de obicei toată desfăşurarea. Aşa că m-am enervat cînd l-am auzit pe “spiritul critic” că “Realitatea oricum nu dă”. Ieri am fost două ore în direct, relatarea evenimentelor şi discuţie despre Pungeşti. Dup-aceea, îmi spuneau amicii rămaşi acasă, Realitatea a dat (din nou) cele mai multe imagini de la manifestaţie. Deci prostiile “critice” de genul ăsta mă enervează. I-am spus-o şi omului că vorbeşte pe nas. Nu i-am mai amintit că VoxPublica a fost primul site românesc care a tras serios alarma cînd Băsescu şi oamenii lui pupau tălpile Chevron în SUA, în 2011.

Ajungem la Arcul de Triumf (de ce? cum s-o fi orientat mulţimea?, habar n-am). Apare o nouă dilemă. Pentru că unii în port naţional, plus diverşi amatori de cîntat România Mare şi frumuseţea neamului vor să confişte mesajul. Cînd încep rugăciunile încep huiduielile. Încearcă şi cu imnul naţional, se aude strigat “penibil!”. Patrioţii se umflă în pene, vin spre grupul nostru. Un patriot mai măricel aşa ţipă la o tipă mărunţică şi deşteaptă care-i explică domnului că n-a venit pentru serbări cu imnul şi rugăciuni la Arcul de Triumf. Ăla termină prin a băga cuvinte precum “javră” şi “jigodie”. I-am spus să termine cu injuriile şi mi-a băgat una tare: că de ce-l tutuiesc? De unde tragem concluzia că patriotismul şi poeziile de curăţenie şi civilizaţie ale staţilor de drepţi s-au sudat bine în ultimii ani.

Dacă cei care vin la protest găsesc drept unică apărare vorbele cu “neamul nostru strămoşesc” s-ar putea să le vină în ajutor inclusiv ăia pe care-i contestă. Că doar niciodată serbările şi cîntările nu-s destul.

Pe la TVR e ultima noastră oprire, marşul a continuat pînă spre Romană.

Concluzii ar fi cîteva:

 • cu gazele de şist se complică treaba. Pentru că acolo e abuz pe linie, secretomanie, înţelegere “geostrategică”, toate grămadă. Dacă începi să te gîndeşti prea atent la situaţie, începi în sfîrşit să te iei de sistem cu adevărat. Iar asta e periculos, e “radical”, nu-i aşa?
 • În acei 2000 de oameni sînt orientări ideologice diferite. Au fost tolerate prea mult tot felul de alunecări într-o parte anume. În general zonele neoliberală şi neoconservatoare s-au înţeles perfect pentru că au preferat diverse explicaţii superficiale. Explicaţiile alea se epuizează.
 • Lupta iese din sfera ecologistă. Trebuie înţeles că dimensiunile sînt mai concrete şi mai generale în acelaşi timp: cînd ai un stat care face concomitent mişcări prin care practic aruncă peste bord un balast de cetăţeni săraci (prin scumpiri de energie, prin proiecte de sănătate care exclud foarte mulţi oameni de la pachete de sănătate normale, nu doar prin otrăvirea mediului) şi mişcări de excludere a unor redistribuiri normale ale exploatării resurselor (REDEVENŢELE la exploatările clasice în curs!), atunci reacţia trebuie să fie mai dură şi mai puţin preocupată de scenetele de tip anii 90.

P.S. Citiţi şi textul lui Ernu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

46 comments
 • 1

  Observ ca daca unii vor sa spuna Tatal Nostru trebuie huiduiti. Intoleranta e cuvantul potrivit.

  Daca vor sa cante imnul Romaniei in Romania trebuie sa iti bati joc de ei. Intoleranta e cuvantul potrivit.

  Cu smecheriile astea trebuia sa mergeti la Pungesti ca sa vedem ce cred taranii pentru care s-a iesit in semn de solidaritate.

  Alex
  2013-10-17 16:47:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  rogo poti scrie la orice rev de unor involuntar din romania. pe ce ma bazez, citate la intamplare-

  1 “Sute de forţe de ordine” :) hai nu ma-nnebuni ,sute de forţe ?

  2 “Unii strigă înfierbîntaţi la PSD “jos comunismul”. noi am strigat şi jos capitalismul, să mai echilibrăm corabia”

  3 “Se ţine un moment de reculegere pentru un om care n-a murit – momentul se ţine oricum. ” cred ca e vorba de un baiatu ala de-i zice “CAPITALISMUL”. Se ţine… cine ma? se tine in general? e un obicei sa se tina seara dupa 6 in sectorul 3?

  4 “Un tip mă trage de mînecă” degeaba, as usual

  5 “Patrioţii se umflă în pene, vin spre grupul nostru.”

  6 “vor să confişte mesajul” : da ma, toti vor sa confiste mesajul, numai rogozanu vrea sa-l clarifice, sa-l aduca pe albia semantica normala :)

 • 3

  rogo are deja profilul fanaticului religios. traieste realitatea lui,

  orice s-ar intampla in romania, daca iti sufli nasul de ex, inseamna de fapt jos capitalismul.

  ala care zice ca incercai sa scapi de mucii din nas vrea de fapt sa confiste mesajul

 • 4

  nu e nici o şmecherie, vă e imposibil să acceptaţi că există şi argumente realiste. Nu am probleme cu credinţa şi religia, deci nici cu oamenii din pungeşti sau cu credinţa lor. Am mari probleme cu ăia care o fac ca la “Dansez pentru tine” în centrul Bucureştiului

  Costi Rogozanu
  2013-10-17 16:57:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  am corectat la “forţele de ordine”. Te-ai calmat? Restul se cheamă ironie, oarecare umor etc. Cu aia cu fanatismul ai dat-o de gard. De obicei mă ocup cu taxarea lui. Acum doi ani eram fanatic doar pentru că spuneam că exploatarea gazul de şist va produce mari probleme.

  Costi Rogozanu
  2013-10-17 17:02:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Am o propunere, domnule Rogozanu: ii puteti intreba pe taranii din Pungesti daca ei considera ca “Tatal Nostru” si “Desteapta-te, Romane” spuse in Bucuresti sunt similare cu “Dansez pentru tine” si constitutie o confiscare a protestului?
  Hai sa vedem ce spun taranii pentru care s-a iesit in strada. Va dau eu niste contacte din Pungesti, daca nu aveti.
  Astept raspunsul dumneavoastra la intrebarea mea: da sau nu.

  Alex
  2013-10-17 17:02:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Ai probleme cu bătutul câmpilor domnule Rogozanu, iar sugestia ta – afirmaţia mai exact, pentru că a fost lipsită de orice urmă de ambiguitate – de acum câteva zile cum că cutremurele din ultima perioadă au fost cauzate de fracking este jignitoare pentru orice om care mai are ceva prin cap. De aici apare felia aia, dureroasa cum îi spui, de oameni care se împotrivesc Roşia dar nu au neapărat ceva cu gazele de şist. Nu în fanteziile anticapitaliste care te bântuie trebuie să cauţi explicaţia, ci în faptul că se simt jigniţi de faptul că şi unii şi alţii îi iau de proşti. Pe de o parte redevenţele pe care le-ar plăti Chevron sunt bătaie de joc în sensul cel mai pur al expresiei, pe de partea aialtă veniţi voi, apostolii antifraking şi îi aburiţi cu cutremure şi alte apocalipse şi baubauri din astea.

  Emil
  2013-10-17 17:12:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Emil: postăcisme, da-ţi răspund totuşi. Eu nu am zis că de FRACKING! Ci că explorările de petrol, cum or fi (ţi-am dat şi răspunsul oficial AMRM cu felul explorării) sînt cauze ale cutremurelor. Nu-i de ajuns să dai directori afară ca să nu fie aşa. Statul nu e capabil să verifice firmele private care fac explorări dacă au sărit calul sau nu. Îi lasă pe oamenii de ştiinţă să se încurce în declaraţii, iar oamenilor le e frică să se pună cu politicienii sau marile corporaţii. De aia le subliniază unii ca mine concluziile, ca să nu lăsăm să treacă chestii grave. Aşa că ai grijă cum vorbeşti.

  Costi Rogozanu
  2013-10-17 17:24:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @rogo – la ce sa mai dezechilibrez corabia, ea saraca e mai nou ironica nu-i mai place beata.

  io citesc oricum cu placere orice relatare marca rogo, pe partea asta ejti bun.

  dar fanatismul religios al celui care crede in ceva are semne clare. obsesiile transpira in text

 • 10

  Observ ca nu mai sunteti asa prompt la raspuns, domnule Rogozanu, si scrieti numai la ce e covenabil.
  Cum ar veni, daca realitatea nu e cum zic eu, pun coada intre picioare si tac. Dar nu renunt. Nu, nu. Tin la fanteziile mele paralele cu realitatea si le spun cu urmatoarea ocazie. Si urmatoarea. Si urmatoarea.

  Apropo, nu sunt genul care spune “Tatal Nostru” nici pe strada, nici in general, insa am o minima toleranta pentru cine o face. Si pot intelege ca e posibil ca taranii din Pungesti sa aiba nevoie de asa ceva in capitala tarii.

  Dar de ce sa vorbim eu sau dumneavoastra despre asta cand putem sa ii intrebam direct pe ei :-)

  Alex
  2013-10-17 17:32:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  imagini de aseara – incaierarea cu jandarmii in Bucuresti

  youtube.com/wat../

  jos mafia
  2013-10-17 17:37:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  a doua incercare sa ne opreasca a jandarmilor
  youtube.com/wat../

  jos mafia
  2013-10-17 17:38:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  ocuparea Pietei Universitatii
  youtube.com/wat../

  jos mafia
  2013-10-17 17:39:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  [...] Sursa [...]

 • 15

  Nu e nici un postăcism domnule Rogozanu, după cum vezi adresa de mail e una foarte transparentă. E pe bune, ceeace un postac nu face. Chiar dacă e mai simplu să pui etichete la tot ce nu rezonează cu majestuoasele-ţi opinii şi să spui “Postac”.

  Emil
  2013-10-17 17:44:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  1.Era de asteptatca la o manifestare de solidaritae cu Pungesti sa fie mai puternic afuxul de socialisti. Ma mira ca nu au fost singuri.
  2. Confuzia intre nationalismul prm-is sau cel mistic legionaroid si patriotism e justificabila venind din partea unui marxist. Patriot e orice individ care nu vrea sa-si paraseasca tara si nici sa fie umilit in propria tara , fara legatura cu tensiunile interetnice sau interconfesionale.

  Iritat
  2013-10-17 18:21:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Va transmit mai jos o bucatica de text al unui prieten de-al meu care sta in UK de reo 49 de ani, apropo de gazele de sist.
  “Si aici se cauta o politica pentru exploatarea gazelor de sist. Dar, pamantul de sub casele noastre este prin lege al nostru. Asa ca……Oricum, ea a inceput a fi aplicata si… se lasa cu mici cutremure, cu zgomote bizare nocturne si diurne, care infricoseaza copii si alte animale de prin case, cum si alte ‘misticisme’.”
  Si pentru ca cineva a ridicat o problema interesanta apropo de faptul ca zacamintele subterane sunt proprietatea statului in timp ce terenurile pot fi (si sunt) private si de aici tot felul de complicatii tot din scrisoarea amicului meu:
  “Sa revin cu proprietetea sacrosancta a pamantului aici. Daca cineva se inarmeaza cu un detector de mine puternic si cere voie stapanului sa scaneze o parcela agricola, acesta ii admite imediat cererea. Daca cumva cautatorul gaseste o comoara, cum s-au gasit recent cateva foarte importante, atunci o impart in doua: un sfert ia cautatorul si trei sferturi stapanul pamantului. Oricum, ei nu pot decat sa o prezinte in totalitate, consiliului arheologic local, care o ia si o da unui muzeu istoric. Acesta decide soarta ei. Bine inteles, ca va fi pretuita corect, recompensa va fi substantiala si va fi impartita asa cum am zis mai sus.”
  Cred ca ar trebui modificata Constitutia in sensul ca cine detine un teren e stapan si pe ceea ce e dedesubt. Multe lucruri se vor clariffica (dar si complica in ceea ce priveste vecinatatile).

  liberalul cu pumnalul
  2013-10-17 18:27:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Emil: Inteleg sa-i spui “domnule” scriitorului Cristian Teodorescu oricat de enervanti ar fi ochelarii de cal pe care-i poarta in relatia cu Ponta, inteleg sa-i spui “domnule” profesorului Alin Fumurescu,al carui conservatorim poate fi de asemenea enervat pentru unii, chiar si lui Mihai Gotiu inteleg, desi Gotiu e un bun comun, e al protestatarilor si parca ii sta mai bine Gotiu, decat “domnul Gotiu”, dar lui Rogozanu ???

  modus in rebus
  2013-10-17 18:39:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Modus: tu zi-i “doamnă” lui rogo, daca nu-ti place domnu. Si gandeste-te ca vorbesti cu corina cretu. n-o sa-ti nimeni nika.

  No, ai confiscat mesaju?

 • 20

  1) marxismul e o mizerie anti-patriotica in sine

  o scarbosenie mai mare decat prostiile marxismului/”socialismului-stiintific?”/bolsevismului
  NU exista!

  Marxism-leninismul->
  La fenomenul Pitesti duce!
  La temnita grea/munca silnica pe viata/la tortura, la gulag si canal si la exterminare duce marxismul asta…
  Alta cale nu are… (satanica lor ‘lupta de clasa’ )

  2)
  Bravo Gotiu
  Un om drept, onest, care descrie clar mizeria pseudo-proiectului rmgcist!

  Scarboase si extrem de nocive, catastrofale pentru localnici vor fi exploatarile gaz de sist!

  3)
  Foarta urata (nassoala) incercarea penibila si acaparatoare rogozaniana, oribila chiar:
  ” Au fost tolerate prea mult tot felul de alunecări într-o parte anume”
  Deci Rogozanu ‘tolereaza’ ?? Ce tolereaza si pe cine??

  despre orice
  2013-10-17 19:29:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @tx2

  dupa articolul asta ar trebui sa i se zica
  Genosse Bassist Rogozanu sau Genosse ex-Bassist Rogozanu
  (stiu, pare o contradictie in termeni, dar nu e si n-a fost…)

  iar nivelul Rogozan este de:
  Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft;

  camarade Rogozanu a venit cu niste scrboseli stangiste extreme, ca un vomitiv…

  In loc sa vorbesca pe o tema de solidaritate
  (stanga-centru-dreapta) in fata unor mega-tzepe cum e cea rmgc-ista,
  de contracarea a unor proiecte oribile,
  el o da cu puritatea ‘diamantina’ a protestului care ar trebui, dupa el, sa fie confiscata de niste capete ‘tulburi’ neo-marxiste…

  care oricum habar n-au ce-i cu nocivitatea proiectului rmgc, cu cianurarea intregii mase minerale, cu cianura de sodiu si cu neutralizarea schlamurilor cianurate;
  sau cu nocivitatea extrema pentru localnici a exploatarii gazelor de sist prin fracturare….

  grupuscurile rogozaniene au numai lozinci de show ieftin (bakuniano-autosatisfacator)…
  (de fapt in p…. ii doare si de Rosia Montana
  si de localnicii chinuiti de la Pungesti si de dezastrul altora)

  despre orice
  2013-10-17 19:51:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @liberalul cu pumnalul

  corect

  despre orice
  2013-10-17 19:53:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Eu nu inteleg de ce marxistii nu sunt langa minerii lui Albu sa le planga pe umar. Nu iesim in strada sa cerem pomeni sociale, nu vrem sa infiintam sindicate, nu avem revendicari majore fata de eventuali sefi. Vrem sa traim decent aici in Romania. Somajului preferam infiintarea de mici societati sau PFA-ul. Unii mai avem asociatii cu scop non-lucrativ al caror angajati suntem, suntem solidari cu IMM-istii de pe Valea Ariesului si cu fermierii(chiaburii) de-acolo.

  protestatar
  2013-10-17 20:07:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @ALL
  votez @despre orice pentru postul de patriarh roman cu pedigree!
  Votez Rogozanu pentru ca sa pastram intacta mostenirea lui Iliescu!
  Votez RMGC ca sa avem cu totii ghiuluri fara numar!!!
  Votez anti RMGc ca sa fie tara verde si cu multe pensiuni!
  Votez Chevron ca sa avem si gaze de cutremur!
  Votez oamenii din Pungesti,ca sa fie multa bautura ieftina si multi copii fara mancare calda!
  PS-CHIAR SUNT DEMOCRAT,se pare!!!

  nepotu lu tamara
  2013-10-17 20:27:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  a anuntat ca nu si-a schimbat pozitia fata de gazele de sist in urma protestelor de la Pungesti, deoarece pentru Romania este foarte important sa fie independenta energetic, si ca ii sustine pe jandarmi.
  Citeva elemente ajutatoare (nu cred ca e nevoie, dar pentru cei 70% probabil):
  – a rsturnat un guvern find impotriva exploatarii gazelor de sist;
  - nu considera, atunci, ca ar fi necesar sa fim independenti energetic.
  Celui care ghiceste autorul i se dedica Premiul iNobel pentru plagiat :P

  victor L
  2013-10-17 20:32:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @Costi Rogozanu

  Din cate am vazut in Legea Apelor nationala la SUA(Safe Drink Water Act), gazele de sist sunt exceptate de la controlul EPA (US Environmental Protection Agency) agentia federala de protectia mediului printr-o derogare numita “Halliburton loophole”.
  Adica poluare apelor produsa de fracturarea hidraulica nu poate fi cercetata, amendata de catre EPA.

  Motivul al fi secretului comercial cu privire subtantele chimice folosite la fractuarea hidraulica, procente folosite, ce combinatii, protejata(zic ei) ca proprietate intelectuala.

  Cazurile de poluare provenita de la fractuarea hidraulica (tot in SUA) sunt pasate spre “cercetate” la nivel de statall unde se gasesc ca fiind neconclundente, insuficiente “dovezile”.

  Daca aveti timp sa va uitati.

  sourcewatch.org/index.php/Fracking#Hydrofracking_and_the_.22Halliburton_Loophole.22
  earthworksaction.org/issues/detail/inadequate_regulation_of_hydraulic_fracturing

  voltairenet.org/article174176.html
  en.wikipedia.org/wiki/Safe_Drinking_Water_Act

  Dorel
  2013-10-17 21:22:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Ani de zile frackistii au reusit sa saboteze orice incercare de studii independete cu privire la efectele fracturarii hidraulice asupra mediului prin diverse tertipuri. Intre timp s-au existins si au capatat o putere enorma asupra executivului american.

  Hydrofracking and the “Halliburton Loophole”

  In 2005, at the urging of Vice President Dick Cheney, Congress created the so-called “Halliburton loophole” to clean water protections in federal law to prevent the U.S. Environmental Protection Agency from regulating this process, despite serious concerns that were raised about the chemicals used in the process and its demonstrated spoiling and contamination of drinking water. In 2001, Cheney’s “energy task force” had touted the benefits of hydrofracking, while redacting references to human health hazards associated with hydrofracking. Halliburton, which was previously led by Cheney, reportedly earns $1.5 billion a year from its energy operations, which rely substantially on its hydrofracking business.[11]

  According to Pro Publica reporter Abrahm Lustgarten, the EPA under Christine Todd Whitman’s tenure as Administrator engaged in secret negotiations with industry, while purportedly addressing drinking water issues related to “fracking.”[12] In 2004, the EPA undertook a study on the issue and “the EPA, despite its scientific judgment that there was a potential risk to groundwater supplies, which their report clearly says, then went ahead and very surprisingly concluded that there was no risk to groundwater,” Lustgarten noted in September 2009. “[P]art of my reporting found that throughout that process the EPA was closer than seemed comfortable with the industry. I filed FOIA requests for some documents and found conversations between Halliburton employees and the EPA researchers, essentially asking for an agreement from Halliburton in exchange for more lax enforcement. The EPA, in these documents, appeared to offer that and agree to that. And it doesn’t appear, by any means, to have been either a thorough or a very objective study.” [13]

  In June 2009, U.S. Representatives Diana DeGette, John Salazar and Maurice Hinchey and Senators Robert P. Casey Jr. and Chuck Schumer introduced the Fracking Responsibility and Awareness of Chemicals Act (FRAC ACT).[14] The proposal is aimed at closing the ‘Halliburton loophole’ and requiring the oil and gas industry to disclose the chemicals used in drilling projects which can contaminate ground water and drinking water.

  In late October 2009 the House of Representatives agreed to include a statement in the Interior and Environment Appropriations bill and report for fiscal year 2010 urging the EPA to reassess the impact of fracking on water supplies. The report stated:

  “The conferees urge the EPA to carry out a study on the relationship between hydraulic fracturing and drinking water, using a credible approach that relies on the best available science, as well as independent sources of information. The conferees expect the study to be conducted through a transparent, peer-reviewed process that will ensure the validity and accuracy of the data. EPA shall consult with other federal agencies as well as appropriate state and interstate regulatory agencies in carrying out the study, and it should be prepared in accordance with EPA quality assurance principles.”[15]

  On March 18, 2010, the Environmental Protection Agency announced that it would lead a $1.9 million for this comprehensive, peer-reviewed study on the impacts hydrofracking would have on water quality and public health.[16] Despite the study, Rep. Diana DeGette (D-CO) has expressed that it is crucial to continue the push forward for the passing of the FRAC Act[17]

  More information about other legislative proposals can be found in the main page on this topic, Marcellus Shale.
  Possible violations of the Safe Drinking Water Act

  Although the 2005 Bush-Cheney Energy Policy Act exempted hydraulic fracturing from the Safe Drinking Water Act – the “Halliburton Loophole” – it made one small exception: diesel fuel. The Policy Act states that the term “underground injection,” as it relates to the Safe Drinking Water Act, “excludes the underground injection of fluids or propping agents (other than diesel) pursuant to hydraulic fracturing operations related to oil, gas, or geothermal production activities [italics added].” But a congressional investigation has found that oil and gas service companies used tens of millions of gallons of diesel fuel in fracking operations between 2005 and 2009, thus violating the Safe Drinking Water Act. Diesel fuel contains a number of toxic constituents including benzene, toluene, ethylbenzene, and xylene, which have been linked to cancer and other health problems.[18]

  In a letter to EPA Administrator Lisa Jackson, the congressional committee noted that between 2005 and 2009, “oil and gas service companies injected 32.2 million gallons of diesel fuel or hydraulic fracturing fluids containing diesel fuel in wells in 19 states.” None of the companies sought or received permits to do so. “This appears to be a violation of the Safe Drinking Water Act. It also means that the companies injecting diesel fuel have not performed the environmental reviews required by the law.” Yet because the necessary environmental reviews were circumvented, the companies were unable to provide data on whether they had used diesel in fracking operations in or near underground sources of drinking water.[18]

  sourcewatch.org/index.php/Fracking#Hydrofracking_and_the_.22Halliburton_Loophole.22

  The EPA is conducting its own study of the impact of hydraulic fracturing on drinking water supplies, due out in late 2012. It is unknown whether companies that have violated the Safe Drinking Water Act since 2005 be held accountable. Matt Armstrong, a lawyer with the Washington firm Bracewell & Giuliani, which represents several oil and gas companies, told the New York Times: “Everyone understands that E.P.A. is at least interested in regulating fracking.” But: “Whether the E.P.A. has the chutzpah to try to impose retroactive liability for use of diesel in fracking, well, everyone is in a wait-and-see mode. I suspect it will have a significant fight on its hands if it tried it do that

  The history of federal regulation

  In 1997, the U.S. Court of Appeals for the 11th Circuit (Atlanta) ordered the EPA to regulate hydraulic fracturing under the Safe Drinking Water Act. This decision followed a 1989 CBM fracturing operation in Alabama that landowners say contaminated a residential water well.

  In 2000, in response to the 1997 court decision, the EPA initiated a study of the threats to water supplies associated with the fracturing of coal seams for methane production. The primary goal of the study was to assess the potential for fracturing to contaminate underground drinking water supplies.

  Meanwhile, in 2001, a special task force on energy policy convened by Vice President Dick Cheney recommended that Congress exempt hydraulic fracturing from the Safe Drinking Water Act.

  The EPA completed its study in 2004, finding that fracturing “poses little or no threat” to drinking water. The EPA also concluded that no further study of hydraulic fracturing was necessary.
  earthworksaction.org/issues/detail/inadequate_regulation_of_hydraulic_fracturing

  voltairenet.org/article174176.html
  en.wikipedia.org/wiki/Safe_Drinking_Water_Act

  Dorel
  2013-10-17 21:27:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  contractul original cu bechtel nu se gaseste!
  licenta data rmgc nu se gaseste!
  Presedintele Romaniei acuza de coruptie rmgc!
  Prim Ministrul Romaniei acuza de coruptie rmgc!

  DNA tace si nu se autosesizeaza!

  oare de ce?
  sa fie din cauza ca Romania nu este un stat de drept?

  yehudy
  2013-10-17 21:31:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  numai atitea scursori jegoase sint in bucuresti. nu cred zilele tecute erau vreo 15 mii.
  Asta-i dilema mea. unde erau restul scursorilir.Probabil nu mai sint bani. Si cu ce sa se duca dupa “protest” in centrul vechi

 • 30

  @ despre orice- @ yehudy,
  il mai jeliti pe “mortul” de la Pungesti”?
  :P

  victor L
  2013-10-17 22:20:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  @victor L

  a iesit din spital omul ala? e bine, sanatos?

  iti jelim da, iti jelim prostia ticaloasa

  despre orice
  2013-10-17 22:27:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @victor L
  nici gand!Acum se bucura ca Sf. Paraschiva a mai facut o minune si l-a inviat din morti pe fostul primar.Pardon,am vrut sa spun din betie!
  PS-fii mai bland cu @despre orice!El este un suflet naiv si sensibil si este usor influentabil.
  Cica a vazut semnul crucii pe fruntea lui Gadea,Doamne apara si pazeste!!!

  nepotu lu tamara
  2013-10-17 22:27:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @despre orice
  si spui ca omu’ ala care murise,era de fapt in delirium tremens.Se prea poate,ca si E.A. Poe a fost asa,da’ nu s-a mai trezit…!

  nepotu lu tamara
  2013-10-17 22:29:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @nepotu lu tamara
  vorbisem de un infarct,
  repet vorbisem de un infarct mistificatorule (ticalos)

  e de jelit si la tine prostia, ticalosia

  La tine ticalosia corcita e de 99%
  (exemple similare: TB, pontaur, barbubarbar
  Prostia e de 75%, ca prost esti clar

  despre orice
  2013-10-17 22:33:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @despre orice
  departe de mine gandul de a ma supara pe tine!
  Ba as spune ca ma onoreaza calificativele tale,vin din partea unui om erudit.
  PS-nu mai imi spune corcitura,sunt arian cu pedigree si parinti campioni!
  Tu?

  nepotu lu tamara
  2013-10-17 22:39:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @nepotu lu tamara

  uite cum facem, ca mi-e sila de sub-umani,
  eu voi mai intra (poate) pentru articole strict ‘tehnice’ despre Rosia sau altele similare, cu ce nume vreau eu.

  Daca vei arunca cu cacat imprsatiat in continuare in ce directie vrei, treaba ta, asta nu te va scoate niciodata din imbecilitate si mizeria morala.
  (daca iti aduce si un mic venit,
  asta e, supravietuiesti in rahatu asta…)

  despre orice
  2013-10-17 22:46:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  @despre orice
  faca-se voia Domnului!Amin!
  Ps-articolele tale “tehnice” marca Wiki nu intereseaza pe nimeni.Sorry!

  nepotu lu tamara
  2013-10-17 22:55:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  @nepotu lu tamara -37

  retardati sau ignorantii nu pot intelege, fireste,
  e un pic mai complicat

  Uite ca iar e o minciuna scarboasa (cu wiki) !
  Gaseste tu pe wiki 90% din ce am pus eu despre Rmgc Rosia
  de exemplu…

  Si uite asa sunt de neinteresante treburile astea tehnice
  incat am putut discuta fara probleme cu oameni care au avut de lucru efectiv in treburile astea tehnice, inclusiv ani de zile la Rosia M.
  Oameni demni, necumparabili, verticali
  (la distanta colosala, imensa de trash/garbage:
  TB, pontaur, barbaur si toti mutantii astia politrucici)

  Bineinteles ca nu e vorba de discutat pe Voxul asta ‘generalist’ si ‘umoral’;
  Vox P are are importanta numai pentru Gotiu & RM
  si pentru Cristian Teodorescu pe partea scriitoriceasca, proza scurta;
  restul fiind sub-jalnic…

  Tu ce o sa faci? o sa arunci kk in continuare,
  cum faci de 5-6 ani,
  o sa-l tot pupi in p… pe TB, pe bani sau nu stiu…din dementa…
  cam atat.

  despre orice
  2013-10-17 23:11:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  @despre orice
  Aleluia brother!
  Oricand prefer un Basescu in locul a 7,4 milioane de Antonescu.
  Verstehen Sie?

  nepotu lu tamara
  2013-10-17 23:18:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  @Dorel: Dorele draga, sunt niste noutati pentru tine. Lasa site-urile alea si cauta asta, ca sa te upgradezi:

  CRS Report R41760, Hydraulic Fracturing and Safe Drinking Water Act Issues, de Mary Tiemann si Adam Vann.

  Tipii astia sunt de la CRS, adica Congressional Research Service, care e la randul lui nici mai mult, nici mai putin o componenta a “Library Congress”. Adica a Congresului SUA. Ia vezi tu cam ce scrie pe acolo…

  @C. Rogozanu: cum mai e cu chimicalele alea de ieri? :lol: Ati vazut ce “strasnic” se pastreaza “secretele”?
  E de ras, ba nu!, de plans ce aud si in seara asta, de la un ziarist de la care nu ma asteptam sa comita o asa gafa. Zice tipul, care e de altfel stapan pe cuvinte cand vine vorba de principala preocupare- justitia (de Razvan Savaliuc spun) ca el STIE ca se foreaza pana la adancimi de- nici mai mult, nici mai putin- 100 km! Ca acolo se fractureaza si se face si se drege…Bla-bla-urile cunoscute. Nici nu aveam de gand sa stau la tv si nici n-am stat, ca nu vreau sa mai aud toate aiurelile (pacat, tipul imi placea, ce l-o fi mancat limba sa-si dea cu parerea). Minutul in care am prins panseul asta a fost de ajuns si am zis shut down tv-ului. Dar totusi, nu pot sa nu pun si eu niste intrebari asa, ca de la nestiutori ;) ca mine la super-stiutori ca dansul (sau dl Rogozanu, de ce nu?): a) cu ce instalatie de foraj ajungi la 100 de km, avand in vedere ca, actualmente, cea mai performanta bate, saraca, la putin peste 1000 tf sarcina maxima la carlig si ajunge la ‘doar” vreo 12 km sub pamant; b) in cate zile faci manevra de scoatere a motorului hidraulic de la talpa si unde naiba depozitezi 100 de km de garnitura de prajini (o prajina are cca 9 metri); c)… hai ca pe asta nu o pun, ca e prea intram in detalii…

  :lol: ca iar nu ma pot abtine!

  fist
  2013-10-17 23:51:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  Am niste typo, dar nu le mai fac.

  fist
  2013-10-17 23:54:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  Sa bata jandarmii toti lache astia flausati, ca asta cer!
  Ratatii societatii, ies si latra aiureli!

 • 43

  Ce ma enerveaza confuzia dintre nationalism si patriotism. Romania este patria tuturor cetatenilor romani. Romanii sunt majoritatea cetatenilor romani , nu totalitea lo. Un patriot nu-l va alunga niciodata din tara lui pe un concetatean. Un patriot isi va respecta toti concetatenii indiferent de religie nationalitate si chiar si orientare sexuala. De multe ori patriotismul intra in conflict cu nationalismul. Alteori, ca in cazul “fetita cu bentita” se suprapun.
  In Piata toti, in afara de marxistii tai sunt patrioti. Unii sunt si nationalisti.

  confuzie voita
  2013-10-18 14:46:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  Seara bună!

  Costi Rogozanu, o prietenă mi-a recomandat articolul tău. Îmi place. Ai relatat bine ce am văzut și simțit și eu la acest protest. Pesemne că asta supără – văd că ai adunat mulți oameni turbați, dacă nu aproape toți cei care au comentat aici sunt turbați. Nu te opri! Te rog, nu te opri. Sunt și oameni care apreciază libertatea de exprimare și adevărul.

  Mulțumesc!

  Ștefan
  2013-10-18 23:27:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  2013-10-19 14:15:00
  Noi, locuitorii Munţilor Apuseni, adunaţi astăzi, 19 octombrie 2013, la Câmpeni, ne afirmăm dreptul de a ne decide singuri soarta. În temeiul acestui deziderat legitim proclamăm:
  Pământul, pădurile, păşunile, apa şi aerul Munţilor Apuseni aparţin celor care locuim aici, aşa cum ne-au fost lăsate moştenire de străbuni. Avem dreptul şi obligaţia să le transmitem în bună stare urmaşilor noştri, pentru ca şi ei să se poată bucura de ele. Locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogăţiile cu care ne-au înzestrat natura şi bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunităţii noastre şi al României!
  Viaţa în Munţii Apuseni nu e uşoară, dar avem păşuni pe care putem să ne creştem vitele, avem păduri din care, cu bună măsură, putem lua lemne pentru fabricile noastre de mobilă, încă mai avem ape curate, peisaje, monumente ale naturii şi o istorie care atrag zeci de mii de turişti în fiecare an. Sunt activităţi de pe urma cărora locuitorii Apusenilor trăiesc deja şi sunt oportunităţi de dezvoltare, care, valorificate cu înţelepciune, pot să ne asigure un trai bun atât nouă, cât şi copiilor şi nepoţilor noştri. Noi nu cerşim la uşile altora, alţii au venit la uşa noastră şi încearcă să ia şi să distrugă ceea ce ne aparţine!
  Din aceste activităţi şi din dezvoltarea lor se pot colecta taxe şi impozite care să fie administrate în folosul nostru şi al cetăţenilor români. Cerem celor care ne reprezintă, în Consiliile Locale şi Judeţene, în Primării, în Parlament şi Guvern, să folosească cu responsabilitate deplină aceste taxe şi impozite, pentru a construi drumuri, şcoli şi spitale. Aceşti bani nu sunt pentru buzunarele lor, ci pentru a asigura dezvoltarea comunităţilor și o viaţă fericită pentru cei care contribuie la buget. Dacă se dovedeşte că, încălcându-ni-se voinţa, aceşti bani vor fi folosiţi împotriva noastră, ne asumăm dreptul de a nu-i mai recunoaşte ca reprezentanţi legitimi şi ne vom apăra aşa cum orice om e îndreptăţit să se apere împotriva celui care vrea să-i facă un rău!
  Orice străin e binevenit în Munţii Apuseni atâta vreme cât ne respectă modul de viaţă şi nu întreprinde nimic în măsură să-l schimbe împotriva voinţei noastre. Ne păstrăm dreptul de a lupta împotriva tututor celor care prin viclenie, hoţie şi corupţie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale şi istorice de care depinde viaţa noastră. Fericirea şi bunăstarea nimănui nu se poate baza pe nefericirea şi sărăcirea semenilor săi!
  În considerarea celor enunţate mai sus, le transmitem guvernanţilor şi politicienilor, în mod imperativ, următoarele revendicări punctuale:
  Revendicările locuitorilor Ţării Moţilor
  Respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajiştilor şi terenurilor agricole, bunurilor publice etc., în favoarea companiilor miniere de orice tip;
  Interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activitățile miniere din România;
  Includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO;
  Respingerea de urgență, prin Hotărâre de Guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană;
  Desecretizarea tuturor contractelor şi actelor adiţionale încheiate de către Guvern, referitoare la înstrăinarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României;
  Demisia inițiatorilor proiectului de lege specială pentru Roşia Montană: ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duțu, precum și a premierului Victor Ponta;
  Asumarea de către Guvern a expertizei și a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Roșia Montană exprimate de: Academia Română, Asociația Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecților din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU și al celorlalte biserici creștine din România, precum și de experții independenți;
  Crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a Afacerii Roşia Montană sub toate aspectele: înstrăinarea zăcămintelor; acordarea licenţei; sponsorizările RMGC către instituții publice și private, ONG-uri, persoane fizice; influenţarea deciziilor politice; încălcarea unor hotărâri judecătoreşti definitive; modul în care publicitatea oferită de companie a afectat libertatea presei și dreptul la liberă exprimare etc.;
  Refacerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni și acordarea unor facilități fiscale și de altă natură pentru dezvoltarea activităților economice în următoarele domenii: turism, prelucrarea lemnului și refacerea fondului forestier, creșterea și prelucrarea produselor de origine animală, apicultură, alte activități specifice zonei;
  Adoptarea de către Guvernul României a unor politici publice, ca și elaborarea, cu ajutorul societăţii civile reale, a unei strategii care să prevadă măsuri în acord cu principiile dezvoltării durabile, ale utilizării optime a resurselor, ale conservării patrimoniului cultural-istoric și ale sprijinirii întreprinzătorilor locali;
  Începerea de către instituțiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea și avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană;
  Interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de șist și respectarea, în zonele vizate pentru această exploatare, a voinței suverane a cetățenilor, cu care ne exprimăm deplina solidaritate.
  Aceasta este voinţa noastră, a locuitorilor Munţilor Apuseni, a oamenilor liberi prezenţi la Marea Adunare de la Câmpeni, exprimată public astăzi, 19 octombrie 2013, cu spiritul şi gândul îndreptate către o dezvoltare durabilă, care să asigure accesul pentru mai multe generaţii la toate resursele cu care Dumnezeu ne-a înzestrat.
  AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !

  yehudy
  2013-10-19 21:43:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  Given that I initially wrote with regards to MBT sneakers at Pantofi Barbatesti, a great deal contains improved around the model, and the inventor and founder includes remaining the organization. In between legitimate potential buyers, evaluations of MBT sneakers are pretty merged. If oneself’re taking into consideration a few of MBT sneakers, I strongly inspire oneself in the direction of as well examine the suggestions still left inside solution in direction of the soon after information, and communicate toward your medical doctor prior to carrying any design and style of shoe that is thus drastically alternate in opposition to what oneself’re utilized in direction of, or toward take care of any fashion of ache or trouble.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!