RSS Feed

Cum a învins BOR structurile. Puterea fabuloasă a autarhiei

vezi toate articolele de
17 Feb 2014 la 14:52 16 comentarii 1787 vizualizari.

După trgedia aviatică din Apuseni, autorităţile au rămas disperate să găsească şi ele ceva, de preferat în mod prompt şi rapid. Aşa că, atunci cînd o elevă eminentă de 15 ani din Bucureşti a dispărut, s-au aruncat în operaţiunea de căutare cu o frenezie exagerată: celulă de criză, mobilizare naţională, filtre auto, implicare a SRI etc.

Şi totuşi, faptul că eleva a fost recuperată fără să fi păţit nimic nu e neapărat un mare succes. Găsirea ei s-a produs după mai bine de 3 zile şi doar pentru că ea a decis să se întoarcă acasă şi a sunat acasă de pe numărul ei cunoscut de toată lumea. Fără acel apel, fata avea toate şansele să intre în casă de una singură, cu toată răscolirea ţării timp de 3 zile de către diverse structuri.

Aşa că din toată povestea rămîne mai degrabă partea ei ridicolă, cum ar fi că Poliţia se bate în media cu naşul de pe trenul respectiv pentru prioritatea descoperirii fetei. Sau că pentru interceptarea acesteia în tren a fost trimisă o echipă numeroasă de poliţişti sub acoperire (???). Sau că după interceptarea din tren, în loc să meargă cu toţii la Bucureşti, au coborît-o în Focşani, ca pe terorişti. Prea multe filme cu James Bond, evident.

Dar, cu tot ridicolul ei, povestea asta nu este una despre incompetenţa poliţiei sau altor autorităţi, cum nu era nici cea din Apuseni. E vorba mai mult despre limitele structurale ale sistemului. În Apuseni nu era vorba în primul rînd de o ineficienţă instrinsecă, ci de imposiblitatea colaborării care vine din simţul teritorial mult prea puternic din fiecare instituţie. Aici e vorba de ceva la fel de sistemic şi de interesant, şi anume ciocnirea cu lumea paralelă a bisericii.

Pentru că ceea ce s-a întîmplat, de fapt, a fost că fata a dispărut complet în lumea monahală românească. Deşi se ştia clar că ea avea de mult intenţia să fugă la mănăstire, tot efortul uriaş al poliţiei şi al structurilor a eşuat cînd s-a ciocnit de poarta mănăstirii. Poliţia şi structurile au metode de a pătrunde în orice mediu social, e o condiţie fundamentală ca să-şi facă munca: mafii de toate tipurile şi nivelurile, ghetouri, birocraţie, lumea afacerilor, oriunde. Dar, se pare, nu şi în BOR.

Este visul oricărei biserici să îşi plaseze canonul şi reglementările interne pe o poziţie compatibilă cu sistemul juridic al ţării respective şi să devină, astfel, un fel de stat în stat, şi nu e BOR singura biserică care reuşeşte asta (într-o anumită măsură, deisgur). Însă izolarea şi autrahia BOR par cumva chiar mai mari decît ne-am fi aşteptat. Cel puţin doi stareţi de mănăstire i-au minţi pe poliţişti că eleva nu era sau nu fusese la ei (unul şi recunoscînd), şi poliţiştii s-au mulţumit cu asta. Pînă la declaraţia elevei, autorităţile BOR au negat vehement, după propriile ei „verificări”, că vreuna din instituţiile ei ar fi implicată. E un eşec destul de drastic sau, cum spuneam, o limită structurală destul de drastică pentru autorităţile statului.

După episodul ăsta, biserica oertodoxă pare mai închisă în ea chiar şi decît apare în „După dealuri”. Pentru că nu drama situaţiei în sine e esenţială, ci situaţia pentru care drama e doar simptom. Autarhia BOR nu înseamnă doar că în sistemul monahal pot dispărea complet oameni, ci mai ales că biserica are un regim economic preferenţial, relaţii de parteneriat şi sprijin reciproc complet anormale cu statul, poziţie socială strivitoare pentru tot restul nişelor.

Asta este adevărata gaură neagră şi forţă reacţionară a BOR. Evident, asta nu are nici o legătură cu funcţia bisericii de „păstrare a credinţei” şi nu este o necestitate a acesteia. Pentru asta nu ar fi nevoie decît de o izolare relativă, care nu ar intra deloc în conflict cu hegemonia autorităţii pămîntene, şi încă şi mai puţin ar fi nevoie de puterea economică şi politică fabuloasă la care BOR forjează din greu. Nu pentru păstrarea credinţei forjează ea la puterea asta, ci, vorba clasicului, pentru că poate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

16 comments
 • 1

  cel mai bine s-a alinia BOR la structurile lui basescu daca si-ar da in gat toti enoriasii care se spovedesc la biserici

  trolu
  2014-02-17 15:20:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  O avea și România un Vatican al ei.

  Nelu
  2014-02-17 15:44:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Ce am vazut ca nu a sesizat nimeni pina acum e discriminarea intre BOR si prostii care platesc taxe:
  in nici o unitate de cazare (pensiuni, hoteluri, cabane) nu esti primit daca nu ai acte (si nu completezi un formular stupid cu intrebari de genul: scopul si durata vizitei).
  Hotelierii care te primesc fara completarea formularului risca puscaria.
  Popii nu risca nimic (la fel ca in cazul evaziunii fiscale pe care o fac).

  MariusCC
  2014-02-17 15:46:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  nea siulea: unul din cele mai grele lucruri din lume e sa intri intr-o manastire ca si calugar incepator. obstacolele sunt nenumarate. dupa ce le-ai depasit pe alea externe si te prezinti la poarta manastirii

  nu intri pur si simplu, gata, vreau sa devin calugar. exista un examen de admitere, canonic, si e foarte dur

  care rezista intra, care nu nu

  cu siguranta fata nu a vrut pe bune sa se retraga la manastire, altfel ar fi ramas

  asta o data

  si doi: BOR nu a invins nimic. e lege nescrisa ca oricine vrea sa devina monah sa fie acoperit de staretul manastirii.

  staretul nu stie si nu a vazut nimic pentru orice individ din afara manastirii, poa sa fie mama politiei

  in felul acesta monahismul ortodox protejeaza libertatea de a alege a omului nu se limiteaza sa declare ca aceasta libertate exista si ca ar cam trebui respectata

  ci o si protejeaza. intotdeauna. retine!

 • 5

  nea siulea, apreciez doua lucruri: faptul ca expui lucruri ca nimeni altul pe voxp; 2 ca pentru domnia ta libertatea de exprimare nu e o vorba goala

  pe platforma asta, in ziua in care rogozanu si teodorescu stergeau si banau ca la ei acasa tu lasai omul sa scrie ce voia muschii lui. asta e un lucru mare. multam

 • 6

  Dincolo de glumele dvs., la care recunosc, am ras, si dincolo de impresia personala proasta despre servicii, acum chiar n-a disparut vreun agent al Moscovei in teritoriu ca sa-l repereze in timp record.

  Nu-i n-i-m-i-c ilegal, imoral sau gresit in a oferi gazduire pentru cateva zile unui adolescent in cautarea identitatii personale. Ce vina are acuma BOR ca unii nu pot trai altfel decat neincredere si suspiciune ?!

  rich guy
  2014-02-17 17:13:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @tx2: Domnu’/Doamna anonim,

  Daca eu sau tu ascundem un minor de politie suferim repercursiuni penale. Domnul in sutana e scutit de legile pamantesti doar pentru ca poarta sutana?! Ori suntem egali ori unii sunt mai egali ca altii, ca sa il parafrazez pe Orwell.

  Persoana in cauza este o minora, o adolescenta. Daca am da frau liber tuturor dorintelor adolescentiilor ne-am numi niste parinti foarte prosti. Daca adolescenta alegea sa se duca la o casa de prostitutie sunt sigura ca nu ati mai gasi scuze pentru doamna de consum care i-ar fi ascuns prezenta in fata politiei. La fel si daca se ducea la o fabrica de zahar. Dar pentru ca s-a dus la manastire brusc se gasesc scuze.

 • 8

  realitatea.net/../

  Nu pare deloc ca BOR ar fi invins structurile, ci cel mult ca a fost invinsa de haosul din interiorul sau.
  Sau, pur si simplu, ca atunci cand ai de-a face cu o copila destul de speriata e cazul sa nu actionezi fara sa gandesti, cum face de obicei politia, divulgand unde e impotriva vointei ei, facand-o pachet si trimitand-o acasa, si eventual punand-o sa scrie si o declaratie.

  cum a devenit un copil stirea saptamanii
  2014-02-17 21:03:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @trolu: esti ruda cu Gadea? Numa ala baga pe Basescu vinovat si ca Mama lui nu mai poate face pipi.

  Mona
  2014-02-18 00:36:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Foarte probabil că fata a fost căutată la toate mănăstirile din Moldova. Chiar crezi că trebuiau să intre mascații în fiecare dintre mănăstirile alea? Aaa…doar de dragul textului ai pus chestia asta.

 • 11

  Doamna anonima ea: asa, si? Tineti-va fiica numai in casa pana implineste 18 ani stimata doamna, nici nu stiti cate lucruri urate se intampla in licee si colegii si in parcuri, nici nu vreau s ma gandesc.

  Unele cu repercusiuni penale, naspa naspa.

  N-o lasati sa mearga nici sa ia paine fara camera smartphonului dezchisa

 • 12

  “…Asta este adevărata gaură neagră şi forţă reacţionară a BOR….”
  Prin aceste cuvinte te-ai desconspirat ori “ti-ai dat arama pe fata” (ne)stimate Ciprian Siulea. Aceasta este o exprimare de pe pozitia de dictatura proletara in care eu am fost formatat. Ma intreb care este dictatura pe care o sustii prin aceste idei? Proletara nu este ca pe aceea o stiu. Ma intreb daca poti raspunde la intrebare: daca ai voie sa raspunzi, esti constient sau nu de pozitia pe care te-ai plasat.

  Remus
  2014-02-18 16:55:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  O CRETINA A PUS PE JAR 5 SERVICII SECRETE SI POLITIA

  desi popa i-a zis ca se poate calugari doar la 18 ani,nu la 15!

  antisemitismusa../

 • 14

  Nu pot uita vehementa cu care purtatorul de cuvant al patriarhiei spunea ca nu a fost fata la manastiri..fara cuvinte!

  Madlenuta
  2014-02-21 02:02:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Bun articol, destept autorul.

 • 16

  [...] Cum a învins BOR structurile. Puterea fabuloasă a autarhiei [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pînă acum m-am ocupat cu: un semestru de politehnică înainte de Revoluţie (deprimant), facultate de filosofie după Revoluţie (plăcut, uşor inutil), 4 ani de predat socio-umane la liceu (masochist, abject), cîţiva ani de cvasişomaj (interesant, mai degrabă plăcut), un an şi jumătate de copywriting/consiliere ideologică pe lîngă un mic partid fără succes (interesant, revelator), cîţiva ani de presă (derizoriu).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!