RSS Feed

Cum am ajuns la “Românii au talent civic”

vezi toate articolele de
06 Nov 2015 la 09:37 11 comentarii 2090 vizualizari.

Să mai tragem nişte concluzii. Principala fiind că după 3 zile de protest, de la o ţară în lacrimi, am ajuns cum-necum la un concurs “Românii au talent civic” demarat de Cotroceni, desfăşurat prin email.

- piaţa a pornit de la revolta provocată de o tragedie: autorităţi politice anemice şi arogante, dar şi dorinţa de a reglementa rapid o piaţă unde mîna invizibilă poate să ne dea foc pentru un profit mai mare. O masă uriaşă a vrut să articuleze o astfel de mînie pe 3 noiembrie, a ieşit un marş semi-mut din care mulţi s-au repezit să tragă mesaje favorabile lor.

- treaba s-a orientat rapid apoi. Stăteau pe bară prea mulţi şacali neoconi şi neoliberali, rentieri ai unor regimuri trecute. Iar această nouă direcţie cred că a fost dată de Iohannis cu o frază de un cinism nemăsurat: “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”. Faptul că Iohannis a spus deja atîtea tîmpenii şi rămîne netaxat ne arată o continuare cu mişcările din decembrie 2014, mult zgomot, puţine idei. E adevărat că îl are pe MIhalache acolo, absorbant de serviciu al înjurăturilor. Dacă IOhannis face una, MIhalache e de vină.

- totuşi, am văzut zilele astea prea multe feţe ale establishmentului, monumente de oportunism, care îşi fac mendrele – cum să pretinzi că eşti şi tu “piaţa” cînd ai făcut parte din regimuri care au condus austeritatea. Cum să pretinzi că eşti piaţa “oengistică” şi tu să fi scris rapoarte plătite cum că trebuie tăiate paturile de spital. Cum să te pretinzi mare forţă progresistă cînd ai susţinut Legi Big Brother şi sugi bani de la stat cu fake-uri oengistice strategice cu parteneri strategici?

- au ieşit de prin hrube toţi vechii şi frustraţii rentieri contra noilor rentieri. Au luat imediat în primire situaţiunea, au început să huiduie activiştii vechi, cum că sînt diversionişti (vezi cazul Crăciun, linşat de tot soiul de siteuri fasciste). “Băsişti” cu carte de muncă au devenit revoluţionari. Din păcate, au venit şi cu pachetul de revendicări care le domină viaţa: o confuzie politică jenantă între propriile interese şi nişte baliverne publice de acoperire.

- bineînţeles, au fost şi grupuri progresiste în piaţă. Bineînţeles, prea puţin ascultate. Media şi mediul politic n-au nevoie decît de lucruri pe care le ştiu deja. Pornind de la cazul Maria Ion, un grup de stînga s-a reunit în a treia zi şi a dus sloganurile în zone foarte concrete de urgenţă socială şi teribilă ipocrizie a sistemului. Dar nu sîntem naivi, am fost o minoritate.

- vocea străzii e anti-corupţie, e şi anti-SRI, anti-supraveghere. Establishmentul reţine ce-i convine: că gloata vrea şi mai multă anticorupţie din aia “bună”, care tace cînd trebuie, care descoperă UNPR-ul sau pe Udrea după ce termină de băut cu ei cafelele.

Îmi pare rău s-o spun, dar această Piaţă a UNiversităţii e complet desprinsă de griji de masă mult mai mari. În 2012, grupuri mult mai mici de protestatari aveau suport popular imens, s-a văzut asta în voturile următoare anti-Băsescu. Acum, nu sînt deloc sigur de aşa ceva. Dacă mîine ar fi alegeri emoţia din Piaţă nu s-ar reflecta în vot. De ce? Pentru că a rămas un puternic curent difuz anti-austeritate, anti-tăieri. Mulţi oameni nu sînt în favoarea unei clătinări a sistemului care poate aduce în faţă temebli care să nu mai garanteze creşterea salariului minim sau alte cîteva creşteri minimale. Ponta a făcut greşeli enorme, dar nu în acest punct – a acţionat debil, dar la esenţă. Iar piaţa, acel “noi” generic, n-am făcut mare lucru să asigurăm oameni îngrijoraţi de acasă că le vom susţine creşterile la venituri mici. S-a spus generic că susţinem educaţia şi sănătatea: după unii însă asta înseamnă mai mulţi bani publici pentru şcoli private, de exemplu – vezi canalele  neocon hotnews et comp.

Mânia legitimă a fost făcută praf de un tsunami de oportunism politic de dreapta. Ponta (mă rog, USL)  n-a putut niciodată confisca mişcările din 2012 cum s-a pretins. S-a folosit de ele, sigur, dar politic, nu a “infiltrat” strada deşi a încercat (ştiu că e plin de berbeci care cred că ei sînt marii manipulatori, nu-i ascultaţi, e plin de ei).

Ce face Iohannis e să acumuleze putere în numele străzii. Foloseşte “societate civilă” pentru concentrarea puterii. El însuşi a fost exponentul unor decizii complet lipsite de transparenţă, împreună cu “sistemul”. Iar strada nu e sensibilă la asta pentru că a fost deturnată de prea mult “personal neocon”, funcţionărime de tot soiul, partinică, oengistică sau europeană care simte că a venit momentul pentru încă o casă de la stat, încă un salariu bun şi ceva bonus de statut.

Tocmai această eterogenitate şi invazie de interese a dat de la bun început senzaţia, vizibilă pe facebook, de confiscare, de nereprezentare. În stradă au ieşit foarte mulţi oameni care s-au simţit nereprezentaţi de concluziile trase despre ei, cam asta ar fi ideea finală: au fost cele mai mari adunări de oameni care nu au putut coagula un mesaj politic pentru că au fost sufocaţi de politic şi de grupuri oportuniste arondate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!