RSS Feed

Cum am ajuns la “Românii au talent civic”

vezi toate articolele de
06 Nov 2015 la 09:37 11 comentarii 2091 vizualizari.

Să mai tragem nişte concluzii. Principala fiind că după 3 zile de protest, de la o ţară în lacrimi, am ajuns cum-necum la un concurs “Românii au talent civic” demarat de Cotroceni, desfăşurat prin email.

- piaţa a pornit de la revolta provocată de o tragedie: autorităţi politice anemice şi arogante, dar şi dorinţa de a reglementa rapid o piaţă unde mîna invizibilă poate să ne dea foc pentru un profit mai mare. O masă uriaşă a vrut să articuleze o astfel de mînie pe 3 noiembrie, a ieşit un marş semi-mut din care mulţi s-au repezit să tragă mesaje favorabile lor.

- treaba s-a orientat rapid apoi. Stăteau pe bară prea mulţi şacali neoconi şi neoliberali, rentieri ai unor regimuri trecute. Iar această nouă direcţie cred că a fost dată de Iohannis cu o frază de un cinism nemăsurat: “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”. Faptul că Iohannis a spus deja atîtea tîmpenii şi rămîne netaxat ne arată o continuare cu mişcările din decembrie 2014, mult zgomot, puţine idei. E adevărat că îl are pe MIhalache acolo, absorbant de serviciu al înjurăturilor. Dacă IOhannis face una, MIhalache e de vină.

- totuşi, am văzut zilele astea prea multe feţe ale establishmentului, monumente de oportunism, care îşi fac mendrele – cum să pretinzi că eşti şi tu “piaţa” cînd ai făcut parte din regimuri care au condus austeritatea. Cum să pretinzi că eşti piaţa “oengistică” şi tu să fi scris rapoarte plătite cum că trebuie tăiate paturile de spital. Cum să te pretinzi mare forţă progresistă cînd ai susţinut Legi Big Brother şi sugi bani de la stat cu fake-uri oengistice strategice cu parteneri strategici?

- au ieşit de prin hrube toţi vechii şi frustraţii rentieri contra noilor rentieri. Au luat imediat în primire situaţiunea, au început să huiduie activiştii vechi, cum că sînt diversionişti (vezi cazul Crăciun, linşat de tot soiul de siteuri fasciste). “Băsişti” cu carte de muncă au devenit revoluţionari. Din păcate, au venit şi cu pachetul de revendicări care le domină viaţa: o confuzie politică jenantă între propriile interese şi nişte baliverne publice de acoperire.

- bineînţeles, au fost şi grupuri progresiste în piaţă. Bineînţeles, prea puţin ascultate. Media şi mediul politic n-au nevoie decît de lucruri pe care le ştiu deja. Pornind de la cazul Maria Ion, un grup de stînga s-a reunit în a treia zi şi a dus sloganurile în zone foarte concrete de urgenţă socială şi teribilă ipocrizie a sistemului. Dar nu sîntem naivi, am fost o minoritate.

- vocea străzii e anti-corupţie, e şi anti-SRI, anti-supraveghere. Establishmentul reţine ce-i convine: că gloata vrea şi mai multă anticorupţie din aia “bună”, care tace cînd trebuie, care descoperă UNPR-ul sau pe Udrea după ce termină de băut cu ei cafelele.

Îmi pare rău s-o spun, dar această Piaţă a UNiversităţii e complet desprinsă de griji de masă mult mai mari. În 2012, grupuri mult mai mici de protestatari aveau suport popular imens, s-a văzut asta în voturile următoare anti-Băsescu. Acum, nu sînt deloc sigur de aşa ceva. Dacă mîine ar fi alegeri emoţia din Piaţă nu s-ar reflecta în vot. De ce? Pentru că a rămas un puternic curent difuz anti-austeritate, anti-tăieri. Mulţi oameni nu sînt în favoarea unei clătinări a sistemului care poate aduce în faţă temebli care să nu mai garanteze creşterea salariului minim sau alte cîteva creşteri minimale. Ponta a făcut greşeli enorme, dar nu în acest punct – a acţionat debil, dar la esenţă. Iar piaţa, acel “noi” generic, n-am făcut mare lucru să asigurăm oameni îngrijoraţi de acasă că le vom susţine creşterile la venituri mici. S-a spus generic că susţinem educaţia şi sănătatea: după unii însă asta înseamnă mai mulţi bani publici pentru şcoli private, de exemplu – vezi canalele  neocon hotnews et comp.

Mânia legitimă a fost făcută praf de un tsunami de oportunism politic de dreapta. Ponta (mă rog, USL)  n-a putut niciodată confisca mişcările din 2012 cum s-a pretins. S-a folosit de ele, sigur, dar politic, nu a “infiltrat” strada deşi a încercat (ştiu că e plin de berbeci care cred că ei sînt marii manipulatori, nu-i ascultaţi, e plin de ei).

Ce face Iohannis e să acumuleze putere în numele străzii. Foloseşte “societate civilă” pentru concentrarea puterii. El însuşi a fost exponentul unor decizii complet lipsite de transparenţă, împreună cu “sistemul”. Iar strada nu e sensibilă la asta pentru că a fost deturnată de prea mult “personal neocon”, funcţionărime de tot soiul, partinică, oengistică sau europeană care simte că a venit momentul pentru încă o casă de la stat, încă un salariu bun şi ceva bonus de statut.

Tocmai această eterogenitate şi invazie de interese a dat de la bun început senzaţia, vizibilă pe facebook, de confiscare, de nereprezentare. În stradă au ieşit foarte mulţi oameni care s-au simţit nereprezentaţi de concluziile trase despre ei, cam asta ar fi ideea finală: au fost cele mai mari adunări de oameni care nu au putut coagula un mesaj politic pentru că au fost sufocaţi de politic şi de grupuri oportuniste arondate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  foarte tari textele astea din ultimele zile, cel de ieri, pe Criticatac, formidabil (am încercat să mă loghez, să comentez, dar e complet aiurea procedeul, ce pisici!). Felicitări!

  E destul de terifiant acest protest destul de masiv, dar radical anti-politic (”Piața nu are lider!”), și delirant anti-BOR (căreia nu i se poate ierta că nu a binecuvântat Halloween-ul…). Ceea ce face acum Johannis e inept, și mai ales neconstituțional. În plus, în caz de alegeri anticipate (corecte) câștigă clar PSD-ul…
  Pe scurt: pe placul străzii – a acestei străzi, dominată de hipsteri, cititori de propagandă Hotnews/Contributors, mici-burghezi cu egouri uriașe – nu poate fi decât o soluție… ei bine, nu e cazul să fie numită…

  Pablo
  2015-11-06 12:06:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  “nu sîntem naivi, am fost o minoritate”
  In traducere, nu reprezentam nici 1% din Piata, nu ne baga nimeni in seama.

  Mishu
  2015-11-06 13:26:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Eu cred ca se comite o eroare enorma, esentiala, cand vine vorba despre conceptul de “Societatea civila”.

  (1) Societatea civila nu e reprezentata de niste smecherasi din Bucuresti pentru ca Romania nu inseamna Bucuresti si (doar) Bucuresti nu inseamna Romania.

  (2) “Strada” nu reprezinta nici macar “societatea civila” a capitalei. “Strada” ultimelor zile reprezinta o adunatura heterogena de insi, unii reprezentand CLAR partide, altii reprezentand probabil servicii, restul reprezentandu-se pe ei (cu tot felul de frustrari care mai de care legitime sau nu). Strict aritmetic, la nivel national “strada” reprezinta cam 2 persoane dintr-o mie. Punct!

  Asa cum bine subliniaza Costi “strada” e plina de tot felul de ONG-isti oportunisti, care n-au facut nimic constructiv in viata (in nici un caz pt societate) si care daca ma intrebati pe mine paraziteaza societatea mai tare ca o tenie de 50m.

  Asa cum “revolutia” din ‘89 a fost confiscata de oportunisti la fel orice mini-maxi revolutie va fi confiscata de oportunisti. De ce? Pentru ca se poate. De ce se poate? Ei, asta e intrebarea de 1000 puncte.

  PS: schimbarea se face intotdeauna din interior si nu invers. Vrei sa schimbi ceva? – incepe prin a respecta legile. TOATE. Inclusiv aia de a marsalui doar cu autorizatie, de a nu lasa gunoi in urma (marsului), de a respecta ordinea si linistea publica (nu toti au chef sa te auda chiar daca tu simti nevoia sa-ti strigi oful), etc.

  Mosh Tagartza
  2015-11-06 15:48:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Singura alternativa la situatia politica de acum e votul. Nu putem trai civilizat decat intr-un sistem democratic. Iar pentru asta e nevoie de vot. Orice alta forma de organizare democratica in afara votului si aplicata la o scara atat de mare s-a dovedit a fi cel putin nepractica.

 • 5

  am zis ceva atat de gresit in comentariul meu ca pe mine nu m-ati publicat? :)

  irina
  2015-11-07 16:00:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Costi, ai vorbit de doua articole in ultimul Bookface dar nu am gasit nici pe site la Realitatea si nici pe aici vreun link la ele. Poti sa postezi, te rog?

  Demostene
  2015-11-08 04:08:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  “Stăteau pe bară prea mulţi şacali neoconi şi neoliberali, rentieri ai unor regimuri trecute”

  Traducere: bestiile, iar s-au miscat mai repede si mai cu talent decat noi :)

  Cam despre asta e tot articolul.

 • 8

  Din punctul meu personal de vedere: 1. iresponsabilitatea este endemica in tara noastra, nu e numai a politicienilor sau a administratiei, si cazul “Colectiv” este un exemplu de manual in sensul acesta (vezi ISU, primaria, patronii clubului, patronii locatiei, firma de pirotehnie., etc.)
  2. cei ce poarta cea mai mare vina sunt evident cei cu putere de decizie la nivel de tara: politicieni, cei din varfurile administratiei, oamenii de afaceri, etc, pentru ca ei sunt cei care au initiat si perpetuat aceasta stare generalizata de coruptie.
  3. Faptul ca exista oameni care au iesit in strada ca sa ne arate ca acesta iresponsabilitate colectiva va sfarsi prin a ne omori copiii in chinuri groaznice este de admirat, nu de insultat.
  4. Oricine incearca sa denatureze sensul acestor manifestari, in orice fel, este, dupa parerea mea, chiar daca nu isi da seama, deja sociopat. Pentru ca numai un sociopat poate sa treaca peste o tragedie ca aceasta, peste oroarea corpurilor carbonizate si a suferintelor atroce ale unor tineri , ca sa isi urmeze o agenda personala sau o rabufnire de ura pentru cel pe care el il considera “dusmanul” lui politic.

  irina
  2015-11-09 17:07:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Este adevarat, “dreapta” se face ca nu vede ca saracia se intinde ca o molima, inchide spitalele, ne lasa fara scoli, vrea legea celui mai tare, dispretuieste pe omul sarac (Au unii cate un ifos in ei, de-ti vine sa-i pui sa spele latrine cateva saptamani, sa vada cum e si viata “omului de rand”).
  Este adevarat de asemenea ca “stanga” e corupta si plina de baroni care isi tin fiefurile in saracie, iar simpatizantii ei sunt analfabeti, usor de manipulat si nu inteleg subtilitatile filosofiei kantiene .
  INSA, daca nu ne dezvoltam rapid empatia, daca nu o sa facem ACUM facem efortul necesar sa constientizam ca numai intelegandu-i durerea sau furia celui de langa tine, “adversarul” tau politic, concurentul tau in viata, numai punandu-te in locul lui, numai incercand sa ii vezi si motivatiile care l-au facut asa cum este, vom reusi sa avem o viata mai buna, mai frumoasa, mai normala. Daca nu facem acest salt spre UMANITATE, fie ca suntem supereducati si superinteligenti, cunoscatori de 7 limbi straine si cu un IQ de 250, fie fara educatie pentru ca mama si tata nu au avut bani sa ne dea la scoala, atunci vom avea in fata numai iadul. Pentru ca dispretul si ura fata de “celalalt” sunt pacate capitale, nu (numai) in Biblie, ci in viata.

  irina
  2015-11-09 17:13:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  6. Revenind la Piata Universitatii: eu una am vazut acolo din prima seara la Universitate doar un numar mare de oameni cu educatie solida, inteligenti, cu caracter si cu suflet, care au iesit in strada ca sa incerce sa schimbe aceasta clasa politica pe jumatate sociopata si care a ajuns sa omoare copiii tuturor din din indiferenta, din prostie, din lasitate, din lacomie sau din rapacitate.Dar,fie ca vrem, fie ca nu, trebuie sa constientizam si sa nu uitam ca politicienii sunt oglinda noastra.
  Daca ratam aceasta sansa A TUTUROR de a ne alia cu “dusmanii de clasa”, cu “ceilalti” – cei pe care ii antipatizam si ii dispretuim din tot sufletul nostru ataaat de pur si minunat – pentru un scop comun, benefic tuturor , acela de crea un stat normal, corect cu cetatenii sai, interesat de soarta lor (fie ca raman in tara, fie ca pleaca in strainatate, ca doar nu pleaca de prea mult bine) , in numele unei stupide afilieri politice, atunci NE MERITAM SOARTA, fie ca suntem clasa muncitoare si exploatata (ceea ce e perfect adevarat in Romania), fie ca suntem corporatisti workoholici, mari intelectuali sau artisti boemi si “neinregimentati de nici un partid.”

  irina
  2015-11-09 17:14:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Deci:
  1. DACA vom munci corect si ne vom da interesul pentru ceea ce facem, fie ca suntem platiti bine de patron sau de stat, fie ca nu,
  2. DACA vom respecta legile fie ca ne convine, fie ca nu
  3. DACA vom intelege ca bogatia dezumanizeaza pentru ca numai noi stim cate ilegalitati am facut ca sa ajungem bogati, si pe cati oameni i-am distrus in drumul nostru catre glorie
  4. DACA vom intelege ca a fi lipsti de posibilitati materiale nu e o scuza pentru a-ti face treaba de mantuiala si a -ti bate joc de celalalt, care poate e la fel de sarac ca si tine sau la fel de nefericit, derutat si disperat
  5. DACA vom intelege ca a avea un IQ mare nu e meritul nostru, si ca cel care are un IQ inferior nu il asa are din vina lui si nici nu trebuie sa ne ridice statuie pentru al nostru
  6. DACA il vom ierta pe “celalalt” ca a avut mai multe sanse decat noi
  7. DACA il vom ierta pe “celalalt” ca a avut mai putine sanse decat noi
  8. DACA il vom respecta pe “celalalt” nu pentru ca ne place, ci tocmai pentru ca ne e antipatic, ca are “obrazinicia” sa-si sustina punctele de vedere contrare alor noastre
  9. DACA vom intelege cu adevarat sensul cuvintelor: a intelege, a dialoga, a accepta, a iubi
  Atunci avem o sansa cu totii.

  irina
  2015-11-09 17:14:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!