RSS Feed

Cum am ratat o șansă unică. Agora Civică

vezi toate articolele de
21 Feb 2012 la 09:59 10 comentarii 998 vizualizari.

Proiectul de reconfigurare urbanistică a Pieței Universității în vederea transformării zonei în Agora Civică are câteva argumente forte: consfințește un drept pe care Piața și l-ar fi câștigat, instituționalizează protestele și pune în valoare manifestațiile aproape non-stop din zonă. Unii vor crede că toate sunt un pic ridicole (deja faptul că trebuie să obții o autorizație de la cei împotriva cărora protestezi e discutabil, link, darămite ideea de a protesta în spații special amenajate, dedicate exclusiv manifestațiilor de stradă), alții că se pregătește construcția un țarc.

Mult a fost, puțin mai este. Destinul istoric atât de zbuciumat al Pieței Universității este pe cale de  a se împlini. Protestele recente au adus aminte Primăriei că are o datorie sfântă față de Piață și celor de la pro Democrația de o alta, cel puțin la fel de sfântă, față de democrație. Așa s-a născut proiectul Agorei Civice, definit ca un Hyde Park românesc. O metaforă a democrației non-stop. Un triumf al toleranței urbane. Primarul a și explicat că se va trece la reconfigurarea spațiului public pentru a asigura bunul mers al protestelor. În cadrul unui proiect urbanistic complex care să pună în sfârșit în valoare noua mândrie națională: protestul non-stop din piața Universității. Am avea în sfârșit un obiectiv turistic de însemnătate mondială. Comparabil poate cu Marele Canion sau cu Vulcanii Noroioși. Din cinci în cinci minute vor opri omnibuzele galbene pline ochi cu turiști dornici să vadă cum arată un protest adevărat românesc, la el acasă. Cu toate acestea se vor găsi câțiva cârcotași dintre autohtoni care să nu vadă cu ochi buni măreața întreprindere. Așa cum și acum printre oamenii ce salută de câte ori trec pe Calea Victoriei izbânda Revoluției Române în creația ghildușiană sunt câțiva care, să-i tai și să-i pocnești cu joarda că nu vor vedea altceva decât o țeapă (cu un cartof, pentru pretențioși). La fel, se vor găsi neîndoios o seamă de elemente fără dragoste de țară care vor vedea înainte de orice simbol al democrației, un  țarc banal.

Dar câtă bucurie în ochii turiștilor japonezi ce vor asista la proteste autentice, organizate impecabil. Îi putem deja vedea cu ochii minții cum sorb cuvintele pline de solemnitate ale ghidului ce îi conduce prin aceste locuri. Să ne apropiem și noi de acest bun cunoscător al realităților românești și să-l urmărim cu atenție:

“Acest loc este celebrul Hyde Park românesc. Pe latura din dreapta aveți colțul protestatarului non-stop. Acesti manifestanți liberi sunt urmașii celor ce au protestat aici acum peste douăzeci de ani. Pe atunci autoritățile nu asigurau minimul necesar desfășurării optime protestelor democratice, și de aceea mulți dintre părinții lor au avut de suferit, unii chiar au murit în ceea ce astăzi se numește revoluția română. Când o să ajungem lângă ei, vor incepe sa protesteze. E înțelegerea agenției noastre cu primăria. Pentru ca dumneavoastră să puteți filma un protest autentic live indiferent la ce oră sosiți în București. Și să știți că nimeni nu protestează mai frumos ca românii! Conform libretului pe care autoritățile locale ni l-au pus la dispoziție, acum vor scanda Jos Dic-ta-tu-raaaa/Jos Ti-ra-ni-iaa, pe două voci. Permiteți-mi să vă atrag atenția asupra acusticii excelente asigurată de acoperișul retractabil cu care este dotat acest spațiu democratic unic în lume.

În partea stângă avem locul pentru proteste spontane. Azi avem noroc: sunt profesorii români, niște protestatari foarte inventivi. Coborâți, avem cinci minute pentru fotografii. Puteți să îi atingeți fără teamă, să îi fotografiați din toate unghiurile. Sunt prietenoși, vorbesc engleza și le place sa fie îmbrățișați.

Iar pe cei mai curajoși dintre dumneavoastră îi invit să coboare cu mine în acest pasaj dedicat proiectului Agora și inaugurat acum două luni. Aici aveți ocazia de a-i vedea pe cei mai interesanți dintre protestatari: greviștii foamei, cei mai spectaculoși dintre luptătorii pentru libertate ai României. În amabilitatea lor, organele locale au pus la dispoziție aceste cuști cu vitrine pentru vizibilitate maximă. Au fost câteva îndoieli exprimate de un grup turistic luna trecută și autoritățile au făcut tot posibilul ca nimeni să nu mai poată contesta autenticitatea exponatelor. ”

P.S. Proiectul a fost respins datorită apropierii de stația de metrou, dar ideea rămâne. “În aceste zile Piaţa Universităţii a fost reconfirmată ca spaţiu al democraţiei şi al libertăţii. …Pregătim cele necesare în aşa fel încât lucrurile să se petreacă într-o exprimare cu adevărat democratică fără însă să deranjeze traficul”, a spus Sorin Oprescu (link).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Studii de filosofia culturii
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!