RSS Feed

Cum au ajuns Nicușor Dan și Cătălin Predoiu să se certe ca două precupețe care să-i țină trena Gabrielei Vrânceanu Firea

vezi toate articolele de
31 May 2016 la 10:51 4 comentarii 1055 vizualizari.

Ultima săptămână ar fi trebuit să-i găsească pe cei doi principali contracandidați ai Gabrielei Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, mărindu-și șansele de câștig și nicidecum pierzându-se în certuri de precupețe care să-i țină trena viitorului edil al Capitalei. Cei doi orgolioși s-au lansat într-o dispută sterilă pe subiectul cine ar trebui să se retragă din cursă pentru a-i face loc celuilalt, dispută care îi îndepărtează și mai mult de favorita cursei așa cum reiese din sondajele de opinie cea care este beneficiara netă a acestei cirovăieli de precupețe.

Care dintre cei doi a inițiat scandalul contează acum în ultima săptămână de dinaintea alegerilor de duminică doar pentru istorici și nicidecum pentru contemporani care se vor fi trezit în duminica alegerilor că iar sunt plini de dezgust, de lehamite și de dor de ducă că iar a ieșit PSD-ul.

În opinia mea scandalul a fost pornit de celcarenuadatșinualuatșpagăînviațalui Nicușor Dan. El se află într-o situație mult mai ingrată față de Cătălin Predoiu deoarece, dacă nu câștigă acum la București, șansele ca finanțatorii să îi plece cresc exponențial iar viitorul său politic este pus serios în pericol deoarece trebuie să intre în Parlament pentru a se mai menține în politică, acolo unde ne aduce aminte de fiecare dată că nu aparține. Cu o Uniune Salvați Bucureștiul, a cărei competență îi este dată de titulatură, îi va fi greu să îl convingă pe cel din Cluj Napoca că are soluții viabile pentru România.

Pe Nicușor Dan l-au ajuns și blestemele contracandidaților săi, mânjiți cu tot felul de acesta cu tot felul de adjective, acum că s-a descoperit că șeful său de campanie e prins prin PanamaPapers, ceea ce e adevărat nu e o infracțiune în sine dar are o încărcătură negativă în opinia publică, dar și faptul că cel puțin unul dintre finanțatorii săi cochetează cu controversa: Iulian Stanciu este fondatorul emag și unul dintre partenerii de afaceri ai lui Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, fost finanțator, prieten și partener de petreceri cu Victor Ponta și care se află acum mai mult pe la DNA într-o serie de dosare de corupție.

În urmă cu mai bine de o lună de zile Nicușor Dan a mai declarat pe la colțuri că liberalul de la vremea respectivă, Ludovic Orban, ar trebui să se retragă din cursă în favoarea lui. Imediat internetul acolo unde Nicușor Dan pare să domine a preluat știrea și a rostogolit-o câteva zile însă din cauza lipsei unui răspuns favorabil s-a stins de la sine.

Acum același catindat antisistem îi cere imperativ contracandidatului său pentru locul doi să se retragă dacă va fi realizat un sondaj imparțial făcut de o firmă internațională al cărei renume nu poate fi pus la îndoială. Evident că este o condiție ce nu numai că nu poate fi îndeplinită dar care pur și simplu nu trebuie îndeplinită.

De cealaltă parte, Cătălin Predoiu este cea de-a patra opțiune a PNL pentru Primăria Capitalei deși este șeful acestui partid pe București și ar fi trebuit să fie prima opțiune. Cu orgoliul său nemăsurat și nepotrivindu-se cu foncția de primar ci doar cu unele mult mai înalte guvernamentale, Cătălin Predoiu s-a lăsat convins să candideze numai când pur și simplu nu mai era nimeni care să-și asume o astfel de candidatură după ce Cristian Bușoi, Ludovic Orban și Marian Munteanu au fost fie soluții nefericite, fie au fost lăsați elegant să-și rupă gâtul.

Cătălin Predoiu îi reproșează lui Nicușor Dan că îi facilitează ascensiunea Gabrielei Firea și că deja se visează viceprimar al acesteia. Ultimul scandal dintre cei doi a pornit de la propunerea acestuia, de altfel o cheie clasică, de a se retrage unul dintre ei dacă un sondaj arăta că celălalt stă mai bine. Evident că s-ar fi certat pe numele firmei, pe metoda de sondaj aleasă, pe numele operatorilor care vor face sondajul etcetc numai, numai ca discuția să depășească data alegerilor locale.

Pe de altă parte, Cătălin Predoiu pare că nu-și controlează nici măcar propria organizație de partid la nivel de București acolo unde există mai multe blaturi între candidații PNL și cei din alte partide însă cel mai grețos și dizgrațios este la sectorul 4 acolo unde “liberalul” Răzvan Sava a făcut echipă cu falsul Piedone, fostul primar al acestui sector anchetat în tragedia de la Colectiv.

În timp ce Dan și cu Predoiu se ceartă ca la piață cine este cea care profită din plin de harța dintre cei doi tocmai în ultima săptămână a campaniei electorale? Păi tocmai precupeața șefă, cea care e hulită de mai toată lumea și în a cărei victorie reformiștii și sofisticații nu vor să creadă la fel cum copii mici își țin mâinile pe ochi și nu vor să creadă în existența lui BauBau. Democrația este un joc al numerelor iar majoritatea, fie că este cu mai puține clase dar care merge la vot, fie că este mai școlită dar plină de lehamite, decide.

Mai mult candidatul PSD este favorizat atât de faptul că alegerile vor fi într-un singur tur de scrutin dar și de modificările la legea finanțării partidelor politice care limitează drastic finanțările și implicit posibilitatea ca cei de pe locurile inferioare în sondaje să fie în atenția opiniei publice. Peste toate, campania anticorupție a DNA a paralizat campania electorală și nu pare că mai poate influența în mod decisiv lupta pentru Primăria Bucureștiului.

Ar fi putut-o influența mai radical și în bine în alte orașe mari din România însă nu a făcut-o deși nu dovezile i-au lipsit.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

4 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Jurnalist de investigaţie freelancer
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!