RSS Feed

Cum îl serveşte Dan Voiculescu pe Traian Băsescu

vezi toate articolele de
03 May 2012 la 16:58 50 comentarii 1707 vizualizari.

În ajunul congreselor extraordinare ale partidelor din USL, cei trei lideri au primit câte o scrisoare identică de la Traian Băsescu. Preşedintele ţării le propunea celor trei ca el să-şi scurteze mandatul la Cotroceni în schimbul modificării Constituţiei. Mesajul a fost “Scăpaţi de mine mai repede, iar eu îmi trec Constituţia, rămân în istorie”. Târgul era însă extrem de prost pentru USL şi ofensator pentru ideea de stat de drept din România.  Legea fundamentală nu se vinde/cumpără în an electoral într-un Parlament măcinat de traseism, de către un preşedinte în care nici măcar 10% dintre români nu mai au încredere. Victor Ponta a sesizat potenţialul politic al momentului şi a rupt scrisoarea în văzul tuturor.

Traian Băsescu are nevoie să plece urgent de la Palatul Cotroceni. Nu îl interesează dacă pleacă prin demisie sau prin suspendare şi apoi demitere prin referendum. Mandatul său de cinci ani expiră la sfârşitul lui 2014. România se va afla atunci la jumătate legislaturii parlamentare. PDL îşi va fi tranşat problemele, partidul va fi fost câştigat de una dintre tabere, iar Traian Băsescu nu va fi participat la aceste mutări decât prin şedinţe tainice, eventual ţinute noaptea. Regimul de coabitare deja în funcţiune îl va obliga să păstreze aparenţele. Nu va putea să-şi încurajeze deschis fidelii sau să-şi scuture în văzul lumii inamicii din interior. Nu-şi va spune cu deplină putere cuvântul asupra numelor cu care PDL se va prezenta la parlamentare. Iar povestea e pusă pe tapet de cel puţin un an de zile ( http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/de-ce-nu-vrea-traian-basescu-sa-si-termine-mandatul-60095.html )

Dacă însă Traian Băsescu îşi va încheia mandatul prezidenţial până la toamnă, el va putea reveni în forţă în partidul său aflat în derivă, şi în ciuda criticilor ce i se aduc, partidul îşi va regăsi suflul în jurul său. În acelaşi timp, Traian Băsescu va putea candida el însuşi pentru Parlament asigurându-şi liniştea în faţa justiţiei. Dar dacă va pleca abia în 2014 de la Cotroceni, Traian Băsescu va reveni într-un partid care nu mai este al lui şi fără imunitate parlamentară. Şi în pofida declaraţiilor sale că după ce îşi va fi încheiat mandatul se va retrage din politică,  va avea nevoie şi de partid şi de imunitate.

Atunci când Victor Ponta a rupt scrisoarea prin care Traian Băsescu se folosea de Constituţie ca să iasă cu basma curată dintr-un eşec politic total, gestul său nu a fost urmat de răspunsuri la fel de radicale din partea liderilor PNL Crin Antonescu şi PC Daniel Constantin. De ce?

Din motive personale. Liderul PNL Crin Antonescu este fel de tare interesant de reducerea mandatului prezidenţial ca şi Traian Băsescu. Crin Antonescu se teme că nu va reuşi să se menţină în postura de candidat prezidenţial al USL până în 2014. În primul rând, PSD nu s-a împăcat niciodată pe deplin cu ideea că nu are propriul candidat la preşedinţie. În al doilea rând, liberalii sunt din ce în ce mai exasperaţi de gesturile sale clientelare – vezi demiterea lui Andrei Chiliman de la filiala Bucureşti în favoarea candidaturii lui Rareş Mănescu, unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai săi, la unul dintre sectoare. Dacă prezidenţialele ar avea loc o dată cu parlamentarele, adică exact cum îşi doreşte şi Traian Băsescu, USL nu ar avea alternativă, PSD nu va avea timp să impună alt candidat, iar Crin Antonescu ar avea toate şansele să devină noul preşedinte al României. Şi, desigur, o împăcare între PDL-ul lui Traian Băsescu şi PNL-ul lui Crin Antonescu nu ar fi exclusă. În definitiv, protocolul care interzice colaborarea cu PDL e valabil până la alegeri, nu şi după alegeri.

Din motive personale din nou şi pentru că liderul fondator al PC, Dan Voiculescu este din nou vizibil. Între Traian Băsescu şi Dan Voiculescu există o competiţie veche şi un tot atât de vechi război. Dan Voiculescu vrea cu orice chip să-l vadă plecat şi umilit pe actualul preşedinte. Liderul PC a convins în 2007 o grămadă de oameni să voteze în Parlament suspendarea lui Traian Băsescu, iar momentul, prost ales, i-a conferit lui Traian Băsescu un avantaj năucitor la prezidenţialele din 2009. Sub umbrela unui mesaj simplu şi percutant – trei moguli împotriva eroului salvator – Traian Băsescu şi-a construit o strategie electorală în care momentele simbolice forte au fost: 1. Coaliţia de la Grivco 2. “Ruşine, Dinu Patriciu” în urma filmului furnizat de Dinu Patriciu cu copilul lovit 3. Vizita lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vântu. Şi într-o ţară cu o cultură politică precară şi disperată din cauza corupţiei şi sărăciei, mesajul a mers ca uns tocmai pentru că punea într-o ecuaţie simplă o situaţie mult prea complicată ca să fie rezolvată de un singur om, de un singur partid, într-o singură legislatură. De aici şi eşecul total al celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, dar asta este un subiect separat.

Necazul este că interesele economice, orgoliul şi lipsa de consiliere politică adecvată îi fac pe  adversarii lui Traian Băsescu să intre mereu şi mereu în paradigma celor trei zmei înfrânţi de eroul jucător ( http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cum-il-ajuta-vantu-si-voiculescu-pe-traian-basescu-196067.html ). Şi li se întâmplă acest lucru pentru că nu ţin niciodată seama, cum nu ţine nici Traian Băsescu, de priorităţile publicului.

În aceste zile, posturile media din grupul Intact insistă asupra sancţionării lui Traian Băsescu pentru abuzurile comise şi insistă că cetăţenii din stradă îşi doresc acest lucru. Mesajul este însă  artificial. Căderea guvernului Ungureanu şi intrarea USL la guvernare a detensionat mult situaţia şi nu există societate pe pământ care să-şi dorească revenirea la tensiuni şi probleme. Oamenii vor linişte şi bunăstare, nu ţepe şi spânzurători. Şi cum spune o vorbă din bătrâni: “schimbarea domniilor, bucuria nebunilor”.

Pe de altă parte, campania de la Antena 3 este folosită intens de veşnicii susţinători ai lui Traian Băsescu drept muniţie de război ( http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12147735-seara-varanului-vesel.htm ). O revenire a mogulului, a “varanului”, cum bine a remarcat zilele acestea CTP, în lupta cu Traian Băsescu nu va face decât să readucă pe  scenă schema din 2009. Şi, atenţie, la guvernare se află premierul PSD, nu Emil Boc, nu Mihai Răzvan Ungureanu.

Îşi doreşte oare atât de mult Dan Voiculescu să-l ajute pe Traian Băsescu? E atât de orbit de sentimente personale sau nu e informat asupra detaliilor şi consecinţelor? Diavolul se ascunde întotdeauna în detalii.

Şi mai presus de toate acestea, este oare România o ţară atât de amărâtă încât un mandat prezidenţial să nu fie dus până la capăt? Sunt atât de slabe toate celelalte instituţii: Guvern, Parlament, Justiţie, încât să nu-i facă faţă unui preşedinte blocat în palatul prezidenţial şi aflat sub o cotă de încredere rezonabilă? Chiar nu putem să ne liniştim? Nu avem nimic altceva de făcut decât scandal, scandal şi iar scandal?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!