RSS Feed

Cum l-a vrăjit Angela Gheorghiu pe Obama. De ce se urăsc românii

vezi toate articolele de
21 Jan 2010 la 08:53 32 comentarii 7046 vizualizari.

Dacă românii ar face portretul robot al românilor, Goya și Hieronymus Bosch ar trebui să se ascundă. Ceea ce ar rezulta ar aduce doar tangențial cu o ființă umană. Un ochi lipsă și unul acoperit de albeață, un picior mai lung și altul mai scurt, mâni cu două degete (doar cele folosite pentru a extrage portofelele din buzunarele neatenților), riduri și cicatrice înfiorătoare i-ar acoperi fața, iar de pe spate și piept ar șiroi bube sulfuroase. Da, aceasta e imaginea pe care majoritatea românilor o au despre români. Și, la rândul lor, simțindu-se români, așa își reprezintă propria persoană: damnată și handicapată.

Leneș, mincinos, hoț, șmecher, nesimțit, violator, bădăran, necioplit, incult sunt etichete pe care ni le punem singuri, iar alte nații doar le preiau. Pentru că aceasta este imaginea pe care noi am creat-o și, apoi, am exportat-o. Dacă cineva are tupeul să afirme că e mândru că e român îl privim ca pe o ciudățenie, îl luăm peste picior și ducem degetul arătător la tâmplă, sugerându-i că e nițel, dacă nu întru totul, dus cu pluta. Unui român îi este interzis să-și afirme propriile realizări ori pe ale prietenilor lor și este pus la stâlpul infamiei dacă o face.

Dacă un român obține performanțe excepționale gestul reflex este de a-l minimaliza și de a pune reușita lui pe seama hazardului. Asta chiar dacă performanțele excepționale (de aceea li se și spune ”excepționale”) sunt la fel de rare (și de ușor de pus pe seama hazardului) printre toate națiile lumii. Spre deosebire de noi însă, alte nații știu să-și cultive și să-și onoreze concetățenii de excepție. Asta încă din momentul în care acele personalități sunt în viață. La noi (am mai scris despre asta cu alte ocazii), pentru a intra în Panteon, o personalitate trebuie să moară.

În minte îmi vin doar câteva exemple de anul trecut. Ceremonia decernării premiilor Nobel, în cadrul căreia Hertha Muller a primit această distincție pentru literatură, a fost expediată în pagina de ”cultură”. Mi-a scăpat ziarul autohton care a dat deschidere cu acest subiect. Victoriile lui Lucian Bute și Marian Drăgulescu, care și-au apărat titlurile mondiale la box, respectiv gimnastică, au fost tratate pe larg doar în ziarele de sport și asta doar pentru două-trei zile. Apoi și ziarele de sport au revenit la escapadele lui Mutu prin cluburile de noapte ori la bălăcărelile lui Mitică Dragomir, Becali și Mircea Sandu. Și nu e de mirare atunci că, la final de an, în topul ”10 pentru România”, oamenii l-au votat pe Mutu în fața lui Bute sau Drăgulescu.

În luna decembrie, soprana Angela Gheorghiu a susținut un micro-recital absolut fabulos la Metropolitan Opera din New-York, în cadrul galei ”Kennedy Center Honors”, care i-a ridicat în picioare pe Barack Obama și soția lui, pe Robert de Niro, Meryl Streep, Mel Brooks, Dave Brubeck, Bruce Springsteen, Sharon Stone ori Martin Scorsese (vezi momentul în clipul de mai jos). Presa autohtonă a consemat gala (nota bene, la patru zile de la consumarea ei) printr-un material de cinci paragrafe în Evenimentul zilei și câteva agregatoare de știri care au preluat informația de la Evenimentul zilei. Inutil să mai spun că Angela Gheorghiu, o soprană cu peste 70 de reprezentații la Metropolitan Opera, care a mai cântat la jubileul Reginei Elisabeta a II-a și care e Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța, nici măcar nu a fost nominalizată la categoria ”interpreți vocali” la gala ”10 pentru România”.

Privind înregistrările de la ”Kennedy Center Honors”, o gală menită să-i celebreze pe artiștii americani mă întrebam cât va mai trece până când un eveniment similiar va fi organizat și în România. De ce trebuie să preluăm și să copiem de la americani doar stupizeniile (de la McDonalds, hamburger și Valentine s Day până la sistemul educațional pe care ei înșiși l-au declarat greșit și au început să-l schimbe), dar nu și lucrurile care contează cu adevărat?

Oare chiar e imposibil să ne imaginăm că se poate organiza o gală care, măcar o dată pe an, să celebreze excelența și excepționalitatea românilor (a celor în viață, se înțelege)? O gală și o zi în care să păsești drept pe stradă și să te simți mândru că ești român și nu o creatură desprinsă din picturile lui Goya și Bosch? O zi în care să uităm să ne mai urâm între noi?

Angela Gheorghiu, aplaudată în picioare de soții Obama:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!