RSS Feed

Cum ne fac ăştia: gazul de şist şi protejarea averii – filozofia coabitanţilor P. & B.

vezi toate articolele de
30 Apr 2013 la 12:53 25 comentarii 1260 vizualizari.

Ponta şi Băsescu nu s-au aliat de perverşi politici ce sînt, cum se întîmplă în capetele anteniştilor. Ei au fost aliniaţi şi aliaţi cu forţa de capital: e caz-şcoală ce s-a întîmplat. Nu Kovesi e problema, ci liberalizarea energiei, zona din care se vor extrage tone de bani (sau de aur, spre frica lui Isărescu).

Noua ofensivă venită la pachet cu avize şi decizii clare de susţinere a exploatării a gazului de şist aduce un nou val de minciuni aşa cum demonstra foarte bine Ciprian Domnişoru tot pe vox. O să încerc să întăresc ideea cu nişte exemple auxiliare.

Iată ceva ce pare reclamă la Petrom, dar nu e marcată ca atare. Un tabel cu o deturnare cît casa cu rol de adevăr: despre cum avem preţul mai mic decît media europeană la benzină. Uitînd, evident, să spună ceva de proporţi aaccizelor şi de faptul că sîntem totuşi şi deţinători de petrol.

Care e măreaţa idee din toată politica exploatării resurselor? ALINIEREA PREŢURILOR. Altceva nu ştiu. Şi dacă va începe să curgă petrol la robinet, preţurile nu vor scădea – asta e piaţa lor liberă. Raţionamentul aberant a fost explicat deplin de Oprescu care vrea să vîndă RADET-ul: o să fie aşa de profitabil încît n-o să ne mai coste nimic căldura…

Celălalt mare argument împotriva gazelor de şist vi l-am mai sugerat, dintr-un articol excelent care descria fezabilitatea afacerii extragerii şi pericolele unei bule periculoase:

Aceste lucrări nu au reţinut atenţia nici a mass-mediei, nici a cercurilor politice, inundate de retorica publicitară a lobby-ştilor din energie. Este un fapt regretabil, deoarece concluzia lor e uşor de înţeles: departe de a restaura o anumită prosperitate, gazul de şist umflă o bulă artificială care camuflează temporar o profundă instabilitate structurală. Cînd ea va exploda, va provoca o criză a aprovizionării şi o creştere bruscă a preţurilor care riscă să afecteze în mod dureros economia mondială. (întreg aici)

Băsescu – doamne, fereşte!

Traian Băsescu la Moise Guran, pe TVR. Priviţi de la minutul 21 aici de unde spune cum nu vrea el ca model Franţa. Şi vai, cum a ajuns Hollande să facă un lucru de nefăcut: mărirea impozitelor pe bogăţie!, spusă de preşedinte cu un ton de parcă ar fi fost forţat să spună o blasfemie în public.

Noi încă n-am făcut aşa ceva (impozitarea bogaţilor, nota mea) şi sper nici să n-ajungem să facem, ca oamenii care au acumulat o avere să ajungem să o impozităm excesiv.

I se pare bună doar ideea impozitării bugetarilor cu salariu mare. Dar e maximum din ce poate concepe. Orice, facem orice pînă să ajungem la impozitarea averilor, ăsta e mesajul.

V-am prezentat un cuplu de idei care vor da noi lovituri grave celor 80% de jos. Sînt emise cu atîta nonşalanţă şi sînt primite calm de presă, drumul pare lin.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!