RSS Feed

Cum putem învinge Coaliția pentru Familie la referendumul homofob

vezi toate articolele de
07 Jun 2017 la 10:33 123 comentarii 2615 vizualizari.

Referendumul pentru modificarea Constituției României, inițiat de organizații recunoscute pentru discursul urii și al intoleranței pe care îl promovează, va avea loc cel mai probabil în toamna acestui an.

Indiferent însă când va fi organizat, pentru viitorul democratic al României este absolut necesar ca ofensiva nedemocratică și fundamentalistă a Coaliției pentru Familie să fie învinsă din punct de vedere moral și, dacă se poate, și la vot!

După cum voi argumenta mai jos, soluția este să criticăm permanent atitudinea retrogradă și periculoasă pentru drepturile civile promovată de CpF și să mergem la urne în ziua referendumului pentru a ne anula votul.

Trebuie arătat că această Coaliție a menționat în propriile documente că familiile monoparentale nu sunt familii, ci doar un ‘menaj monoparental’, nedorind să le acorde un statut egal cu așa-numita ‘familie tradițională’. Totodată CpF își propune restricționări ale drepturilor reproductive, se opune prevederilor Convenției de la Istanbul privind violența în familie și face din frații, surorile, colegii și pretenii noștri care sunt persoane LGBT, cu toții cetățeni ai României care ar trebui să fie egali în drepturi și obligații cu toți ceilalți, ținte ale ostracizării în societate. Mai trebuie știut de către întreaga opinie publică faptul că pagina de Facebook a Coaliției pentru Familie a preluat un material de propagandă în susținerea dictatorului sângeros Bashar al-Assad, vinovat de uciderea a sute de mii de sirieni. Acestea sunt standardele morale viciate pe care le reprezintă Coaliția pentru Familie. Nu trebuie să lăsăm astfel de organizații să corupă Constituția României prin impunerea unor prevederi nedemocratice.

Logo-ul Coaliției pentru Familie are similarități

care pot fi considerate (aproape) un plagiat după o imagine din 1980

Detalii găsiți pe contul de Facebook al lui Eugen Erhan (click aici).

După cum s-a văzut, nici un partid parlamentar nu s-a opus în parlament referendumului, ceea ce adâncește marasmul și eșecul generalizat al actualei clase politice. Întrucât pe ele nu ne putem baza, anularea votului înseamnă și un vot de blam acordat tuturor partidelor, între care nu este nici o diferență de esență, mentalitatea acestora fiind orientată spre trecut, nicidecum către prezentul și viitorul democratic al României și al Europei. Votul anulat este și un protest al cetățenilor împotriva politicienilor care cheltuiesc 20 milioane de euro din bani publici pentru a pune în pericol democrația.

Astfel că e important să mergem cât mai mulți la urne și să ne anulam votul!

Exemplu de vot anulat :)

În acest mod, vom arăta că suntem numeroși și cei care ne dorim ‘o țară ca afară’, în care drepturile fundamentale și demnitatea umană să fie respectate, în care nici un om ori o minoritate să nu fie marginalizați prin atitudini discriminatorii transformate în politici de stat.

Anularea votului reprezintă un protest față de însăși organizarea unui astfel de referendum. Coaliția pentru Familie încearcă să impună o formă de tiranie a majorității pe care nu e suficient să o contracarăm prin discurs sau neprezentare la urne, ci trebuie să i ne opunem arătând că numărul celor care i se opun este și el unui semnificativ. Iar asta nu se va putea face decât contabilizând cât mai multe voturi anulate care nu vor intra în calculul celui de-al doilea prag cerut de lege, de 25% (după cum am arătat mai jos).

“Dintre toate formele de tiranie pe care le poate suferi o țară,

tirania majorității este cea mai rea” – William Inge


În aceste condiții avem două lucruri de făcut:

1. Nu trebuie să legitimăm referendumul printr-un vot cu DA sau cu NU! Acest referendum este unul nedemocratic întrucât drepturile omului nu ar trebui supuse votului. Art. 48 din Constituție face parte din Capitolul dedicat Drepturilor și libertăților fundamentale, așadar vorbim despre intenție de a restricționa un drept. Democrația nu înseamnă (doar) vot majoritar, pentru că un astfel de vot exista și în regimurile totalitare comuniste ori fasciste.

Democrația acordă o garanție de egalitate în drepturi pentru toți cetățenii iar votul nu este exprimat pentru a restricționa drepturile unor minorități.

2. Va trebui să arătăm neapărat că suntem mulți cei care ne opunem Coaliției pentru Familie! Ei vor să ne strivească pe cei care gândim liber prin forța numărului fundamentaliștilor și a păcăliților lor care vor vota cu DA. De aceea, ar trebui să transformăm acest referendum într-un fel de recensământ’ al celor care se opun Coaliției pentru Familie și își doresc o democrație autentică în România.

În acest mod, indiferent dacă vor fi sau nu realizate cvorumurile necesare (sunt două prevăzute de lege pe care le detaliez mai jos) de către susținătorii CpF, referendumul va putea fi câștigat moral de către cei care i se opun! Iar această victorie este cea cu adevărat prețioasă pentru viitorul României pentru că ar compromite alte încercări similare ale fundamentaliștilor religioși de a perverti legislația din țara noastră!

Intenția Coaliției pentru Familie este aceea de a impune o dictatură a majorității și de a intimida vocile contrare. Ea dorește să ne strivească la vot cu peste 90% voturi exprimate cu ‘DA’! Nu trebuie să permitem asta! E vital să ieșim măcar 25% să anulăm votul pentru a demonstra că există o opoziție consistentă față de homofobie, fundamentalism, conservatorism.

Dincolo de riscurile majore pe care le presupune, cred că ar trebui să privim inițierea referendumului nu doar ca pe o amenințare, ci și ca pe o oportunitate de a vorbi în această campanie (care, de facto, a început deja) atât despre implicațiile nocive asupra fragilei democrații, cât și despre empatia și solidaritatea oamenilor buni cu persoanele LGBT care au devenit ținta urii. Este șansa unei schimbări de mentalitate. A nu discuta deschis anumite subiecte perpetuează prejudecățile și stereotipurile de percepție. Acum avem ocazia să le demontăm, unul câte unul prin dezbaterile publice.

Drepturile omului sunt pentru fiecare.

Nu contează cine ești sau pe cine iubești!

(Ban Ki-moon – fostul Secretar General al Națiunilor Unite)

Chiar dacă referendumul ar obține cvorumul și majoritatea prevăzute de lege, va trebui ca finalul său să fie un rezultat amar nu doar pentru România, ci și pentru cei care l-au susținut, cărora până atunci li se vor critica erorile de gândire și mentalitatea nedemocratică. La capătul întregului proces va trebui să fie limpede că promotorii acesui referendum au o culpă morală gravă și că produc un uriaș deserviciu cetățenilor și țării.

Vom reuși acest lucru prin dezvoltarea unor plaforme civice ale opoziției față de referendum și printr-o prezență semnificativă la vot pentru a ne anula buletinele arătând că și noi suntem mulți! Ar fi extraordinar să reușim să anulăm peste un milion de voturi, afirmându-ne astfel voința și convingerile democratice.

Ar fi o imensă eroare să nu ne prezentăm în număr mare la urne pentru a ne anula buletinul de vot. Bătălia pentru referendum face parte dintr-o luptă mai largă în care va fi necesar să demonstrăm palpabil că și noi, cei care ne opunem, suntem foarte mulți. De aceea, nu va fi suficient să ne bazăm doar pe sondajele care indică aproximativ 26% opozanți față de referendum. E absolut necesar să mergem cât mai mulți la vot și să ne anulăm votul. A nu merge la vot nu înseamnă că nu legitimăm referendumul. A spune despre aceia care nu merg la vot în timpul alegerilor parlamentare, prezidențiale ori locale că nu legitimează procesul democratic al alegerilor respective este, evident, fals.

Referendumul generează energii ample în societate. Ar putea genera o confuzie și o frustrare pentru cei care se opun referendumului eventualul îndemn de a sta acasă, în timp ce legiunile de homofobi vor mărșălui la urne! Ar fi frânate energiile firești ale celor care vor să se exprime pe acest subiect, inclusiv prin vot, și care cu siguranță că sunt sute de mii, poate milioane. Dacă nu vom fi numeroși la vot, nu prea mai putem pune presiune ulterior pe parlament, riscând ca nici parteneriatul civil sa nu mai fie luat în considerare prea curând.

Aliații persoanelor LGBT. Puterea prietenilor!

Iată și detaliile strict tehnice privind acest referendum:

Numărul cetățenilor cu drept de vot la alegerile parlamentare din 2016 a fost de 18.881.604. E de așteptat ca la referendum numărul să fie cam același.

Conform Art. 5 din Legea referendumului nr. 3 / 2000 (actualizată):

(…)

(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

30% cvorum de participare înseamnă că aproximativ 5.664.481 alegători ar trebui să se prezinte la vot pentru ca el să fie validat. 25% voturi valabil exprimate înseamnă că ar trebui exprimate 4.720.401 de voturi cu DA sau cu NU calculate împreună pentru ca referendumul să fie validat. Voturile anulate, nu intră, așadar, în calculul acestui al doilea prag.

Conform Art. 21:

Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Acest lucru va stimula o prezență mai mare la vot! Este puțin probabil să nu se reușească mobilizarea numărului necesar de votanți în aceste condiții.

Conform Art. 40:

Pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, la cererea celor aflaţi în această situaţie sau la cererea organelor de conducere ale instituţiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, în care cei netransportabili se află internaţi, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află cel în cauză, pentru a se efectua votarea.

Acest lucru va stimula, de asemenea, o prezență mai mare la vot!

Așadar, probabilitatea cea mai mare este să fie întrunit cvorumul de participare. Neparticiparea celor care se opun referendumului va duce la un rezultat cu peste 90% voturi DA, lucru care, indiferent dacă se întrunește cvorumul sau nu, va face din Coaliția pentru Familie o forță electorală formidabilă, de care partidele vor ține cont, iar noi, oponenții, am rata ocazia de a deveni, la rândul nostru o masă importantă contabilizată la vot de care ar trebui să se țină seama pe viitor.

Remus Cernea

www.facebook.com/remus.cernea/

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

123 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!