RSS Feed

Cum s-au lipit și angajatorii la protestul angajaților și cine sunt patronii PSD?

vezi toate articolele de
02 Nov 2017 la 17:34 77 comentarii 459 vizualizari.

Ieri s-au întâmplat niște lucruri. A devenit în sfârșit problemă obsedantă, așa cum merită, chestiunea mutării contribuțiilor la angajat, o formă de atac perfid la statutul angajatului din privat, dar și o deresponsabilizare a angajtorilor într-un mod care-i sperie chiar și pe aceștia.

Fusese publicat și proiectul, poate s-a văzut și amenințarea ordonanței de urgență, e clar că toată „lumea bună” a afacerilor s-a activat.

Dacă până acum au strigat tare doar Hossu și Costin și confederațiile lor sindicale, dintr-o dată problema a venit în capul agendei, toată presa a început s-o prezinte pe larg. S-au lipit cu criticile și cei din Consiliul Investitorilor Străini, AmCham și alte patronate, organizații cu forță mediatică mult mai mare decât sindicatele.

Evident, mobilul critcii este unul diferit. Teoretic, mulți angajatori nu pot decât să-și frece mâinile că au încă o pârghie de control. Unii și le freacă în continuare: l-am auzit pe unul spunând că asta e ocazia să facem un triaj printre angajați, le păstrăm salariul ca până acum doar acelora care ”merită” – iată un om care chiar a înțeles ce poți face cu prostiile din capul unor Dragnea-Tudose-OlguțaVasilescu. Dar alții, investitorii mari au nevoie de investiții de la stat, de scutiri și privilegii directe, nu de angajați treziți la viață de prostiile PSD.

Cert e că a devenit problemă naţională abia după ce patronatele au decis că nu sunt de acord. Tot după aceste anunţuri, s-a activat şi Iohannis, până acum a avut declaraţii numai în ce priveşte fiscalitatea care afecta investitorii, nu angjaţii.

Iohannis a criticat azi şi urmările pentru piaţa privată a muncii. A profitat rapid şi inteligent până la urmă de faptul că PSD şi-a pus chiar toată lumea în cap. Iar PSD e deja o calamitate previzibilă: el ar vrea să ia măsuri favorabile unui anumit tip de business ambiguu stat privat, “naţional”, neînţelegând că nu poţi să-i favorizezi, că nu poţi să tai taxele de exemplu şi să nu te uiţi mirat cum scad banii pentru manevre de anvergură social-economică.

Ce s-a întâmplat? Nu am decât speculații, dar în astfel de moment pot fi interesante, măcar pentru că ne arată câmpuri de putere care nu mai au legătură cu câțiva triști măscărici politici, ci cu forțe din câmpul economic și social.

De exemplu, tensiuni între marele capital și angajați, dar și o pătură de mijloc, mici și medii burghezi crescuți din fonduri și privilegii publice, pentru care PFA-ul este o a doua natură. Că doar plimbăm contracte, subcontractăm, frecăm hârtii, încasăm chirii din câteva apartamente, ne asigurăm venituri medii și mari în calitate de intermediari sau de clienți ai autorităților locale. Ăștia îi câștigă unui partid alegerile. Pentru ăștia măsura ar fi fost bună. PSD își cunoaște cadrele, nu-s doar primari și parlamentari, e o faună întreagă de mici antreprenori din ăia care urlă ca Olguța că e prea mare ajutorul social. Ei ar fi câștigat din această mutare a contribuțiilor pentru că ar fi scăzut spectaculos impozitul.

Politica reprezentanţilor marelui capital a fost una de susţinere a dreptei, dar şi de negociere intensă cu “cealaltă dreaptă”, aia mai populară, PSD, mai animată de fluxuri mici de business, terminaţiile nervoase cam amorțite ale capitalului în economia de la firul ierbiidv.

Deci există logică să critici Guvernul în timp ce-ţi obţii diverse beneficii. Asta nu face să arate încă o dată cât de penibilă şi ruptă de realităţi a ajuns conducerea politică.

Sigur, au existat şi sindicalişti vânduţi şi veşnica societate civilă cu bani pe card pentru servicii lobbystice care au zis că “tot aia”, tot angajatorul plăteşte. Asta e mai tare decât aia cu Olguţa care a zis că i-au promis ei patronii că au grijă de angajaţi. Pentru că problema e ce faci după o jumătate de an dacă se schimbă atitudinea? Asta e deja metafizică avansată pentru ăştia de se se dau tari la aritmetică.

PSD scădea taxele pe venit cu 6% ca să poată face această mişcare complicată cu mutarea contribuţiilor. Au jubilat mulţi avocaţi, PFA-işti, ziariști de casă, sfetnici și companii căpușă şi alte catgorii bine plătite din activităţi independente. Cum spuneam, din ăștia sunt mulţi şi în sprijinul PSD, este una dintre explicaţiile pentru care a presat atât de tare acest partid pentru măsură. Pentru că o pătură prosperă dar neinfluentă economic (mai curând profil rentier) ar fi câştigat.

PSD avea de obţinut avantaje pentru diverse astfel de cadre. Ar trebui atent cartografiate, pentru că tocmai necunoașterea acestei pături de mijloc face misterioasă ascensiunea unui partid bazat pe business mediu și  pe rentierism. Nu e întâmplător că a ajuns pe poziții antagonice cu sindicatele nu e întâmplător că i-au sărit în cap și marii angajatori, străini sau naționali. Pentru că problemele unuia care încasează chirii, rente, comisioane, contracte de la stat sau diverse mici privilegii sunt diferite și de interesele din industrie sau de interesele marilor angajatori.

De aia o să vedeți că promotori ai discursului anticorporații, Soros etc, în varianta critică preistorică, plină de naționalisme și ii, sunt fix membri ai acestei caste care se crede ”națională” pentru că interesele ei sunt și antiangajați simpli și anticorporații care tind natural să concentreze putere și capital și să elimine elementele învechite – pot ei abuza în stil modern, actualizat, nu mai au nevoie de intermediari din ăștia.

Argumentul că sunt angajatori care nu plătesc taxele angajaților este foarte important. Dar de ce nu face PSD și guvernarea ceva pentru asta și doar pentru asta? E ca ideea cu TVA. Tu ai evazioniști cât casa și te gândești cum să le-o mai tragi celor care deja plătesc TVAS fără să atingi cu o floare companii care exportă grâu sau plimbă fructele evazionist.

În fine, amenințările cu grevă generală (deși greu de dus la capăt), amenințările cu proteste generalizate (făcute public de Hossu) de data asta se poate să fi fost luate în serios. După mulți ani, sindicatele au acționat sincronizat, au acoperit antogonismele bugetar/privat și au anunțat clar că nu pun botul la promisiuni precum ”am vorbit eu cu patronul tău, o să fie bine”. Ieșirea marilor angajatori împotriva măsurii ar putea avea și un astfel de mobil, intuiția că și-ar putea pune în cap în mod inutil părți din angajați fără să fie neapărată nevoie. Oricum îi au la mână cu legea dialogului social și au probleme reale și cu lipsa de mână de lucru în unele locrui din țară. De ce să se lege la cap? Da, s-ar putea ca PSD să fi luat, din prea mult zel pentru rentierii săi (ăia care nu vizau decât scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% și în rest dzeu cu mila) , și din necunoaștere reală a tensiunilor din economia românească, o măsură mult prea ded reapta chiar și pentru marii angajatorii. Aceștia din urmă sunt obișnuiți cu cadouri simple (jos 5% CAS la angajator, jos taxa pe stâlp, jos TVA etc), nu cu lovituri care i-ar pune în real impas social.

O agitație socială încă puțin vizibilă, dar care diferă de agitația de dreapta cu justiția, pentru că e motivată economic și pentru că implică organizare în zone adormite de foarte mult timp: zona angajaților din mediul privat. Deci și dacă simt unii că țara se mișcă, nu e tocmai aceeași țară din ianuarie, e una puțin diferită cu nevoi și probleme măcar exprimate altfel dacă nu cu totul altele decât cele ale urătorilor anticorupție.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

77 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!