RSS Feed

Cum se bat capitaliştii verzi cu industriaşii. Între timp, Enel anunţă profitul record

vezi toate articolele de
12 Mar 2014 la 15:20 6 comentarii 720 vizualizari.

Foarte interesant război. Cu invective la certificatele verzi v-am tot bătut la cap. A ajuns pe agenda publică. Dar cum? NU ne-a revoltat cîtă subvenţie le-am plătit ăstora ca amărăşteni particulari. Abia în ultimul ceas s-a agitat industria grea care are nevoie de energie ca să mai existe. Ieri am stabilit deja că aşa funcţionează, ajuţi capitalul de la stat, indiferent că acel capital mai şi produce locuri de muncă sau doar bule. Trebuie să-i dai, iei de la şcoli, spitale şi-i dai.

Se vor bate acum două mari grupuri de interese. “Verzii” oricum au tras bani cu lopata deja din “cele mai generoase subvenţii din Europa” (am citat din Ponta care l-a şi pus ministru pe deşteptul  care a negociat astfel de certificate – Răzvan Nicolescu). De cealaltă parte:  patronatele, împreună cu sindicatele din industria grea (care luptă pentru conservarea măcar a locurilor de muncă). Deci ajutoarele pentru energie pentru marii industriaşi sînt musai, altfel cade tot. Trebuie să şi mimăm piaţa liberă de energie (aia pe care trebuie s-o scutim de taxe şi de redevenţe mari) pentru că aşa vrea UE. Cine plăteşte pînă la urmă?

Citez din comunicatul Cartel Alfa:

Distorsiunile provenite de la politicile privind electricitatea şi gazul natural au avut un impact negativ semnificativ asupra competitivităţii industriilor energo-intensive din România.  Astfel, liberalizarea pieţei gazelor naturale, care nu face decât să alinieze preţul gazului din producţia internă la cel de import, fără să ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului, conduce la o creştere de circa 160% a preţului gazului din producţia internă, adică o majorare a facturii de peste 70%, în mai puţin de doi ani.

In plus, procesul subvenţionării energiei regenerabile, care a crescut exploziv într-o perioadă scurtă de timp, nu este implementat şi administrat într-o manieră eficientă şi echilibrată din punct de vedere al costurilor. Consumatorii industriali au plătit, în 2013, cu 21% mai mult pentru fiecare MWh, comparativ cu 2010, ceea ce face intreprinderile din România necompetitive pe plan mondial.

Normele europene stipulează, deja, posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata eco-taxelor de 80-85%, ca parte a programului de reindustrializare a Europei. Spania a suspendat schema de sprijin încă de la inceputul lui 2012, iar Germania a creat excepţii de la plata acestor taxe pentru marii consumatori de energie electrică. România trebuie să se alinieze la actualele tendinţe din Uniunea Europeană şi din întreaga lume şi să se concentreze pe viitorul economiei pe termen lung, oferind industriilor locale un tratament corect, si care să vină în sprijinul competitivităţii acestora. Pierderea a ceea ce a mai rămas din industria prelucrătoare, decimată din diferite motive în ultimii 20 de ani, va duce la adâncirea sărăciei în care se află ţara noastră. (sursa)

Ăştia cu certificatele au dat un răspuns simplu: sînteţi proşti, de fapt preţul energiei scade:

Pretul energiei electrice a scazut constant datorita energiei regenerabile. Conform datelor publice de pe site-ul pietei centralizate OPCOM (www.opcom.ro): (i) in data de 12 martie 2012 pretul de baza al energiei electrice era de 232,35 RON / MWh, (ii) in data de 12 martie 2013 pretul de baza al energiei electrice era de 183,96 RON /MWh si (iii) in data de 11 martie 2014 pretul minim al energiei electrice ajunsese la 116,05 RON / MWh. Aceste reduceri de pret se datoreaza exclusiv energei electrice din surse regenerabile.

Tot din datele de pe site-ul OPCOM (www.opcom.ro) putem observa cu usurinta ca in perioada ianuarie – iunie 2012 pretul unui certificat verde era de 246 RON, pe cand in sesiunea de tranzactionare martie 2014 pretul unui certificat verde a scazut la 160 RON. (sursa)

Bătălia Băsescu – Ponta are relevanţă doar din acest punct de vedere. Această luptă, industriaşi contra speculatori agili, se va ascuţi în următoarea perioadă. Faptul că a ajuns la Curtea Constituţională e de o prostie tragică. Aici e vorba de politică. Vrei să re-industrializezi, atunci taie-le din rentele ălora care te-au hrănit pînă acum. Cum reindustrializezi şi cu ce sacrificii, asta-i altă discuţie.

Enel


Enel a obţinut anul trecut un profit operaţional de 289 milioane de euro în ţara noastră, cu 25% mai mare faţă de 2012 (231 milioane de euro), transmit surse din presă.

Enel a anunţat un profit enorm pe 2013. Şi, surpriză, au şi vor avea investiţii grele în energie verde. Anunţul cu profitul a venit tot azi, în timpul protestelor, nu-i aşa că cineva acolo sus are un simţ greţos al umorului? (detalii aici).

Unde e cinismul fără margini al acestui tip de companie? Că nu e vorba doar despre Enel, mai sînt şi CEZ, şi E.ON. Cinismul stă în faptul că statul român e în proces cu aceste companii (au ajuns la curtea de arbitraj de la Paris) pentru că nu au făcut investiţiile pe care ar fi trebuit să le facă atunci cînd s-a produs privatizarea reţelelor de distribuţie de electricitate. Mai mult, sînt rapoarte care arată că au şi taxat consumatori în avans pentru investiţii pe care nu le-au mai făcut. Deci în timp ce statul “se lupta”, aranja să le tot cărăm bani, de data asta ca particulari.

Nu vă sufocaţi de indignare. Aţi fost în bună parte păcăliţi deja. Şi nici nu mai puteţi face faţă la ce va să vină. Pentru că nu ne pricepem, nu sîntem specialişti, înţelegeţi?

Ponta îi trimitea pe sindicalişti la Cotroceni, Băsescu îi trimite la Victoriei, eu i-aş trimite şi pe la sediul acestor companii private care au tras foloase din certificate verzi. Şi, evident, ca să închidem cercul intereselor, i-aş trimite şi împotriva propriilor patroni pentru nişte măriri de salarii că exact industria a adus creştere economică din bani mai puţin pentru angajaţi. O spune Socol, consilierul lui Ponta, sper să i-o spună şi direct premierului:

Romanii muncesc pe mai putin. Gasim astfel una dintre cauzele pentru care cresterea economica nu se vede total si imediat in buzunarele lor. In primul rand ca o pondere prea mica din venitul national remunereaza  forta de munca iar in al doilea rand, putinul pe care il remunereaza se distribuie polarizat, total inegal. 15% din castigul obtinut se duce catre 85% din populatie si invers.

Mare parte din povara crizei a picat pe umerii fortei de munca atat ca urmare a reducerii numarului de salariati cat si ca urmare a vitezei mai mici de crestere a salariilor in raport de PIB. Remunerarea fortei de munca în PIB a scazut de la 42% în 2008 la 33,3% în 2012 si 33,1% in 2013. (sursa)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments
 • 1

  Domnule Rogozanu,

  Sunteti foarte amuzant cind dati d-voastra, de la inaltimea autoritatii d-voastra de scriitor in devenire. Nu prea inteleg resortul de a scrie despre ce nu intelegeti, insa asta e un mic obstacol in contextul incercarii d-voastra de a deveni o autoritate socialist-stiintifica multilateral dezvoltata.

  Profitul operational mai poarta numele de EBITDA. Asta e prescurtarea de la “earnings before income tax, depreciation and amorization”. Cu alte cuvinte, cele 250 MEUR nu include taxarea de catre stat a profitului si nici COSTUL INVESTITIILOR REALIZATE (adica deprecierea si amortizarea). Cu alte cuvinte, profitul net Enel trebuie sa fie mult mai mic decit ce insinuati d-voastra.

  Apoi, mi se pare ca acest profit e facut in zona de distributie si furnizare de energie electrica, nu in zona de energie regenerabila. Enel are divizie dedicata numita Green Power, deci marele profit nu poate fi datorat certificatelor verzi. Articolul chiar spune de unde vine profitul, dar d-voastra nu v-ati mai obosit:

  “Luigi Ferraris, directorul financiar al companiei, a declarat astăzi: “Profitul operaţional (EBITDA – n.r.) în România a crescut cu 58 de milioane de euro datorită marjelor mai mari, ca urmare a creşterii tarifelor la electricitate, scăderii costurilor cu achiziţia energiei şi reducerii cheltuielilor de operare”.

  Cit despre pe cit muncesc romanii, va dau un link catre INS care arata ca indicatorul privind costul fortei de munca a crescut in fiecare trimestru al anului 2013 comparativ cu trimestrul aferent al anului 2012. Daca ziceti ca aveti dreptate, e pt ca statul ii fura mai mult pe romani!

  Aici:
  insse.ro/cms/ro../

  Chianti
  2014-03-12 16:57:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @Chianti: “Luigi Ferraris, directorul financiar al companiei, a declarat astăzi: “Profitul operaţional (EBITDA – n.r.) în România a crescut cu 58 de milioane de euro datorită marjelor mai mari, ca urmare a creşterii tarifelor la electricitate, scăderii costurilor cu achiziţia energiei şi reducerii cheltuielilor de operare”
  Adica profitul a crescut prin umflarea tarifelor, ceea ce s-a petrecut cu toate ca au scazut costurile.
  Asta spune suficient despre genul asta de companii si a practicilor lor.
  Si liberalizarea preturilor la gaze inteleasa neaparat ca crestere impusa a pretului celor extrase in tara la nivelul celor de import spune multe despre UE si tipul de politici impuse statelor membre.
  Ca statul fura mai mult de la romani, asa e, fura din ce in ce mai mult. Si o face si in interesul unor mari corporatii. Iar banii se iau de la populatie si companiile fara lobby politic, adica majoritatea covarsitoare a agentilor economici. De unde rezulta ca sistemul a degenerat in asa hal, incat mai pot castiga din orice crestere economica doar corporatiile mari si politicienii corupti, restul saraceste, oricum merge economia. Pai asta nu mai e economie libera de piata. Nici macar capitalism. Seamana cu corporatismul fascist, o forma sucita de socialism in favoarea bogatilor, cu un tip de neofeudalism, nici nu prea e usor de categorisit. Ca denumirea de neoliberalism e total improprie.

  Gh. Buta
  2014-03-12 21:00:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  ia aci, Costy:
  youtube.com/wat../

  escu
  2014-03-12 21:06:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Gh Buta

  Daca ar fi cum ziceti d-voastra, aici ar fi raiul corporatiilor si toate ar da buzna aici. Si cind colo, ioc. Lasati, platiti in continuare pt pierderile companiilor de stat la nivelul miliardelor de euro si plangeti-va ca vezi doamne va fura corporatiile.

  Tarifele nu pot fi umflate pt ca sunt preturi reglementate, nu depind de companie. Da, uneori castigi mai mult ca urmare a unor factori conjucturali, dar asta nu inseamna ca acel profit operational ar fi ceva extraordinar pt ca lipsesc datele despre depreciere si amortizare.

  Chianti
  2014-03-12 22:55:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Chianti: Pai platim si una si alta. Iar companiile de stat sunt capusate de multe ori intentionat pentru a fi vandute ieftin tot corporatiilor. La intelegere cu strainatatea. Noi, cozile de topor locale ne umplem buzunarele, voi, strainii, inchideti ochii si profitati cand am terminat noi de furat.
  Tarifele alea reglementate se umfla tot de la lobby-ul corporatiilor. Care e logica dupa care cresc, cata vreme corporatiile respective sunt oricum pe profit, ba le mai scad si costurile? Ar fi poate normal daca ar fi pe pierdere, nu poti cere nimanui sa lucreze fara castig si sa-l mai si impozitezi (de fapt se poate, vezi impozitele minime si forfetarele, dar alea sunt doar pentru catei, micile companii romanesti).
  Lipsesc datele despre depreciere si amortizare? Oare de ce? Daca le erau favorabile, le-ar fi facut publice, ca sa se laude “uite cat am investit si cheltuit noi, meritam sa ni se acorde un tarif mai mare”. Singura diferenta intre un monopol de stat si unul privat e ca cel privat jupoaie mai tare consumatorul. In domeniile unde e posibila libera concurenta si piata e atomizata, dimpotriva, e absolut necesar ca proprietatea sa fie privata ca lucrurile sa functioneze in interesul tuturor, inclusiv al consumatorului.

  Gh. Buta
  2014-03-14 10:16:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Hi voxpublica.realitatea.net . Urgent ! Prieteni întrebat ! Am o ! Eu pot vinde . buy viagra online , sape acest via-gra.webstar../ OR Click Here where to buy viagra in england ,L CK ,
  investiga acest site buy viagra acum on-line în cazul în care pentru a cumpăra forum viagra buy cheap viagra on-line
  cu sinceritate

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!