RSS Feed

Cum se face un lucru ardelenește. Și nemțește. Studiu de caz: Piața Unirii

vezi toate articolele de
29 May 2010 la 14:26 124 comentarii 3205 vizualizari.

1992-2004: Piața Unirii din Cluj intră într-un amplu proces de transformare. Se deschide un șantier arheologic care devine groapa de gunoi a trecătorilor și motiv de dispută inter-etnică între maghiari și români. Funar instalează o bucată de piatră anunțând că va fi construită o copie în miniatură a Columnei lui Traian, menită, de fapt, să eclipseze statuia lui Matei Corvin.

Mai 2004: Din partea Radio Cluj, ca partener”Gaudeamus”, căutam un loc central pentru desfășurarea târgului de carte. Începuse campania electorală locală, iar Radio Cluj, ca instituție publică, încearcă să evite politizarea evenimentul. Ce rezultă. Târgul de carte nu poate fi organizat în mai multe locuri din Cluj pentru că, în mentalul cloectiv:

1. Piața Unirii – este locul de întâlnire al maghiarilor (așadar ar fi fost pro-UDMR);

2. Piața ”Avram Iancu” – este încărcată de simbolistica naționalistă română (așadar pro – PRM)

3. Piața ”Lucian Blaga” – pe fațada Casei de Cultură a Studenților e instalat un imens baner cu Ioan Rus (candidatul PSD)

4. Piața din fața Universității ”Babeș-Bolyai” (strada Mihail Kogălniceanu) – UBB îl are ca rector pe Andrei Marga (așadar ar fi fost pro Emil Boc – atunci liberalii l-au susținut pe candidatul PD).

În cele din urmă, Târgul de Carte ”Gaudeamus” a ajuns să se desfășoare, improvizat, într-un cort instalat pe aleile Parcului Central.

Februarie 2005: Începe dezbaterea viitorului spațiului public clujean. Grupul de inițiativă socială MindBomb lansează campania ” Șantier în lucru – Piața Unirii”.

Se instalează primul panou în Piața Unirii și se dă publicității un comunicat:

”In ultimii 15 ani spatiul public al Clujului a fost supus unor interventii aberante. Administratiile care s-au succedat l-au tratat ca pe un teritoriu de manevra al puterii, modelindu-l dupa chipul si asemanarea ei. S-au schimbat dupa bunul plac numele strazilor, de multe ori urmarindu-se un program nationalist de excludere, fiind ignorate traditiile urbane si memoria colectiva, s-au mutat la intimplare statui si s-au construit altele noi – de cele mai multe ori de un total prost gust. S-a “vopsit romaneste” tot ce se putea – cosuri de gunoi, banci, stilpi si trotuare. S-au sapat gropi care nu s-au mai astupat niciodata. In general, s-a luat metru cu metru din teritoriul nostru al tuturor.

Statui si gropi – simulacre ale identitatii nationale, in fapt simboluri ale puterii politice – au inlocuit logica utilitatii in spatiul public.

Credem cu tarie ca spatiul public – care este al intregii comunitati, si in care toti trebuie sa ne simtim confortabil – trebuie gindit in sensul calitatii vietii cotidiene. Relaxarea lui presupune o planificare urbana in favoarea libertatii de miscare si actiune a locuitorilor, si nu conservarea si propagarea unor ideologii.

Credem de asemenea ca e esential ca locuitorii orasului sa considere spatiul public ca fiind proprietatea lor. Fiecare cetatean are dreptul si responsabilitatea de a-i pasa de cum arata orasul. Lipsa de reactie si acceptul tacit in fata interventiilor brutale in spatiul nostru, al tuturora, sint inacceptabile.

Dorim ca primarul Clujului sa fie acel lider care sa afirme dreptul tuturor la spatiul orasului. Decizia de redare a Pietelor principale cetatenilor Clujului ar trebui sa fie un prim pas dintr-un proces mai amplu de salubrizare estetica si de normalizare a spatiului public. Acest proces ar trebui sa includa si Piata Avram Iancu, unde pastrarea grotescului trebuie pusa cit mai curind in discutie. Clujenii au nevoie de piete publice care sa ii reprezinte si care sa solidarizeze comunitatea mai degraba decit sa o dezbine.”

2005-2006: În urma dezbaterilor publice, Primăria Cluj-Napoca decide să organizeze o licitație pentru proiectarea Pieței Unirii și a Bulevardului Eroilor. Licitația este câștigată de arhitecții clujeni și germani de la Planwerk. În dosarul de prezentare al proiectului se afla și imaginea de mai jos. Când am publicat-o am fost numit ”visător”:

28 mai 2010: Imagini de la deschiderea oficială a ediției a 9-a a TIFF:

Epilog? Nicidecum. Transformarea Pieței Unirii într-un spațiu public al tuturor clujenilor a trecut doar de prima etapă. Urmează finalizarea renovării statuii lui Matei Corvin și extinderea pieței pe străzile laterale (cea din față de la Diesel și cea din fața Universității de Artă și Design).

Bonus: Alta previziune Planwerk legata de Piața Unirii. În curând ;) :

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

124 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!