RSS Feed

Cum se îneacă presa română în bani europeni. Bonus: dreapta pontistă

vezi toate articolele de
16 Jul 2014 la 14:44 17 comentarii 1001 vizualizari.

Efectele banilor europeni sînt nebănuite. Căile de dezvoltare prin ei sînt la fel de imprevizibile. Presa română stă mărturie. O industrie în declin în care teoretic curg fonduri uriaşe europene. Practic, curg pe lîngă. Ziariştii sînt din ce în ce mai robotizaţi (pînă vor fi înlocuiţi de vreun agregator mai deştept) pe bani puţini. Investiţiile merg în tot soiul de alte direcţii.

Vreo trei valuri de capital au trecut în ultimii 15 ani peste presa română şi fiecare val a smuls şi bruma de infrastructură rămasă. După anii 90, perioadă care a produs o elită de ziarişti îmbogăţiţi direct din manipularea infrastructurii vechi, au venit în presă banii publici daţi de Năstase, banii mogulilor iar acum un ultim tsunami financiar trece prin presă lăsînd-o cel mult la fel de precară: banii europeni.

Un raport al CJI ne arată clar că foarte mulţi bani europeni au fost cheltuiţi pe publicitate. Publicitate  care, teoretic, ar fi trebuit să ajute presa să cîştige în autonomie. Nu avem date foarte clare despre clienţii acestor fonduri, nu avem plăţi exacte şi asta din grija autorităţilor de a ţine netransparentă zona: practic, ni se explică în raport, banii europeni nu sînt priviţi ca “bani publici”. Pe portalurile care ar trebui să asigure transparenţa informaţia fie nu e, fie e livrată în forme cît mai indigeste.

UE e cel mai mare client de publicitate prin fondurile alocate publicităţii în diverse proiecte. 76 de milioane de euro înseamnă cam un sfert din întreaga piaţă de publicitate pe un an. Atîţia bani au intrat în presă anul trecut (aşa spun calculele Raportului şi sînt rotunjite înspre minimum – sînt zone unde sigur s-a cheltuit mai mult dar sînt greu de dovedit). Cam 77% au fost fonduri alocate direct.

Ce înseamnă de obicei aceste cheltuieli? Mai ales un soi de investiţie în advertoriale, articole în care clientul iese “bine”, această armă care omoară presă în masă (Mihai Goţiu a criticat şi el practica aici), comandă de materiale publicitare, afişare de slogan şi de “realizări”. Goţiu vorbea de o investiţie directă care ar trebui făcută în presă, dar cum? Banii UE sînt folosiţi să transforme ziariştii în publicitari de ocazie. Ca să întăreşti jurnalismul trebuie să întăreşti redacţiile, trebuie să susţii munca neprofitabilă economic, dar profitabilă ca rol social. Cine să stea să mai calculeze chestiile astea?

Ce să mai spun de ceva gîndire la nivel mare: cum dezvolţi presă critică şi necruţătoare cu multele tîmpenii îngropate în munţi de birocraţie europeană.

UE (şi, mă rog, “perfiericele” româneşti ale maşinăriei) generează prin aceşti bani distribuiţi aiurea efecte chiar mai idioate decît stipendiile tip Năstase date presei. Pentru că banii vin într-o perioadă post-criză şi pentru că nu reuşesc în nici un fel să producă material jurnalistic valabil (cu unele foarte mici excepţii).

Raportul prezintă şi două studii de caz ceva mai complicate, le puteti citi la sursă. Eu vă propun alte observaţii despre presă şi bani europeni găsite în ultimii ani şi care explică  problema: avem un mod extrem de ocolit de apretinde că încurajezi presa şi de a cheltui fonduri în timp ce jurnalismul se duce în cap.

1. Nişte fonduri trebuie cheltuite în 2012 de ADR Muntenia (Agenţia de Dezvoltare Regională). Rolul acestei agenţii e să promoveze regiunile etc., găsiţi tot pe site. Şi aflăm de pe publicitatepublica.ro că pentru promovare – alocaţi au fost 30 000 de lei (fără TVA), ceea ce pentru publicitate online nu e chiar puţin – au fost alese două siteuri. Unul e foarte cunoscut, hotnews, deci nimic de zis. Al doilea e siteul “smartfinancial” pe care nu-l citeşte nimeni, dar care e şi el acolo abonat. Acest smart financial aparţine unei agenţii de comunicare dacă e să luăm un comunicat dat de hotnews – şi cică asta e presă. Dacă citiţi tot pomelnicul, vedeţi acolo cum zboară miile de euro în tot soiul de direcţii. Rezultatul? Vax. Lipim un site important de un site inexistent şi se cheamă că am avut răspîndire online.

2. Altă formă de “ajutor” pentru presă prin bani europeni este educaţia forţei de muncă. O zonă oricum lucrativă – (companii de resurse umane au întors banii cu lopata tot recalificînd oamenii care nu-şi găsesc de lucru).

Se iau studenţi de la jurnalism şi “se educă”. Luăm cazul Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Resurse Umane. Au avut un proiect de 20 de milioane de lei, plus un apendice de 2 milioane. Denumire integrală: VEHMED, Vehicule media pentru formarea abilitatilor practice, televiziuni si ziare operate de studenti pentru studenti. (prezentarea programului aici). Studenţii au fost plimbaţi prin  redacţii, duşi la conferinţe cu ziarişti ceva mai agreaţi guvernamental acum cîţiva ani (pe vremea aia de la TVR şi B1). Se adaugă producţii studenţeşti, ceva practică. Totul pare roz şi frumos. Numai că 5 milioane de euro sigur ar fi putut fi folosiţi mult mai eficient şi direct dacă vroiai să angajezi nişte zeci/sute de tineri. Nu stau să judec tonele de limbaj de lemn din rapoartele cu pricina. Dar văd cum merg bani în direcţii complet artificiale şi fără nici un efect real.

Raportul CJI ridică o întrebare importantă, aşadar. Banii europeni şi presă constituie deja un caz tipic de “intervenţie” ineficientă europeană în treburile unei industrii care oricum îşi trăieşte ultimele zile. Jurnaliştii cu har birocratic ar putea să-şi ia nişte granturi ca să scrie despre cum le moare profesia. Ar fi mai bine plătiţi.

O notă pe marginea oengismului. Să mai spunem şi că uneori intră mai mulţi bani pentru paza deontologiei decît pentru producerea unei ştiri. Multi ziaristi buni se mută atunci cind pot in “societatea civilă”, e deja un soi de vis de securizare. ONG-ul oferă  statut, nu-ţi “oferă” patron, bani mai mulţi ca-n presă şi, vorba aia, poţi s-o arzi şi ceva mai progresist. Despre pericolele inevitabile ale acestei lipiri vorbim cu altă ocazie. Nu pot însă decît să invit la o discuţie cît mai pe faţă ONG-jurnalişti: ce dracul facem, murim înecaţi în bani?:).

(Notă despre finanţarea raportului CJI: Proiectul despre publicitate publica este realizat cu un grant de la OLAF de 51.065 de euro, din care OLAF da 78,85% (adica 40.265 Euro), restul fiind contributia CJI.)

Petrescu şi criticii ei

Florin Poenaru, o excelentă reacţie după toată furia declanşată de filmuleţul de la Cotroceni cu Ponta-Petrescu-Băsescu:
O serie de bărbați feroce ai țării, începând, desigur, cu președintele țării și terminând cu ultimul comentator agramat de pe blogurile de opinii, s-au întrecut în apelative și jigniri la adresa acesteia. Cu cât acestea au fost mai grotești, cu atât au devenit, evident, mai populare, precum caracterizările incalificabile făcute de CT Popescu. Nici premierul Victor Ponta nu poate fi exonerat. Acesta este vinovat nu pentru că ar fi spus ceva, ci pentru că a tăcut mâlc, ghemuit mic în fotoliu, în timp ce președintele își dădea măsura puterii pe care o mai are asupra unei persoane, în contextul dat, vulnerabile.
marea gândire economică neoliberală a lui Băsescu &co nu se bazează pe cifre și date, ci pe dogme: austeritate, privatizare, deficit mic și subvenții de la stat pentru bănci și capitaliști. Cifrele și argumentele sunt necesare doar când vine vorba de adversarii politici, în rest merge și doar cu ideologie și retorică. Desigur, nu mi se pare nimic deplasat în a cere date concrete și clare de la un ministru înaintea unei măsuri, din contră. Dar cum acest lucru nu a fost niciodată norma, în acest caz nu avem de-a face cu vreun spirit critic proaspăt descoperit ci cu răfuieli politice amestecate cu sexism.
Eforturile lui Ponta de a cuceri un public de dreapta au atins totuşi o limită a ridicolului:
Dacă acestea sunt așteptările pentru a face politică, acestea sunt și mai bine primite atunci când, așa cum spuneam, sunt îndreptate împotriva PSD-ului. Pentru mine rămâne uluitor faptul că deși au existat 8 ani de guvernare brutală de dreapta, aceasta nu a fost tratată cu atâta ostilitate precum cea cu care este tratat PSD-ul astăzi, în condițiile în care acest partid, mai ales prin Victor Ponta, face tot ce este posibil să devină un partid autentic de dreapta, populist, naționalist și de partea capitalului și a servanților acestora. Paradoxul este că până și măsura de reducere a CAS-ului pentru angajatori pe care Băsescu o va respinge, este tot una clar de dreapta. Susținându-l pe Băsescu în acest caz, electoratul de dreapta și middle class luptă practic împotriva propriilor interese.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

17 comments
 • 1

  Prima parte f tare, se vede ca te intereseaza.

  A doua in dai cu bata-n balta de te improsti de noroi peste tot.

  “Paradoxul este că până și măsura de reducere a CAS-ului pentru angajatori pe care Băsescu o va respinge, este tot una clar de dreapta. Susținându-l pe Băsescu în acest caz, electoratul de dreapta și middle class luptă practic împotriva propriilor interese.”

  Da, electoratul de dreapta abia asteapta sa aiba reducere la CAS pentru doua luni, ca sa li se taie dupa alegeri din motive de nesustenabilitate.

  De ce insisti sa te bagi acolo unde nu intelegi nimic, dumnezeu stie.

 • 2

  [...] Costi Rogozanu pe VoxPublica [...]

 • 3

  “O serie de bărbați feroce ai țării, începând, desigur, cu președintele țării și terminând cu ultimul comentator agramat de pe blogurile de opinii, s-au întrecut în apelative și jigniri la adresa acesteia.”

  Cum poate fi excelenta daca contine cel putin o minciuna? Care este jignirea adusa de TB?

  Haplo
  2014-07-16 15:50:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Haplo: Daca contine cel putin 2 minciuni atunci textul este unul excelent!

  A doua minciuna: Ponta ar fi vinovat pentru ca a tacut milc. In realitate, Ponta nu a tacut milc. Chiar la iesire a servit o minciuna gogonata… intregii tari!

  gjgj9
  2014-07-16 16:02:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @ autorul
  Despre “pretenii” de la DC News, care au mancat 5 mil. euro pe fonduri europene (direct, nu din publicitate), nu zici nimic ?
  De milioanele mancate de ONG-urile lui Voiculescu, ce scoleau taranii sa picteze, n-ai aflat ?
  Despre implementatorul democratiei, Cumpanasu, ce presteaza la TV, dupa ce, din declaratiile lui, Ponta ii deconteaza facturile pe fonduri europene in 3 saptamani, fara sa astepte venirea banilor de la UE, nu stii ?

 • 6

  De ceva vreme nu mai citisem nimic de Poenaru (via Rogozanu) si ma simteam un pic neimplinit. Acum parca viata e mai usoara cind stii ca Poenaru inca scrie si e citat de singurul lui cititor.

  Pesedinstii e prosti (da' multi)
  2014-07-17 00:38:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @mac gregor: @mac gregor: Paradoxul sesizat de autor este real; dv.gresiti!

  Alina Popescu
  2014-07-17 07:45:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Alina Popescu

  cum?

  Trecand peste faptul ca reducerea CAS pe 2 luni mai mult incurca, mai grav e ca s-a tras cortina si vedem ca suntem condusi de niste ????? care au renuntat la cifre.

  N-am auzit in viata mea de ministru de Finante care sa argumenteze cu “din suflet”. Asta este argument pentru emisiunea lui Maruta, unde poate doamna s-ar fi descurcat.

  Cred ca suntem prima tara din lume care se pregateste sa functioneze pe baza de lozinci populiste.

  Daca nici ministrul de Finante nu e in stare sa produca decat lozinci populiste…

 • 9

  @mac gregor: din cate stiu, legea trebuie asezonata si cu normele metodologice de aplicare. Teoretic, MF este responsabil de acest lucru. Este foarte posibil ca aceste norme sa fie publicate pe 25 Decembrie. Caz in care nu va exista nicio gaura de acoperit.
  Cred ca asta este explicatia. Ponta si Petrescu nu puteau sa spuna asta direct, dar asta au lasat sa se inteleaga. TB a fost badaran ca nu a inteles.

  Haplo
  2014-07-17 11:48:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @9

  Cred ca confunzi gaurile.

 • 11

  Deci mai precis una e lipsa metodologiei, alta e gaura de 5,5 miliarde pe care il va suporta bugetul Romaniei.

 • 12

  da, reaparitia lui Poenaru e haioasa. Ma mir ca Rogozanul nu a observat alta tradare a celor pe care i-a plagiat ca sa ajunga la gindire independenta. Alina Mungiu propune sa se comisioneze sectorului privat colectarea taxelor pe romaniacurata.ro! Unde e stinga cea de frunte sa se ridice la lupta cea mare? Sau poate asa isi gaseste si Poenarul o sursa de venit, altfel decit din inchis balcoane?

  adrian
  2014-07-17 13:02:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @mac gregor: nu confund. Dacă pentru aplicarea legii trebuie norme noi, astea pot fi publicate în Decembrie. până în decembrie nu se va aplica procentul redus. Rămâne gaură pe anul viitor. Când, este posibil să fie alt PM. Dar, este la nivel de speculaţie. Pe 2015 tot din taxe se va acoperi gaura.

  Haplo
  2014-07-17 13:28:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Deci tot bullshit este reducerea asta de taxe, oricum o iei.

 • 15

  @mac gregor: cum sa fie bullshit cand este din tot sufletul?
  Ieri seara a detaliat Ponta de unde se va acoperi pierderea la buget.
  1. Din plusul generat de cresterea accizei la combustibili (cei 7 centi). Plusul asta este de fapt minus
  2. Din taxa pe stalp. Cand au bagat taxa pe stalp avea alta destinatie
  3. Din recuperarea datoriei de la firmele insolvente. Pana acum nu s-a intamplat niciodata nimic :)
  4. Restructurarea ANAF. Fezabila prin 2018
  Doamna Petrescu a spus ca toate cifrele au fost prezentate FMI. FMI spune ca nu intelege cum va fi acoperita suma neincasata din reducerea CAS si ca amana discutia pentru Noiembrie.
  Dar, sa nu ne pierdem in detalii si sa admiram articolul extraordinar al domnului Poenaru plus reactiile pe banda de spalare premier si ministru de finante.
  Bonus: sa ne legam de orice chestie care mai aduce putin scandal gen EBA a vorbit, TB a spus, etc.

  Haplo
  2014-07-17 17:11:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Hm .. dle Rogozanu te plangi de ONG euri da in rest … urmezi linia!!! Nastase cel care cu abnii a facut nu stiu ce presei ….
  Pe vremea lui Nastase presa cea oropsita rupea tejghelele de cata era. Azi …. in fara de Click si Libertatea mai sunt vreo 4 cotiene .. Hai poate 6 … Ziaristi celebri s-au restrans pe bloguri sau au disparut …
  Ca sa zic asa va pria “opresiunea” nastasista .. facea bine la presa !!!

  Ghita Bizonu'
  2014-07-18 07:41:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Dl. Rogozanu, luminati-ma si pe mine, in atari conditii, in loc sa inceapa scolareste cu drama de breasla a presarului tot mai tamp (care e al dracu’ de eftin pt moguli, muult mai eftin decat pt publcitatea pe orice buget public)si sa banguie confuz o chestie cu bani europeni care accentueaza conditia artistului quality roman, de ce mama saraciei, nu-si face treaba ziaristul independent si cu neuronul neatrofiat sa faca transparenta lista aia de finantari indirecte (trebuie sa va hotarati cum e cu ele ca va pierdeti in superarea pe Europa corporatista, fara sa aveti solutii de inlocuit)pe care o ascunde… guvernul.
  Dat fiind confortul izolationist in care a trait presa quality pe vremea cresterii economice oranj, stimate domn Rogozanu, ma surprinde pana si comentariuml dvs legat de stagiile de spalat creirul jurnalistilor. Pai pe vremea dlui Vantu (si nu doar al lui) cand bagati cu crestere economica, paradis pe pamant vile si spa-uri va era asa de buna viata si golut capsorul de la banutii aia la negru pe care-i spala mogulul pe post de cresterea nivelului de trai al gazetarului facil v-a durut la patina de orice se-ntampla in UE si in presa altora decat cea care scria despre traian, calin si marele salt economic al patriei de dreapta :) )
  Astept cu interes sa va hoatarati si sa va ordonati sloganurile astea anti orice de dragu’ de-a nut acea, poate gasiti si ceva de pus in loc, pt ca stimate domn, asta e cel mai important sa pui in locul a ceva ce estimezi ca nu merge sau merge prost altceva sau sa propui.

  Riak Ventruiano
  2014-07-18 15:35:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!