RSS Feed

Cum se sparge o blocadă mediatică. Lecţia de la Roşia Montană. Şi cum s-a pierdut UNESCO cu Firea (FOTO)

vezi toate articolele de
25 Aug 2013 la 12:47 57 comentarii 14873 vizualizari.

Unul dintre atelierele de la FânFest 2013 (organizat de ActivWatch) a avut chiar această temă – cum să spargi o blocadă mediatică. Iar Afacerea Roşia Montană este un studiu de caz cât se poate de ilustrativ în acest sens, milioanele de euro „investite” în publicitate reuşind să blocheze articolele critice în cea mai mare parte a mass-media, fenomen dublat de apariţia unor materiale favorabile de pe care lipsea (lipseşte) minima atenţionare „P” sau „A” („publicitate”, „adevertorial”). La doar câteva zile după FânFest a venit însă (încă) un exemplu legat de modul în care o astfel de blocadă poate fi spartă.

Vizita ministrului Culturii, Daniel Barbu, şi a unora dintre membrii Comisiei Demolatorilor (fostă UNESCO) la Roşia Montană a fost o cacealma de la un capăt la altul. Întregul program a fost realizat în colaborare directă cu RMGC (compania care vrea să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană). Aş putea spune, ţinând cont de desfăşurător, că programul a ieşit direct din birourile de PR ale companiei. Oamenii (ministrul şi parlamentarii) au fost plimbaţi doar prin sediile companiei şi pe traseele atent alese de RMGC, evitându-se:

- zonele cu case demolate (peste 150, unele monument istoric sau aflate în zona protejată şi/sau de protecţie a monumentelor istorice);
- obiectivele de patrimoniu care vor fi distruse dacă proiectul va demara;
- restaurările realizate de către cei care se opun proiectului minier;
- modul în care este valorificat (la timpul prezent şi nu într-un viitor condiţionat de avizarea proiectului minier) patrimoniul cultural al Roşiei Montana pentru a genera dezvoltare durabilă reală pentru comunitate.

Regia a mai inclus:

- „sensibilizarea” opiniei parlamentarilor şi ministrului cu sute de demonstranţi care „vor locuri de muncă”;
- impresionarea acestora cu fotografii frumoase (vezi declaraţiile domnei Raluca Turcan);
- convingerea lor cu ajutorul câtorva specialişti din GIMPCRM (grup finanţat de către companie);
- mimarea unei consultări publice (inclusiv a opozanţilor);
- mobilizarea „presei de serviciu”, care să transmită mesajele companiei (preluate şi de către parlamentari şi ministru) şi care să-i împiedice (cum s-a întâmplat în timpul conferinţei de presă) pe jurnaliştii incomozi să pună întrebările (sau să obţină răspunsuri la întrebările lor).

Scopul final nu a fost nici pe departe cel declarat („vizită de documentare/informare”), ci unul strict propagandistic: de a raporta că membrii comisiei s-ar fi informat, că ar fi consultat opinia publică şi specialiştii şi că proiectul ar avea susţinere publică. Nu e nici prima, nici ultima acţiune de acest gen.
Planurile le-au fost date însă peste cap. Câţiva activişti şi câţiva jurnalişti (care înţeleg că munca lor nu e aceea de a suplimenta efectivele de PR ale companiei şi politicienilor, ci de a verifica „povestea oficială” până la cele mai mici amănunte şi detalii) au surprins şi înregistrat imagini şi declaraţii care prezintă o cu totul altă versiune:

- Susţinerea publică este una mimată (manifestanţii au fost adunaţi aleatoriu de pe stradă, din localităţi învecinate – unii dintre ei habar nu aveau pentru ce au fost aduşi cu autocarele la Roşia Montană şi cu cine ar urma să se întâlnească);
- Nu a existat o consultare reală, nici cu opozanţii locali, nici cu specialiştii din domeniul patrimoniului. Cei care au refuzat întâlnirea cu localnicii din opoziţie au fost chiar oficialii – consilierul Comisiei, care a negociat cu ei, recunoscând cât se poate de clar că membrii Comisiei „NU VOR” să vină să discute cu opozanţii şi să le vadă sediul (o pensiune – Hostel „La Gruber” – care prezintă, de altfel, o variantă alternativă de dezvoltare pentru Roşia Montană). Specialiştilor care s-au pronunţat împotriva proiectului distructiv nu le-au fost trimise invitaţii, fiind înlocuiţi de cei a căror activitate e finanţată de RMGC (şi care, prin vocea lui Alexandru Vulpe, au recunoscut că „nu au făcut o cercetare proprie la Roşia Montană”).
- Un comportament extrem de agresiv (ameninţări, injurii, bruscări) al angajaţilor şi susţinătorilor companiei la adresa activiştilor şi jurnaliştilor ne-încorporaţi care filmau şi înregistrau evenimentul. Invectivele „vedetei” mediatice Sanda Lungu (cea care de la „tricotat ciorăperi” a trecut la „f*t buha”, „trag clopotele pentru morţi”, „labă” şi „p**a”) sunt extrem de sugestive. Cine a văzut (şi se poate revedea) momentul poate înţelege că nu e vorba de vreo „iritare” provocată de reporter, ci de un comportament de tip „superior”, specific celor care consideră că îşi pot permite orice, pentru că oricum nu există vreo repercusiune, a celor care mizează că agresivitatea şi forţa pot închide gura oricui – în acest sens se poate vedea şi zâmbetul „de satisfacţie” care apare pe faţa doamnei de lângă Sanda Lungu, când aceasta debitează inepţiile.
- Faptul că şi conferinţa de presă a avut propria regie (cu o „deschidere” în care ministrul şi fiecare membru al Comisiei şi-au prezentat mesajele publicitare – care să fie preluate de mass-media încorporată -, pentru ca, ulterior, în ciuda promisiunilor făcute „de a răspunde la toate întrebările”, „de a sta şi până dimineaţa dacă e nevoie”, să acorde un timp mai scurt pentru răspunsuri – şi acelea bruiate – decât au alocat transmiterii de mesaje).

Înregistrările realizate au fost adunate într-un filmuleţ postat pe Youtube şi Facebook, care a devenit viral în câteva ore (cu zeci de mii de vizualizări). Articole, relatări şi comentarii au apărut pe VoxPublica, Vice, blogul ActiveWatch, Cotidianul, România Curată, Europa FM şi au fost preluate şi de alte site-uri şi bloguri (Totb.ro, cristiserb.com, nasultv.ro, criticatac.ro). Elemente esenţiale pentru spargerea blocadei mediatice a fost interlink-uirea între aceste articole şi, din nou, share-uirea pe paginile personale şi pe diferite grupuri de pe Facebook. În majoritatea cazurilor, articolele au devenit cele mai citite/vizualizate pe site-urile şi blogurile în discuţie.

La o estimare limitativă, în câteva zile, înregistrările şi articolele au ajuns la peste 100.000 de citiri/ vizualizări (peste 28.000 de pe Youtube, peste 35.000 pe Facebook, peste 15.000 articolele de pe VoxPublica – unde referinţele de trafic sunt publice). Pentru cei care cunosc datele de trafic/audienţă pe print, online şi chiar a televiziunilor de ştiri (unde, printre alte ştiri, s-au strecurat şi ştiri legate de vizita Comisiei şi ministrului la Roşia Montană), cifra este una impresionantă. Cu efecte anticipabile şi pe termen lung: ştirile TV şi/sau articolele propagandistice au „calitatea” de a se şterge repede din memorie; modul în care doamna Sanda Lungu „f**e buha” a intrat însă în „folclor”.
Exemplul prezentat mai sus arată că blocada mediatică poate fi spartă. Dacă serviciile de PR ale RMGC şi, mai ales, politicienii români îşi fac iluzii că adevărul poate fi ascuns graţie milioanelor de euro „investiţi” în mass-media se înşeală amarnic. Să nu fim copii (ca să o citez, din nou, pe doamna Raluca Turcan), minciunile legate de Afacerea Roşia Montană au picioare scurte.

***

BONUS: Spargerea blocadei mediatice merge mai departe. Grupul de acţiune socială MindBomb pregăteşte o nouă serie de afişe, dedicate membrilor Comisiei. În avanpremieră, cel “adjudecat” de senatorul (şi vice-preşedintele Comisiei) Gabriela Firea:

***

Citeşte şi:

EXCLUSIV: Stenogramele întâlnirii cu membrii Comisiei Demolatorilor la Roşia Montană. Doamna Raluca Turcan, domnilor Barbu, Igaş & Co, cum stăm cu buna-credinţă? (VIDEO: ce nu a văzut Comisia)


Cu naşa Vrânceanu Firea şi fina Anda. Comisia Demolatorilor (fostă UNESCO), în vizită la Roşia Montană. Cu ministrul Barbu şi cu Vrânceanu Firea, Raluca Turcan, Traian Igaş & alţii


SENZAŢIONAL: O fotografie de 17 milioane de dolari! Din Roşia Montană. UPDATE


ERA SĂ IAU BĂTAIE DE LA ANGAJAȚII RMGC


Trădarea de ţară – negru pe alb


Ministrul Barbu se intilneste doar cu Gold Corporation. Societatea civila care apara patrimoniul Rosiei Montane protesteaza

Ziua când scârba se transformă într-o imensă silă

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

57 comments
 • 1

  de fapt guvernul nu ar mai trebui sa semneze contracte secretizate! fiecare contract sa fie pus in disacutie publica cu toate anexele!
  ce inseamna contracte secretizate semnate de alesii nostri, oricare ar fi ei?
  inseamna spaga la greu! acum este circul cu bechtel, ca nu se gaseste originalul! pai daca nu se gaseste originalul bechtel poate sa ne ceara 100 miliarde desapagubiri ca noi nu stim ce am semnat!
  stop la contracte secretizate!

  yehudy
  2013-08-25 13:50:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  rmgc sa fie data in judecata pentru orice piatra dislocata din patrimoniul national aflat in proprietatea ei. daca justitia ramana nu face nimic, rmgc sa fie data in judecata la cedo!
  numai pa cale juridica putem opri rmgc. la cedo se poate obtine oprirea proiectului rmgc chiar daca actuala clasa politica in intregime este de acord cu jaful de la Eosia Montana!

  yehudy
  2013-08-25 14:01:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @all

  Posts Tagged ‘germaniu’
  Nu e doar aur la Rosia. Celelalte metale valoreaza de patru ori mai mult decat tot aurul si argintul de acolo!
  11/09/2011
  Site-ul kamikaze publica un interviu cu inginerul Aurel Santimbrean, fost geolog sef al exploatarilor miniere de la Rosia Montana. Citez pasajele cele mai interesante din acest interviu, care releva ca valoarea zacamantului de la Rosia Montana pe care guvernul si presedintele de la Bucuresti vor sa o dea cadou nu este de “doar” peste 10 miliarde de euro ci undeva pe la 50 de miliarde de euro.

  Studiul celor 16 profesori de la ASE Bucuresti mentionat in interviu il gasiti aici, si aici. Interviul integral aici.

  “Reporter: Care este cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
  Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.

  Rep.: Cît aur este acolo?
  A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană este un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.

  Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
  A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.

  Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
  A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.

  Cantitățile din celelalte metale sunt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.“

  yehudy
  2013-08-25 14:05:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @yehudy – @3

  cu toata stima pentru activitatea anti-exploatare,
  anti-cianuri, anti-distrugere biserici, case , munti si paduri,
  anti-furt de resurse

  cu toata stima pentru pozitionarea corecta,

  cred ca la @3 e vorba de miligrame / tona (mg/tona)
  in cazul:
  arseniu, titan, molibden, vanadiu, galiu,
  probabil si pentru toate celelalte in afara de Au si Ag
  e vorna de mg/tona.
  Oricum si la estimarile in mg/tone, sunt deja foarte multe resurse extrem de valoroase!
  (vorbim nu de exploatarea potentiala a catorva mii de tone, a catorva ‘vagoane’, ci de explatarea unor munti intregi care vor fi rasi!)

  despre contemporani
  2013-08-25 14:33:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Cred ca fiecare dintre noi putem sa ne aducem o contributie mica la combatrea acestei campanii agresive a tradatorilor de tara, fie si numai prin promovarea( share-ul) tuturor articolelor care evidentiaza activitatea acelor nemernici corupti care au putere de decizie asupra viitorului tarii noastre. Eu, personal, distribui sub forma de mesaje private ori las le public in spatiul dedicat comentariilor, pe diverese sait-uri, ori retele de socializare ale diveritelor tv./ emisiuni tv. Am convingerea ca se pot sensibiliza si in felul acesta un nr. important de persoane, care anterior nu au fost interesate de subiect. Stiu, s-ar putea spune ca e ca o picatura intr-un ocean, dar “putinul cu putinul se face plinul”. Daca as face parte dintr-o grupare de hackeri, as putea mult mai bine sa-mi sustin preocuparea :-D . Dar, din pacate, nu sunt si nici nu cunosc vreunul pe care sa-l rog sa ma sustina!

  Carmen
  2013-08-25 15:51:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @despre contemporani
  crezi ca este vb de miligrame. deci de o mie de ori mai putin.
  cum de crezi asta? au fost studii si tu crezi ca de fapt sunt de o mie de ori mai putin! de ce crezi asta? ai citit undeva?
  ai visat asta?
  sau ai auzit voci care ti-au zis asta?

  si ponta ne spune cat de bine o vom duce dar nunai baga taxe in plus!

  semeni cu ponta: vorbiti despre tot felul de lucruri fara argumente. numai vorbe goale dictate de rmgc

  yehudy
  2013-08-25 16:06:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @all
  de fapt guvernul nu ar mai trebui sa semneze contracte secretizate! fiecare contract sa fie pus in disacutie publica cu toate anexele!
  ce inseamna contracte secretizate semnate de alesii nostri, oricare ar fi ei?
  inseamna spaga la greu! acum este circul cu bechtel, ca nu se gaseste originalul! pai daca nu se gaseste originalul bechtel poate sa ne ceara 100 miliarde desapagubiri ca noi nu stim ce am semnat!
  stop la contracte secretizate!

  yehudy
  2013-08-25 16:10:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @yehudy

  Daca valorile ar fi date corect (in g/tona):

  galiu – 300 grame pe tonă / fata de aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11,7 grame pe tonă

  Atunci numai valoarea galiu ar depasi cu mult valoarea aurului:
  fiind de 200 ori mai mult galiu decat aur,
  iar valoarea galiu este (in cel mai rau caz) de 120 ori mai mica/kg)
  =>valoarea galiu ar fi de 1.5 pana la 2 ori mai mare decat cea a aurului !!

  In cazul Germaniu, 20mg tona fata de aur 1.5g/tona;
  Germaniu este de 14 ori mai mult, iar pretul sau e doar de 25 ori mai mic pe kilogram,
  valoarea germaniului este cira 60% din valoarea aurului din zacamant !!

  In cazul Vanadiu,
  este de 1600 ori mai mult decat Aur iar pretul sau este de 200 oari mai mic/

  Valoarea Vanadiului este deci de circa 80% din valoarea aurului!

  Ar rezulta ca numai valoarea Galiu + Vanadiu + Germaniu
  e cam de 3 ori mai mare decat valoarea Aurului din zacamant si de cica 25 ori mai mare decat cea a Argintului.
  (Argint e de 8 ori mai mult dect Aur in zacamant, dar pretul argintului e de circa 70 ori mai mic decat cel al aurului, global valoarea argintului fiind de 8-9 ori mai mica decat cea a aurului)

  Teribila situatie!

  Preturi/Prices

  Gold 45000$ /kg

  Silver 850$ /kg
  ___

  Galium 300-1000$ /kg

  Germaniu 1900$/kg

  Vanadium 25$ kg

  Arsenic 1,7$ / kg

  (valoarea arseniului din zacamant ar fi comparabila cu cea a argintului)

  despre contemporani
  2013-08-25 16:16:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @yehudy

  nu cred nimic in niciun Ponta, cu ata mai putin in vreo Basea, in niciun politruc,

  As vrea ca aceste resurse sa ramana Ro,
  sa nu fie batjocorite nici de politrucii interni, nici
  de mega, hiper-globalisti!
  E clar?

  Dupa cum vezi am facut si niste calcule!

  Dupa aceste calcule, reiese cam ce se auzea de la altii,
  valoarea galiu+germaniu+vanadiu+arsen
  e de 3 ori mai mare decat valoarea Aur+Argint

  Scrisesem de la @4 ce pozitie am:
  anti-exploatare, anti-cianuri,
  anti-distrugere biserici, case , munti si paduri,
  anti-furt de resurse
  E clar?

  despre contemporani
  2013-08-25 16:27:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Sa fie oare o intamplare filmele pe care le-a difuzat aseara ProTV? Ambele tratau abuzuri asemanatoare cu cele pe care le-a facut compania lacomiei la Rosia Montana si pe care vrea sa le faca mai departe.
  Filmele nu sunt realizate extraordinar sau foarte artistice, primul era cu Jean Claude VanDamme, iar al doilea cu Steven Seagal.
  In primul, “Nowhere to run”, dezvoltatorii care voiau sa construiasca un cartier rezidential apeleaza la ilegalitati ca sa-i intimideze pe localnici si sa-i convinga sa le vanda pamanturile.
  In al doilea, “Fire down below”, un smecher se-ncarca de bani deversand deseuri toxice in niste mine parasite din creierii muntilor.
  Merita vazute.
  Sper sa revedem in curand la ProTV si alte filme apropiate ca tematica, cum sunt “Erin Brockovich” sau “Flash of genius”. E si acesta un mod de a atrage atentia. Bineinteles ca ideal ar fi sa vedem la Stirile ProTV adevarul despre Rosia Montana. Cine stie? Poate nu mai e mult nici pana atunci…

 • 11

  Câteva nedumeriri:
  1. În ce țară normală, Președintele, Guvernul, Parlamentul, care au jurat pe BIBLIE să apere interesele țării ar face sluj în fața unei companii străine, obscure, fiind gata să-i ofere pe tavă bogățiile subsolului?

  2. În ce țară normală, Presa (cu câteva excepții notabile, desigur!), această A PATRA PUTERE ÎN STAT ar tăcea cu nerușinare în fața JAFULUI ORDINAR care se pregătește la Roșia Montană?

  3. În ce țară normală, JUSTIȚIA (în loc să-și piardă timpul cu mărunte nereguli de la Referendum) nu s-ar sesiza din oficiu în legătură cu un asemenea proiect criminal?

  Întrebări retorice. În NICIUNA, desigur. România nu este o țară normală… Este, cel mult, una din lumea a treia…

  Marki
  2013-08-25 16:38:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  merita citit Romania: The World’s First Dystopia huffingtonpost.../

  flavius
  2013-08-25 16:49:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Valoarea a 300 tone Au care s-ar extrage ar fi azi
  de circa 13.5 miliarde de dolari USA,
  iar a Argintului ar fi de nu mai putin de 1.5-2 miliarde USD.
  (prin 2011-2012 ar fi fost de circa 18 miliarde $ pentru Aur, iar pretul Ag ar fi fost de vreo 3 miliarde USD)

  Valoarea numai pentru
  Galiu + Vanadiu + Germaniu + Arseniu
  de la Rosia M
  e azi de circa 3 ori mai mare decat a Au,
  adica vreo 40 miliarde de dolari!!

  (Pretul pentru Galiu, Germaniu, Vanadiu va creste foarte probabil in urmatorii ani,
  Germaniu creste constant, Vanadiu e stabil de mai multa vreme la un pret de circa 25-30USD/kg dar a fost si 75USD/kg in 2009,
  la Galiu calculul s-a facut la o valoare mica 300USD/kg).

  O suma frumusica despre care nici nu se face vorbire,

  Teribila situatie !

  Vor disparea circa 300*1000000/1.5 =
  200 milioane de tone de munti/paduri/case !!
  = 4 milioane de vagoane

  despre contemporani
  2013-08-25 17:05:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @despre contemporani
  ma bucur sa aud ca ai ajuns la concluzia ca la proiectul Rosia Montana metelele rare fac de 3 ori valoarea aurului de la Rosia Montana! adauga titaniu si o sa vezi ca metalele rare depasesc valoarea aurului de 4 ori!

  daca se face proiectul primim numai ceva aur si argint(cam 4%- dar acest 4% va fi cel inregistrat de autoritatile corupre ale statului, aceleasi care se bat sa se faca proiectul, alte comisioane si acolo).
  ramanem cu lacurile de cianuri! asta este proiectul clasei politice!

  yehudy
  2013-08-25 17:07:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @yehudy

  intre timp am scris si @13

  daca se va face, e cea mai mare mizeerie posibila!

  4% inseamna uu ‘rahat’ de cateva sute de milioane de dolari in cativa ani buni, Total 15 miliarde * 4/100 = 600 milioane, adica
  maximum maximorum cateva zeci de milioane pe an,
  intr-o perioada mai mica de un deceniu)

  Un megarahat, suma asta anuala de ordinul zecilor de milioane e furata zilnic sau cel mult saptamanal de cateva sute de cocalari-securoizi!

  Mai rentabil ar fi sa fie platiti anual cateva sute de ‘mineri’ (cu ‘pofta’ de ‘munca’(?) in greutatea lor in Argint (90%) si Aur (10%).
  Am scapa mai ieftin, am ramane si cu resursele si cu muntii si cu padurile si cu bisericile, si cu cele vechi romane si cu casele !

  despre contemporani
  2013-08-25 17:25:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @all
  ar trebui ca proiectul Rosia Montana sa se faca sub semnatura privata, indiferent de functie. cine semneaza sa raspunda penal in cazul oricarei pierderi: monumente istorice pierdute, metale extrase si fara sa fie impuse de statul Roman

  yehudy
  2013-08-25 17:43:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  D-na Firea a luat locul unuia din PDL ar fi cazul sa -si m-ai faca un PROCES de constinta DACA o mai are isi cam depaseste demult ATRIBUTIILE desi am VOTAT USL ma uit cu uimire ca sunt mai parazitarii ca PDL !

  nino nae
  2013-08-25 17:50:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @picatura kinezeasca:
  a. Din câte știu, la referendum (care n-a fost validat) s-a votat DA, sau BA pentru suspendarea presidentului. Care president, de altfel, era (și este, în continuare) principalul lobbyist al RMGC.

  b. Sper că orice om cu un pic de logică își dă seama că majoritatea celor care au votat USL-ul au votat, de fapt, împotriva lui Băsescu și a camarilei sale.

  c. Și nu cred că uită cineva că numai căderea guvernelor Boc/Ungureanu le-a împiedicat să facă ceea ce pregătește acum guvernul Prim-Mincinosului. Să sperăm că va avea soarta celorlalte două…
  Așa că, las-o mai moale…

  Marki
  2013-08-25 17:51:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @yehudy

  cel mai bine ar fi sa nu se faca absolut nimic,
  orice distrugere ar fi ireversibila,
  iar a ‘recupera’ ceva in RO e aproape imposibil -
  a se vedea experienta trista cu recuperarea caselor/terenurilor si altor proprietati furate sau nationalizate ilegal de comunisti dupa 1946:
  proprietarii reali au recuperat intre O si 10% (mai probabil spre 0) din valoarea acestora si asta intre anii 1991-2013, deci pe o peroada de aproape 23 ani !
  Cel mult s-ar gasi tot niste ‘praduitori’, niste cocalari politruci care s-ar baga la ‘recuerat’ ceva numai pt ei.

  ——

  si valoarea titanului din zacamantul Rosia M. e semnificativa – la 1000mg/tona – e comparabila cu valoarea totala a argintului, la pretul titanului de circa 7$/ kg
  si e cam 1/9 din valoarea totala AU+AG

  despre contemporani
  2013-08-25 18:00:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @Marki – 22

  Da
  Si mai sunt:
  Mai era vorba in prima parte a anului 2012 si de Cuprimin, de resursele imortante de Cupru, de Rosia Poeni + alte resurse
  Alt scandal mare

  despre contemporani
  2013-08-25 18:03:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @all
  sub semnatura privata inclusiv avariile ecologice.
  cine semneaza de la ministerul mediullui sa plateasca fizic, din propria avere, pentru orice catastrofa ecologica. ca acolo, unde se prefigureaza sa fie lacul de cianuri un versant este complet permeabil si cianurile vor ajunge in panza freatica. daca ministrul mediului sustine ca este ok, sa o faca sub semnatura privata si sa raspunda pana la ultimul banut!

  yehudy
  2013-08-25 18:07:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @Carmen

  presiunea ar putea fi pusa de multe grupuri,
  din pacate problema in RO nu e lipsa comprehensiunii ci pasivitatea
  si o anumita lipsa de informare:

  As spune ca numai calculele pe care le-am facut azi
  (am vazut prima oara valorile cu concentratiile de la postarea @3)
  m-au facut sa vad cat de catastrofal e bilantul pe zona celorlate resurse (galiu, germaniu, vanadiu, arseniu, titan ) de la Rosia M !

  Pentru informare e nevoie de oameni onesti si perseverenta,
  de exemplu sa se iasa in fata publicului mai larg cu realitatile astea de ‘buletine tehnice’ explicate simplu, clar
  (chiar daca fusesera dosite pentru profit de rechini securoizi ‘tenderieni’ din geologie, uite ca mai ies la vedere si astfel de documente/buletine de analiza/estimari, mai vechi sau mai recente! )

  (*Cu toata stima pentru itetimea ‘hackerului’, nu stiu cat de multa influenta ‘pozitiva’ ar avea in treaba asta.)

  despre contemporani
  2013-08-25 18:25:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @all
  asta este clasa noastra politica actuala: ne va vinde si ne va otravi indiferent de partidul aflat la putere.
  singura deosebire din 1989 incoace este ca se fura de la an la an mai mult, indiferent de cine se afla la putere!

  yehudy
  2013-08-25 20:36:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @admin
  constat ca ai sters toate comentariile pe care nu le-am facut eu, dar apareau in numele meu! si iti multumesc pentru asta
  ai o explicatie pentru ceea ce s-a intamplat/
  se poate intampla din nou in viitor?

  yehudy
  2013-08-25 20:54:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11,7 grame pe tonă, germaniu -20g pe tona, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă.

  - s-ar extrage 300 tone de aur și 1600 tone de argint.

  galiu – 300 grame pe tonă / fata de aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11,7 grame pe tonă

  Atunci numai valoarea galiu ar depasi valoarea aurului:
  fiind de 200 ori mai mult galiu decat aur,
  iar valoarea galiu este (in cel mai rau caz) de 150 ori mai mica/kg)
  =>valoarea galiu ar fi de 1.3 pana la de 2 ori mai mare decat cea a aurului !!

  -In cazul Germaniu, 20g/tona fata de aur 1.5g/tona;
  Germaniu este de 14 ori mai mult, iar pretul sau e doar de 25 ori mai mic pe kilogram,
  valoarea germaniului este cira 60% din valoarea aurului din zacamant !!

  -In cazul Vanadiu,
  este de 1600 ori mai mult decat Aur iar pretul sau este de 1800 ori mai mic/
  Valoarea Vanadiului este deci de circa 90% din valoarea aurului!

  -Ar rezulta ca numai valoarea Galiu + Vanadiu + Germaniu
  e cam de 3 ori mai mare decat valoarea Aurului din zacamant si de cica 20 ori mai mare decat cea a Argintului.
  (Argint e de 8 ori mai mult dect Aur in zacamant, dar pretul argintului e de circa 50 ori mai mic decat cel al aurului, global valoarea argintului din zacamant este de 8-9 ori mai mica decat cea a aurului)

  -Valoarea arseniului metalic din zacamant(5000g/tona) ar fi comparabila cu cea a argintului

  -Valoarea titanului din zacamantul Rosia M. e semnificativa – la 1000mg/tona – e comparabila cu valoarea totala a argintului, la pretul titanului de circa 7$/ kg
  si e cam 1/9 din valoarea totala AU+AG

  -Valoarea cobaltului din zacamant(30g/tona) ar fi 1/10 din valoarea argintului (mai precis ar fi circa 150 milioane $)
  -Valoarea molibdenului din zacamant(10g/tona) ar fi 1/30 din valoarea argintului (mai precis ar fi circa 50 milioane $)

  Preturi/Prices

  Gold 45000$ /kg

  Silver 850$ /kg
  ___

  Galium 300-1000$ /kg

  Germanium 1900$/kg

  Vanadium 25$ /kg

  Titanium 7$ /kg

  Molybdenum 20$/kg

  Cobalt 27$ /kg

  despre contemporani
  2013-08-25 21:43:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @yehudy -26

  Explicatia e foarte simpla,
  cel care vrea sa se dea drept persoana ta
  semneaza exact cum semnezi tu:
  yehudy

  si trece oricare alta adresa de email, probabil fictiva
  Aici la VOXP e posibil asa ceva, nu exista verificare software;
  s-a intamplat des ca cineva sa fie ‘clonat’

  despre contemporani
  2013-08-25 21:46:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Vorbim de preturile din 2013. Hai sa vorbim si de preturile de peste 10 ani. In ce directie o va apuca industria globala? Cum va evolua automobilul electric? Care va fi necesarul de materii prime pentru acesta, incepand cu acumulatorii si finalizand cu bobinajele de cupru din motoarele electrice? Avem rezerve de cupru in Romania mult mai valoroase decat cele de aur si argint…tocmai bune de praduit pe nimic azi…si despre care nu se vorbeste atat de mult. Se praduiesc mai repede decat avem noi timp sa luam atitudine. Eu zic ca orice pret din 2013 trebuie multiplicat cu 10. Se va intampla cu cuprul, aurul, argintul si alte metale ce s-a intamplat si cu petrolul cand s-a dezvoltat brusc industria auto.

  goldnslitz
  2013-08-26 03:57:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Si mai sunt si cei care se plang de locuri de munca…caci altfel vor croseta ciorapi si vor trage clopote la morti… Sunt atatea localitati in Romania care nu au aur sub paduri…si totusi oamenii nu se plang atat si se descurca. Sa puna mana la munca…sa-si cultive pamantul, sa creasca animale, sa-si deschida cate o firma, cate un atelier, cate o pensiune…

  goldnslitz
  2013-08-26 04:05:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @yehudy: Valoarea celorlalte metale este de peste zece ori mai mare decat cea a aurului si argintului ! Afirm treaba asta, cu demonstratie, de peste trei ani….

 • 30

  In timp ce ne vaicarim ca ar putea cadea drobul de sare in capul copchilasului, lumea isi vede de ale sale:
  “Compania canadiana Petrolia, lidera in domeniul hidrocarburilor in regiunea Quebec, ia in considerare fracturarea subsolului insulei Anticosti, unde s-ar afla rezerve de 40 miliarde de barili de titei, injectand gaz natural la inalta presiune, o tehnologie inca putin raspandita, relateaza AFP.”
  Dece e Romania altfel? se intreaba unii.
  Simplu: de aia :P

  victor L
  2013-08-26 10:12:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  victorel, insula asta Anticosti e cumva pustie?

 • 32

  @flesh: Deh, postacii cu simbrie fac ce știu ei cel mai bine să facă… N-au niciun argument viabil, niciodată, da’ dau din gură întruna, să vadă „stăpânii” ce bine își fac datoria. Să meargă simbria, nu?

  Marki
  2013-08-26 11:25:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @ flesh,
  tu ramii ca stramosii tai, cu pieptul tau de arama, sa aperi Apusul de navalitorii asiatici; si apoi sa te miri ca vitelul la poarta noua cum de ei evolueaza, privind mindru la peisajele lunare de la Rosia Montana.
  Anticosti o fi au ba locuita, dar cum vezi, cu ideile voastre, faceti ca si Romania sa nu mai fie locuita. O sa fie o Rosia Montana cu care ne vom mindri ca am pastrat-o de la facerea lumii la fel :P

  victor L
  2013-08-26 11:29:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  “Croșetăreasa de șosete” din basmul de marketing e de fapt în realitate “F*tătoare de buhă” și “Clopoteasă pentru morți” autointitulată.

  Tárkányi István-Attila
  2013-08-26 11:37:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  da, e bine ca a aparut inregistrarea pe yutube, dar e, din pacate, prea putin in comparatie cu asaltul media orchestrat de rmgc. pana la urma, nu rmgc este de vina aici, ci televiziunile si publicatiile care se vand, si acestea ar trebui considerate, in opinia mea, tinta principala in campania aceasta de informare.

 • 36

  @Marki: Intr-o tara in care JURAMANTUL pe BIBLIE e mai important decat ONOAREA

  In tara asta
  2013-08-26 12:51:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Mi-e mila de buha pe care a sodomizat-o tanti Sanda crosetista de șosete

  Irina
  2013-08-26 14:21:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  @Marki: “Deh, postacii cu simbrie fac ce știu ei cel mai bine să facă… N-au niciun argument viabil, niciodată, da’ dau din gură întruna, să vadă „stăpânii” ce bine își fac datoria. Să meargă simbria, nu?”

 • 39

  victorel, nu ne-ai mai spus ce-a facut baiatul tau la FanFest. A tavalit ceva pana la urma? I-ai dat si tu ceva bani la el ca sa f*ta buha, macar?

 • 40

  Luind de buna supararea unor @ flesh ori @ Marki
  impotriva “postacilor de meserie”, te intrebi uluit “dar voi ce sinteti, mai postaci de serviciu”?
  Voi sinteti copiii aleia care e cucoana mare :P
  Daca nu stiti Lenea e cucoana mare/ care n-are de mincare, dar are Rosia Montana. Si bogatii nemasurate in subsol, dar dece sa muncim sa le scoatem afara, mai bine tunam si fulgeram impotriva exploatatorilor.

  victor L
  2013-08-26 14:52:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  victorel, fiindca dumitale ti-a fost lene, am cautat eu informatii despre insula Anticosti. Uite aici cateva: en.wikipedia.or../ . O insula cu o suprafata de 8000 km patrati si mai putin de 300 locuitori.
  Asta este, or sa le-aduca apa potabila la astia 300 de oameni, or sa le puna casele pe rulmenti, sa nu se darame la cutremure si o sa dea drumul la fracturare ca sa scoata petrolul. Fauna si flora… duca-se…
  Foarte frumos din partea canadienilor ca fac asta la ei acasa. Pe noi sa ne lase in pace!

 • 42

  @Irina: Cine e Sanda Lungu? Vezi raspunsul aici: memegenerator.n../

 • 43

  @ flesh, cu ocazia asta ai acumulat si ceva cunostinte de zoologie ;)
  Si ramine ca in poveste: da` muiti-s posmagii, cucoana? daca nu, minati inainte; ca numai de lucru nu are chef @ flesh cu @ Marki :P
  Ei sint patrioti si lasa mostenire lenea lor si urmasilor.

  victor L
  2013-08-26 15:11:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  Da, recunosc ca n-am fost atent si am crezut ca Marki s-a referit la mine cand a vorbit de simbria postacilor.
  In loc de @flesh, ar fi trebuit sa scrie @victorel, ca sa fie totul clar.
  Insa, am recitit, am inteles si sunt oarecum de acord cu Marki. Probabilitatea e mare ca victorel sa fie un postac al companiei lacomiei.
  Si m-a inselat si memoria, era vorba de prietenii baiatului lui victorel care se duceau la FanFest, nu baiatul insusi. Oricum, tot respectul pentru baiat, cu asa prieteni, probabil e un om mai bun decat tatal lui.

 • 45

  Va luati la tranta cu Ponta? Ala/aia oricum schimba legile dupa cum le convin. La nivelul spagilor primite de la Chevron, Monsanto si evident RMGC.

  Spaga
  2013-08-26 16:12:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  SA LUAM ATITUDINE SI IN PROBLEMA GAZELOR DE SIST.
  DESI APARENT NU ARE LEGATURA CU ROSIA MONTANA CRED CA IN ESENTA PROBLEMATICA ESTE ACEEASI . DE ACEEA REDAU MAI JOS UN ARTICOL REAL DESPRE PERICOLUL GRAV IN CARE NE AFLAM.

  razbointrucuvan../

  youtube.com/wat../

  Americanii fără apă
  Conduc o mașină închiriată de-a lungul râului Ohio. Soarele scoate scântei din apă și mă orbește, dar nu-mi pun ochelari de soare, țin ochii larg deschiși, să absorb totul. Uite un panou verde, mă invită la Freedom (next right), cum pot refuza asta?
  Dealurile Pennsylvaniei sunt așa verzi și împădurite că uneori îmi fuge mintea și am impresia că sunt tot prin Vaslui, pe drumurile de noroi din Păltiniș, întrebând moșnegii dacă au auzit că vine Chevron la ei în sat.
  Dar sunt cu 8000 de kilometri mai la vale, tocmai în patria Chevronului și a gazelor de șist. Am citit despre ele până mi-a venit rău, am văzut poze și filme, dar tot mă ia cu fiori când ajung în miezul exploatării.
  Mai fiecare casă are o sondă în bătătură. Un vârf de deal e bărbierit și găzduiește o piscină de apă și chimicale. Dintre copaci se ridică un furnal care pompează gaz în aer și îi dă foc. Într-o vale sunt o stație de compresie și o mică uzină de procesare a gazului. O cireadă de vaci paște pe o pășune, în jurul unei sonde. Pe garduri e plin de plăcuțe cu Accesul interzis, pericol de explozie.

  Pământul de sub noi e sfredelit de conducte care pătrund la mii de metri adâncime, injectează chimicale într-o rocă pe care o sfărâmă și eliberează gazele prinse în ea de milioane de ani.
  Sună înfricoșător, dar oamenii din Pennsylvania sunt obișnuiți cu sondele. Aici s-a săpat prima sondă de petrol din lume, în 1859, și tot aici a pornit prima goană dupăaurul negru.
  Așa că lumea s-a bucurat acum câțiva ani, când a început o nouă goană după gaze naturale, au răsărit mii de sonde noi, economia țării a luat-o-n sus și o mulțime de localnici s-au îmbogățit.
  După ce a trecut entuziasmul de la început, mii de oameni s-au trezit într-un coșmar.

  Sunt într-o sufragerie luminată gălbui din Woodlands, un cătun din estul Pennsylvaniei, un pic mai sus de Pittsburgh.
  Deasupra televizorului e o vitrină cu bibelouri. Un câine e lungit pe covorul persan, lângă o păpușă murdară. Peste tot în jur sunt bidoane de apă.
  John McIntyre stă prăbușit pe un scaun cu mâinile-n cap, privește în gol și spune ca pentru sine: “Suntem în cea mai bogată țară de pe pământ și trăim fără apă, ca în lumea a treia.” Nevastă-sa scormonește printr-o cutie plină de hârțoage, urmele oficiale ale purgatoriului în care s-a transformat viața lor.
  BEEP. BEEP. O alarmă ascuțită ne face pe toți să tresărim. E detectorul de metan din baie. Trebuie să închidă repede conductele, altfel riscă să le explodeze casa.

  John McIntyre e un american get-beget. Locuiește într-o casă prefabricată dintr-o comunitate mică, pe undeva prin pădurile Pennsylvaniei. În curte are o camionetă și multe mașini vechi, la care meșterește în timpul liber. Și-a petrecut o parte din viață săpând sonde de petrol și puțuri de apă, reparând chestii pe care nimeni nu le putea repara, cântând la chitară într-o formație rock… “Am avut orice slujbă îți poți imagina. Le-am văzut pe toate.”
  Sau cel puțin așa credea până când s-a trezit că nevasta i s-a îmbolnăvit de leucemie, casa e-n pericol de explozie, apa de la robinet se face din când în când mov și dacă o bea vomită, iar dacă face duș pielea i se irită și îi curge sânge din nas.
  Ca să supraviețuiască are nevoie de multă apă îmbuteliată (bisericile din regiune fac o colectă în fiecare săptămână și distribuie bidoane la cele ~10 familii afectate). Nu poate să vândă și să plece, casa lui nu mai valorează aproape nimic. Nu mai are încredere că autoritățile o să facă dreptate. Nu mai are aproape nimic…
  Totul s-a întâmplat după ce comunitatea lui a fost înconjurată de șapte sondepentru gazele de șist.

  Când au călcat prima oară în Woodlands, acum 20 de ani, soții McIntyre s-au simțit ca în paradis. Liniște și sălbăticie, o priveliște minunată și loc destul pentru orice le-ar fi trecut prin cap. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să sape un puț de 30 de metri: “Evrika! Am dat peste apă. Mai multă apă decât îți poți imagina. Limpede ca cristalul, curată și rece ca gheața. Ne simțeam ca și cum am fi găsit aur.”
  Și-au asamblat o casă și au trăit liniștiți 20 de ani în comunitatea izolată, la 50km de Pittsburgh, unde lumea-și lasă copiii să se joace prin pădure și bărbații strâng în curte bărci ruginite și mașini de epocă.
  “În ianuarie 2011, familia mea s-a îmbolnăvit violent”, spune Janet McIntyre în sufrageria ei, cu teancuri de analize medicale în brațe. Dureri de cap, vomă, diaree, iritații ale pielii. La început credeau că-i un soi de răceală, dar apoi i-au sunat cei doi copii. Ei locuiesc în altă parte, dar veneau în fiecare duminică să-și vadă părinții și să ia apă proaspătă din fântâna lor. Acum descriau aceleași simptome. Până și câinele începuse să rămână fără blană.
  Misterul s-a risipit peste două zile: au dat drumul la robinet și a început să curgă un lichid mov, cu spumă.

  Au sunat compania de gaze, au sunat și agenția de mediu să vină să testeze apa. Știau sigur că apa lor fusese impecabilă (unul dintre copiii lor era adoptat și, în urmă cu câțiva ani, Protecția Copilului i-a pus să-și testeze puțul din curte – ieșise perfect).
  Testele companiei și ale agenției de mediu se băteau cap în cap. Rex Energy spunea că apa e bună de băut. Department of Environmental Protection din Pennsylvania a testat apa de două ori și au găsit cinci compuși organici volatili asociați cu fracturarea hidraulică. A mai ieșit la iveală că firma de gaze fusese deja amendată pentru nereguli la construcția sondelor din zonă.
  Lucrurile păreau logice pentru John McIntyre:
  Nevasta lui a fost diagnosticată cu leucemie la ceva timp după necazurile cu apa. Leucemia poate fi cauzată de expunere la benzen. În apa lor s-a găsit benzen. Benzenul e una dintre substanțele folosite la fracturarea hidraulică. Nu există altă industrie în zonă în afară de sondele de gaze.
  Concluzia lui: Sondele de gaze i-au otrăvit sursa de apă și i-a îmbolnăvit nevasta.
  Concluzia agenției de mediu: nu știm ce s-a întâmplat și nici nu vrem să aflăm.
  Deși făcuse două runde de teste pe apa celor din Woodlands și găsise substanțe periculoase, agenția de mediu le-a retras, spunând că au fost greșite. Apoi a refuzat să le refacă și a închis cazul. Șah mat.
  Lui John McIntyre nu-i venea să creadă că se poate întâmpla așa ceva. Atunci s-a apucat să caute pe Internet și a descoperit că există mii de familii care au pățit chestii similare. Cel mai celebru caz, care a apărut și în documentarul nominalizat la Oscar Gasland, e orășelul Dimock, în care explodau fântâni și apa de la robinet lua foc. În urma scandalului compania a fost amendată, pusă să plătească despăgubiri și dată afară din orășel, dar agenția de mediu a evitat să confirme public legătura între exploatarea gazelor de șist și contaminare (o confirmă, însă, un raport intern).
  Și comunitatea celor din Woodlands a fost vizitată de jurnaliști din toată lumea, de la Pittsburgh Gazette până la Al Jazeera, s-a făcut un scurt film despre ei, dar nu s-a strâns destulă presiune publică pentru a redeschide investigația. Au rămas singuri, cu apa contaminată și cu alarma de metan în baie.
  “Așa am ajuns să îmi trăiesc viața. Mă gândesc la apă 24 de ore pe zi.”

  ”Ducem o bătălie împotriva Satanei“, zice Jim Hamilton, un pastor mustăcios, la o întâlnire a cetățenilor îngrijorați de exploatarea gazelor de șist din orașul Beaver, la jumătate de oră distanță de Woodlands. Tresar, pentru un moment am senzația că sunt la Bârlad, la o slujbă anti-fracking ținută de părintele Lăiu. Bisericile din zonă au o reacție similară cu cele din Vaslui. Doar că aici faptul este împlinit, așa că se concentrează pe ajutorarea celor care nu mai au apă.
  În fiecare luni dimineața, Janet McIntyre merge la biserica presbiteriană White Oak Springs să împartă apa care s-a strâns din donații. O cameră din spatele bisericii (după un semn cu o zvastică tăiată), e plină de cutii cu bidoane. Șapte biserici contribuie la “banca de apă”. Totul e contorizat în stil american, e un tabel cu fiecare familie, rația în funcție de numărul membrilor și livrările săptămânale.

  Pe cei care nu pot veni până la biserică îi ajută tot Janet – ia apa și le-o duce acasă cu mașina. Cu ocazia asta dă o tură și până la McDonalds-ul din apropiere – costă mai puțin să meargă cu mașina și să mănânce la fast-food decât apa pe care ar folosi-o la gătit și spălat vasele.
  Înainte să se întoarcă acasă, Janet McIntyre oprește la o vecină mai bătrână. Îi aduce apă și îi cară bidoanele în casă. Cutia e grea, Janet se dezechilibrează, cade pe scări și își fracturează mâna.
  În timp ce o așteaptă pe fata ei să vină și să o ducă la spital, Janet McIntyre cedează și lacrimile încep să-i curgă pe obraji. Nu plânge cu furie americană sau cu spirit justițiar, e un bocet încet, deznădăjduit, cum de multe ori am văzut la românii care și-au pierdut speranța.

  Pentru fiecare poveste cu americani nenorociți de fracking găsești încă una cu fermieri care s-au îmbogățit și, a naibii soartă, nici n-au probleme cu apa. Iar Guvernul și companiile sunt în extaz – banii și resursele vin pachete pachete. Așa e-n goana după resurse, ai câștigători și pierzători.
  Culmea e că giganții petrolului nu-s prea fericiți. Au fost sceptici la începutul goanei, așa că au lăsat firmele mici să se bage agresiv prin fiecare cotlon de zăcământ american și să facă profituri nebunești. Când s-au prins că mania gazelor de șist chiar funcționează era cam târziu – abundența de gaze a scăzut prețul, ecologiștii s-au dezmeticit și au început să facă o rezistență acerbă, iar agențiile de mediu se mișcă greu, dar sigur, către reglementări și controale mai stricte. Vestul sălbatic s-a cam terminat.
  Așa că Chevron, ExxonMobil și ceilalți s-au apucat să caute în toată lumea locuri mai facile în care să sape. Ajutați de influența de care se bucură diplomații americani în țările respective, au încheiat contracte avantajoase și s-au pus pe treabă.
  România e unul dintre acele locuri.

  Nu lasati sa se intample la fel si in Romania !!!

  Ionela Maxim
  2013-08-27 08:32:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 47

  Pentru bezmeticii de politicieni romani este indicat sa citeasca Doina(M.Eminescu) si vreau sa le dau un citat din Thomas Mann:”Un adevar care face rau , este oricind preferabil unei minciuni agreabile”. Comisionul bagat in buzunar de acesti nesatui ii indeamna la sacrificare a multor generatii viitoare de romani , de prin partea locului cu procina.

  Ion Taranistul
  2013-08-27 09:08:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 48

  @ Ion Taranistul,
  poate nu ai aflat, dar taranismul nu mai e de multa vreme la moda.
  Doar pentru americanii care vin sa filmeze pen`ca numai pe la voi, taranistii, au mai gasit localitati ca din secolul XIX.

  victor L
  2013-08-27 09:52:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 49

  rmgc = dezastru ecologic, peisaj lunar pentru generatiile viitoare, lucru care nu are treaba cu lenea. Poate are legatura cu tradarea interesului national contra comisioane al naibii de grase. Cele 800 de locuri de munca pentru 5 ani fluturate precum carnatul in undita romanilor poftitori de joburi in minerit si intru combaterea “LENEI” (devenita vezi doamne o caracteristica de capatai pentru aceasta natie ce trebuie atent calauzita) nu vor rezolva nimic. Si sa nu mai vorbim de lenea acestui popor pana nu vom vedea cum vesticii ne vor sterge batranii la fund pentru 500-700 euro pe luna asa cum o fac “lenesii” nostri care nu si-au mai gasit rostul in tara asta vanduta de 20 de ani pe nimic de stim-noi-cine. Aceste resurse naturale pot fi pastrate pentru generatiile viitoare ca o sansa de revenire la prosperitate pe acest pamant binecuvantat de Dumnezeu. Ca o sansa pentru a plati toate greselile si datoriile unui trecut de toata rusinea. Pentru ca noi, condusi acum de acesti politicieni, nu suntem capabili.

  goldnslitz
  2013-08-28 21:47:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 50

  O sa ceara cineva retragerea Steaua Romaniei de la doamna Firea din motiv de tradare/vindere de tara?

 • 51

  [...] zile, conform unei monitorizări pe care am realizat-o personal în jur de 100.000 de afişări (detalii aici). După încă două zile, Victor Ponta a trimis în Parlament Legea Specială pentru Roşia [...]

 • 52

  [...] Sanda Lungu care ”f**e buha” în prim-plan. Sute de mii de oameni erau la curent cu subiectul (vezi aici analiza pe care am publicat-o pe 25 august anul trecut), erau indignați de capturarea statului de către compania minieră și așteptau doar o scânteie [...]

 • 53

  [...] major la explozia de revoltă socială din toamna trecută (iar pentru cei care au dubii, pot citi aici o estimare extrem de minimală, bazată doar pe datele la care aveam acces liber în online, a [...]

 • 54

  [...] materiale publicitare) și estimarea mea era că ajunseseră la aproximativ 100.000 de oameni – estimarea de atunci, aici. A doua zi, luni, 26 august, impactul se dublase. N-am mai apucat să scriu pentru că marți, 27 [...]

 • 55

  air max 90 youthpatta x nike air max 1 spring greennike flyknit agility brownnike shox nz womens all white white
  mens air yeezy ii 2 sp max 90 yellow grey patentlogium.co../

 • 56

  flames 13 johnny gaudreau black 1917 2017 100th anniversary stitched nhl jerseylimited laurent duvernay tardif mens jersey kansas city chiefs 76 home red nfl90 malcom brown jersey hoodiechiefs 29 eric berry red team color mens stitched nfl limited tank top jersey
  nike buffalo bills 25 lesean mccoy light blue game jersey pulse-experienc../

 • 57

  upcoming air max 2012nike mercurial victory x tpu fg soccer boots for men and women black white redpicture of kevin durant 5 shoes red blue yellow pink mandarin duck shoes 101nike air max tn womens white gold
  44 zack kassian jersey zillow hennigandental.../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!