RSS Feed

Cuminţii de la protestul Roşia Montană. Update: Canada şi investiţiile miniere

vezi toate articolele de
16 Sep 2013 la 15:30 21 comentarii 2086 vizualizari.

Update. Iată cît de locală e problema Roşia Montană. Un articol excelent despre politica pro-minerit ipotetic din Canada. Poate mai deschidem dracului ochii:

Frenezia extractivă care duce la scormonirea subsolului canadian în căutare de hidrocarburi, carbon şi metale revine periodic în actualitate, așa cum s-a întâmplat în luna iulie a acestui an, după explozia unui tren plin de petrol la Lac-Megantic. Dar Toronto s-a specializat în egală măsură într-o faţetă mai puţin cunoscută a acestei activităţi : cotarea la bursă a giganţilor minieri mondiali, la adăpostul unui paradis fiscal şi judiciar.

„În general, în industria minieră, capitalurile de risc vin din Canada”, afirmă fără ocolișuri, ca pe ceva de la sine înțeles, inginerul belgian René Nollevaux, administratorul unei mine de cupru din provincia congoleză Katanga[1]. Într-adevăr, 75% din societăţile miniere mondiale (diamante, aur, cupru, cobalt, uraniu…) aleg Canada ca loc de înregistrare şi 60% dintre cele care emit acţiuni la Bursă se înscriu la Bursa din Toronto (Toronto Stock Exchange, TSX). Între 2007 şi 2011, 220 de miliarde de dolari canadieni (aproape 157 de miliarde de euro) au fost consacrate finanţării prin capitaluri proprii a sectorului minier – reprezentând mai mult de o treime din totalul mondial –, ceea ce plasează Toronto cu mult înaintea concurentei sale directe, Bursa din Londra (London Stock Exchange, LSE). În 2011, 90% din acţiunile emise de această industrie în lume au fost administrate de TSX.

Ceea ce atrage atâtea societăţi miniere este în primul rând uşurinţa cu care o întreprindere poate cota şi valorifica la Bursă zăcăminte a căror existență este ipotetică. Marea majoritate a celor 1600 de societăţi miniere din Toronto sunt aşa-numitele juniors, adică societăţi care se consacră în mod exclusiv explorării şi identificării de noi zăcăminte. Fiind adesea de dimensiuni mici, aceste companii nu au resursele financiare, tehnice, umane şi politice necesare pentru exploatarea minelor industriale. Ele îşi scot prin urmare profiturile din speculaţia bursieră pe baza zăcămintelor lor ipotetice. (aici e articolul integral tradus din Le Monde Diplomatique)

Text iniţial. Mai întîi, cum stăm? Foarte prost. Cu cît sîntem mai mulţi, cu atît am senzaţia că ăştia vor reuşi să impună proiectul. Ipocriziile lui Băsescu, teatrul lui Ponta în uniformă RMGC sînt aparent opoziţii neserioase. Dar lucrează în aceeaşi direcţie. Băsescu şi ai lui încearcă să confişte mişcarea, Ponta alimentează populism anti-hipsteri. Şi le iese puţin cîte puţin. Şi să ne bazăm deja pe Curtea Consituţională e riscant. Tot ce putem spera e că vom continua şi mai mulţi şi-i vom bîlbîi pe ăştia pînă la imposibil.

După trei duminici cu zeci de mii pe străzi, o obsesie se conturează printre căldiceii protestului, cei care s-au prins pe parcurs de amploare şi gravitate. Sigur că mă bucur că se strîng din ce în ce mai mulţi. Dar nu pot să nu constat că aripa oengistică Mungiu Pippidi sau hotnews (care a realizat în timpul protestului depe 1 septembrie că nu mai poate să tacă) au făcut obsesii cu anti-capitaliştii. E rîndul lui Mixich (cu variaţiunea Stanomir, umil angajat băsescian care n-ar fi protestat nici cu o floare dacă nu primea verde de la preşedinte) acum să-şi expună fanteziile cu un popor cuminte şi fără nici un gînd periculos în cap:

In realitate, protestul din seara lui 15 septembrie a fost un protest al acelor oameni pe care i-ai lua imediat cu autostopul, al acelor oameni cu pancarte cuminti. Poate ca la televizor a parut altceva. Poate ca pe anumite platforme online ideologice si agitate a parut solid elan de lupta tovaraseasca. Depinde unde si catre cine te uiti.

Afacerea Rosia Montana a umplut, din motive nedeslusite inca, paharul care s-a revarsat in strada sub forma unui protest al oamenilor cuminti.

E evident aiuritor să pui sentimentele anticapitaliste în rînd cu extrema dreaptă, o intoxicare de doi lei. Apoi, e interesant că nici eu, nici alţi susţinători ai dimensiunii anticapitaliste nu am pretins vreodată că sîntem însuşi spiritul protestelor. Dimpotrivă, noi am propus dezvăluirea unor adevăruri simple care să reaşeze în termeni mai realişti mişcarea. E ambiţia noastră şi e mult mai legitimă decît eforturile disperate ale cuminţilor de a protesta strict soft-eco şi vag anti-corupţie (şi de a confisca în vederea alegerilor curentul anti-guvernare). Au sărit toţi “partenerii de dialog”, de la Cernea la Stanomir, să ne spună ei că sînt exagerări. Şi apoi au început s-o lălăie cu pluralismul, închizînd de fiecare dată orice discuţie reală. Aşa au intrat în opoziţia falsă dintre mineri şi protestatari hipsteri.

Unde se termină naivitatea şi începe propaganda nasoală? Acolo unde foarte mulţi încearcă descrierea protestului ca fiind anticorupţie şi pro-un capitalism pur şi frumos. Asta nu e o surpriză, cînd clasa de mijloc se revoltă pică în acelaşi cerc vicios – m-aş revolta dar nu prea mult, nu cumva să-mi rup gîtul. Dar e stupid de-a dreptul să nu vezi că un comportament RMGC e de fapt o reţetă aproape clasică de atac asupra societăţii în perioadele de criză ale capitalismului. Şi uite aşa încep să cred că mulţi ies în stradă să apere capitalismul de unii dintre noi. Să fiţi sănătoşi, dar o să pierdem încă o dată.

De aia îmi place ipocrizia lui Băsescu, că e din tot sufletul. Declaraţia de azi:

“Românii nu pot fi mândri că avem zece portavioane nucleare şi stăpânim lumea, sau că avem gaze să dăm la toată Europa, sau că suntem cel mai mare popor din lume. Dar pot fi mândri de lucruri pe care le au acasă: un popor talentat, un popor relativ bine educat, capabil de efort, o ţară frumoasă. Guverne consecvente, punerea intersului naţional deasupra jocului politic de partid – putem face ca să fim recunoscuţi ca o naţiune serioasă”, a mai spus Băsescu.
(mediafax.ro)

Conceptele de “naţiune serioasă”  şi “guverne consecvente” se regăsesc din plin şi în chestiunea Roşia Montană şi în alte cazuri de privatizări şi liberalizări haotice. Băsescu a mai spus-o simplu de atîtea ori: mînă de lucru ieftină pe care eventual s-o şi exportăm, pe asta ne bazăm. La cei rămaşi le scumpim supravieţuirea. Aici e consecvenţa. Şi pentru Ponta s-a dovedit că e mai importantă consecvenţa decît vot de 70%.

De la această “consecvenţă” s-a ajuns ca predicarea unor banale principii social-democrate, de protecţie în faţa capitalului, să ajungă cel mai aprig extremism. Roşia Montană e doar primul pas. Gazele de şist al doilea. Poate aşa, printre picături, realizăm şi că piaţa liberă şi excesul de resurse nu ieftinesc viaţa angajaţilor. A, şi iată, poate tot aşa realizăm că presiunea pe angajaţi în România a ajuns atît de puternică încît sînt puşi să joace scenete la Roşia. Ei sînt exemplul extrem despre ce se întîmplă cînd laşi la absoluta discreţie o zonă unor companii private şi unor politicieni cumpăraţi. Nu vă recunoaşteţi în acei oameni? Nasol.

P.S. Mai e şi Orăşanu care îi dă cu tărie că nu au fost aceiaşi oameni din ianuarie 2012. Altă prostie. Ăia au fost mai puţini – dar nucleul e cam acelaşi. Au fost din mai multe zone sociale în 2012, ei şi? Precuparea pentru puritatea şi curăţenia protestului mă scîrbeşte de-a dreptul. Nu cumva v-aţi simţit deranjaţi şi de oamenii veniţi din Vaslui pentru protest împotriva gazelor de şist?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

21 comments
 • 1

  test

  gicu
  2013-09-16 15:43:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  O sa pierdeti inca o data?

  Atunci de ce va agitati atita?

 • 3

  Test. Ati reparat server-ul?

  Mircea
  2013-09-16 15:50:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ne ia cu palpitatii la inima…

 • 5

  “E ambiţia noastră şi e mult mai legitimă decît eforturile disperate ale cuminţilor de a protesta strict soft-eco şi vag anti-corupţie (şi de a confisca în vederea alegerilor curentul anti-guvernare). ” bine ca esti impotriva elitistilor. dar protestele celor de stanga sunt mai adevarate decat “eforturile disperate ale cumintilor”. ce ma deranjeaza in cea ce scri ii fix faptul ca incerci sa inregimentezi politic o miscare. De stanga sau de dreapta e exact aceiasi chestie. Poate ca cei care iasa in strada sunt diferiti d.p.d.v politic si cred ca asta nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni.

  exilat
  2013-09-16 16:01:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @exilat: nu e nimic “mai adevarat”, dar cit o mai ardem narcisist cu ce frumosi si normali sintem? Rosia Montana oprita e primul scop, sigur. Dar daca o opreste doar pe asta si nu transmiti clar de ce ai facut-o, vor veni inca zece rosiimontane. Asta-i tot

  Costi Rogozanu
  2013-09-16 16:38:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Muuuult prea multa analiza partizana si nici nu inteleg de care parte. Nu e momentul pentru frustari. Acum, in aceasta faza conteaza CANTITATEA si replica fata de cei care combat cu minciuni (EVZ, B1, Antene, RTV, TVR – chiar cotidiene surdo-mute) )- chiar nu mi se pare Mixich un adversar ba dimpotriva. Dupa ce se realizeaza presiunea prin cantitate se poate trece si la decantare de pozitii, curente, opinii, prezumtii, presupuneri si ce’or mai fi. Relax d-le Rogozanu, sa fim aproape (si inca un sfat , daca sunteti anticapitalist puteti cu aceasta ocazie sa va pastrati opinia in gand ca poate si eu am in gand furia cum astia imi taxeaza chiria, chiar daca m-am informat despre RM si o sustin).

  nadia
  2013-09-16 16:42:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  CANTITATEA conteaza?

  Hm…

  De cind ma stiu, un lucru e foarte clar: CALITATEA conteaza.

  Sau: Poti sa-ti arati muschii cit vrei, daca n-ai minte, tot degeaba…

 • 9

  “Ei sînt exemplul extrem despre ce se întîmplă cînd laşi la absoluta discreţie o zonă unor companii private”

  Mergi sa vezi cum arata orasele care nu sunt “la discretia” nici unei companii private. Sa vezi acolo saracie si impietrire, mai rau decat oriunde.

  La Rosia problema este ca nu sunt “companii” private, ci ca este doar 1 singura companie. Asta e problema.

 • 10

  pai mai avem vreo patru exploatari pe baza de cianuri in romania.cu alea ce facem?

  nicu cianoticu
  2013-09-16 18:41:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  exploatarea asta aduce cu o alta inginerie financiara.
  nimeni nu investeste nimic.galagie multa.se anuleaza contracul.se incaseaza lovelele pentru prejudicii.si gata, toata lumea fericita si cu lacrimi pe obraz

  nicu cianoticu
  2013-09-16 18:43:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  “e interesant că nici eu, nici alţi susţinători ai dimensiunii anticapitaliste nu am pretins vreodată că sîntem însuşi spiritul protestelor”
  E ciudat ca lucrurile nu se vad la fel din alte unghiuri. Inca tin minte fraza aia care mergea pe linia “sa incepem cu ce e important” si urma pancarta “Jos Capitalismul”. Iar, daca fraza nu era in aceasta idee, atunci puteti considera ca asta se intelegea din exprimarea nereusita.
  Intamplarea face ca am avut de-a face personal cu cersetorii de imagine care au mesajul acela chiar din prima zi. Noi, fraierii cu Salvati Rosia Montana, nu aveam loc de ei, adevaratii si importantii. Lucrurile s-au mai echilibrat, intre timp. Ghinion.

  Alexandru
  2013-09-16 21:09:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Practici aceeasi manipulare ca-n ianuarie 2012. Suntem multi in Piata nemanati de niciun elan anticapitalist. Sa fii impotriva abuzului marca RMGC sau Chevron nu inseamna deloc respingerea capitalismului in bloc.
  Eu accept ca acolo sunteti si voi. Voi de ce incercati confiiscarea sub o singura voce?

  Nora
  2013-09-16 21:33:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Dle Rogozanu, cum v-au picat declaratiile antisemite de astazi ale sefului trustului la care lucrati? Nu va e teama ca in loc de o noua Syriza, asa cum spera din ce in ce mai comunistul CriticAtac, o sa iasa un nou Jobbik din toata treaba asta (cu tot cu mesajul anti-capitalist, transformat direct in anti-evrei) ?

  Eu sincer cred ca mesajul anti-establishment “cuminte”, cu accentul pe anti-coruptie (dar atentie, nu doar la nivelul oligarhilor autohtoni, ci cu o doza moderata de anti-corporatism), e preferabil unuia care sa aduca in preajma puterii un partid cu aspiratii totalitare, neocomunist sau neolegionar.

  Va rog sa nu mai incercati sa inghesuiti realitatea de astazi in teoria marxista clasica (cam prafuita), ca oricum ai lua-o nu se potriveste. Proletariatul e pe cale de disparitie (si foarte bine ca e asa), iar proprietatea intelectuala e terenul pe care se va duce in viitor lupta .

  Militati pentru eliberarea informatiei, pentru transparenta si respectarea drepturilor omului (printre care si dreptul la o viata decenta, dreptul la educatie si formare continua, dreptul de a avea acces liber la internet), nu pentru revolutii teoretice, altfel ma tem ca strigoiul sinistru Florian Liviu (apologet al lui Stalin!!!) va fi singurul care va ramane alaturi de miscarea voastra. Daca nu va place ierarhia militarista din corporatii, nu pledati pentru un stat si mai patriarhal, ci militati pentru incurajarea cooperativelor sau a ONG-urilor unde decizia se ia pe orizontala, nu pe verticala. Cereti mai multe fonduri pentru cercetare de stat(nanotehnologie, imprimante 3d), ale carei beneficii sa fie apoi impartite in ciuda legii 20/80 a reactionarului Pareto, pentru medicamente ieftine fara patente, pentru acces liber la manuale si reviste sau cursuri stiintifice. Mai acaparati si oameni din alte medii decat literele, filosofia sau antropologia CEU. De ce nu penetrati si in zona hackerilor sau a crackerilor, de exemplu, in ce secol traim pt numele lui Dumnezeu?

  In curand munca nu va mai fi masificata, efectiv nu mai e nevoie de atatia muncitori, nici in industrie, nici in servicii. Si cele de acum sunt “bullshit jobs”, vorba lui Graeber, in viitor vor fi si mai multe. Ganditi inca in paradigma resurselor limitate, sunteti mai reactionari decat credeti. Deja informatia s-a eliberat de suportul ei fizic, devenind practic nelimitata, posibil in curand si cea fizica sa se desprinda. Problema este sa ne asiguram ca nu mai exista muritori de foame intr-o epoca in care iti vei putea printa oricand un hamburger. Societatea de acum e cu totul alta, lupta pentru putere se duce in mediul digital si pe voi va prinde in off-side.

  Stanga trebuie sa se lepede definitiv de tiranii pe care i-a produs (da, Lenin, si tu!), dar si de pseudointelectualii gen Baudrillard sau Deleuze, sau de elitisti care urasc capitalistii la fel de mult cum urasc pulimea, gen Adorno sau Marcuse. Si Marx trebuie musai de-sanctificat, e depasit! Wikipedia, Linux, Creative Commons, Wikileaks, acestea sunt produse ale stangii cu care sa ne mandrim, nu dejectiile masturbatoare deleuziene sau cheguevarismul care nu au schimbat si nu pot schimba NIMIC in afara de privilegii pt autori.

  culita tarata trita fanita
  2013-09-16 22:17:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Norico

  “Suntem multi in Piata nemanati de niciun elan anticapitalist.”

  acum m-am lamurit cum este cu cei din piata si calitatea lor.Daca toti sint ca tine…….ce naiba sa mai zici.
  Norocul voatru ca ati fost la o strada de blocul unde lociuesc in plimbarea voastra prin oras.Ca daca ati fi trecut prin fata blocului meu si sa-mi stricati linistea va astepta o galeata cu apa cu care sa va sting focul “ecologic”.
  Sper ca data viitoare sa nu ma evitati. Va rog,

 • 16

  Că am avut timp weekendul ăsta, am studiat mesajul dreptei apropo de manifestaţii şi reacţiile din tabăra lor. Pe dreapta e debandadă maximă, “formatorii de opinie” deja nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa, suporterii lor de bună credinţă au început să îşi pună serioase semne de întrebare. Mulţi din băieţii (şi fetele) care mai cred încă sincer în “dreapta” şi în capitalism (ăia cum eram şi eu, cu piaţa universităţii, jos iliescu, CDR, etc.) sînt pe punctul de a-şi da seama că au fost duşi de nas şi mai stau agăţaţi de un pai. Iar paiul ăla e credinţa că doar la noi, în România, e aşa, şi că în alte părţi e altfel, “mai bine”, că la noi e o formă specială de capitalism, ăla “de cumetrie”, că în occident nici pomeneală de astfel de măgării! Acum s-ar merita plusat cu nişte discuţii serioase despre cum se fac măgăriile astea în occident… s-ar vedea de unde vine “cumetria” în România!

  Gogu
  2013-09-17 01:05:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Cum poti fi anti-capitalist intr-o tara condusa de comunisti?!

 • 18

  Nae: Stai cuminte, Chici Cian.

  Nora
  2013-09-17 11:36:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  My dear, Red Rogozanu. Poate n-ai observat paginile de facebook ale campaniei Salvati Rosia Montana dar cam toate il au in poza de profil si cover pe acelasi om: Eugen David. Acest Ilie moromete, ardelean de secol XXI poate fi simbol pentru orice, numai pentru socialism nu.El isi va apara proprietatea si atunci cand “anti-capitalistii” vor veni sa i-o bage in colectiv. Antepostatorul meu @culita tarata trita fanita, ti-a dat niste sugestii faine de urmat, chiar daca a exagerat numindu-i pe Baudrillard si Deleuze “pseudointelectuali” (au fost intelectuali, dar au proliferat un discurs apocaliptic demn de “Turnul de Veghe”)

  Protestatar cuminte si tolerant cu stangistii
  2013-09-17 13:32:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Vad ca nu va potoliti cu tot felul de interpretari nepotrivite privind protestele. Daca va arde de facut partid din chestia asta, cred ca ar fi mai cinstit s-o spuneti direct. Daca manipulati cu astfel de interpretari nu faceti decat sa va atrageti antipatia celor care, altfel, poate v-ar susține.

  Maria
  2013-09-26 17:57:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  [...] Costi Rogozanu pe VoxPublica [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!