RSS Feed

Curtea Constituțională transformă religia în materie pur facultativă, așa cum am propus în proiectul de lege adoptat deja de Camera Deputaților

vezi toate articolele de
13 Nov 2014 la 15:54 28 comentarii 2088 vizualizari.

După 25 de ani în care, din cauza politicienilor care au dorit să dea satisfacție  bisericii majoritare prin legi injuste, s-au comis nenumărate abuzuri la orele de religie asupra copiilor iată că, prin decizia de miercuri, 12 noiembrie 2014, Curtea Constituțională admite sesizarea profesorului de filosofie Emil Moise, din Buzău, și acordă religiei statutul corect de materie facultativă. Îl felicit pe Emil pentru determinarea, perseverența și abilitățile juridice demonstrate pentru a-și apăra cauza!


Până acum, din cauza unei prevederi criticate de mulți ani și care s-a dovedit a fi neconstituțională, și anume aceea că elevii erau înscriși automat la ora de religie, materia respectivă fiind inclusă în trunchiul comun, foarte mulți copii au avut mari probleme în a se mai retrage ulterior de la aceste ore, fiind astfel expuși unei forme de îndoctrinare religioasă împotriva dorinței lor ori a părinților lor. Am primit multe sesizări cu privire la acest lucru.
De acum înainte, aceia care doresc să urmeze orele de religie vor trebui să notifice școala în acest sens, cum e și normal. Nimeni nu va mai putea fi înscris automat, așa cum, în mod abuziv, se făcea până acum. A urma ora de religie predată în mod confesional este o simplă opțiune, nu o obligație!

De altfel, conform studiului Ligii Pro Europa asupra religiei în școli: “Caracterul de disciplină facultativă al disciplinei Religie este menţionat şi în lucrările de specialitate de drept constituţional. În lucrarea Drept constituţional şi instituţii politice (Editura All Beck, Bucureşti, p. 172) Ioan Muraru şi Elena Simina Tănăsescu consideră că „legea va trebui să prevadă explicit că învăţămîntul religios în şcolile de stat este facultativ, numai o asemenea prevedere dînd satisfacţie deplină libertăţii conştiinţei şi mai ales dreptului părinţilor sau tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine”, Ioan Muraru fiind preşedintele Curţii Constituţionale din România, la data publicării”.

Iată că acum, în sfârșit, după un sfert de secol de încălcări grave ale libertății de gândire, de conștiință și de religie în școlile publice din România, Curtea Constituțională repune lucrurile într-un cadru democratic.
Religia fiind înscrisă în trunchiul comun, adică în rândul disciplinelor obligatorii, a avut această aparență de materie obligatorie, lucru care i-a făcut pe mulți să o urmeze fără însă ca ei să fi dorit acest lucru și fără să fie informați că au posibilitatea de a nu urma ora de religie.
Ceea ce a decis Curtea Constituțională se regăsește și în propunerea legislativă pe care am înaintat-o parlamentului și care a fost adoptată tacit de către Camera Deputaților pe data de 15 octombrie 2014.
Am mai cerut și ca, la orele de religie să nu fie puse note, ci doar calificative.
De asemenea, întrucât locul religiei nu este în trunchiul comun, ci trebuie să fie o simplă materie facultativă, lucru care a fost demonstrat și prin decizia Curții Constituționale din 11 noiembrie 2014, ar fi înțelept, în opinia mea, ca ea să fie înlocuită în trunchiul comun de o disciplină numită “Etică și cultură civică”.


După cum am precizat și în Expunerea de motive la propunerea legislativă pe care am făcut-o, scopul disciplinei “Etică și cultura civică” este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev, dar şi acela de a prezenta drepturile omului şi reperele instituţionale şi valorile fundamentale ale unei societăţi deschise şi democratice.
Așadar, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, consider că propunerea mea legislativă ar rezolva toate problemele implicate de aceasta și ar aduce o reformă necesară învățământului din țara noastră. Elevii au mare nevoie să studieze etica dar și cultura civică pentru a putea fi ajutați să ajungă cetățeni cu valori morale puternice și conștienți de drepturile și obligațiile lor față de societate.


Mai jos citez Art 136 din Regulamentul Camerei Deputaților care descrie exact procedura care urmează a fi derulată de către parlament pentru a se opera modificările necesare în legea învățământului după decizia Curții. Mă voi implica în acest proces, la comisii și în plen, pentru a-mi aduce contribuția la o bună legiferare în domeniu. Propunerile pe care le-am făcut și argumentele pe care le-am utilizat în dezbaterile pe această temă se sprijină pe standardele europene în materie ori pe principii educaționale și drepturi ale omului de respectarea cărora depinde în mod decisiv nivelul de democrație și civilizație al unei țări.
“Art. 136. – În cazurile de neconstituţionalitate constatate potrivit art. 147 alin. (1) din Constituţia României, republicată, dispoziţiile declarate neconstituţionale din legi, din regulamente şi din ordonanţele aprobate prin lege îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, termen pe durata căruia aceste dispoziţii sunt suspendate de drept.
În cazul în care Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, Biroul permanent va sesiza Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi comisia în al cărui domeniu de activitate se încadrează respectivul act normativ în vederea reexaminării textelor şi punerii lor în acord cu prevederile Constituţiei. Textele revizuite se constituie într-o iniţiativă legislativă care se distribuie deputaţilor.
După trecerea unui termen de 7 zile, înăuntrul căruia se pot depune amendamente, cele două comisii elaborează, în termen de 5 zile, un raport asupra iniţiativei legislative care se supune dezbaterii şi adoptării plenului Camerei Deputaţilor. Iniţiativa legislativă se adoptă cu majoritatea cerută de caracterul actului normativ şi se trimite Senatului.”

Detalii despre propunerea mea legislativă privind religia în școli sunt aici…

PS: Vă invit să comentați acest material într-un spirit de respect reciproc, în care să primeze argumentul și nu atacul la persoană…

Remus Cernea

Deputat independent

www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

28 comments
 • 1

  sper ca guvernul are o alternativa pt miile de profesori de religie care vor fi someri….
  in alta ordine de idei, ok, sa fie religia optionala, ca nu toata lumea vrea copiii bine-educati, dar sa fie optionala si predarea unei teorii pur fantasmagorice, o ipoteza filosofica, si anume th evolutionista sau th big bang-ului. de ce sunt predate ca niste adevaruri certe, cand nu exista dovezi clare? cand lumea stiintifica le contesta din ce in c e mai mult?? eu vreau sa nu le studieze copiii mei la scoala.
  dle remus cernea, sper ca acum, stapanul tau e fericit, ca a reusit sa izgoneasca pe Dumnezeu din scoli, dar , tineti cont amandoi:
  1. spune Hristos: ” voi zidi biserica Mea si portile iadului NU o vor birui.”
  2. ca sufletele sunt vesnice si veti da socoteala pt ceea ce faceti. mai aveti timp sa va intoarceti care bunul Dumnezeu, care il asteapta pe om sa se pocaiasca pana in clipa mortii sale. nota bene!!!

  parerea mea
  2014-11-13 16:06:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Nu stiu cine esti, nu te cunosc, dar atunci cand incepi sa dai argumente numerotate cu 1 si 2 citand din “Hristos”, inseamna ca la scoala ai facut o religie cam… gresita. Citeaza din Biblie, citeaza din cartile sfinte!
  Stiinta e stiinta, religia e religia. Niciodata nu s au impacat. Si daca despre univers se mai cunoaste cate ceva, despre Hristos, totul e ipotetic.
  Cat despre profesorii de religie… deja imi este mila de ei.
  Nu s au putut specializa in alte domenii si s au gandit sa aplice la Facultatea de Teologie, sa nu ramana fara o facultate facuta. Pentru ca mai apoi sa pretinda salarii la fel de consistenta ca un profesor de matermatica sau de limba romana care invata pe bancile facultatii pana li se iveste parul alb. Pe cand profesorii de religie le dau sa deseneze copiilor de primara (desene cu icoane, ingeri, cruci si oua rosii de Paste, brazi si Mosi Craciuni de Craciun), celor de gimnaziu li se intipareste in minte faptul ca trebuie sa cunoasca pe derost Decalogul precum si rugaciunile de baza, ca trebuie sa cunoasca cel putin 5 pilde iar celor de liceu, de cele mai multe ori li se da drumul acasa sau sunt imprumutate orele de religie pentru a face ore suplimentare de romana sau matematica in anul terminal de bacalaureat. Si in timp ce elevii deseneaza, invata ca niste oi rugaciuni sau pleaca acasa, profesorul de religie isi ia banutii pe… nimic. In schimb se prezinta (cand se prezinta la ore) in haine frumoasa si de cele mai multe ori impodobiti din cap pana in picioare de nici nu zici ca sunt profesori de religie.
  Am 20 de ani, am trecut prin 12 ani de scoala in care am facut (mai mult sau mai putin) religia iar ceea ce am descris mai sus e fix experienta mea.
  Nu poate absolut nimeni sa ma contrazica si sa imi spuna ca e altfel deoarece am trait pe pielea mea, atat eu, cat si colegii de clasa, scoala, liceu.
  Asa ca, domnilor profesori de religie, stimati profesori, nu asteptati mila din partea Statului, reprofilati va, daca nu ati fost in stare sa veniti pe piata muncii cu altceva.

  Ioana
  2014-11-13 16:23:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @ Remus Cernea

  Foarte rau domnule Cernea, foarte foarte rau.

  Nu tine deloc smecheria voastra:
  Ametzeala cu studiul ‘istoriilor’ sau studiul Max Muller, Max Weber, Heinrich Zimmer, Mircea Eliade/Culianu, Dumezil pana la Richars Swinburne, Luis P. Pojman si Michael Rea,
  asta
  in locul studiului religiei crestine in Romania
  [pe confesiuni: orodoxa, catolica, protestanta etc]

  Parca vad si ce simplu le va fi acelor kids sa studieze in scoala sau liceu de la filosiofia religiei la Kant si Hegel
  pana la Luis P. Pojman si Michael Rea.

  DespreOameniideAzi
  2014-11-13 16:27:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Ioana -3

  Sunteti foarte expresiva, scrieti mult si aveti si o frumoasa infatisare sexy de culoare verde.
  Coborati parca din Worlds War sau Avatar
  sau sunteti verisoara verzuliu-maronie din Adams family
  Felicitari!

  DespreOameniideAzi
  2014-11-13 16:30:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @parerea mea: Esti total ignorant fata de stiinta si fata de cum functioneaza ea. Teorii pur fantasmagorice? Ai habar ce e aia o teorie stiintifica? Teoria evolutiei si big bang-ul sunt sustinute de munti de dovezi clare si experimente care sa le confirme, si sunt acceptate la unison de catre oamenii de stiinta.

  Exista o vorba care spune ca in secolul informatiei, ignoranta este o alegere. In 5 sec de google search te puteai informa despre stiinta, teoria evolutiei si big bang. Dar e greu sa stai 5 sec sa verifici informatiile, e mai usor sa inghiti laturile de pe site-urile creationiste, alea care-ti spun exact ce vrei sa auzi.

  Tocmai deasta trebuie scoasa religia din scoli si inlocuita cu stiinta…ca mintea copiilor sa nu le fie otravita si sa nu ajunga niste specimene atat de ignorante si care traiesc intr-o lume imaginara la fel ca tine.

  Ioan
  2014-11-13 16:36:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Domnule Cernea,
  sa le multumiti neaparat pontacului candidat si feseneilor constantzeni, ca fara acesti sponsori generosi nu ati fi intrat niciodata la o sinecura buna, la asa painica calda si dulce parlamentara.
  Pare-se ca veti primi si o pensioara socialdemocrata de extrema stanga din acest Geschaeft.

  Traiti in
  Cea mai buna dintre Lumile Posibile

  Un indemn si la lectura Leibniz, luteran ca si Iohannis, o recomandare:

  Maria Rosa Antognazza
  Leibniz on the Trinity and the Incarnation
  Yale University Press

  E vorba de acelasi Leibniz, cel cu calculul diferential si integral etc

  DespreOameniideAzi
  2014-11-13 16:41:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @Ioan

  In 5 sec de google search te puteai informa despre stiinta, teoria evolutiei si big bang

  Asa e domnule Ioane,

  in 5 sec inveti cu google search
  si astrofizica si fizica nucleara, si matematici speciale
  si mecanica cuantica.

  Ce spun eu?
  Reusesti in 5 secunde chiar:
  - sa rescrii motorul de cautare Google
  - sa rescrii cateva versiuni de Android de la google si
  sa rescrii cateva versiuni de Linux, ca trebuie pt Android.
  Limbaje: C/C++, Java sau Parl, Python sau C# iti vor lua cateva milisecunde pt a le ’stapani’.
  - sa rescrii si Windows 8, cu tot ce mosteneste de la vechiul NT din anii 90 si apoi .NET Framework intreg!
  iar in ultima milisecunda (ca tot ai invatat repede calcul diferential si integral si ai parcurs lucrarile matematicea ale lui Leibniz),
  vei putea sa citesti si ‘carticica’ recomandata de mine:

  Maria Rosa Antognazza
  Leibniz on the Trinity and the Incarnation
  Yale University Press

  Succes, e simplu!
  Totul in 5 secunde!

  DespreOameniideAzi
  2014-11-13 16:55:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  corectii (typo): Richard Swinburne
  Perl language

  DespreOameniideAz
  2014-11-13 17:48:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @Ioana,2
  Domnisoara,sunteti intr-o grava eroare de judecata!Fiind foarte tanara,sunteti recuperabila.Cu o conditie necesara, nu si suficienta:nu-l urmati pe Remus Cernea.Necesar este si sa invatati limba materna,urmand pe Ienachita Vacarescu in indemnul “Urmasilor mei Vacaresti/las voua mostenire/ Cresterea limbii romanesti/si-a patriei cinstire!”.Limba romana nu cunoaste termenul pederost,ci locutiunea adverbiala “pe de rost”(riscati sa faceti confuzie cu “pederast”).Sa va spun ca in clubul savantilor de la Los Alamos,populat de fizicieni atomisti celebri ca Einstein,Oppenheimer, cultul religios se simtea la el acasa!Remus Cernea propaga atmosfera ce a cuprins invatamantul romanesc aceea a spiritul de turma,al gastilor de cartier.
  Te sfatuiesc sa-ti masori fiecare pas viitor,esti ‘la rascruce de vanturi’.

  maur
  2014-11-13 18:21:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Ioan,5
  Teoria evolutiei si a bin bang-ului par sa cada in desuetudine,sa se perimeze-cum ar zice un clasic roman revolutionar in viata!

  maur
  2014-11-13 18:30:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  maur-ica

  ai reinviat tata.Imi lipseai.Stai ca numai putin mai este si vine ponta si te calca pe pinten.Si sa vezi dracu durere ,de oftica ca-i mai rea ca toate.
  hihihihihi
  PS.tu cind mai bagi un best seller ca ta ajunge si bacali din urma.Pina si becali da-o dracului de treaba
  hahahahaha

 • 12

  Foarte bine..Ma bucur pentru aceasta corecta decizie..Pai daca e democratie fiecare are dreptul sa creada in ce vrea, nu sa ii fie bagata pe gat religia in scoala..Astfel de indoctrinari erau doar in timpul comunismului, daca aveai alte conceptii decat ortodoxe sau catolice , religii agreate de sistemul bolsevic sub paravanul ateismului, erai ostracizat de societate..Dar aia din “clanul” ceausist se duceau la vrajitorii de preotii sa si ghiceasca viitorul…ii vedeti cartile lui Arsenie Boca..Nu mai spun ca multi dintre prelati sunt fosti securisti..Si dupa ‘89 am vazut victimizarea BOR-ului in raport, vezi doamne , cu comunismul…”saracii” cat au supt si atunci cu ceasescu , si cu iliescu, constantinescu, basescu, ponta….pana o sa i vina sfarsitul…BRAVO DLE PROFESOR EMIL MOISE..BRAVO DLE REMUS CERNEA…

  carmen
  2014-11-13 18:51:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Eliade spunea ca pentru a articula semnificatii ai nevoie de un referential absolut care la el era sacrul. La romani sacrul este sentimentul pe care ti-l da religia traditionala. Eu cred ca aceasta decizie este un atact fundamental la educatie si anume la esenta ei. Este ca si cum ar fi facultativ sa intelegi ce-l motiva pe Stefan Cel Mare, cine a fost Brancoveanu, de ce prima scoala a fost in biserica. Va fi greu sa-l intelegi pe Eminescu, pe Ioan Alexandru si opera stiintifica a lui MIhai Draganescu si in special Societatea Constiintei. Va fi greu sa intelegi de ce profesorul se numeste si dascal. Cultura romanilor e atat de mult impletita cu sentimentul religios. Fara referinta, fara context cultura si stiinta vor fi optionale. Pentru profesorul Draganescu “nerecunoasterea fenomenologicului, a neformalului, – intim legata de creativitate ca functie a omului in univers – ar putea prezenta un mare pericol pentru succesul universului nostru in cosmos.“

 • 14

  Tara asta e in mare picaj.Udrea nu a iesit cum ma asteptam iar eu nu pot fi urmatorul ministru al culturii sub pseudonim.
  Poate macar sa ma rasplateasca pentru munca prestata.O functie mica ceva.

  maur
  2014-11-13 21:21:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Eu propun sa renuntam si la identitatea de neam romanesc, proclamata mai degraba in secolul XIX de o sleahta de masoni, daca tot renuntam la religie! E mai usor sa vinzi iarba unor tineri fara convingeri, fara pareri, sa-i trimiti dupa cai verzi pe pereti, sa-i manipulezi. Macar crestinismul mi-a dat voie sa aleg, voi sunteti foarte restrictivi si lipsiti de toleranta in aceasta privinta, atat de mult incat ma simt manipulat inspre a nutri sentimente negative fata de ”basmele” religioase. Ce credeti, Adam si Eva erau de pe Marte si votau constiinciosi PSD-ul ca sa primeasca un pui si un kilogram de faina?

  Stefan
  2014-11-13 22:04:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Ce-am ajuns… Mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Avem libertatea sa invatam cuvantul Domnului dar noi il alungam din scoli… Sper ca va dati seama ce soarta o sa aiba Remus Cernea, aparatorul drepturilor animalelor si prigonitorul crestinismului. Vai de el!

  Nicolae
  2014-11-13 22:06:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @stefan: e mai bun fumul de tamaie? tragi, traaagi, dumneataaaa… tragi.
  @nicolae: vezi ca de la fumul din cadelnita aluia de mai sus ti s-a amestecat ceva in creier si ti-a rezultat confuzia libertate-obligativitate.
  @ambii: du-va la creator, dragilor!

  pavelica
  2014-11-14 00:04:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Nicolae: eu nu vreau ca ai mei copii sa aiba aceasta “libertate”… religia ta e problema ta si nu mi-o bagi mie pe gat … nu imi pasa daca tu crezi ca dumnezeu din biblie a creat lumea, nu imi pasa daca tu crezi ca a fost un tip hristos care e fii-su si facea scamatorii prin palestine … poti sa iti cresti copiii sa fie bigoti si in sanul familiei tale … nu trebuie sa ii bagi si pe ai mei in problemele, in ciudatenia asta numita ortodoxismul romanesc iar eu, ca ne-ortodox, sa imi exprimi suportul. mi se pare groaznic ca in anul 2014 avem o problema cu religia in scoli. daca doriti prostii ortodoxe aveti grija de a infiinta scoli particulare pentru viitorii crestini ce vor fi copiii dumneavoastra. “dati cezarului ce e al cezarului”: se pare ca in romania, cezarul da crestinilor ortodoxi ce vor ei … vreau ca ai mei copii sa fie liberi de a-si alege convingerile, si nu ca generatia mea sa fie obligati sa se inchine ca niste oi la inceputul unei ore lipsite de sens in care trebuie sa casc ca sa nu ma simt jignit … hristos nu are ce cauta in scoala …

 • 19

  Sunt crestin ortodox. Dar religia cu note (faptul ca se pun note) e o mare greseala dupa parerea mea. Religia trebuie sa fie ceva spre care copiii sa vina singuri nu amenintati cu note. Religia e iubire, bunatate, compasiune, etc. si nu frica. Mai ales cu profesori inflexibili si rigizi ii indeparteaza definitiv pe copii de religie. Unii urasc toata viata istorie ori biologie pentru ca au avut profesori care pe langa faptul ca nu le explica sa inteleaga le punea si note mici si erau si spaima copiilor. Cand eram la gimnaziu la ora de dirigentie discutam liberi despre mistere, telepatie, OZN-uri, triunghiul Bermudelor, etc. Toti eram atenti si discutam si uneori daca era la sfarsitul orelor mai stateam daca discutia era aprinsa. Nu se puneau note si eram toti fascinati si era foarte inspirationala ora. Daca s-ar fi pus note aproape toti am fi urat ora de dirigentie. La fel cu religia. Ce-ar fi daca acum s-ar pune note sfintilor? Ca x e mai sfant ca altul… Pai unii erau pustnici, altii milostivi, altii doctori FARA DE ARGINTI, altii rabdatori la ocari si jigniri, fiecare dupa puterea si felul sau. Ca florile. Unele sunt rosii altele galbene,etc. O gradina frumoasa e plina de flori diverse. Daca toate florile ar fi fost la fel nu era la fel de frumoasa. Si apoi religia e ceva legat de suflet, si cand sufletul e pregatit nu cu forta. E ca si cum i-ai da unui bebelus nu lapte ci mancare gatita. El nu e pregatit pentru asa ceva. La fel si sufletul copilului. Religia in primul rand nu trebuie sa fie o materie cu note nici macar cu calificative.

  ROmanul
  2014-11-14 00:47:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @parerea mea: Nu vad cum sa ramana someri profesorii de religie. Se pot aduna sa stearga podeaua catedralei unde se mantuieste neamul condus de nas.

  oaianeagea
  2014-11-14 06:10:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Din “Împărat şi proletar” “Religia – o frază de dânşii inventată”. Mafia popilor BOR s-a combinat in stilul Hrebe cu Mafia PSD-ista si-au impartit acareturi, paduri, proprietati etc.Securistii BOR au devenit agentii electorali ai B0lsevicilor PSD pe multi multi arginti. Gloata PSDista se suprapune de multe ori peste turma de pupatori de oase, habotninici, ultrareligiosi care voteaza doar un presedinte sa apare coruptii, hotii de DNA-ul “B asist” DNA care nu-i lasa sa fure si sa isi primeasca spagile in liniste.

  Draga Ioana acum 20 si de ani religia nu era obligatorie, popii nu erau manelisti si nici nu au aveau preocupari de Head Hunters.

  Agentii electorali BOR sunt mai d0bitoci decat aia cu drepturile ho…

  Triunghiul B.O.Rmudelor
  2014-11-14 06:15:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  In mod normal credinciosii fac ce spune Popa nu ce face sau voteaza Popa PSD. De obicei popii nu sunt politruci, si nui fac politica, au alta menire.

  Acum uremaza sau fie inscaunat in functia preaFericitul Ayatolah Tata Socru S(c)arbu si Presedintele Republicii (de cumtetrie) B0R-PSD ginerele T000nta.

  Triunghiul B.O.Rmudelor
  2014-11-14 06:27:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @parerea mea: Sunt oamenii animale? Ce spune Biblia?

  Aurel
  2014-11-17 20:59:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Evolutia e evidenta! Totul evolueaza. Creatia nu poate fi dovedita, chiar daca e corecta. In schimb cartile sfinte nu sunt scrise de Dumnezeu ci de oameni si nu mi se pare ca exprima realitati ci alegorii sau pilde.

  Aurel
  2014-11-17 21:15:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  felicitari celor care s-au straduit si au reusit sa opreasca acest abuz care dureaza de mult prea mult timp. sunt foarte multi parinti si copii care au suferit de pe urma intolerantei celor care pretind ca detin adevaruri supreme. trist este insa ca ministerul in continuare refuza sa ofere o alternativa de tip istoria religiilor la aceasta ora confesionala. copiii ar beneficia mult mai mult daca li s-ar preda miturile de la baza mai multor religii. acestea se pot preda pe intelesul lor _cred ca i-ar si fascina sa invete despre zeii Olimpului,Confucius sau Loki…in loc sa li se serveasca ritualuri stereotipe.cred ca istoria religiilor ar putea fi predata de absolventi de istorie sau filozofie. asta ar oferi locuri de munca unor absolventi de mai buna calitate decat aceia de teologie.

  raluca
  2015-03-05 01:32:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @maur:
  @parerea mea:
  Mda… Şi dup-aia te-ai trezit din somn. Ia soune, stimabile, Teoria gravitaţiei ţi se pare ceva, aşa, fantasmagoric?

  Vipera cu elice
  2015-03-05 08:05:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @parerea mea:

  Vipera cu elice
  2015-03-05 08:06:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  (Publicat de Ion Coja in Biserica, Textele altora pe 21.01.2015
  Răspunsul lui Anton DUMITRIU într-o discuție cu Vartan Arachelian.)
  Credeţi in Dumnezeu?
  Această întrebare a fost pusă unui mare savant al timpului nostru, Albert Einstein. El a răspuns: «Nu cred ca te astepţi să spun da! Dar când văd armonia aceasta a lumii, nu pot să nu mă întreb: oare?». Când eram adolescent, am citit în Dicţionarul filosofic al lui Voltaire unde, după ce a analizat toate argumentele şi contra-argumentele despre existenţa lui Dumnezeu, încheie în felul următor: «Ideea ca Dumnezeu există e şubredă, ideea că nu există e absurdă.» … Dar armonia din Univers există. Ştiinţa despre care nu ne mai îndoim are rezultate extraordinare şi descoperă armonia din lume. Această armonie o descoperă prin legi. Or, la începutul lumii moderne Francis Bacon spunea: “Vere scire est per causa scire”. A şti cu adevărat este să ştii cauza. Dar din cauză în cauză nu poţi merge la infinit. Logica ne opreşte. Aristoteles a spus-o: «Trebuie sa te opreşti undeva». Deci, undeva trebuie să fie o cauză primă. Tot lanţul cauzal din Univers trebuie să aibă şi o cauză primă. Aristoteles spune: cauza primă este ca şi principiul prim. La toată această organizare a Universului trebuie să găsim o cauză primă, un principiu care este ordonator, care face această armonie a Universului. Şi eu sunt reflexul acestei armonii,o descopăr, o am în capul meu. Deci am o afinitate naturală cu această ordine a lumii. Prin urmare, fără a concepe acest principiu ordonator, lumea nu are sens. Nu-i pot da sens decât dacă-i dau un principiu ordonator impus de fapte şi de logica şi tot Universul capătă un sens, şi eu însumi capăt un sens. Fără principiu ordonator, Lumea nu are sens, omul nu are sens …

  Ion Albu
  2015-03-05 12:30:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!