RSS Feed

Curtea Constituțională transformă religia în materie pur facultativă, așa cum am propus în proiectul de lege adoptat deja de Camera Deputaților

vezi toate articolele de
13 Nov 2014 la 15:54 28 comentarii 2087 vizualizari.

După 25 de ani în care, din cauza politicienilor care au dorit să dea satisfacție  bisericii majoritare prin legi injuste, s-au comis nenumărate abuzuri la orele de religie asupra copiilor iată că, prin decizia de miercuri, 12 noiembrie 2014, Curtea Constituțională admite sesizarea profesorului de filosofie Emil Moise, din Buzău, și acordă religiei statutul corect de materie facultativă. Îl felicit pe Emil pentru determinarea, perseverența și abilitățile juridice demonstrate pentru a-și apăra cauza!


Până acum, din cauza unei prevederi criticate de mulți ani și care s-a dovedit a fi neconstituțională, și anume aceea că elevii erau înscriși automat la ora de religie, materia respectivă fiind inclusă în trunchiul comun, foarte mulți copii au avut mari probleme în a se mai retrage ulterior de la aceste ore, fiind astfel expuși unei forme de îndoctrinare religioasă împotriva dorinței lor ori a părinților lor. Am primit multe sesizări cu privire la acest lucru.
De acum înainte, aceia care doresc să urmeze orele de religie vor trebui să notifice școala în acest sens, cum e și normal. Nimeni nu va mai putea fi înscris automat, așa cum, în mod abuziv, se făcea până acum. A urma ora de religie predată în mod confesional este o simplă opțiune, nu o obligație!

De altfel, conform studiului Ligii Pro Europa asupra religiei în școli: “Caracterul de disciplină facultativă al disciplinei Religie este menţionat şi în lucrările de specialitate de drept constituţional. În lucrarea Drept constituţional şi instituţii politice (Editura All Beck, Bucureşti, p. 172) Ioan Muraru şi Elena Simina Tănăsescu consideră că „legea va trebui să prevadă explicit că învăţămîntul religios în şcolile de stat este facultativ, numai o asemenea prevedere dînd satisfacţie deplină libertăţii conştiinţei şi mai ales dreptului părinţilor sau tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine”, Ioan Muraru fiind preşedintele Curţii Constituţionale din România, la data publicării”.

Iată că acum, în sfârșit, după un sfert de secol de încălcări grave ale libertății de gândire, de conștiință și de religie în școlile publice din România, Curtea Constituțională repune lucrurile într-un cadru democratic.
Religia fiind înscrisă în trunchiul comun, adică în rândul disciplinelor obligatorii, a avut această aparență de materie obligatorie, lucru care i-a făcut pe mulți să o urmeze fără însă ca ei să fi dorit acest lucru și fără să fie informați că au posibilitatea de a nu urma ora de religie.
Ceea ce a decis Curtea Constituțională se regăsește și în propunerea legislativă pe care am înaintat-o parlamentului și care a fost adoptată tacit de către Camera Deputaților pe data de 15 octombrie 2014.
Am mai cerut și ca, la orele de religie să nu fie puse note, ci doar calificative.
De asemenea, întrucât locul religiei nu este în trunchiul comun, ci trebuie să fie o simplă materie facultativă, lucru care a fost demonstrat și prin decizia Curții Constituționale din 11 noiembrie 2014, ar fi înțelept, în opinia mea, ca ea să fie înlocuită în trunchiul comun de o disciplină numită “Etică și cultură civică”.


După cum am precizat și în Expunerea de motive la propunerea legislativă pe care am făcut-o, scopul disciplinei “Etică și cultura civică” este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev, dar şi acela de a prezenta drepturile omului şi reperele instituţionale şi valorile fundamentale ale unei societăţi deschise şi democratice.
Așadar, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, consider că propunerea mea legislativă ar rezolva toate problemele implicate de aceasta și ar aduce o reformă necesară învățământului din țara noastră. Elevii au mare nevoie să studieze etica dar și cultura civică pentru a putea fi ajutați să ajungă cetățeni cu valori morale puternice și conștienți de drepturile și obligațiile lor față de societate.


Mai jos citez Art 136 din Regulamentul Camerei Deputaților care descrie exact procedura care urmează a fi derulată de către parlament pentru a se opera modificările necesare în legea învățământului după decizia Curții. Mă voi implica în acest proces, la comisii și în plen, pentru a-mi aduce contribuția la o bună legiferare în domeniu. Propunerile pe care le-am făcut și argumentele pe care le-am utilizat în dezbaterile pe această temă se sprijină pe standardele europene în materie ori pe principii educaționale și drepturi ale omului de respectarea cărora depinde în mod decisiv nivelul de democrație și civilizație al unei țări.
“Art. 136. – În cazurile de neconstituţionalitate constatate potrivit art. 147 alin. (1) din Constituţia României, republicată, dispoziţiile declarate neconstituţionale din legi, din regulamente şi din ordonanţele aprobate prin lege îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, termen pe durata căruia aceste dispoziţii sunt suspendate de drept.
În cazul în care Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, Biroul permanent va sesiza Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi comisia în al cărui domeniu de activitate se încadrează respectivul act normativ în vederea reexaminării textelor şi punerii lor în acord cu prevederile Constituţiei. Textele revizuite se constituie într-o iniţiativă legislativă care se distribuie deputaţilor.
După trecerea unui termen de 7 zile, înăuntrul căruia se pot depune amendamente, cele două comisii elaborează, în termen de 5 zile, un raport asupra iniţiativei legislative care se supune dezbaterii şi adoptării plenului Camerei Deputaţilor. Iniţiativa legislativă se adoptă cu majoritatea cerută de caracterul actului normativ şi se trimite Senatului.”

Detalii despre propunerea mea legislativă privind religia în școli sunt aici…

PS: Vă invit să comentați acest material într-un spirit de respect reciproc, în care să primeze argumentul și nu atacul la persoană…

Remus Cernea

Deputat independent

www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!