RSS Feed

Curtea de Conturi citeşte despre Marx şi nu e de acord. De ce apar texte în maghiară pe Vox

vezi toate articolele de
03 Feb 2013 la 11:47 21 comentarii 991 vizualizari.

Un pasaj amuzant din raportul Curţii de Conturi pe 2011, dat recent publicităţii:

La Institutul pentru Investigarea Crimelor și Memoria Exilului Românesc au fost angajate, lichidate, ordonanțate și plătite cheltuieli bugetare, în sumă de 4 mii lei, care nu au legătură cu obiectul de activitate desfășurat de către institut: în anul 2011 IICCMER a editat volumul „Filosofie și mit la Karl Marx” în 700 exemplare, pentru care a plătit suma de 4 mii lei. Acest volum nu ar fi trebuit editat, deoarece, prin conținutul său, nu face referiri la memoria perioadei comuniste din istoria României și nici la dezvoltarea cercetării științifice în domeniul istoriei comunismului prin metode critice și comparative și în concordanță cu standardele internaționale; (pagina 57, Raportul Curţii de Conturi)

Nu cred că mă poate cineva bănui de simpatii pentru Vladimir Tismăneanu. Am o problemă cu instituţia IICMER care e cît se poate de inutilă în varianta sa complet politizată. Ca să aibă un sens ar trebui poate să treacă sub egida Academiei sau a Universităţii Bucureşti şi să-şi descopere o metodă de analiză mult mai aşezată, să-i spunem “ştiinţifică”.

Dar de cînd citeşte Curtea de Conturi cărţi despre Marx şi mai şi consideră că nu e adecvat CONŢINUTUL? Nu interesează faptul că o editură privată unde Tismăneanu publică sau coordonează colecţii primea fonduri de la o instituţie de stat condusă de acelaşi Tismăneanu. Să zicem că i-ar fi putut reproşa ceva care să semene cu un conflict de interese. Pentru Curtea de Conturi contează altceva: conţinutul nu este potrivit. Nicolae Văcăroiu a citit cartea şi a spus: nu, asta nu merge pe bani publici. Ridicol.

Aşa se bagatelizează vini mult mai pămînteşti: scandalul vorbitului în exces la telefon, decontului călătoriilor mai ales ale unor oameni care ne-au scos ochii despre cum lucrează “onorific”…

De ce apar texte în limba maghiară pe Vox?

Am văzut că s-au înfiorat unii cititori de faptul că apar texte în limba maghiară semnate de Péter Demény. Aşa că să dăm totuşi o explicaţie, deşi nu am simţit neapărata nevoie. Péter Demény publică regulat în maghiară şi nu văd de ce ar trebui să-şi trieze postările doar pentru că scrie pentru un site cu sediul în Bucureşti. Cititorii de limbă maghiară sînt bineveniţi pe site.

E adevărat, cunoaştem mai puţini limba, dar sînt destui dintre noi pentru care astfel de texte pot constitui o surpriză plăcută. Mai ales că aşa numita “presă centrală” publică foarte rar sau deloc texte în maghiară. Sper să fie ăsta un început. Scriitori, ziarişti, intelectuali foarte buni de limba maghiară sînt ignoraţi constant. Nu cunosc limba maghiară, dar caut cît mai multe traduceri din ce scriu contemporani maghiari din România sau de peste graniţă. Avem un autor dispus să comunice în română şi în maghiară, cred că nu poate fi decît un motiv de bucurie în plus.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

21 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!