RSS Feed

Cuvinte cheie în discursul lui Traian Băsescu. Concluzie: am pierdut din putere şi mi-am dat seama

vezi toate articolele de
28 Jun 2012 la 15:26 81 comentarii 3157 vizualizari.

Am desprins cîteva cuvinte cheie din recent încheiatul discurs:

concepte – asta spune că se stabileşte la Consiliul European. Da, şi conceptul domniei sale a fost austeritate, împreună cu un întreg bloc european conservator. Poate-l schimbăm.

stînjenitor – deci cineva a vrut să evite o situaţie penibilă. De obicei era invocată doar constituţia şi democraţia. Acum e situaţia stînjenitoare

suveranitate – la consiliu e şi o chestiune de suveranitate, a mai spus preşedintele. Ce surpriză! Şi cînd am acceptat cu ochii închişi tratatul fiscal, era despre suveranitate, a discutat public cineva? Nu, doar am fost anunţaţi.

voinţa – “e împotriva voinţei mele, dar cedez…”; iarăşi, pe lîngă legi, voinţa a fost încălcată – o pedală lacrimogenă, ca pentru referendum. Şi un anunţ al faptului că nu prea mai are nici o mutare.

nu cer nimic – Înainte de ieşirea lui TB, Traian Ungureanu tuna şi fulgera că au venit anii 50. Şi acum “nu cer nimic”?

legitim – “premierul reprezintă nelegitim România”. Ceea ce nu e grav, înţeleg, din moment ce nu cerem nimic, din moment ce nu ne dăm cu capul de pereţi dacă tot sîntem preşedinte.

mandat – s-a prezentat ca o victimă a democraţiei. Ca un cetăţean derutat care a stat pe la ghişeele MAE şi nimeni nu i-a dat mai departe lista, căruia nu i-a fost trimisă lista cu delegaţia, nu are fir roşu cu UE. Păi poate asta arată ce fel de regim (ne)prezidenţial sîntem.

O întrebare venită de la TVR aşa, ca un soi de “va urma”: Înainte de desemnarea lui Ponta s-a discutat problema reprezentării la Consiliul European? Răspunsul preşedintelui a fost scurt: Da. Bănuiala e că cineva a crezut în nişte promisiuni care nu s-au mai îndeplinit. Cum spuneam, va urma.

concluzii:

De ce nu a fost un Băsescu rău şi hotărît în luptă indiferent de consecinţe? Pentru că nu prea mai avea ce să facă. A pierdut puterea într-o mare măsură atunci cînd a pierdut guvernul. Şi azi a acceptat puţin.

- începe o dezbatere după ce se va fi petrecut deja Consiliul cu ce-ar fi trebuit să spunem acolo? Că a zis că vorbim după.

- cartea victimizării e jucată a mia oară. Traian Băsescu urmează linia preşedinţilor de dreapta. Emil Constantinescu pe stil nou – mă învinge sistemul. Numai că scopul e de data asta lupta de gherilă, nu neapărat o retragere patetică.

- poate fi interpretată şi ca o ieşire publică a reconcilierii în ciuda cuvintelor dure aruncate şi a nelămuririlor rămase (să amintim şi de ipocrizia lui Ponta de la Bruxelles care spunea că-l aştepta pe preşedinte, jocul cu mandatele etc.)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!