RSS Feed

Cyber-PATRIOTISM şi alte declinări guvernamentale, monarhiste, oengiste

vezi toate articolele de
11 May 2015 la 15:45 7 comentarii 909 vizualizari.

Cum era de prevăzut, singura reacţie de succes după diverse convulsii post-criză a fost întărirea frontului patriotic român. Ţi-e foame? Fii român. Ţi-e frică de SRI? Fii român. Vrei să fii ecologist dar nu ştii cum să faci asta fără să te iei de piaţa liberă? Fii probusiness românesc. Ţi-e frică de ruşi? Nu mai comenta decizii în afacerile cu energie. Exemplele pot continua. Cert e că dacă tragem linie şi adunăm în ultimul deceniu, sutele de găuri din plasele de siguranţă socială, sutele de dezbateri publice inhibate au fost înlocuite cu petice tricolore. Unora le-a ţinut de foame, celor mai mulţi nu.

Cu cît a pierdut mai mult capitalul intern din plăcinta investiţiilor, cu atît s-a dezvoltat dorinţa de susţinere a românismului “la raft”. Scandalul TVA-ului scăzut şi posibilului aranjament al supermarketurilor a fost orientat rapid către români vs. străini. Astfel de “comunicări” ajută probabil să uităm cît de pro-marele-business e guvernul şi să începem să scotocim prin rafturi “made in Romania”.

Există, de cînd cu criza din Ucraina, şi un românism belicos. De cîte ori se mai pregăteşte cîte o dereglementare, cîte o lege avantajoasă pentru multinaţionale (da, asta-i ironia) ni se vorbeşte despre extraordinarul patriotism al independenţei energetice. Cu asta am fost bătuţi la cap şi în scandalul exploatărilor gazelor de şist, şi în apărarea taxelor mai mici pentru exploatări clasice. (Gazele de şist au făcut o pauză din cauza evoluţiei preţurilor, dar prospecţii Gazprom şi ale altor companii se fac încă).

Cyber-patriotismul a adus cele mai complexe manifestări şi pentru că a beneficiat de cel mai mare spirijn de stat. Serviciile secrete ştiu din istoria recentă, exemplul anilor 80, că cel mai bine lucrezi naţionalist mai ales cînd se adînceşte criza socială. Lobbyul obsedant pentru legile Big Brother a cunoscut o intensă promovare România plus familie (să ne apărăm copiii etc., tot din seria strategii ieftine).

Faza pro-Big Brother 2 a început. Se fac conferinţe regionale, se prezintă experţi, se dau noi variante de legi, pe un ton mai puţin ameninţător ca în iarnă, dar cu un mult mai hotărît ton patriotic de “îmi apăr nevoile şi neamul”. Se fac unele concesii care ne amintesc cît de în forţă a vrut SRI să intre în casele noastre, dar concesiile sînt minimale sau chiar praf  în ochi, cum scria Horaţiu Pepine.

Ponta le mulţumea eroilor anonimi care ne apără de duşman. IT-ismul românesc umflă piepturile de mîndrie (în paralel cu scandaluri imense de corupţie şi evaziune): “Oficial american: România a dovedit că e un lider în tehnologia informaţiei; româna, a doua limbă vorbită în birourile Microsoft” sursa.

Pro-Big brother necondiţionat s-au arătat şi mulţi oengişti care suferă de un patriotism NATO, dacă permiteţi sintagma. “Suferă” de fapt de fonduri publice serioase pentru mese rotunde unde mimează dezbaterea. Oengismul propagandist născut în ultimul deceniu e doar o altă formă de a livra mesaje oficiale, româneşti sau de interes strategic.

Unii au deturnat şi scandalul defrişărilor către străini vs. business local bun. E foarte ok să fii critic cu multinaţionalele, dar nu e deloc ok să crezi că rezolvi ceva cu businessuri drăguţele locale care taie copacii cu mai multă dragoste. De aici la tot soiul de derivate propagandistice dacice nu mai e decît un pas. E cumva de înţeles ce se întîmplă, nu ştim să producem critici valabile anticapitaliste, ne e frică, şi atunci preferăm căi bătute şi ipocrite cu români buni şi inocenţi versus maşinării vestice. E calea sigură de a distruge mişcări antisistem. E şi calea clasică de control şi diversiune.

Se tot strîng nervi şi frustrare socială împotriva marilor companii angajatoare fără drepturi şi pe bani puţini. Sînt furii care ar trebui canalizate sindical sau spre o stîngă sănătoasă. Calea bătătorită şi preferată reflex pare să fie un soi de patriotism neointerbelic, mult mai acceptabil pentru elitele de azi.

Alte crize de patriotism în serie se fac şi pe linie monarhică. TVR-ul e plin de regalitate, toată lumea îi dă cu regele în sus şi în jos. Încă o formă de recuperare a interbelicului glam la suprafaţă, găunos pe dinăuntru.

Un patriotism elitist în numele diasporei de calitate şi al clasei de mijloc urbane promovează românismul europenist împotriva românilor uitaţi în zone defavorizate şi infestaţi de forţe politice necurate.

Supradozele de românism se văd din ce în ce mai clar şi în manifestările culturale susţinute pe bani publici, sînt pe cai mari din nou trupele de căluşari şi rapsozii de toate formele şi mărimile.

Cînd nu vrem să ne umflăm pipetul naţional direct, există surogate de puşcaşi marini jurnalistici care oferă un soi de apartenenţă la Vest prin chiote de război antirusesc, antiIslam şi altele în funcţie de indicaţii sau în funcţie de busola oportunismului. Cele două forme de patriotism, cel autohtnonist şi cel românist-european-natoist se mai şi bat cap în cap, dar au o mare calitate: fac praf orice revedendicări reale din zona socială.

Să nu mai zic că fascinaţia dacică, naţionalisme reşapate, hipsterizate, s-au tot umflat în zona popculturală. Mare sugativă de nemulţumire socială şi în segmentul hip-hop mai ales.

În curînd, orice dezbatere se va termina cu concluzia adresată oricăror voci critice: “a, deci nu-ţi iubeşti ţara!”. Iar multe voci antisistem îşi vor rezuma facil revolta tot prin evocarea unei solidarităţi româneşti fără efect real şi foarte periculoase prin izolaţionism şi prin activarea motoarelor antiprogresiste.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

7 comments
 • 1

  deci soluţia nu poate fi decât internaţionala comunistă, nu-i aşa?

  trolu
  2015-05-11 16:26:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Tov. Rogozinaru, ma asteptam de la un stangist, de respiratie nationala, sa aiba o mai mare aplecare asupra sarbatorii de 10 Mai. Ponta nu s-a putut abtine si a plagiat o scena din Vlahuta: “Minciuna sta cu regele la masa” . Dineul arata ca o intrunire horticola, unde trona principele Duda, contele Caisa si lordul Corcodusa.
  Cat priveste “tema”, pana sa va verifice SRI-ul daca va scartie patul, va v-a intra ANAF-ul in conturi, fara protestul societatii civile, si va va retine CAS-ul de pe drepturile de autor pe ultimii 5 ani. Nu m-ar mira daca si metroul va solicia contravaloarea abonamentului pe ultimii ani, ca si asigurarea de sanatate este tot un abonament. Credeti ca acesta situatie are vreo legatura cu injuratura crestineasca despre mama si ANAF-ura ?

 • 3

  Excelent, mi-ai luminat ziua, Costi!

  Radu
  2015-05-12 07:17:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Un articol lung, in care se amesteca tot felul de critici si nemultumiri, nu se stie la adresa cui, si care nu da nici un fel de solutii. Nu intelege nimeni ce doriti (cred ca nici macar dvs.).
  Dupa mine, situatia e foarte clara: sau cu UE si NATO, sau cu rusii (ca pe vremuri), sau de capul nostru, cu nimeni si cu toti. Varianta cea mai logica este prima. Nu sintem Elvetia (nici ca atitudine, nici ca asezare geografica) pentru a ne-o permite pe a treia. Asta in ceea ce priveste orientarea externa.
  In ce priveste orientarea interna, iar asa, e simplu. Cineva trebuie sa produca. Acela e capitalismul. Socialismul nu poate exista fara capitalism, pentru ca socialismul nu produce, ci doar consuma. Pentru a consuma insa, trebuie sa ai de unde. Deci in orice tara viabila, capitalismul trebuie sa fie cu cel putin un pas inaintea socialismului.
  Cit priveste multinationalele, acestea sint (un rau ?) necesar si inevitabil. Este deci mai bine sa le ai, decit sa nu le ai. Daca vrem sa fim Europeni si civilizati (ca Belgia, Olanda, Elvetia – care sint pline de multinationale, fara sa plinga nimeni), atunci trebuie sa ne caznim sa avem si noi multinationalele noastre. Asta e cheia succesului: sa produci mai mult decit consumi, iar surplusul sa il vinzi. Deocamdata altfel nu se poate. Poate doar in rai sa fie altfel, dar atunci va fi prea tirziu.

  Dan Plesoianu
  2015-05-12 11:47:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Iar cu monarhia, tot asa, lasati-o mai moale ! Avem – se stie de-acuma – exemple pozitive in jurul (stinga) nostru si de un fel, si de altul. Sint inca o gramada de monarhii in Europa, si populatia nu pare deloc revoltata, trista sau nemultumita, ca dvs. Stim cu totii ca japonezii s-au rugat de americani sa nu se atinga de monarhie… La o privire mai atenta, monarhiile par, deocamdata, ceva mai linistite decit de mocratiile. Cel mai important este bunul simt al conducatorilor si populatiei, fie ca e monarhie, fie ca e democratie. La noi, da, o monarhie a printului Duda mi-e teama ca va functiona la fel de prost ca si democratia. De fapt, daca privim mai atent, vedem ca evolutia monarhiei romane – de la Carol I cel pe vremea caruia Romania crescut teritorial, la Mihai I (ma rog, Carol II) pe vremea carora Romania a scazut teritorial – a fost, de fapt, o involutie. Cu alte cuvinte, la inceput nemtii ne-au germanizat, dupa care insa noi i-am romanizat ! Trageti singur concluziile…

  Dan Plesoianu
  2015-05-12 12:19:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Dan Plesoianu: Gresit, doar a treia varianta ne-ar salva de la dezastru. Prima ne duce clar spre neototalitarism, vezi introducerea ba pe usa, ba pe fereastra, ba pe horn a legilor Big Brother, si aproape sigur la un razboi in care, indiferent de castigator, noi suntem victime sigure. Varianta a doua duce tot acolo, chiar mai abrupt, nici nu merita oricum luata in discutie. De acord ce scrii cu capitalismul versus socialism, numai ca noi nu avem capitalism autentic, cu economie de piata libera, ci monopolism mai mult sau mai putin mascat. La fel de periculos ca si socialismul pentru piata libera si chiar democratie. Monopolism care e strain in proportie covarsitoare si sugruma impreuna cu guvernantii cozi de topor dezvoltarea capitalismului autentic si autohton. Deci “sa ne caznim sa avem si noi multinationalele noastre” e imposibil in asemenea conditii. Nici macar crearea unui sector mic-mijlociu autohton puternic si sanatos, ca cel de la care a pornit in Occident crearea multinationalelor lor si care e baza existentei unei clase de mijloc acolo nu este posibila astfel. Ce ne diferentiaza intradevar de Elvetia e atitudinea, nu atat asezarea geografica (vezi Finlanda, similara oarecum cu noi dpdv al asezarii geografice, dar mai degraba ca Elvetia din majoritatea punctelor de vedere, inclusiv al neutralitatii si prioritizarii interesului national). Atitudinea de a tolera niste guvernanti talhari, corupti, tradatori ai intereselor nationale, slugarnici cu strainii, cozi de topor impotriva propriului popor.

  Ovidiu
  2015-05-12 14:01:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Domnule Rogozanu, nu mă pot gândi decât la două motive pentru cenzurarea comentariului meu de ieri.
  Încerc să exclud justificarea politică.
  Celălalt motiv, al posibilei atingeri ale unor sensibilități, voi încerca să o rezolv înlocuind afirmațiile cu intrebări.
  Așadar, îmi permit să trag eu POSIBILA concluzie pe care n-ați vrut, poate din pudoare, să o prezentați.
  Metode atât de primitive de manipulare a maselor, precum pseudo-naționalismul și patriotismul de fițe (sau de conjunctură), pot avea succes (și au) doar în comunitățile formate din troglodiți???
  Și, din păcate, de vreo 20 de ani, fabricile de diplome produc, în masă, brute cu ștaif???
  Cel puțin față de ceilalți, cei care se ascund prin caverne, nu pot avea nici un fel de pretenții???

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!