RSS Feed

Da’ la ce tot (nu) discută Iohannis & Cioloş cu UE vă mai uitaţi?

vezi toate articolele de
17 Feb 2016 la 14:05 comenteaza acum 758 vizualizari.

Sînt subiecte mai presante emoţional, de acord, dar să nu uităm că zilele astea se discută despre eventuala ieşire a Marii Britanii din UE, condiţii de rămînere etc.

Mai toate sînt şantaje la adresa sărăcimii lucrătoare. Mai toate privesc Estul. România nu face parte din est. Preşedintele a anunţat că nu negociază practic încă de acum un 8-9 luni, cînd era dispus să renunţe la tot soiul de “privilegii” (plăţi sociale normale pentru orice lucrător din UE). L-am taxat aici.

Zilele astea, preşedintele şi premierul tot negociază. Iohannis a ţinut un înduioşător discurs lîngă Tusk în care a spus că nu mai ştie ce să facă să ţină UK-ul în UE. În orice caz, Iohannis a anunţat măsuri mai “blînde” împotriva muncitorilor de afară, după ce, cum puteţi vedea în referinţa de mai sus, părea dispus să cedeze tot. Se discută totuşi de “măsură excepţională”. Nu e mare lucru. Ideea lui Cameron era să deschidă portiţa pentru privarea de drepturi a cetăţenilor de mîna a treia care lucrează în Vest. Cu ce ne satisface ideea de “excepţie” şi “termen limitat” dacă în numele excepţiei ataci lucrători care lucrează oricum în condiţii de precaritate.

Iohnnis arată că-şi ştie bine votantul diasporez, e dintre ăia puţini care nu auprobleme mizere omeneşti cu alocaţii şi şomaj…

Ce e trist în toată schema? România a fost din nou acea voce aparte care NU negociază, cedează. Încă de acum două săptămîni situaţia era prezentată astfel: Cameron mai trebuie să convingă grupul Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia care nu vor să renunţe la drepturile cetăţenilor lor angajaţi în UK. România era deja ieşită din enumerare.

Aşadar, declaraţia preşedintelui de acum două zile ne arată că portiţa e deschisă, e adevărat, nu aşa larg pe cît o anunţa domnia sa acum un an:

Pachetul propune crearea unui mecanism de salvgardare care ar permite limitarea pentru scurt timp a accesului la anumite tipuri de prestații sociale, specifice Marii Britanii, pentru lucrătorii – cetățeni ai Uniunii care doresc să intre acolo pe piața muncii.
Am subliniat că pentru România este important, în primul rând, ca mecanismul de salvgardare să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepțional și cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente.
Totodată, am susţinut că trebuie evitată aplicarea arbitrară a acestor măsuri şi asupra altor categorii de beneficii şi să se ia în calcul numai prestaţiile necontributive.

Nu ştiu exact cifrele, dar cred că avem muncitori mai mulţi decît tot restul ţărilor protestatare la un loc. Iar poziţia noastră este cea mai ambiguă şi pasivă.

Facem în schimb un soi de anunţuri compensatorii: n-o să mai avem MCV. Oau. Şi acum dacă-l avem la ce ne ajută, să rîdem de el, să constatăm cît de prostesc poate să arate un raport despre anticorupţie? Din punctul meu de vedere, pot scrie acea hîrtie la nesfîrşit. Cît timp UE nu-şi unifică şi lupta cu evaziunea şi corupţia, MCV-ul va fi un soi de foaie exotică în care rîdem de cît de primitiv fur unii în comparaţie cu cît de sofisticat şi mult fură alţii care n-au MCV.

Cioloş vorbeşte de excepţii şi “timp limitat”. Acel timp limitat se poate duce uşor în ani de zile. Iar dacă se va întîmpla în UK, presiunea se va extinde rapid în vest şi nord. Asta deşi problema invocată de Cameron e minoră (aceea cu cetăţeni care ar extrage abuziv ajutoare sociale):

“Suntem de acord cu un mecanism de emergenţă care poate fi clar definit şi poate fi uşor mobilizat. Acest mecansim va trebui să fie o excepţie şi nu o regulă şi trebuie limitat doar în cazul Marii Britanii, aceasta este poziţia României”, a spus Cioloş.

El a precizat că mecanismul trebuie să fie aplicat doar din momentul în care se decide asupra lui şi să vizeze limitarea doar a anumitor ajutoare sociale. (mediafax)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!