RSS Feed

Da, nu se poate să critici jandarmii și să nu critici protocoalele SRI. Pregătiți să fiți antitrumpiști?

vezi toate articolele de
27 Aug la 17:56 4 comentarii 2 vizualizari.

Unii preferă să se vadă parte dintr-un război civil în care sunt angajate două tipuri de forțe: pe de o parte, jandarmi, pesediști, afaceriști locali veroși, bugetari; de cealaltă parte, SRI, corporații, Pipera, IT, funcționari europeni, americani de bine etc. Pentru aceștia, viața e simplă. Dar chiar și pentru ei am un mesaj.

Abuzurile jandarmeriei și chestiunea protocoalelor intră în aceeași paradigmă a discuției: ce tip de stat vrem? Cei care țin cu SRI-DNA împotriva ”mafiei” visează la o formă de autoritarism la fel de reprobabil ca visul lui Dragnea de dictator de consiliu județean.

Jandarmii comit violențe când li se dă ordin, excesul de zel vine din forma de educație pe care o primesc, ca bastoane ale statului. Banii băgați în toate formele de polițienism au respectat o tendință generală. Pentru cei care nu mai pot cu principiile, ar trebui să fie o preocupare în general militarizarea, ierarhizarea și controlul excesiv prin mijloace neechilibrate, necontrolate democratic. Aici nu vorbim de Voiculescu sau camarila lui Băsescu. Vorbim de drepturi. Capiii diverselor clanuri care mai câștigă sau mai pierd diverse partide n-ar trebui să împiedice o oarecare consecvență.

Mi se va explica “cum, că nu e același lucru!”. Nu e același lucru. Că PSD e ciumă și că trebuie stârpită, deci trebuie folosite chiar mijloace de forță, nedemocratice etc. Din păcate ăsta e un discurs extrem de răspândit. Orice mijloc e bun ca să-l anihilezi pe celălalt, ”răul”. Pesediștii de rit nou, dragnea-trumpist, nu așteaptă decât confirmarea că pot intra cu buldozerul să-și bată criticii. Unii preferă înscenarea cu statul de drept, PSD preferă o corecție mai ”de stradă” . Ce să zic, două alternative de te apucă groaza.

Chestiunea protocoalelor nu trebuie bagatelizată. Nici dacă crezi numai și numai în anticorupție și mai ales dacă vrei un oarece echilibru al forțelor. Am tot demonstrat pe aici că anticorupția a mers defectuos, că  a produs diverse caste triste de bugetari abuzatori, că a umflat bugetele, pensiile salariile în timp ce camarilele unor anumite puteri au extras liniștite bani cu vagonul. Corupția privată, abuzul economic, furtul resurselor au mers liniștite în timp ce obsesia ”politician cu dosar” a dus la o definire a corupției ca ”ceva făcut de un politician”, asta în timp ce politicienii au ajuns în zece ani mici rotițe în mari angrenaje dubioase de extracție a profitului.

Ieșirea lui Hellvig de acum câteva  zile a fost interesantă, mai ales fiind venită după puțin timp după declarația lui Iohannis care anunța că principala problemă a bugetului ar fi scăderea sumelor în ”zone strategice”. Dragnea-jandarmul și Iohannis-sereistul, mda, nici nu mai fac eforturi să iasă din clișeu. Ce ne-a spus Hellvig:

“Vă reamintesc că în februarie anul trecut am denunţat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practică existentă în trecut. Ce sunt aceste protocoale? Aşa cum am explicat şi la Comisia SRI, pe 28 februarie 2017, încă de la început am întrebat instituţia dacă aceste protocoale erau necesare. Nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că da, se putea, conform legii – dar acesta a fost instrumentul tradiţional şi acesta a fost cadrul prin care am pus în practică ceea ce scrie în lege. Am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte instituţii şi am hotărât denunţarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri ale CSAT. Imediat, în februarie 2017, am demarat un proces de denunţare a protocoalelor cu parchetele şi instituţiile din justiţie. Nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România”

Ambiguitățile firești trebuie lăsate deoparte. Tot deoparte las și intențiile lui Vâlcov de a denunța ”state paralele” (din alea care probabil i-au asigurat averile – statul polițienesc, sereist sau polițist, a produs bogătani în serie, asta nu pare să deranjeze pe mai nimeni) și protocoale noi.

Ce e de reținut este tocmai delimitarea șefului SRI, publică, față de ”protocoale controversate”. Apoi, când spune că oricum se putea aplica fără ele legea, șeful SRI recunoaște implicit și o suspectă redundanță care, e foarte clar, a generat exces de zel și control deloc normal într-un stat de drept: interferențe SRI în actul de justiție, și astea recunoscute de Hellvig când spune că în trecut protocoalele aveau legătură cu justiția. SRI are o delimitare publică faţă de trecutul recent şi totuşi fanii SRI nu sunt critici nici măcar cât e Hellvig de critic.

Că Dragnea a ajuns la performanța să agite o țară întreagă, pentru el și alți câțiva cu dosare cu probleme, e evident. Că avem antipesediști care bagatelizează protocoalele și asta e evident. Ăștia din urmă se și pretind extrem de sensibili principial. Păi nu merge să critici jandarmii și să aprobi fără să clipești îmbârligăturile procurori-judecători-sereiști.

Ăsta e și motivul pentru care mișcările astea de furie nu sunt neapărat anti-îmbuibați, anti-privilegii. #Rezist este pe deplin ambiguă, de neînțeles peste granițele noastre, tocmai pentru că vrea să secționeze fin între ”corupții lor” și ”corupții noștri”, ăia buni care se bat cu ciuma roșie.

Dar se bat două forme de elite politice şi economice, cu nenumărate fire inviyibile care le leagă. Cei care au susţinut neoliberliasm în forme dur eşi austeritate, de exemplu, fie s-au convertit deja în trumpişti, fie se cred chiar “puţin de stânga” pentru că nu sunt totuşi complet idioţi în legătură cu gay, avort etc.

Schimbarea de paradigmă, ”internaționala” ultraconservatoare Trump et comp., o putere a conservatorilor exercitată hegemonic în Europa post-criză toate astea au produs retorica taboidal-ultraconservatoare de azi. Și asta se vede și la antipesediști și la pesediști, de aia mulți din ambele tabere sunt de fapt de acord cu niște chestiuni profund antidemocratice.

Linia generală pare a fi o suspiciune crescândă faţă de “sexomarxişti”, faţă de stângişti periculoşi care cer drepturi pentru sindicate şi taxarea bogaţilor, şi la PSD şi în #rezist. Pentru ei e o blasfemie să-i asemeni, pentru mine ăştia sunt indicatorii politici importanţi. Puţin îmi pasă dacă salariul minim sau veniturile săracilor vor fi făcute praf de un #rezist sau #olguţa. Important e că nu avem forţa să oprim aşa ceva.

E o minietapă istorică în care anticomunismul se converteşte în trumpism, capitalismul sălbatic naţionalist intră şi el în aceeaşi retorică. Cetățeni iritați de diverse pierderi de privilegii îşi caută tot soiul de aliaţi dubioşi, băieţi cu bani indiferent de provenienţă, naţionalisme furibunde, ură pentru minorităţi şi alte droguri “legale” de abătut atenţia de la esenţe: avem creştere economică şi sărăcie lucie tradiţională.

Așa cum unii precum Băsescu și-au luat puterea de la o anumitp paradigmă neoliberală și neocon, americani și Partidul Popular Euuropean, se poate întâmpla la fel de firesc să se mută oportunismul și mai la dreapta, se întâmplă asta deja. Iar dacă Trump ia partea PSD sunteți pregătiți să fiți antitrumpiști?

Giuliani & McCain

Giuliani semnează un text anti-protocoale, text folosit instant de PSD ca o confirmare, exact în stilul în care își luau confirmări de afară cei din tabăra anticoruptă. Și ăsta e făcut cu picioarele, pare evident rezultatul unei acțiuni de lobby, lucru pe care l-au țipat din prima antipesediștii. Bun, nu se țipă când avem acțiuni lobbytice clare cum sunt alea din energie și armament, dar acum nu e bine, că e vorba de o poziție pesedistă. Nu e în regulă din alte motive, din aceleași motive pentru care s-a tot făcut politică în numele susținerii externe.

Repet. Și în tabăra PSD și în tabăra antiPSD există un mare vibe ultraconservator, pro-Trump. Sunteți gata să vă luptați cu intervenționismul ăsta de baltă în cazul în care Trump ar bascula încrederea către PSD? Sunteți gata să-l criticați pe Trump, la pachet cu PSD, partid complet confiscat de noua retorică Trump-Netanyahu-Orban? Eu cred că nu. Și asta pentru că cele două tabere sunt unite de mii de fire invizibile pe car nu le recunosc: măsuri de dreapta dure antisăraci, căutarea privilegiilor bugetare, anti-PC, anti socialism de orice fel, anti-redistribuire.

Lobbyul tip Giuliani a fost combătut de unul din tătucii protocoalelor, Maior, cu amintiri de pe partul morţii ale lui McCain, care i-ar fi spus ce mult o apreciază pe Kovesi. Nu mai zic nimic…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

4 comments
 • 1

  Este foarte trist, nu stiu cat mai suport sa stau in Romania :(

 • 2

  Dar biasurile tale care sunt, dle Rogozanu?
  https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/08/labour-corbyn-anti-semitism/568468/

  Radu Popescu
  2018-08-29 03:04:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  este o mare magarie sa zici ca vrem selectie intre coruptii “lor si ai nostri”. de altfel, toti sunt ai lor, de la fsn incoace.dar adevarul e ca tu nu ai depasit stadiul in care iti castigi painea de la corupti. nu e assa de rau sa ti doresti untrai decent si echitbil pentru toata lumea. si mai ales, sa ti doresti sa primesti lucrurile care ti s au promis si pentru care ai platit.

  Tavi Scurtu
  2018-09-03 09:24:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Costi, chiar pe tine te-am auzit recent spunând că trebuie să ne lămurească cineva ce e cu protocoalele astea, cât sunt de legale, de constituționale etc. Eu, și ca mine or mai fi destui, nu vreau să mă las dus de curent. Înnot mai la mal, mai aproape de zona de siguranță și încerc să îmi păstrez gândirea critică. Am citit primul protocol făcut public, cel dintre DNA si SRI. Nu am pregatire juridică și poate din cauza asta nu văd implicațiile în actul de justiție. Pentru că documentul nu prezintă nici un fel de suspiciune de ilegalitate. Poate de moralitate, dar ca ipoteză. Documentul este unul de colaborare strict tehnică. Nu știu ce infrastructură tehnică dețin parchetele sau DNA, dar a pune la dispoziție infrastructură nu mi se pare ilegal și nici moral. Închei, că întrebări sunt multe. E doar o mostră de întrebări pe care mi le pun, înainte de a arunca cu piatra. În războiul declarațiilor, în războiul politic total, nu îmi dau seama cine mai spune adevărul. Îmi spune cineva că e de bun simț, cum de nu văd. Serios? La fel zice și mafiotul care fură fără măsură, că ce face el e de bun simț. Cu atâta relativism în jur, am nevoie de ancore în mediu. De asta nu prea mai cred declarațiile oficiale. Pentru că, nu te supăra, nici nu am nevoie de confirmări ale justiției, e suficient să văd. De exemplu, un miliardar care a lucrat toată viața lui la stat, mă face să îmi întrebări unde a fost justiția în tot timpul în care el a sifonat bugetul?

  Florin
  2018-09-05 12:20:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!